Uppkäftig bloggare kommer att bedömas av Säpo?

Så ser framtiden ut enligt en artikel i Aftonbladet idag, EU kommer med långt-
gående förslag för att spionera på de egna medborgarna, allt en anpassning till USA:s
The Patriot Act.

Att tala om E-USA är mycket relevant.

AB: ”När Europa inspireras av USA:s terrorkamp ökar övervakningen av medborgarna.
Nya dataregister föreslås och gamla används i nya syften.
Ingen är höjd över misstanke.
”Långtgående, men super för polisen”. Så beskriver en källa i regeringskansliet EU-
kommissionens nya förslag om att data om alla flygresenärer till och från EU ska samlas in. Varje resenär ska riskbedömas av säkerhetstjänster och polis och uppgifterna ska sparas i upp till 13 år. ”

Om Säpo ska riskbedöma varenda flygresenär så får de ett styvt arbete. Men jag antar att problemen blir större för den regering som går med på så här långtgående inskränkningar i de mänskliga fri och rättigheterna. Dessa är nämligen grundlagsfästa och kan inte ändras med mindre än ett riksdagsval mellan två beslut i den riktningen. Dessutom har Sverige ratificerat FN:s mänskliga rättigheter och även EU har sin motsvarighet.

Genom att projicera ytterligare på flygresenärer så undrar jag själv om man inte provocerar vettvillingar? Jag kan tänka mig att en enskild galning som vill ställa till med något spektakulärt kommer hetsas att testa just t.ex. flygsäkerheten. Visst är det både bra och nödvändigt att försäkra sig om att folk inte släpar med sig vapen eller sprängmedel ombord på flygplan, men talar vi om terrorister så kan man inte räkna med att alla är lika tappade bakom en vagn som den s.k. ”skobombaren” som hade gömt något explosivt i klacken på sin sko.

Man behöver inte ägna sig åt att fantisera om andra metoder att få flygplan att ramla ner, men man kan utgå ifrån att de som har sådana avsikter gör just det, och att de också satsar på att göra det utan att någon ögonskanner eller annan teknisk apparatur ska hindra dem.

Hur många Stingermissiler levererade USA till Usama bin Laden och hans anhang? Jag undrar om ens USA har kläm på det, man kan i alla fall utgå ifrån att enstaka sådana blivit liggande i någon grotta i Tora Bora-massivet. Och en

markavfyrad robot bryr sig inte om ögonskanners och pass som inte går att förfalska kan jag berätta.

Man bygger upp en säkerhet så nära idiotins gräns man kan, men frågan är vad det är för fula fiskar man fångar i sitt nät. Det enda som egentligen händer är att staten, med alla dess myndigheter och säkerhetstjänster, får en utomordentlig inblick i något som den inte har ett smack med att göra. Alla har sannolikt en hög tolerans för insatser mot kriminella, men nu handlar det bara om att ha koll på de egna innevånarna. ”- Långtgående, med super för polisen”, säger en ”källa” i regeringskansliet. Det är verkligen på tiden att se till att en regering som fattar beslut som är fientliga mot vanligt folk slipper besväret att vara regering.

Och hur har de tänkt sig att en uppkäftig bloggare ska få färdas i framtiden, på en kvast?

AB123

Andra om , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Säpo, Säkerhet, EU, Pass, Tull, Ögonskanner, Schengen, E-USA, The Patriot Act, Terrorism, Högerregeringen, Mänskliga Rättigheter, Personlig Integritet, Politik[/tags]

  10 comments for “Uppkäftig bloggare kommer att bedömas av Säpo?

 1. jimm
  15 februari, 2008 at 17:01

  Ett annan relevant omtolkning av Sovjetiseringen det ”Europeiska sammarbetet” vore väl förkortningen €USSR.

  Nu är det Ryssland som värnar om öppenhet mänskliga rättigheter, internationella fördrag och FN-resolutioner. €USA/NATO skiter fullständigt i dem och låtsas som om det fortfarande är 1999, när man tex. som nu senast styckar upp de återstående delarna av den självständiga FN-medlemmen Serbien och ger bort till sina lokala klienter. Detta tillsammans med €Urokratelitens paranoida övervakning i sann STASI-anda kommer som Sergej lavrov mycket riktigt påpekade att leda till €Us förestående sammanbrott.

 2. el persson
  15 februari, 2008 at 18:21

  Om nu avsikten är att höja säkerheten i Europa är det väl inte flygpassagerarna som bör registreras utan tåg- och tunnelbaneresenärerna.

  Men det finns en annan annan värre, och tyvärr förmodligen avsiktlig, effekt.

  Genom att ständigt och i alla sammanhang tala om vikten av höjd säkerhet, och med dunder & braq införa åtgärder som ska ”förbättra” densamma gör man medborgarna skiträdda. Att dessa ”säkerhetsåtgärder” leder till lägre säkerhet talar man tyst om.
  (Jämför med alla skriverier om utomhusvåld, överfall på äldre och överfallsvåldtäkter. Skriverierna skrämmer folk till att stanna hemma vilket tömmer staden på uteliv så det blir lättare att komma undan med överfall, rån och våldtäkter. Vilka ökar, och visar att skriverierna var befogade. OSV i en ond cirkel.)
  Så har The Patriot Act har redan gjort U$As medborgare till planetens räddaste.

  Detta leder till att en allt större del av befolkningen mår psykiskt illa, men det kan man ju medicinera mot.
  Betoningen av den skoningslösa kampen mot ”hotet” kan dessutom leda till att människor bryter ihop och skoningslöst slår tillbaka mot inbillade hot och oförrätter i privatlivet. Men lite spill får man väl tåla för den goda sakens skull. Dessutom visar det rent konkret att medborgarna har skäl att vara rädda.
  Och en rädd medborgare är lättare att hantera. Desto räddare, desto hanterbarare. Att hantera är att manipulera (samma ord).

  Fast även ur den synvinkeln vore det bättre att ha kontrollerna i tåg och tunnelbana, ja även beväpnade vakter. Hotet skulle bli mer uppenbart för alla i samhället, mer konkret, in på bara skinnet.
  Vad som inte är lika synbart är att det är en illusionist i arbete. Hotet är inte det obestämda som illusionisten pratar om. Hotet är den beväpnade vakten framför dig.

  Före detta anställda inom STASI utbyter säkert ”hohe fünfs” och siktar mot att bilda framgångsrika konsultbolag.
  Detta måste vara varje byråkratis våta dröm.

  George Orwell: kom tillbaka. Vi behöver dig nu!

 3. Nadia
  15 februari, 2008 at 18:27

  ”– Vi ska göra det svårare för illegala invandrare och kriminella att komma in i EU men lättare för de hederliga att resa, sa Franco Frattini, kommissionär för rättsliga frågor, när han på onsdagen lade fram förslaget.” Säger Franco från EU kommissionen.

  En fråga vi ska ställa oss är vem bedömer vem som är hederlig?

  För några år sedan så var till exempel Qaddafi en terrorist och diktator enligt EU. I dag är han en vän trots att han fortfarande är en diktator.

  Hur ligger det till med kunga familjen i Saudiarabien som styr landet med fanatism – är de hederliga och får komma in?

  Listan kan bli hur lång som helst.

  I min uppfattning och många världen över så är till exempel Blair en person som borde åtalas för brott mot mänskligheten och så borde många andra politiker inom EU som gav sitt stöd till kriget i Irak men dessa sitter kvar eller har fått andra politiska uppdrag. Allt detta är varning signaler för oss.

  Jag kan inte annat än säga NEJ till denna idioti av lagar.

 4. JOCA
  15 februari, 2008 at 19:56

  Ja, en regering som vill göra hela folket till fiender bör inte vara regering.
  Men det är föga troligt att en kommande regering, oavsett politisk färg (speciellt inte vänster – glöm inte Thomas STASI Bodström), kommer att ha råg i ryggen att säga ifrån.

  Glöm inte att den värsta integritetskränkningen, vara det han som påbörjade.

  Men i helvete att det är acceptabelt!

 5. 15 februari, 2008 at 20:08

  Så länge det blir svårare för ohederliga som von Holstein, Wallenberg, Reinfeldt, Persson, Littorin och andra är jag nöjd.

 6. dieselråtrtan
  15 februari, 2008 at 22:13

  åt helvete med hela grejen….vägar o bli kartlagd…ja vill inte att ”storebror” ska veta allt o skulle Eu va så djävla bra så alla vill komma hit,,,,glöm de,,,de finns annat o jaga…de räcker väl med övervakning nu

 7. 15 februari, 2008 at 23:54

  Hej Jinge
  En fortsättning på bloggaren och kvasten… Lyssna gärna på Kjells:s Häxprocess http://www.myspace.com/kjellhoglund
  Förutom att det är skön musik menar jag att vi i Sverige kanske skall börja med att städa i eget hus.

 8. Sara G
  16 februari, 2008 at 08:26

  Bush bevingade ord ”de som inte är med oss är mot oss” har en sprängkraft vi kanske inte riktigt ännu har blivit varse.
  En ”terrorist” är i första hand en bedömning makthavarna använder för att stämpla och misstänkliggöra förtryckta människor som kämpar för sin rätt till frihet.
  Men även de som inte riktigt accepterar ”den nya världsordningen”
  är potensiella terrorister.
  Det är där skrämseltaktik och bevakning kommer in.

 9. Nadia
  16 februari, 2008 at 13:05

  Helt rätt Sara G.

 10. Z.G
  16 februari, 2008 at 17:37

  Jag får flashbacks från George Orwells bok 1984!
  Big Brother ser dig!
  Vi måste säga nej till att bli kontrollerade av staten.
  Staten ska jobba åt folket, staten ska inte förslava folket.
  Leta upp dokumentären av Alex Jones –
  Martial law, The rise of the police state.
  Mycket viktigt.
  Ska detta krig på terror bekämpas i våra hem och kosta oss vår intrigitet?
  Vad startade detta ”terrorkrig” och vem tjänar på det?
  Ställ er denna fråga och leta efter fakta!

Comments are closed.