Vad händer med dollarn?


Jo till viss del vet vi svaret, den fastighets-
bubbla som blåsts upp i USA spricker, samtidigt med det kostar Irakkriget oerhörda belopp för USA.

Man för dessutom krig på massor av andra fronter, och har gjort så kontinuerligt sedan andra världskriget tog slut. Ser man bara till de länder USA bombat efter WW2 så blir listan lång, eller vad sägs om: Kina 1945-46, Korea och Kina 1950-53, Guatemala 1954, Indonesien 1958, Kuba 1959-1961, Guatemala 1960, Kongo 1964, Peru 1965, Laos 1964-73, Vietnam 1961-73, Kambodia 1969-70, Guatemala 1967-69, Grenada 1983, Libanon 1983, 1984, Libyen 1986, El Salvador 1980, Nicaragua 1980, Iran 1987, Panama 1989, Somalia 1993, Bosnien 1994, 1995, Sudan 1998, Jugoslavien 1999, Afghanistan 1998-?, Irak 1991-?

DN: ”Kinesiska exportörer har snart vänt den amerikanska valutan ryggen, rapporterar Financial Times. Efter att kursen för den amerikanska valutan fallit har fler och fler börjat ifrågasätta dess värde som världsvaluta… …-De har börjat handla med euro, pund, Australisk dollar eller till och med satt priser i renminbi, sa David Wei till Financial Times.”

Och det är som bekant inte bara kineser som ifrågasätter dollarn. Det gjorde även Saddam Hussein innan USA anföll, även Iran och Venezuela har ifrågasatt oljekontrakt i dollar. En del hävdar att det var starkt bidragande orsak till den amerikanska aggressionen, för om dollarn mister sin plats som världsvaluta så kommer USA:s roll som stormakt att klinga av. Stormakt militärt, men då USA:s ekonomiska makt avklingar så kommer även den militära sidan att tonas ner.

Eller så blir det precis tvärtom. Då USA känner sig mer hotat så kanske det tredje världskriget startar på allvar. Somliga är helt övertygade om att USA kommer att anfalla Iran innan Bush lämnar ifrån sig makten, andra hävdar att Israel kommer att göra det i.s.f. USA. Den som lever får se. Vilka effekter det skulle få i Mellanöstern om inte längre dollarn var en världsvaluta vet jag inte riktigt, möjligen skulle det bli ett problem för Israel eftersom det landet knappast skulle överleva att USA detroniserades som världens militärt starkaste nation.

DN1 AB

Andra om , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Dollar, USA, Bush, Iran, Irak, Venezuela, Bubbla, Ekonomi, Krig, Mellanöstern, Israel, Petrodollar, Politik, Imperialism[/tags]


12 svar till “Vad händer med dollarn?”

 1. Även om de hårdföra fascisterna i USA vill starta upp tredje världskriget med ett anfall på Iran så har man stort motstånd även inom ockupationsmakten.

  Men det gäller ju att komma ihåg i vems intresse dessa krig huvudsakligen förs, om USA inte följer planen,bla. Clean break fullt ut så kommer israel att börja med att fälla någon liten atomomb och då blir man tvugna…

 2. Niklas #1
  Pesetan är avskaffad. Den har ersatts av €uron ;-!

  Jonas #2
  Budgetunderskottet är inget problem – så länge tillräckligt många vill låna ut pengar, dvs accepterar US$.
  Genom att människor över hela världen använder US$ som reservvaluta att ha i madrassen, liksom att så mycket i internationell handel handlas i US$ ges räntefria lån till USA. Underskottet i handelsbalansen finansieras delvis av sjunkande US$.
  På samma sätt var resten av världen med och finansierade Vietnamkriget.
  Men vill ingen ha US$ – då får USA problem. Var så säker.

 3. Jonas:
  ”USA kommer säkerligen ha den mest slagkraftiga krigsmakten under många år framöver”

  Vi får väl se hur länge USA’s administration har kommandot över sin egen militär, läs lite om LOST d.v.s FN’s ”Law Of The Sea Treaty” så kanske du får en annan uppfattning:
  John Birch Society
  http://www.

  Senate panel OKs Law of the Sea treaty
  http://www.reuters.com/article/politicsNews/idUSN3129836420071031

  el persson, har du totalt missat att flera stora olje-exporterande länder dumpar sina dollar och inte vill handla i denna valuta? Dessutom så har handelsbalansen mellan EU och USA helt gått över till EU’s fördel, den enda stora drivkraft som amerikanarna har kvar är sin egna inhemska konsumtion och även den håller på att kollapsa.. Lägg sedan till husmarknadens kollaps, Bear Sterns + flera ”småbankers” kollapser inkl. flera EU-banker. Nu i sommar kommer dessa kollapser att spridas till kreditkortsmarknaden, där finns stora kreditkortsskulder som amerikanarna inte kommer att kunna betala tillbaka..

 4. Framtiden handlar förmodligen om att skaffa sig tillräckligt mycket energi och råvaror till ländernas industrier. Det är/blir en tävling i den industrielliserade världen. Dess stormakter, dvs EU, USA, Kina, Ryssland, Indien mfl, kan mycket väl hamna i konflikter om exempelvis den kvarvarande oljan, naturgasen och kolet, vilket kan vålla problem för såväl råvaruländerna som konsumtionsländerna.

  I nuläget lever de oljeproducerande länderna väl på det höga oljepriset. Oljeproduktionen suger in pengar. Qatar, Förenade Arabemiraten och Ekvatorialguinea har exempelvis högre BNP per capita än Sverige (källa: Wikipedia).

  Granskningar av Kinas utrikespolitik visar att de sluter avtal med diverse korrupta regimer för att få exploatera ländernas råvaror. Jag har läst (på DN.se tror jag) att kineserna är ännu sämre än europeerna på att generera välstånd till råvaruländerna, pga att kineserna flyttar sin arbetskraft till råvaruländer utan att anställa lokalbefolkningarna.

  Oljeberoendet är fortsatt stort. Kinas och Indiens oljekonsumtion har de senaste åren ökat i samma storleksordning som deras BNP.

 5. Christer #8
  Kanske det, men jag har för mig att även Polen tänker byta till €uro inom några år. Kanske får USA oxå gå över till € i framtiden? Eller så kommer så kommer ordet ”dollar” att få så dåligt rykte att det bara blir USA, Zimbabwe och några till som har sådan valuta!

  Infokrigaren #6
  Knappast missat det. Däremot brukar jag aldrig missa ett tillfälle att påpeka att människor med US$ i madrassen hjälper USA att finansiera sig räntefritt.
  Att Iran funderar på att gå över till att teckna oljekontrakt i €uro anses av vissa vara ett så stort hot mot USAs ekonomi att det i sig skulle motivera det krig GWB förespråkar skrev jag om för ett tag sedan. (Har ingen koll på om de faktiskt gått över ännu däremot?!)
  Men det hindrar inte att så länge någon accepterar att USA betalar med $ så har Jonas #2 rätt: underskotten är inget problem.

  Vill ingen ha eller behålla US$, då får USA problem!

 6. Nothing last forever och det gäller oxo USA.The show must go on! Om vi läser världen historia kan vi se att makten förflyttas hela tiden. Det är bara och räkna ut.

 7. Kina samlar ju praktiken dollarn på hög pga USAs extremt stora handelsunderskott mot särskilt Kina.

  Ang Iran så verkar de flesta övergått till Euro och andra valutor, Japan betalar med sin egna valuta Yen t ex. I december ska de tom ha slutat acceptera dollarn.

  Se http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_Oil_Bourse

  Alla länder som inte politiskt faller i smak med USA kommer acceptera andra valutor vid råoljehandel. Så visst kan USA få ett problem där. Men en handelsbalans är nog vad de måste uppnå också.

 8. Kinserna går över i att göra affärer i EURO nu när dollarn är låg och osäker. Frågan är när Kinserna sluter sig och börjar handla i CNY.

 9. Lite intressant hur många hånar dollarn och den amerikanska finanskrisen.

  Problemet är bara att vår egen ekonomi, som är synnerligen beroende av den amerikanska, kommer få ordentligt med stryk under resten av året just pga sjunkande dollar och minskad amerikansk konsumtion. Det finna alltid en lite fördröjningseffekt, men vår egen lågkonjunktur blommar sannolikt ut till hösten.

  Lägg till detta vår egna bobubbla som börjat pysa och de flesta svenskar borde kunna hålla sig för skratt.