USA biter sig fast i Afghanistan, med hjälp av SverigeMer än 12 år har gått sedan USA:s orättfärdiga angrepp på Afghanistan. När Barack Obama blev president fanns det 32 000 amerikanska soldater i Afghanistan. Han ökade till över 100.000 soldater, plus entreprenörer och nu finns det 47.000 soldater Afghanistan är mer president Obamas krig än president Bush. Nu har 30 av 50 kommittéerna i det nationella rådet Loya Jirga förordat att pakten ska undertas före årsskiftet, vilket inte är detsamma som en majoritet av församlingen. Afghanistans president Hamid Karzai vill inte tänka underteckna säkerhetspakten med USA genast och att Afghanistan behöver mer tid för att se till att USA bidrar till fred i landet.

Överenskommelsen. (Utdrag från Nyhetsbrev 28/11 från Afghanistansolidaritet).
* ”Syftet med det bilaterala säkerhetsavtalet (BSA) november 2013 ”…stärka det långsiktiga strategiska samarbetet inom områden av ömsesidigt intresse inkluderande: främja fred, säkerhet och stabilitet, stärka statliga institutioner; stödja Afghanistans långsiktiga ekonomiska och sociala utveckling; uppmuntra regionalt samarbete…bekämpa terrorism…arbeta för att sätta upp en ny NATO-ledd styrka för att träna, rådgiva och stödja det afghanska nationella försvaret och säkerhetsstyrkorna (ANDSF)..;
Karzai och Obama images

*USA:s militära operationer mot terroristerKommentar:USA planerar alltså militär operationer i Afghanistan mot de terrorister, vars framväxt göds av USA:s brutala imperialistiska politik.
* Från en avtalsversion 25/7 har strukits ”Inget fängslande eller arresteringar skall göras i Afghanistan av USAs styrkor. USA skall inte genomsöka afghanska hem eller annan afghansk egendom”. Inte har det väl varit påtryckningar?* USA finansierar den afghanska armén med 4,1 miljarder dollar per år. Snacka om oberoende!
* …Afghanistans försvar och säkerhet skall baseras på försvarskapacitet och system enligt NATO-standard. Den antidemokratiska krigsorganisation ska förstås vara med.
* Militärbaser: ”Genom avtalet kan USA:s styrkor utöva alla rättigheter och myndighet över de överenskomna baser och områden som är nödvändiga för USAs användning, operationer, försvar och kontroll inkluderande rätt att uppföra nya installationer.” Snacka om oberoende! Enligt Nyhetsbrevet har 9 permanenta baser nämnts, och där kan inrymma sstrategiskt missilplacering. Rysslands sändebud till Afghanistan, Zamir Kabulov, sa i en intervju att de baser i Afghanistan som USA tänker hålla fast vid till minst 2024 skulle ”utöva ett allvarligt inflytande på hela den asiatiska regionen och bli ett kraftfullt fotfäste för varje storskalig militär operation”. USA har tidigare sagt att de skulle användas att träna Afghanistans militära ledning, som beräknas uppgå till 400 personer. ”Är inte 400 människor lite för att motivera nio militärbaser?” sade Kabulov.” Och infrastrukturen i militärbasen Shorabak med tre kilometer lång landningsbana döljs under jord.

* Straffimmunitet: ”USA skall ha exklusiv rätt att utöva jurisdiktion över medlemmar i USAs styrkor och dess civila del vad gäller all kriminella eller civila brott som begås på Afghanistans territorium.”
* Enligt Nyhetsbrevet ströks skrivningen ”Afghanska myndigheter skall ha jurisdiktion över medlemmar i USAs styrkor eller dess civila del vad gäller brott som begåtts i landet och som är straffbara enligt Afghanistans lag.” Snacka om oberoende!
* 10 000 – 15 000 USA-soldater ska vara kvar.
* ”Avtalet varar i 10 år

* Susan Rice, Obamas nationella säkerhetsrådgivare har bryskt avfärdat Karzais krav på frigivning av alla afghaner som hålls i Guantanamo och ett förbud för USA-trupper att tränga in i afghanska hem. ”Vi har texten klar och ska underteckna den på en hög nivå”, en bekräftelse av att man planerar att låta någon annan än Karzai (t.ex. utrikesminister Zarar Ahmad Osmani) underteckna för afghanerna om så behövs.
Afghanistanbok 6144720_omslaglit

Sverige hjälper till.Enligt den svenska regeringens proposition 2013/14:33 planeras för fortsatt svenskt deltagande i den internationella säkerhetsstyrkan (ISAF) och framtida deltagande i Natos utbildningsinsats i Afghanistan.I propositionen föreslås att Sverige bidrar med en väpnad styrka om högst 600 personer till utgången av december månad 2014, givet att det finns ett giltigt mandat för styrkan enligt beslut av Förenta nationernas säkerhetsråd. Det kan röra sig om en upptrappning eftersom det fanns 259 svenska militärer i Afghanistan i mitten av oktober.
Beslut ska tas i riksdagen 16/12. Föreningen Afghanistansolidaritet kommer att uppmärksamma detta!
SlutsatsAfghanistan är en beroende, osjälvständig marionettstat till USA, som i samband med avtalet visar sitt brutala imperialistiska tryne, som i så många andra sammanhang. Sverige sluter upp bakom USA-imperialisternas krig mot befolkningen i Afghanistan, ett av världens fattigaste länder, strategiskt beläget och rikt på olja, gas och mineraler!

USA ut ur Afghanistan nu!
Allt stöd till en fredlig lösning i Afghanistan!
Stöd till uppbyggnad av ett självständigt Afghanistan!
Pröva krigets ansvariga inför internationella domstolen ICC!
Tag hem de svenska trupperna nu!


i Andra om: , , , ,, , , , , , , ,

Nyhetsbanken Counterpunch Tom Hayden Nyhetsbanken 8/11 Avtalet Petitionen Afghanistansolidaritet Helsingborgs Dagblad 25/6 DN 25/6 Björnbrum 19/6 DN 20/6 Föreningen Afghanistansolidaritet Svenska Dagbladet 14/5 Youtube från Afghanistansolidaritet Pierre Gilly DN 14/5 DN 13/5 Svenska Afghanistankommittén Svenska Dagbladet 14/5 DN 24/3 SvD 25/3 AB 24/3 Helsingborgs Dagblad Röda Berget Svenska Dagbladet 14/5 SvD Brännpunkt 8/1 SvD Brännpunkt 10/1SvD Brännpunkt 11/1 DN Debatt 12/1 Aftonbladet 13/1 SvT 10/1 Sven Hirdman DN Debatt 12/1 SKP-bloggen 22/1 SvD 11/1 DN 4/10 DN 1/10 Blodig attack mot NATO i Afghanistan DN 21/8 DN 1/10 Drönare från USA dödarDN om kvinnor i KabulFIB-K om AfghanistanveckanSvD 1/10Expressen 1/10
Aftonbladet
Sveriges Radio
DN:s huvudledare 19/8 AB Guillou 19/8 SvD SvT Expressen


Ett svar till “USA biter sig fast i Afghanistan, med hjälp av Sverige”

  1. Afghanistans president Hamid Karzai vill återinföra stening som straff för äktenskapsbrott och sex utanför äktenskapet. Kanske inte något att förvånas över av en diktatur som gjort Afghanistan till världens främsta exportör av opium. Men varför ska svenska soldater behöva dö för att skydda en regim som i det stora hela är lika usel som Talibanernas?