Vad tycker Kina om USA:s politik?

Man ser massor av artiklar om USA:s syn på Kina. Nyligen har USA presenterat en ny säkerhetspolitik som innebär en tydligt mer kritisk, eller rentav aggressiv inställning mot Kina och Ryssland som ersatt terrorismen som främsta hot.
Pentagon gör i sin nya strategi USA:s rivalitet med Ryssland och Kina till en av de högsta prioriteringarna och krävde extra pengar för en strategisk konfrontation med dessa stater. USAs försvarsdepartement anser att Moskva och Peking utgör ett hot mot Förenta staternas säkerhet och välstånd. Nyhetsbanken och Nya säkerhetsstrategin

* I Ekot kl 12.30 på radio P 1 igår lyfter man fram att USA:s handelsminister ensidigt har infört nya eller högre tariffer på olika varor, som aluminium, stål och immateriella rättigheter från Kina. Frågan om handelskrig nämndes, men handelsministern förnekade detta, förstås.

På förslag av en framträdande geopolitisk analytiker har jag läst en ledare i Global Times, ett slags språkrör för Kinas politik. Global Times
kina-usa-konflikt

Artikeln.
Kinas utrikes- och försvarsdepartement reagerade starkt 20/1 på den senaste amerikanska marinoperationen inom 12 sjömil från Huangyan-ön i Sydkinesiska havet som involverade USS Hopper, en marinbåt med kapacitet att förstöra missiler. USA har nyligen signalerat sin hårda inställning på Kina vid olika tillfällen. I den nya nationella säkerhetsstrategin kallas Kina en ”rival”, och Pentagon gav konkurrensen med Kina och Ryssland större betydelse än kampen mot terrorism i sin nationella försvarsstrategi som nyligen släppts.

USA vill verkligen hålla tillbaka Kina, och försöker att hejda det minskade ekonomiska gapet till Kina. I en årsrapport från kontoret från USA:s handelsdepartement säger dess representant Robert Lighthizer att det var fel av USA att stödja Kinas WTO-medlemskap under 2001. Medan Washington vill straffa Kina inom handelsområdet är det svårt att vidta hindrande åtgärder. Kina har flera verktyg om man vill hålla tillbaka USA.
Kina och USA
Spänningar kommer troligen att blossa upp mellan Kina och USA. Men om Washington har för avsikt att undergräva sina band med Peking, måste det räkna med en riskabel ändring av sin diplomati med Kina från en kontrollerbar process till ett risktagande.

Varken Kina eller USA kommer att vinna på ett nytt kallt krig. Detta innebär mycket högre politiska risker för USA. De i USA som förespråkar att USA ska hålla tillbaka Kina ignorerar verkligheten och underskattar allvarligt de möjliga konsekvenserna för USA. USA är oförberett på de risker och den smärta som krävs för att ”Make America Great Again.”

Om Trump-administrationen omvandlar förbindelserna mellan Kina och Förenta staterna till Kallt Krig-konfrontation, kommer de internationella förbindelserna i detta århundrade att förändras fundamentalt. Det betyder en kris för USA som inte kan klara ett sådant skifte, och kommer kraftigt öka trycket på Trump-administrationen och förvärra splittringen inom USA.
Kina behöver inte frukta en förändring av Trump-administrationen mot Kina, eftersom det inte är en så stor fråga. Om det amerikanska samhället kan leva med ansträngda band med Kina, så kan Kina också.
Kinas strävan efter en ”win-win”-situation är inte förståelig för alla västerlänningar, och kan till och med tas av några amerikaner som en attityd för att undvika tillbakahållande eller inneslutande av USA.
Vi borde bara låta det vara när det gäller banden till USA.

Med färre kort på handen har USA det svårt att konfrontera Kina, medan det är något lättare att skicka ett krigsfartyg till Sydkinesiska havet.
trump och Xi
Men allt eftersom Kinas militära styrka och kvalitet förbättras, så förbättras också landets kontroll över Sydkinesiska havet. Provokationer av den amerikanska militären i havet kommer att medföra mer press på USA än på Kina. USA är dömt att misslyckas i detta avseende.

Även om tvister mellan länder som i Sydkinesiska havet har minskat avsevärt, ökar USA:s provokation utmaningen för Kina. Kina kan skicka fler sjöfartyg som svar och kan vidta åtgärder som att militarisera öar. Detta hedrar inte åt Trump-administrationen.

Medan USA blir hökaktigt mot Kina upplever USA faktiskt en blandning av kaos och ibland ångest. Washington kan knappast använda nya spärrar mot Kina. Vi behöver varken ha en lika-för-lika-politik mot USA som ser Kina som en rival eller göra medgivanden i specifika frågor. Vi kan hantera impulsiv amerikansk verksamhet genom att använda den gamla Tai Chi-filosofin – övervinna hårdhet med ett mjukt tillvägagångssätt.

i , , , , , , , , , , ,

  8 comments for “Vad tycker Kina om USA:s politik?

 1. Big Mo
  26 januari, 2018 at 08:38

  Kina säljer sina grejor till USA, och vill fortsätta med det. Strategiskt är islam det största hotet mot den internationella västkulturen byggd på handel. Kineserna vill vara med, islam vill diktera.

  • Peter Grafström
   28 januari, 2018 at 03:19

   Det Islam du talar om är medvetet frambringat av Britter och senare Amerikaner. Dom har motarbetat sekulära regimer, senast i Syrien där dom har en lång historia av perfida angrepp från Usas eliter.
   Det gamla Islam som jag antar att du sätter i samband med nuet har bara utnyttjats av angloamerikanerna. Det var dom som förde galningen Khomeini till makten. Angloamerika vill sabotera all utveckling för att lättare kunna suga ut.
   Dom föredrar irrationella och aggressiva regimer som kan spelas ut mot andra. Den Brittiska oligarkin var under 1800-talet inne på att utnyttja Islam som vapen mot Ryssland. Samtidigt planerade Britterna en fientlig judisk buffertstat i Palestina.
   Den ondska du kan iaktta på världsscenen härrör generellt från det angloamerikanska imperiet.

 2. Korp
  26 januari, 2018 at 11:10

  Vad tycker Donald Trump om globalism?
  Trump säger : I will not surrender U.S. to false song of globalism.

 3. Korp
  26 januari, 2018 at 16:30

  https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2017/12/NSS-Final-12-18-2017-0905.pdf

  National Security Strategy of the United States of America DECE M BE R 2017

  My fellov Americans , det amerikanska folket valde mig att göra Amerika bra igen. Jag lovade att min administration skulle sätta våra medborgares trygghet, intressen och välbefinnande först. Jag lovade att vi skulle återuppliva amerikanernas ekonomi, bygga upp vår militär, försvara våra gränser, skydda vår suveränitet och fördjupa våra värderingar.
  Under mitt första år på kontoret har du bevittnat min amerikanska första utrikespolitik i aktion. Vi prioriterar medborgarnas intressen och skydda våra suveräna rättigheter som en nation. Amerika är i ledningen igen på världsstadiet. Vi döljer inte de utmaningar vi står inför.
  USA står inför en utomordentligt farlig värld med ett brett spektrum av hot som har intensifierats de senaste åren. När jag kom till kontoret, utvecklade skurkliga regimer kärnvapen och missiler för att hota hela planeten. Radikala islamistiska terrorgrupper flödade. Terrorister tog kontroll över stora stränder i Mellanöstern. Rivaliserande krafter undergrävde aggressivt amerikanska intressen runt om i världen. Hemma hade porösa gränser och invandringslagar skapat en värd av sårbarheter. Brottskarteller förde in droger och fara i våra samhällen. Otillbörlig handel-praxis hade försvagat vår ekonomi och exporterat våra jobb utomlands. Otillbörlig börde-delning med våra allierade och otillräckliga investeringar i vårt eget försvar hade bjudit in fara från dem som önskar oss att skada. För många Amerikaner hade förlorat förtroende för vår regering, tro på vår framtid och förtroende för våra värderingar.
  Nästan ett år senare, även om seriösa utmaningar kvarstår, kartlägger vi en ny och väldigt viktig kurs.
  Vi rallyar världen mot den skurkliga regimen i Nordkorea och konfronterar faran som uppstår
  av diktaturen i Iran, som de som bestämde sig för att driva en bristfällig kärnvapenhandel hade försummat. Vi
  har förnyat våra vänskap i Mellanöstern och samarbetat med regionala ledare för att hjälpa till att köra ut
  terrorister och extremister, skära av deras finansiering och diskreditera sin ogudaktiga ideologi. Vi krossade
  Islamiska staten Irak och Syrien (ISIS) terrorister på slagfälten i Syrien och Irak, och kommer att fortsätta
  förfölja dem tills de utrotas. Amerikanska allierade bidrar nu mer till vårt gemensamma
  försvar, stärka även våra starkaste allianser.
  Brottskarteller förde in droger och fara i våra samhällen. Otillbörlig handel
  praxis hade försvagat vår ekonomi och exporterat våra jobb utomlands. Otillbörlig börddelning med våra allierade
  och otillräckliga investeringar i vårt eget försvar hade bjudit in fara från dem som önskar oss att skada. För många
  Amerikanerna hade förlorat förtroende för vår regering, tro på vår framtid och förtroende för våra värderingar.
  Nästan ett år senare, även om seriösa utmaningar kvarstår, kartlägger vi en ny och väldigt viktig kurs.
  Vi rallyar världen mot den skurkliga regimen i Nordkorea och konfronterar faran som uppstår
  av diktaturen i Iran, som de som bestämde sig för att driva en bristfällig kärnvapenhandel hade försummat. Vi
  har förnyat våra vänskap i Mellanöstern och samarbetat med regionala ledare för att hjälpa till att köra ut
  terrorister och extremister, skära av sin finansiering och diskreditera sin ogudaktiga ideologi. Vi krossade
  Islamiska staten Irak och Syrien (ISIS) terrorister på slagfälten i Syrien och Irak, och kommer att fortsätta
  förfölja dem tills de förstörs. Amerikanska allierade bidrar nu mer till vårt gemensamma
  försvar, stärka även våra starkaste allianser. Vi har också fortsatt att klargöra att Förenta Staterna
  Staterna tolererar inte längre ekonomisk aggression eller orättvis handelspraxis.
  Hemma har vi återställt förtroendet för USA: s syfte. Vi har recommitted oss till
  våra grundprinciper och de värderingar som har gjort våra familjer, samhällen och samhället så
  framgångsrik. Jobb kommer tillbaka och vår ekonomi växer. Vi gör historiska investeringar i
  Förenta staternas militär. Vi verkställer våra gränser, bygger handelsrelationer baserat på rättvisa
  och ömsesidighet, och försvara Amerikas suveränitet utan ursäkt
  Nästan ett år senare, även om seriösa utmaningar kvarstår, kartlägger vi en ny och väldigt viktig kurs.
  Vi rallyar världen mot den skurkliga regimen i Nordkorea och konfronterar faran som uppstår av diktaturen i Iran, som de som bestämde sig för att driva en bristfällig kärnvapenhandel hade försummat. Vi har förnyat vår vänskap i Mellanöstern och samarbetat med regionala ledare för att hjälpa till att köra ut terrorister och extremister, skära av sin finansiering och diskreditera sin ogudaktiga ideologi. Vi krossade
  Islamiska staten Irak och Syrien (ISIS) terrorister på slagfälten i Syrien och Irak, och kommer att fortsätta
  förfölja dem tills de utrotas. Amerikanska allierade bidrar nu mer till vårt gemensamma försvar, stärka även våra starkaste allianser. Vi har också fortsatt att klargöra att Förenta Staterna tolererar inte längre ekonomisk aggression eller orättvis handelspraxis.
  Hemma har vi återställt förtroendet för USA: s syfte. Vi har recommitted oss till våra grundprinciper och de värderingar som har gjort våra familjer, samhällen och samhället så framgångsrikt. Jobb kommer tillbaka och vår ekonomi växer. Vi gör historiska investeringar i Förenta staternas militär. Vi verkställer våra gränser, bygger handelsrelationer baserat på rättvisa och ömsesidighet, och försvara Amerikas suveränitet utan ursäkt.
  NATIONELL SÄKERHETSSTRATEGI
  Hela världen lyfts av USA:s förnyelse och framväxandet av amerikanskt ledarskap. Efter detta
  året vet världen att Amerika är välmående, Amerika är säkert och Amerika är starkt. Vi kommer att i
  om framtiden se efter vårt eget folk och världen genom att möta utmaningarna och farorna
  poseras av dem som försöker destabilisera världen och hotar Amerikas folk och intressen.
  Min administrations nationella säkerhetsstrategi lägger fram en strategisk vision för att skydda amerikanerna
  människor och bevara vårt sätt att leva, främja vårt välstånd, bevara fred genom styrka,
  och främja amerikansk influens i världen. Vi kommer att förfölja denna vackra vision – en värld
  av starka, suveräna och oberoende nationer, var och en med sina egna kulturer och drömmar, blomstrande sideby-sida i välstånd, frihet och fred – under det kommande året.
  I strävan efter den framtiden kommer vi att titta på världen med tydliga ögon och fräscht tänkande. Vi kommer att främja en maktbalans som gynnar Förenta staterna, våra allierade och våra partners. Vi kommer aldrig att förlora syn på våra värderingar och deras förmåga att inspirera, upplyft och förnya.
  Mest av allt kommer vi att tjäna det amerikanska folket och upprätthålla deras rätt till en regering som prioriterar
  deras säkerhet, deras välstånd och deras intressen. Denna nationella säkerhetsstrategi sätter Amerika först.
  Presidenten Donald J. Trump
  Vita huset
  December 2017

 4. Korp
  26 januari, 2018 at 18:59

  USA:s president gjorde sitt debuttal på World Economic Forum i Davos, Schweiz .
  ”Jag är här idag för att representera det amerikanska folkets intressen och bekräfta Amerikas vänskap och partnerskap för att bygga en bättre värld”, sa Trump.
  Han använde av forumet som en plattform för att redovisa landets framsteg sedan han invigdes. Donald Trump talade om allt arbete som gjorts för att se över USA:s skattesystem och felaktiga regler. Presidenten betonade de 2,4 miljoner arbetstillfällen har skapats sedan han valdes och noterade att ”den afroamerikanska arbetslösheten hade nått den lägsta siffran som någonsin registrerats i Förenta staterna, och så har arbetslösheten bland spansktalande amerikaner. Som USA:s president kommer jag alltid att prioritera America First. Precis som ledarna i andra länder bör prioritera sina länder först”.
  Han fortsatte med att säga att USA skulle återställa integriteten i det globala handelssystemet genom att tillämpa nuvarande handelslagstiftning och inte längre ”blunda för orättvisa ekonomiska metoder, inklusive massiv immateriell stöld, industriella subventioner, genomgripande statsorienterad ekonomisk planering.
  Vi kan inte ha fri och öppen handel om vissa länder utnyttjar systemet på bekostnad av andra. Amerika är öppet för affärer och vi är konkurrensutsatta än en gång. USA är berett att förhandla om ömsesidigt fördelaktiga bilaterala handelsavtal med alla länder, inklusive de i Trans-Pacific.
  Inget välstånd utan säkerhet. För att göra världen säkrare mot skurkliga regimer, terrorism och revisionistiska befogenheter, ber vi våra vänner och allierade att investera i sina egna försvar och att uppfylla sina ekonomiska skyldigheter. Vår gemensamma säkerhet kräver att alla bidrar med sin rättvisa andel”, säger Trump, som tydligen hänvisar till NATO-allierade.
  Under talet uppmanade han också alla nationer att förenas och utöva påtryckningar för att nuklearisera Nordkorea. ”Min administration är stolt över att ha lett historiska ansträngningar vid FN:s säkerhetsråd och runt om i världen för att förena alla civiliserade nationer i vår kampanj med högsta tryck för att neka den koreanska halvön”, sade Trump samtidigt som han understryker behovet av att ”blockera Irans tillgång till kärnvapen”. Trump tillade att USA har arbetat med sina allierade för att förstöra jihadistiska terroristorganisationer, såsom Daesh, och tillade att ”nästan 100 procent av de territorier som tidigare kontrollerats av Daesh i Irak och Syrien har befriats. När det gäller terrorism, kommer vi att göra vad som är nödvändigt för att skydda vår nation. Vi kommer att försvara våra medborgare och våra gränser”.
  Om Fake News… Trump, känd för sin korståg mot falska nyheter, sa att media brukade avbilda honom positivt när han bara var affärsman, men ändrades sedan han kom in i politiken. ”Det var inte förrän jag blev politiker som jag insåg hur otäckt, hur meningslöst, hur ondskan och hur falsk pressen kan vara,” sa Trump. Denna anmärkning av den amerikanska ledaren möttes med burop från några av mediarepresentanterna i publiken.

  • 26 januari, 2018 at 19:20

   Tack för rapporten. Du skriver ”nuklearisera Nordkorea”. Få bort kärnvapen från Nordkorea?

 5. Korp
  26 januari, 2018 at 19:49

  ”nuklearisera Nordkorea”… sätta press på att neutralisera/få bort kärnvapen från Nordkorea.

  • Peter Grafström
   28 januari, 2018 at 03:25

   Denuklearisera bör det vara som avses. Men Usas ohyggliga ondska mot Korea med ett enormt mördande är det som behöver dras upp och präntas in. Inklusive en attack för drygt 10 år sen med minikärnvapen mot ett tåg där Syriska experter befann sig.

Comments are closed.