Usama bin Laden är död


Idag har Aftonbladet inlett en artikelserie om Afghanistan, en artikelserie som antagligen kommer att påverka många läsare och i förlängningen den svenska opinionen.


Jag kan inte låta bli
att tänka att ”det var på tiden” att landets största tidning ägnar en del av sina resurser åt att skildra något angeläget och inte bara lättuggat som dokusåpastjärnor, melodifestivaler och andra saker som är direkta produkter av mediernas egen verksamhet.

AB: ”Terroristerna skulle rökas ut ur sina hålor. Det sa USA:s president George W Bush efter terrorattackerna den 11 september 2001. En månad senare anfölls Afghanistan. Två månader senare föll den fruktade talibanregimen.

Drygt sju år senare är den amerikanska militären fortfarande på plats, precis som FN och en stor grupp svenska soldater. Kvar är troligen också al Qaida-ledaren Usama bin Laden, han som först av alla skulle rökas ut ur sin håla. Och kvar är talibanerna som växt sig starka igen på den demokratiska regimens bekostnad.”

Jag vänder mig givetvis mot att de hävdar att Usama bin Laden ”troligen” finns kvar. Det mesta tyder nämligen på att de olika ljud- och videoband som presenterats som kommande från honom inte är annat än billiga förfalskningar. Samtliga kommer dessutom via Memri och Site Institute som båda är knutna i första hand till den israeliska säkerhetstjänsten. När USA/CIA inte med säkerhet kan slå fast att det är bin Laden som uttalar sig på dessa band är det ett bevis nog för att det inte är bin Laden. USA förfogar över världens i särklass bästa utrustning för digital bildbehandling och spektrumanalys av ljud. Man skulle givetvis kunna fastslå med hundraprocentig säkerhet om det är bin Laden som talar eller ej.

Skälet till att man inte gör det är förstås att man inte återigen vill avslöjas med att sprida desinformation, så som skett i samband med Irakkriget. Därför förvånar det mig lite att inte Aftonbladet ens nämner saken i sin artikel. Det finns ingen anledning att anta att en njursjuk saudier skulle överleva i någon grotta i bergen utan sin dialysapparat. Däremot finns det skäl att anta att Mulla Omar fortfarande är i livet, något som antagligen de flesta tycker är illa nog.

Wolfgang Hansson skriver i en artikel att Afghanistan riskerar att falla sönder om USA och Nato drar tillbaka sina styrkor. Det är möjligen en korrekt bild, samtidigt så har lilla Sverige på grund av sammankopplingen med Natostyrkan, och det faktum att den svenska truppen nu står under amerikanskt befäl, hamnat i något som närmast kan liknas vid ett demokratiskt dilemma. Den svenska opinionen vill absolut inte att svenska soldater ska delta i det amerikanska ”Kriget mot Terrorismen”, och hålls det inte en tydlig rågång mot detta så kommer stödet för att ha trupper i Afghanistan att försvinna.

Så fort jag själv skriver om detta så dyker det upp ett antal bombliberaler som ojar sig över frågan om vi ska lämna över Afghanistan till

talibanerna, det är deras sätt att uttrycka stöd för USA:s pågående folkmord. Men frågan ska inte ställas på det sättet, det är inget antingen eller. Svenska fredsbevarande trupper ska agera fredsbevarande, ingenting annat. Kan de inte göra det så ska de tas hem. Och vi kan idag inte sia om utvecklingen i Afghanistan, när som helst så kan trupperna skickas in i regelrätta strider med olika klaner och klanherrar, något som oftast beskrivs som ”Talibaner” i svenska medier.

Och nej, knappast någon sympatiserar med det slags förtryck som dessa människor utsätter kvinnor och andra för, men frågan är om vi ska medverka till en ockupation av ett främmande land, för det är vad det handlar om. Tyvärr så får vi endast sparsamma, om ens några, informationer om vad våra trupper sysslar med. Det sägs att de stöder den sittande regeringen, men är det verkligen helt ok att stödja en kraftlös marionett som är ditsatt av USA? Jag tycker inte det. Sverige bör kontinuerligt ompröva sitt engagemang i Afghanistan, och våra politiker har ett direkt ansvar för att hålla medborgarna informerade om vad soldaterna gör. Utan information så är det vår demokratiska medbestämmanderätt som de trampar på.

AB123

Andra om , , , , , , , , , , ,

[tags]Afghanistan, Pakistan, Saudiarabien, George W Bush, Hamid Karsaj, Kriget mot Terrorismen, Isaf, Nato, Politik, Kriget mot Terrorismen, Usama bin Laden, Aftonbladet[/tags]


12 svar till “Usama bin Laden är död”

 1. Oavsett om mannen är fysiskt död eller inte så lever han, det är verkliga problemet. Konsekvensen är då att hur än mycket resurser som sätts till så fortsätter han att leva sitt eget liv som död eller levande.

 2. Det stämmer, tyvärr eller gudskelov, inte att man med 100% säkerhet kan avgöra om en röst tillhör en viss person eller inte, med hjälp av spektrumanalys.

 3. Man undrar varför Aftonbladet inte har nåt om det synnerligen aktuella fallet Parwiz Kambakhsh, speciellt aktuellt för oss eftersom det är där svensk trupp är stationerad för att skydda sittande regim.

  DN och SvD har åtminstone tidigare haft notis om detta. Men varken DN, SvD eller de stora internationella drakarna tar upp vinkeln som RAWA noterar att det är för att komma åt Parwiz broder som han satts dit och eventuellt är han inte alls skyldig till anklagelsen.

  Det är inte kraftlösa marionetter man stödjer, Norra Alliansen och koalitionsbröder är knappast kraftlösa. Man verkar inte alls ta upp kopplingen mellan talibanerna och Pashtunerna som är sidsteppade från makten i Afghanistan.

  Syed Saleem Shahzad is the Pakistan Bureau Chief of Asia Times Online. Taliban and al-Qaeda are regular topics of his writing.
  … Otherwise, they are the same people who actually booted out the Taliban in 2001 from the Helmand province, which was the heartland of Taliban. Actually, they want the representation of southern Afghanistan, the Pashtun heartland, in the central government and the provincial government. If you talk to the common folk, they want their rights, their political rights, one way or other. They don’t have any particular obsessions in terms of Taliban or anti-Taliban forces. I don’t find this thing that they would particularly support a dialog with Taliban or they would particularly support the military operations against Taliban. I think they want their representation in the federal government. And, actually, you know, Taliban is more a generic name of the Pashtuns in southern Afghanistan. …

 4. Förövrigt är Usama in bifigur, som varumärke är al-Quaida och Usama, till mycket tackvare västerländsk marknadsföring, nu helt oberoende av om Usama är död eller levande, troligen bäst om han inte visar sig för mycket.

  Visst ansåg nog många av talibanerna och Afghaner att de hade en viss tacksamhetsskuld till Usama och de internationella jihadisterna som åkte till Afghanistan för heligt krig. Men Usama och jihadisterna har ju också blåst upp sin egen betydelse som besegrare av Sovjet något makalöst. Ganska oförskämt då det var Afghanerna som körde ut Sovjet och det var dessutom måttligt framgångsrikt innan man fick bärbara amerikanska Stingermissiler så man kunde utmana Sovjets och centralregimens luftherravälde.

 5. UBL är tveklöst en döing sedan många år. han mulade i ToraBora redan under USA:s bombningar!

 6. Usama är ju njursjuk och behöver regelbunden dialys. Om han lever så finns han nog i Pakistan, beskyddad av sina gamla kompisar i ISI.

 7. Det kvittar om mannen är död eller levande, eftersom den roll han spelar är synnerligen levande. Det är alltså inte personen bin Ladin som måste dödas,elimineras,utplånas etc, utan myten bin Ladin. Något som är nästan omöjligt med skjutvapen och bomber.

 8. Mahatna Ghandi i våra hjärtan!
  Martin Luther King i våra hjärtan!
  Usama bin Ladin i våra hjärtan!
  Nelson Mandela i våra hjärtan!
  Malcom Little i våra hjärtan!
  Eller?

 9. ”Bombliberaler” är ju ett synnerligen tarvligt sätt att beskriva alla oss som inte tycker att insatsen i Afghanistan är en ockupation.

  Usama bin Ladens varande eller ickevarande är en ickefråga för ISAF eftersom han, om han lever, knappast organiserar något motstånd i Afghanistan.

  Vad de svenska trupperna sysslar med? En stor del av verksamheten skildras på TV4 på onsdagar i ”Fredsstyrkan”. Det namnet är f ö inte irrelevant eftersom den dagliga verksamheten i högsta grad är fredsbevarande (även om det finns FN-mandat för fredsframtvingande åtgärder.)

 10. Afghanistan står för 92 procent av världens opiumproduktion 2007. Det mesta av det heroin som säljs i Sverige kommer från Afghanistan. Natostyrkan Isaf har valt att inte delta i narkotikabekämpningen, det anses för farligt av regeringarna som beslutat om styrkan. Soldaterna har order om att hålla sig undan allt som har med opiumodlingen att göra.
  Kan och törs inte Isafstyrkan gå in och med alla medel stoppa opiumhanteringen, förstöra vallmofälten och alla fabriker som konverterar opiumet till heroin, så kan Afghanistan aldrig någonsin komma på fötter igen och Isaf:s närvaro blir helt poänglös. Det är inkomsterna från den illegala narkotikahandeln som förser både talibanstyrkor och lokala krigsherrar med nya rekryter och vapen.
  Man kan gott säga att den framgångsrika handeln med narkotika är en konsekvens av USA:s ockupation och Natos oförmåga att tvinga fram stabilitet Afghanistan.
  Det är faktiskt USA som indirekt stöder upprätthållandet av den illegala opiumodlingen är väst, och dess läkemedelsindustri, som åtnjuter den blomstrande produktionens vinster