USA:s krigshets och Norden som plattform för krig mot Ryssland


På USA:s nationaldag 4 juli inbjöd som vanligt den Antiimperialistiska 4-julikommittén till:
Färgsprakande musikalisk appell på Stortorget, Gamla Stan i Stockholm kl 16-18.
Läs uppropet och programmet som bestod av korta tal och musik.Alla människors lika värde Alla folks lika rätt – Kom till Stortorget på USA:s nationaldag 4 juli
4 juli 2018 Affisch (kopia 2)
* Det var gott om folk på torget och många tog emot vårt flygblad.

Förste talare var Agneta Norberg, Sveriges Fredsråd med ett tal med titeln ”USAs Krigshets, Norden som plattform för krig mot Ryssland”, vilket hon avslutade med 2 sånger (som jag inte kan återge).
 

Talet

Jag är ordförande i Sveriges Fredsråd, som bildades 1946, samma år som USA inledde sina återkommande hot att bomba Moskva med kärnvapen. Daniel Ellsberg som hoppade av från sin tjänst som rådgivaren vid Rand Corporation, avslöjade USAs kärnvapenplanet.
nato-schengen
Och att vi alla behövs i bekämpandet av det svenska, militära vansinnet fick vi bekräftelse på vid TT- nyheterna i morse, där överbefälhavaren för den svenska militärmakten, Michael Bydén, ansåg det nödvändigt att behålla Helikoper 14 i sin arsenal. Denna helikopter kostar 240.000kr I TIMMEN!….att använda………..en årslön för en sjuksköterska.

Jag vill säja några ord om tröjan jag har på mig med texten: ”We will not be Silent”- ”Vi tänker inte hålla tyst”. Den bar kvinnorna när de samlades i tusental på Time Square i New York, 2002, i protest mot USAs planer på krig mot Irak . Texten kommer ursprungligen från den kristna organisationen, Vita Rosen,som bildades i Tyskland, när nazisterna tog makten. De fängslades och dömdes till döden, 1941.

Jag sitter i styrelsen för Gobal Nework Againt Nuclear Weapons and Power in Space. De hade nyligen hade möte i Croughton, utanför London. Mötet ägde rum på Midsommarafton – alltså omöjligt att delta av familjeskäl- men jag skrev ett bidrag där jag underströk följande:

Hela Norden är idag en plattform för USA/Natos krigföring mot Ryssland, att USAs förstaslagsförmåga med kärnvapen görs möjlig genom radar installationerna på Grönland, Svalbard, i Nordnorge och världens största nedladdningsstation från satelliter, Esrange, utanför Kiruna. Den är placerad inom NEAT- North European Aerospace Testrange-det stora utprovningsområdet,(stort som Blekinge), för bl.a. USAs och Israels rymdstyrda vapen. Jag citerade i min skrivelse Edward Snowden som säjer att Sverige är tredje största avlyssningsnation i världen efter USA och Storbritannien. Förutom Esrange finns även installationer på Lovön i närheten av Stockholm och i Lerkil söder om Göteborg. De används av USAs stora spionorganisation NSA – National Security Agency- där Edward Snowden arbetade. Detta befästes när Carl Bildt var utrikesminister, 2008.

Vi måste protestera skarpt mot det militära vanvett som vi är involverade i utan att egentligen vara medvetna om det. Sveriges Fredsråd har därför anslutit sig till ett gemensamt nordiskt upprop som jag i korthet ska citera delar av:
Hela Norden rustas upp och faran för krig ökar. På Natos försvarsministermöte, 2017, fattades beslut som allvarligt hotar freden. Nya kommandocentraler upprättas för kontroll av Arktisområdet. Baser i Nordnorge rustas upp. USA-basen Keflavik på Island återupprustas och tas i bruk igen. I samarbete med EU ska transportnät, energinät, kommunikationer och lagar anpassas till krigssituationer. USA – soldater placeras på Arlanda och varslar om denna utveckling. Norge, Danmark och Island är medlemmar i Nato sedan 1949. Både Sverige och Finland är med i Partnerskap för fred och har värdlandsavtal med Nato. De nordiska länderna kan inte längre betraktas som fredsnationer. Upprustningen i Norden och samarbetet med Nato ökar risken för krig.

Fasta militärbaser etableras i Norden. Idag är 300 USA soldater permanent i Vaernäs nära Triondheim och en bas på Sätermoen i Troms planeras. Stora mängder militärt materiel för USA har lagrats i fjällgrottorna i Tröndelag och vid fem flygplatserlängs hela Norge från Andöya i norr till Sola, Bodö, Evenes och Bardufoss. Stridsflygen F-35 som är kärnvapenkapabla utplaceras i Norge och i Danmark vid tyska gränsen. Dessa plan är offensiva. En ny stor moderniserad radaranläggning är klar i Vardö, 2020, den är ett led i USAs s.k. missilförsvar.
Hultqvist och MatthisFörsvarsministrarna Hultqvist och Mattis
Östersjön ansågs tidigare vara ett Fredens hav.Det är idag ett Natohav. Flyg-och flott övningar pågår varje år. Gotland riskerar att få en USA bas och Ålands historiska neutralitet är ifrågasatt. Danmark planerar upprustning. De har drönare som ett led i sin vapenarsenal. Sveriges och Finlands värdlandsavtal innebär att Nato kan genomföra stridsövningar, hota eller genomföra krig mot tredje land från svensk mark. Finland har inbjudit USA att genomföra den största militärövningen någonsin i Finland, 2020. I norra Sverige har USA/Nato genomfört bl.a. flygstridsövningar med 115 plan –Arctic Challenge Exercise– vartannat år med början, 2013. (min anm: där har AWACS använts som står för AirborneWarning and Control stations alltså flygande spionstationer)

Sverige deltar i Strat Com i Riga (Strategic Commiunications Centre of Excellence).
Vi bör lära oss vad PESCO betyder. Detta avtal undertecknade EU den 11 december, 2017. På engelska heter det: Permanent Structured Cooperation och på svenska Gemensamt utvecklad försvarskapacitet nämligen att investera i gemensamma försvarsprojekt. PESCO bidrar till militariseringen av hela EU. Sverige och Finland är med.
Enligt detta avtal ska Sverige bidra med testområdet Vidsel som är Europas största vapentestområde för nya vapensystem, drönare, stridsflyg och rymdstyrda raketer.

Jag vill avsluta med följande:
Norge ska i oktober vara värdland för en stor militärövning i USA/Natos regi. TRIDENT JUNCTURE 18. 35000 soldater från 30 länder deltar, 150 stridsflyg och 70 fartyg. Förutom krigsarenan i Nordnorge ska även Sverige, Finland, Island, och Österjön vara träningsområden.

Ett aktuellt upprop av fredsorganisationer i Sverige, Norge, Danmark och Finland avslutas med: Vi måste gemensamt gå emot Natos krigsförberedelser. Det är en upprustning som betalas av folkets välfärd och gör att vi alla hotas av ett vanvettigt kärnvapenkrig. Vi uppmanar även till protester i alla europeiska huvudstäder under NATO toppmötet den 11 juli i år.
Detta upprop är undertecknat av fredsorganisationer i Sverige, Norge , Danmark och Finland.

Jag vill avsluta mitt anförande med krav på försvarsminister Hultquists avgång. Genom sitt samarbete med USAs krigsmakt försätter han Sverige i stor krigsfara.

i Andra om: , , ,, , nationaldag, , , , ,


2 svar till “USA:s krigshets och Norden som plattform för krig mot Ryssland”

  1. http://www.unz.com/tsaker/book-review-losing-military-supremacy-the-myopia-of-american-strategic-planning-by-andrei-martyanov/

    För cirka tio år sedan skrev en amerikansk överste en raljerande artikel om Afghanistankriget. Han behövde kanske tvåhundra ord till att räkna upp alla vapensystem som USA förfogar över. Därefter påpekade han att USA trots all denna hårdvara inte klarar av ett gäng snubbar som springer omkring i tofflor, draperar sig i lakantyg och bär kalashnikovs under armen.
    Militärstrategen med pseudonymen The Saker är inne på samma tema i en bokrecension där han är överens med bokens författare. USA:s och dess bundförvanters tro på USA:s militära övermakt vilar på lösan sand. En myt helt enkelt. Förklaringen är att det egentliga syftet med det militärindustriella komplexet är att berika dess ägare, dvs. ägarna till alla hovleverantörer som fakturerar fantasibelopp för grunkor som är oanvändbara mot andra stormakter. USA kan endast hävda sig mot klena motståndare som Irak och Libyen som man kan bomba sönder och samman och därefter invadera.
    Detta kan vara goda nyheter på längre sikt men på kort sikt är situationen oviss och farlig. En stormakt med imperieambitioner som å ena sidan fortsatt tror sig vara osårbar men å andra sidan ständigt påminns om sina tillkortakommanden i Afghanistan och på andra krigsskådeplatser är benägen att ständigt provocera och efter misslyckade provokationer tillgripa panikåtgärder. Dessa kan leda till en spiral som slutar i tillgripandet av kärnvapen.

    Boken som recenseras lär ännu inte finnas i bokhandeln utan utkommer efter sommaren.

  2. Ännu ett fantastiskt bra tal från mötet. Jag gissar att detta möte inte uppmärksammades i övriga sk. media.