USA skärper kriget mot Syrien – New York Times ger stöd åt denna blogg


Sammanfattning
Artikeln i New York Times bekräftar att:
1 Det är USA som styr oppositionen;
2 Det finns nära samarbete mellan USA:s statsledning och extrema utländska jihadistgrupper där Al Quaida finns med;
3 Syriens nationella råd (SNC) som länge och aktivt stötts av USA och flera andra länder främst leds av personer som inte varit i Syrien på många år;
4 Den svenska Syrienpolitiken helt okritiskt tagit fasta på detta med aktivt stöd och möten mellan utrikesminister Bildt och SNC
5 USA struntar i FN och dess stadgar och underminerar en fredlig lösning
6 Innehållet i inlägg om Syrien i berörda frågor i denna blogg väsentligen varit riktig.

New York Times skriver idag att USA genom utrikesminister Clinton har gjort sitt mest aggressiva försök att omforma den syriska oppositionen i form av Syriens Nationella Råd (Syrian National Council, SNC), som Clinton avfärdar som ett gäng utlänningar utan kontakt, som bör bytas med en grupp mer representativ för de stridande på marken.

Detta bekräftar hur USA i strid med FN-stadgan och internationella konventioner fortsätter att intervenerea i ett annat land. Vidare bekräftas den bild av den syriska oppositionen som jag har lyft fram i blogginlägg hör för länge sedan, efter bland annat en artikel i Guardian av Charlie Skelton i juli, som Croneman i DN också uppmärksammade. Man erinrar sig också uppslutningen bakom SNC av utrikesminister Carl Bildt och andra.

”Det måste finnas representer för som är vid fronten” sa Clinton till journalister under en resa till Kroatien. ”Det kan inte vara en opposition som representeras av personer som har många bra egenskaper, men har i många fall inte har varit inne Syrien för 20, 30 eller 40 år.”

NY Times skriver ”Hundratals oppositionella ska samlas i Qatar nästa vecka för att försöka bilda en sådan grupp – skenbart i regi av Arabförbundet men i verkligen drivs detta av USA. Utrikesminister Clinton sade att hon varit starkt engagerat i planeringen av mötet, bland annat genom att rekommendera individer och organisationer till en ny ledningsstruktur.”
”Vi har klargjort att SNC inte längre kan ses som den synliga ledaren för oppositionen” sa Clinton. Hon menar att oppositionen måste inkludera människor inifrån Syrien och andra som har ett legitimt röst som behöver höras.” Clintons uttalande kan möjligen vara dödsstöten för SNC, som ”misslyckats” inom flera områden. Från början var SNC ett vektyg från muslimska brödraskapet i exil, med stöd av Turkiet.

”Dess obskura akademiker och aktivister som länge varit i exil har verkat alltmer ovidkommande i ett inbördeskrig där extrema jihadister blir alltmer synliga” skriver NY Times. Ja, även New York Times har uppfattat alliansen mellan USA:s statsledning och extrema jihadister, där Al Quaida är representerade.

Vi har tidigare rapporterat om denna samverkan i bloggen, och det är bra att NY Times också uppfattat detta. Redaktionen har väl läst min blogg via Google Translate kan jag tro, men andra alternativ är tänkbara.

En rapport från mötet i Qatar väntas nästa onsdag, en dag efter det amerikanska presidentvalet. Analytiker räknar med att USA kan bli djupare involverade i striderna. Det finns ingen garanti för att de nya ansträgningarna ska lyckas. Tidigare försök att skapa en mer enhetlig och mer representativ oppositionen har slutat i spektakulärt misslyckande, t.ex. vid ett liknande möte i Kairo i juni som slutade med skrik och slagsmål inom ”oppositionen”, enligt New York Times.

En inflytelserik aktivist i SNC menade att Washington ville åter ville ha framgång (success) i att bilda en vänlig regering som i Bagdad efter invasionen 2003. (Min anmärkning apropå ”success”: Det oerhört brutala Irak-kriget från USA:s sida har medfört 1 miljon dödsfall enligt vissa uppskattningar och en sönderslagen infrastruktur). Han menade att det var för tidigt för en övergångsregering, eftersom oppositionens territoriella vinster hittills varit ”försumbara” och att det fanns en potentiellt explosiv brist på samordning mellan de olika politiska, militära och aktivistgrupper.


i Andra om: , , ,, , , , , , , , Hillary Clinton ,
,

New York Times 1/11 5/11 Washington Post 1/11 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 SKP 4/11 Konflikt 27/10 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10 Anförande av Rysslands ambassadör
FIB-Kulturfront konferensreportage Porelären om Syrien Russia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn

  3 comments for “USA skärper kriget mot Syrien – New York Times ger stöd åt denna blogg

 1. Martin Kullberg
  2 november, 2012 at 21:44

  Det har väl rapporterats saker som belägger denna bild långt tidigare. Rapporter om kontanta betalningar till folk som kan tänkas bli rebeller fick man för längesedan.

  Idag rapporterade Aftonbladet för första gången om fundamentalisternas våld och övergrepp. Är det en brytpunkt för den ensidiga rapporteringen, eller är redaktören på höstlov?

 2. 2 november, 2012 at 22:04

  Det har du ju rätt i, på bloggar och i radikala tidningar men då och då i tidningsartiklar. Jag har bara försökt bidra genom att återge en del av detta i artiklar och bloggform. Att ”New York Times ger stöd åt denna blogg” är ett litet försök att spetsa till det på ett lustigt sätt.

  Intressant du nämner om Aftonbladet. Ja, kanske artikeln i New York Times (och Washington Post hade en liknande artikel igår) får som sidoeffekt att tidningarna mer kritiskt börja granska den syriska oppositionen och källorna till olika uppgifter. Det vore ett viktigt framsteg!

Comments are closed.