USA – ett sjukt land

Nu presenterar tidningarna detaljer om den amerikanska fångvården igen. Detaljer som avslöjar att elva procent av alla svarta amerikaner mellan 30 och 34 år – sitter i fängelse.


DN/TT:
”USA har 2,3 miljoner människor i fängelse, vilket är fler än i något annat land och fler än någonsin tidigare, enligt Human Rights Watch (HRW). Antalet fångar motsvarar 762 fängslade per 100.000 invånare. I Storbritannien är siffran 152 per 100.000, i Kanada 81 och i Frankrike 91, skriver HRW i ett uttalande sedan gruppen granskat justitiedepartementets statistik som offentliggjordes på fredagen.”

Att det sitter sex gånger fler svarta i fängelse än vita är också siffror som talar ett tydligt språk. Jag har inte orkat omsätta antalet svenska fångar, cirka 5000, till amerikanska siffror men jag har för mig att det är runt 50 per 100 000, att jämföras med USA:s 762. Siffrorna säger en hel del om USA, men riktigt vad de säger tvistar de lärde om. Vad nyliberaler säger är jag inte intresserad av, de brukar aldrig ha något substantiellt att tillföra en diskussion.

Men jag inser i alla fall att vi kan exportera vår regering till det stora landet i väster. Där kan man faktiskt tala om ett utanförskap som man borde göra något åt. USA är ett mycket sjukt land… DN SvD HD Svensson om billobbyn

Andra om: , , , , ,

[tags]USA, USA-Bashing, Kriminalvård, Fängelser, Amerika, Politik[/tags]

  19 comments for “USA – ett sjukt land

 1. nature
  7 juni, 2008 at 09:14

  Jinge Skrev:
  ”vi kan exportera vår regering till det stora landet i väster. Där kan man faktiskt tala om ett utanförskap som man borde göra något åt.”

  Visst kan man problematisera utanförskapet, men USA har här gett ansikte till INNANFÖRSKAPET, som är än värre : -)

  Men visst är det skrämmande att ett land håller så många av sina egna medborgare innanför lås och bom, men antar samtidigt att det är priset för deras förda politik. Det ekonomiska priset för denna politik och dess ineffektivitet, kan man däremot problematisera.

  I och med att det kostar pengar att studera på högstadienivå = kollige, så hålls ju en enorm fattig outbildad arbetarklass nere på samhällsbotten. Lägg till rasismen samt SEXISMEN och JÄMFÖR unga svartas mäns ekonomiska tillgångar mot unga vita kvinnors I USA!
  Här: i sexismen och rasismen ligger svaren på frågorna runt dessa massdeporteringar av unga svarta män!

  Smartare vore att använda de pengar som denna enorma fångvård kostar samhället till rehabilitering, behandlingar och utredningar. Varför frågar sig inte politikerna vad samhället kan göra för att hålla svarta fattiga unga män under armarna utan att de begår brott?

  Utan att ställa sig frågan får man ju inge svar!

 2. Vidugavia
  7 juni, 2008 at 09:37

  Det är faktiskt rätt bisarrt. Fångantalet är fullt jämförbart med det sovjetiska gulagsystemet när det var som störst, det är till och med fullt möjligt att USA slår Ryssarna.

 3. 7 juni, 2008 at 10:36

  Spännande siffror, helt klart.
  Dock tror jag inte, likt Vidugavia, att det är att jämföra med gulag.

 4. Tim Berggren
  7 juni, 2008 at 10:53

  Allmän amnesti för alla brottslingar är vad du efterlyser eller?

 5. Vidugavia
  7 juni, 2008 at 10:59

  När det gäller antal fångar så är det faktiskt jämförbart. Taget direkt ur minnet så tror jag att antalet fångar i gulag när det var som störst rörde sig någonstans mellan 600 och 1000 fångar per 100000 invånare. Källäget är inte det bästa.

  Då ska man också hålla i minnet att majoriteten av Gulags fångar inte var politiska disidenter utan mer ”normala” brottslingar.

 6. Fredrik
  7 juni, 2008 at 11:00

  Om USA skulle avskaffa sitt ”war on drugs” som resulterar i att 800 000 människor aristeras för drogrelaterade brott aresteras varje år så skulle siffrorna vara mycket muntrare.

  Deta ”krig” slår extra hårt mot svarta. Jag har sett siffror som säger att över 50% av fångarna sitter där pg frogrelaterade brott (användning/föräljning/brott för att ha råd att köpa etc)

 7. 7 juni, 2008 at 11:15

  @Tim Berggren:

  Det framgår inte vem du vänder dig till!?

 8. nature
  7 juni, 2008 at 11:42

  @Fredrik
  Lägg till alla dödsfall som USA skördar i ”war on drugs” i många u-länder! Där finner du att fler död då av detta krig än av drogerna i sig. Detta är INTE en allmän drogliberal åsikt för att släppa allt vad drogbekämpning heter, utan ett uttryck för en förtvivlan på ett stort samhällsproblem som jag inte kan lösa!

 9. Osten
  7 juni, 2008 at 11:52

  Kommentarsreglerna! / Jinge

 10. thomasl
  7 juni, 2008 at 14:37

  Fredrik:

  ”Om USA skulle avskaffa sitt “war on drugs” som resulterar i att 800 000 människor aristeras för drogrelaterade brott aresteras varje år så skulle siffrorna vara mycket muntrare.”

  You took the words right out og my mouth. Tänkte genast själv på WOD, när jag läste inlägget. Skulle tro att WOD förklarar en god del av skillnaden. En av få saker där jag håller med ”libertarianer” (och vad allt dessa ”frihets”-älskare råkar kalla sig) som ju vanligtvis brukar förespråka ”free drugs”.

  WOD torde vara ett av de mest onödiga ”krig” som förs. Ett krig som leder till att maffiaorganisationer (med tillhörande sidoeffekter) dyker upp som svampar vid regn. Ett krig som leder till en MASSIV ”indirekt etablerad” brottslighet (då knarkare måste betala 1000 ggr mera än tillverkningskostnaderna för de varor de föredrar att använda för att fly verkligheten, och därmed måste stjäla, råna, hora, …). Plus alla totalt onödiga dödsfall pga överdoser vars enda orsak är bristen på kvalitetskontroll (för ”tunga” blandningar dyker upp på marknaden).

  Var emot fritt knark när jag var yngre. Nu finner jag INGEN logisk orsak att vara emot mera. De som är beroende, skulle – imho – vara beroende av något annat ändå, om inte knark fanns. Klart är att man måste erbjuda möjligheter för ”slavar under oket” att ta sig ur träsket, men WOD är en absurd, idiotisk, och ack så amerikansk grej. Varför vi i skandinavien, europa tar efter jänkarnas idiotier är ett mysterium för mig.

 11. Alexander
  7 juni, 2008 at 15:18

  En del av statistiken kan förmodligen tillskrivas att straffen i USA är ca. 5 gånger längre än för motsvarande brott i Sverige.

  Den sk. ”three strikes” principen som tillämpas på vissa ställen hjälper ju inte heller. Där sitter exempelvis en person inne på 25 år till livstid för stöld av 5 flaskor schampo.

  Hur dumt man än kan tycka det är att stjäla med två tidigare domar mot sig, så är det inte ens en bråkdel så idiotiskt som att döma en människa till 25 års fängelse för brottet.

  Det får ju Kinas rättsväsende att framstå som förnuftigt.

 12. Sara G
  7 juni, 2008 at 15:19

  nature, jag har för för mig att nästan samtliga amerikanska fängelser fungerar som arbetsinrättningar som går med stora vinster.
  Det är jätteföretag som hyr in sig och som i gengäld får en superbillig arbetskraft.

 13. Lars
  7 juni, 2008 at 16:06

  Fler och fler har fängslats i USA, samtidigt som brottsligheten har minskat dramatiskt. Stockholm är idag farligare än New York, men för 20 år sedan var det tvärtom. Fängelse för att sedan snart bli utsläppt hjälper inte mot brott, men fängelse om man inte blir utsläppt hjälper självklart. I USA har många (alla?) delstater ett system där man låses in på livstid om man begår tre allvarliga brott. Tredje gången gillt alltså. I Sverige kan man åka in och ut ur fängelser samt begå brott om och om och om igen utan att samhället klarar av att sätta ner foten. Varför ska den skötsamma majoriteten behöva lida av att en del inte sköter sig? Engla had inte blivit mördad Sverige hade tillämpat samma principer som USA eftersom då hade hennes gärningsman redan suttit inne på livstid (han hade suttit i fängelse tre gånger INNAN han mördade Engla). Sverige är ett konstigt land i bemärkelsen att här tycker man synd om de som begår brott istället för att värna om de som drabbas av brott, dvs. det gör man tills den dagen man själv drabbas av grov kriminalitet. Först då vaknar man.

  Du ”nature”, de sista åren på highschool motsvarar gymnasiet. College betyder högskola. Harvard är ett college. Precis som en högskola kan vara ett universitet så kan ett college vara ett universitet. Sedan finns det något som heter ”community college” och som bara täcker in de två fösta åren på högskola. Det kan möjligen i vissa fall jämföras med sista året på en längre gymnasielinje.

 14. Kurt
  7 juni, 2008 at 16:10

  Ulf Kristersson kommer ju att se till att vi även i Sverige ha personer i orange overall så övervakade arbetar längs vägarna här, precis som i Amerikanska södern.

 15. Lars
  7 juni, 2008 at 16:11

  Nej, Alexander, man hamnar inte i fängelse i USA på livstid efter att ha stulit 5 flaskor schampoo. Det behövs tre grövre brott. Man skiljer på misdemeanor, felony osv.

 16. el persson
  7 juni, 2008 at 17:51

  Vidugavia jämförde antalet personer i fängelse i U$A med antalet personer i Gulag. Det kan mycket väl stämma.

  Men de likheterna är större ändå. Gulag var ju inte bara fängelseläger, de var arbetsläger med billig arbetskraft, precis som en hel del anstalter i U$A (som nämnts @ Sara G). Denna typ av arbete är att likna vid slavarbete.
  Det är märkligt hur slavarbete hela tiden återuppstår trots att det gång på gång bevisats att det är ekonomiskt ineffektivt, i alla fall på kapitalistiska. En slav producerar normalt ineffektivt med låg kvalitet, konsumerar minimalt, står utanför marknaden. Iofs kan man kanske åtgärda den första punkten något.

  Så även om U$As fängelser inte är Gulag, så tycker jag nog att det liknar en U$amerikaniserad version av den sovjetiska varianten.
  Då kan man med all rätt tala om den U$amerikanska fängelsegulagen.

 17. 7 juni, 2008 at 18:49

  1998 bodde jag i New York. Det var otroligt obehagligt att gå in i en affär: Metallkedjor på alla varor med nyckellås, 2 meter långa säkerhets vakter, riktiga torpeder som ständigt går bakom, mitt i affären där man sålde smink och väskor.
  Tänk att vi i Sverige anställer yugo-torpeder i affärer där man säljer smink?!

  :o)

 18. Alexander
  8 juni, 2008 at 17:10

  Lars:

  Straffen för mannens tidigare brott hade avtjänats, och dessutom 12 år tidigare.

  Det tredje brottet behöver inte vara en ”felony”, vilket delvis är vad som gör lagen så sjuk.

  Ett annat exempel som togs upp var en äldre färgad man vars senaste ”strike” hade ägt rum i Louisiana på 60-talet. Med tanke på omständigheterna där vid den tidsperioden, så pratar vi ju här mer eller mindre om ett godtyckligt förintande av en människas liv, inte om något som kan liknas vid ett rättsväsende.

 19. Alexander
  8 juni, 2008 at 17:37

  Rättelse:

  Alla tre brotten måste klassas som en ”felony”. I Kalifornien kan dock ett brott som exempelvis snatteri räknas som en felony (som normalt inte är det) om du tidigare blivit dömd för stöld (även misdemeanors räknas).

  Ett exempel är fallet med Leandro Andrade som fick 50 år till livstid för stöld av nio videoband (vars tidigare strikes dock var inbrott, dvs felonies).

Comments are closed.