USA och de mänskliga rättigheterna


När jag nu på morgonen satt och bläddrade i min morgontidning så fastnade jag för några artiklar, och nu finns dessa även på nätet.

Lars Adaktusson, en av de journalister som har landets mest tydliga politiska agenda, skriver om hur situationen var i Syrien då han sist besökte landet. Han talar givetvis inte med folkets representanter där eller med politiker, han väljer istället att tala med en ekonom. Ska man få de svar man vill så ska man givetvis fråga den som man vet kan ge det förväntade svaret. Det är inte för inte som Adaktusson blivit en av landets bäst betalda journalister.

Adaktusson/ SvD: ”Strax efter ambassad-
bränningen mötte jag Ayman Abdel Nour, välrenommerad ekonom och en av den syriska regimens främsta kritiker. Hans budskap var att ingenting i en diktatur sker utan säkerhets-
tjänstens vetskap – när demonstranter i en polisstat ostört vandaliserar utländska beskickningar sker det med de styrandes goda minne.”

Personligen har jag givetvis ingen möjlighet att komma med några särskilt välgrundade invändningar mot detta påstående. Problemet med det sagda är förstås att just detta hävdades av den israeliska underrättelse-
tjänsten, jag har dessutom för mig att en av de främsta underrättelsetjänstdrivna översättnings- och desinformationsbyråerna vräkte ut telegram med liknande lydelse, något som citerades friskt i högerpressen. Vilket i och för sig inte bevisar att det är falskt, möjligen finns det anledning att lyfta ett ögonbryn. Härmed gjort.

Jag läste sedan Karin Henrikssons artikel idag i SvD, där hon skriver om Bushs tal inför FN:s generalförsamling och hans kritik av Burma där hon berättar i en bisats att han: ”passade också på att anklaga FN:s relativt nyinrättade människorättsråd för att strunta i övergrepp i en rad länder och ´enbart fokusera på Israel ´. – Det amerikanska folket är besvikna över misslyckandet. FN måste reformera sitt människorättsråd,” sade Bush.

Jag ber nästan om ursäkt för det, men jag höjde även det andra ögonbrynet. Att Människorättsrådet i FN ägnat mycken tid åt Israel är knappast speciellt förvånande. När jag själv läste igenom FN:s regler om de mänskliga rättigheterna upptäckte jag att Israel faktiskt bryter mot ungefär två tredjedelar av dessa regler. Det verkar tämligen adekvat att rådet ägnar både tid och kraft åt detta. Samtidigt så borde de givetvis ägna USA, Irak, Afghanistan och en del andra länder maximal uppmärksamhet, men att Bush skulle försvara Israel var knappast speciellt överraskande.

Samtidigt presenterar tidningen en undersökning från Uppsala universitet:

SvD: ”De flesta svenskar är ganska positivt inställda till invandrare. Samtidigt vill hälften av de tillfrågade i en ny undersökning förbjuda tjejer att bära slöja, och en av tre tror att många invandrare kommer till Sverige för att utnyttja sociala förmåner.”

Att hälften säger sig vara negativa till bruket av slöja på arbetet och i skolan är en markant ökning. En ökning som visar på ökad intolerans, att dessutom en tredjedel tror att flyktingar från Mellanöstern kommer hit för att leva på socialbidrag är rent ut sagt skrämmande.

När man skildrar muslimer beskriver man dem som offer då de befinner sig i sina muslimska hemländer, men när de flyr därifrån och kommer hit, ja då är det vi ”svenskar” som blir offer.

Det är en lika intressant som abstrakt vändning av fokus och jag har mycket svårt att tro att det bara ”råkar” vara så. Givetvis är det som händer inte bara ett resultat av tillfälligheter, eller någon slags otur som enbart skulle drabba folk med Islam som religion.

Spåren efter de intressen som skapar detta syns precis lika väl som om de var gjorda just efter då första snön fallit. Jag undrar förstås hur många det är som som ser dem?

Källor: SvD SvD1 Anders Svensson DN DN1

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Lars Adaktusson, Karin Henriksson, SvD, Svenska Dagbladet, Bush, Israel, Islamofobi, FN, Syrien, Desinformation, Islam, Flyktingar, Politik[/tags]


58 svar till “USA och de mänskliga rättigheterna”

  1. Rawia, om någon kommer från ett land i krig eller upplösning betyder inte att denna person, oavsett bakgrund, ska undantas och besparas från information om vad som gäller för att leva och verka här. Det är kanske än viktigare i det läget att få tillgång till nycklarna som öppnar samhället i stället för att det stängs och blir oåtkomligt.

    Givetvis kan man tala med en som har förlorat nära anhöriga, det beror på hur man talar och vad syfte är. Uppfattar han/hon att det är för att vara till stöd och hjälp så brukar det inte vara något problem, men uppfattas det som tillrättavisning så blir reaktion annan.

    Om jag hade lärt känna dig när du kom så skulle jag förmodligen ha varit ofin nog och frågat om du inte fryser och sagt något om vad del infödingarna här har på sig på vintern för att slippa frysa.

  2. Jinge: Äsch! Mitt vänsterparti kämpar även för dem som inte är medvetna om förtryck! Och för dem som förtränger det!

  3. Jinge: Har jag någonsin sagt att du ska vara krtisk till att muslimska kvinnor bär hijab? Hur kan du få till det på det viset? Nej, du ska vara kritisk till särbehandling och ev. diskriminering som grundar sig på kön.

  4. Jag ÄR kritisk till särbehandling och ev. diskriminering som grundar sig på kön. Det har jag alltid varit.

  5. Christer W,

    Två gånger i under mitt liv var jag utsatt för en liknande välvilja.

    En gång i Aleppo i norr Syrien och en gång i Alexandria i Egypten! Vid bägge tillfällen kom folk springande till mig med långa shabrak med långa ärmnar och knäppning upp till hakan och talade om för mig att jag inte kunde gå ut i mina vanliga kläder.

    I Aleppo ville ingen gå ut med mig därför att jag hade vita Jeans och därunder kunda man ana kanten på mina underkläder!

    Gissa om jag var glad eller förbannad!

    I Aleppo gick jag ut själv och i Alexandria hotade jag med att gå ut spritt språngande naken om jag hörde ett ord till om saken. Det hjälpte faktiskt och jag fick vara ifred!

  6. Rawia, med det hotet skulle ha varit kul att vara med i Allepo. Det är nog varmare där än i Jänkenalusta. När det är varmt i Jänkenalusta så är det så förbannat med mygg och knott, så då skulle jag nog inte rekommendera avklätt.

  7. Jag funderar på om man skulle han någon form av lagstiftning som har till syfte att alla under 18 år skall ha religionsneutral klädsel. Men jag vet inte hur en sådan lag skulle se ut och jag tror inte heller att det skulle göra någon människa glad. Men avsikten skulle vara att barn skulle få större frihet att välja religion instället för att bli indoktrinerad i religionen från det att man var bebis. Det kanske är både naivt och utopiskt att fundera på sådana saker ?

  8. En kommentar om bärandet av hijab är förtryck

    Personligen tror jag att det finns tjejer som är det och tjeejr som inte är det. I vilket % förhållande kan jag inte ens gissa.
    Men jag kanske kan visa en parallell? Jag är uppvuxen i en sekt eller uttrycker man sig diplomatiskt i en sektliknande religion. Någon slags insikt gjorde att jag lämande den i ung ålder. Senare i livet har jag fått möjlighet att stödja männsikor som lämnat sekter av några varianter och en sak har slagit mig när de trakasseras av kvarvarande medlemmar. De som har lämnat församlingen anser att det var en sekt, medans de kvarvarande hävdar lika bestämt att det inte är en sekt.

    Konklusionen för min del är att inifrån betraktar medlemmarna inte att det är en sekt, då hade dom lämnat det hela. Alltså finns det inga medvetna sektmedlemmar
    Därför stödjer jag dig galaxa, det finns människor som är förtryckta utan att veta det och det är våran uppgift informera, stödja och hjälpa.