Ulf Ekman – bluffar?


För ett par månader sedan så briserade skandalen om insamlingsfusket i Livets Ords insamlingsstiftelse.


DN:
”Pengar som skänkts till insamlingsstiftelsen Helping Hand i Uppsala för att användas till biståndsprojekt har i själva verket gått in på frikyrkoförsamlingen Livets Ords bankkonto, skriver Upsala Nya Tidning som har granskat stiftelsens årsredovisningar…

…Enligt Livets Ords pressansvarige, Magnus Dahlberg, vill man inte skylta med att en kristen församling står bakom stiftelsen för att undvika att utsätta medarbetare utomlands för risker.”

När sedan denna händelse hade mist sin mediala dragningskraft så dyker nästa problem upp för Livets Ord. Ulf Ekman, den ansvariga ledaren för Livets Ord, sitter med i styrelsen för Oral (!) Roberts University. Jag har skrivit om detta förut men igår hittade jag ett par märkliga uppgifter i en bok. ((Richard Dawkins, Illusionen om Gud, s 53))

Oral Roberts meddelade nämligen TV-tittarna att: ”– Om inte hans TV-tittare gav honom 8 miljoner dollar (51 mkr) så skulle Gud döda honom”.

Visserligen är jag ateist men om Gud verkligen fanns så skulle hon definitivt inte kräva den sortens gåvor med hot om att döda om de inte kommer in. Det säger givetvis en hel del om denne Oral Roberts, men kanske mer ändå om de kristna i USA som faktiskt gav honom pengarna. Gud har även gett denne person i uppdrag att starta sitt universitet. Det gjorde hon enligt uppgift med orden ”– Mana dina studenter att höra Min röst, att gå dit där mitt ljus är svagt, ända till jordens avlägsnaste hörn. Deras verk ska överträffa ditt, och till detta har jag behag.”

Som en parentes kan nämnas att universitetet kostade 250 miljoner dollar att bygga, 1,6 miljarder.

Det faktum att Ulf Ekman varit engagerad i universitetets styrelse, detta samtidigt med att denne Oral Roberts genom att ljuga tillskansat sig en enorm förmögenhet borde rimligen fästa ljuset på – pastor Ekman. Har han varit inblandad i en sådan verksamhet i USA finns det

skäl att fråga sig om den insamlingsstiftelse som samlade ihop pengar till svältande barn i Afrika, och som sedan satte in pengarna på konton tillhörande Livets Ord var den enda oegentlig-
heten inom församlingen.

Enligt min uppfattning ligger det i farans riktning att godtrogna medlemmar i Livets Ord är utsatta för en slags verksamhet som definitivt inte borde få förekomma. Jag påstår givetvis inte att brott begås, men jag hävdar att situationen inom Livets Ord borde utredas av opartiska revisorer.

Att Ulf Ekman och Livets Ord utmärker sig på detta sätt påverkar givetvis hela pingströrelsen indirekt. Visserligen anser nog många att Livets Ord är en sekt, men så länge verksamheten förknippas med Pingstkyrkan så kan allt fler komma att ifrågasätta pingströrelsen själv. Det verkar kunna finnas skelett i garderoben, precis som det gjorde i Knutby. Det blir inte bättre av att ett amerikanskt samfund spenderar tiondet på ett fyrverkeri för åtta miljoner kronor.

Tar ens svenska pingstvänner intryck av sådant?

Dagen 1 DN Jinge 1 Dagen2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

[tags]Ulf Ekman, Livets Ord, Oral Robert, Helping Hand, Insamlingar, God dödar, Pingströrelsen, Pingstkyrkan, Dagen, Politik, Religion[/tags]


29 svar till “Ulf Ekman – bluffar?”

 1. om man dessutom funderar över hur en mängd svenska politiker ideologiskt är kopplade till pingströrelsen kan man bli riktigt mörkrädd..
  fast man förstår då mer av det som just nu händer..
  jag nämner några får andra gärna andra komplettera..
  Mats Odell som maniskt håller på att sälja ut våra gemensamma tillgångar..
  Björklund som håller på att privatisera skolan..
  Tolgfors som håller på att lägga ner försvaret
  mfl mfl.

 2. Var hittar du sådana nyheter Jinge? Och dessa bilder?

  klockan är inte åtta än och man har redan skrattat tills man fått kramp i magen.

  Således måsta Gud vara en simpel utpressare med förkärlek för uppblåsta nollar till ärthjärnor med gigantiska egon, som kan konsten att dra till sig folk som har så mycket intelligent att vi kan jämföra dem med grönsaker.

 3. Det är ju just EN av alla de komplikationer som uppstår i mellanmänskliga kontakter som refererar till olika religioners ”överjävliga” Gudar och dessutom ”VET” att den egna guden är den enda sanna eller åtminstone den enda som just jag via dessa skojare till ”uttolkare” som Ulf Ekman, som har det ”rätta” svaret.. Via religionen Uppblåsta Ärthjärnor finns i överflöd och borde förses med varningstext då de inte styrs av aktuell kunskap och vanligt logiskt/praktiskt resonemang!

 4. Både Pingströrelsen och Livets Ord tillhör de framgångsteologiska inriktningarna – steget är ibland inte så stort. Ett gammaldags regelverk och stenhård övertygelse kombineras med en äkta hängivelse – kan vara lite svårt att få ihop verkar det som. Rent logiskt förstår jag inte alls hur de grejar det.

  Leo: För att inte tala om alla möbelhandlare! ;)

 5. Kyrkor (oavsett religion) tjänar väl massvis med pengar på människors dumhet. Svenska kyrkan är väl fortfarande en av Svergies största landägare?
  Att TV-predikanter i USA drar in miljonbelopp är väl inte heller en större hemlighet.
  Mormonerna är en av de starkare grupperingarna i USA och har rätt så stort politiskt inflytande, det är rätt skrämmande egentligen.

  Har ni sett Jesuscamp än? Det är en väldigt intressant dokumentär.

 6. Det är inte lätt det där med kön och Gud! Hur man än vänder sig har man ändan bak. Jag blir lite upprörd över att du kallar denna hämnare av stora mått, denne krigsivrare och blodsutgjutande mytiska figur för ”hon”! :-)

 7. Intressant och välskrivet inlägg. Är själv kristen, t om frikyrklig, dock ej pingstvän eller kopplad till livets ord. Håller med om att det finns väldigt mycket konstigt inom den framgångsteologiska kristendomen.
  Det jag reagerar på hur du och även en kommentar kopplar ihop pingströrelsen och Livets ord (LO). LO har aldrig haft någon koppling till pingströrelsen. Ulf var ju präst innan han gick bibelskola i USA och startade LO. Samma med flera av hans medarbetare. Kan inte förstå hur det som Uffe och LO pysslar med kan påverka pingströrelsen.

  Till Galaxa: Pingströrelsen är inte en framgångsteologisk rörelse. Vad kommer den infon ifrån?

 8. Vågade aldrig se klart Jesus Camp. Vart så mörkrädd av den ilskna damens Harry Potter-predikan så jag inte kunde se mer. Nu är inte Harry Potter min favorit, men att gå så långt som hon gjorde är till och med för mycket för mig :P

 9. Och jag väntar på en granskning av Lutherhjälpen och Svenska kyrkans mission. Hur mycket av pengarna går till välgörenhet och hur mycket till organisationerna själva?

 10. #10 mL – Jag har en vän som lutar väldigt mycket åt vänster som jag såg den dokumentären med. Han är alltid lite naiv och tror alltid gott om alla och trodde aldrig att människor kunde vara så som de var i den Jesuscamp.
  Jag har aldrig sett honom så ilsk som när vi såg den.

 11. Ingvar (#15), lite som Enron hade de välrenomerade Anderson som revisorer?

  Och varför skulle vi kolla på den märkliga länken över deras pressmeddelanden?

 12. Är det verkligen Oral Roberts som är anklagad? Och vet vi att Livets Ord har begått några oegentligheter alls? Uppgifterna är både felaktiga och spekulativa.

  Du tycker att opartiska revisorer borde granska verksamheten, men detta har Livets Ord redan tänkt på när de använde sig av KPMG.

 13. Anders, du har rätt i att det inte är Oral Roberts som är åtalad. Richard, hans son och svärdottern är de anklagade, Ulf Ekman (som styrelsemedlem) är också åtalad om jag fattat rätt.

  I USA ”ärver” ofta någon son pastorns ministry. Undrar hur de har tänkt sig successionen på Livets Ord?
  En Ekman-son blev nyligen VD för stiftelsen Livets Ord…

  Här är anklagelsepunkterna mot paret Roberts:

  ORAL ROBERTS SCANDAL DETAILS

  The incriminating document at the heart of the Oral Roberts scandal details dozens of alleged instances of misconduct. Among them:

  *A longtime maintenance employee was fired so that an underage male “friend” of Mrs. Roberts could have his job.

  *Lindsay Roberts cell-phone bills exceeded $800 per month, with hundreds of text messages sent between 1 a.m. to 3 a.m. to “underage males who had been provided phones at university expense.”

  *The Oral Roberts University jet was used to take one daughter and several friends on a senior trip to Orlando and the Bahamas with the $29,411 trip being billed to the ministry as an “evangelistic function of the president.”

  *Mrs. Roberts spent huge amounts on clothing purchases charged to the Oral Roberts ministry, with more than $39,000 at one Chico’s clothing store alone in less than a year, claiming “As long as I wear it once on TV, we can charge it off.” The document cites inconsistencies in clothing purchases and their actual usage on TV.

  *University employees are regularly summoned to the Roberts’ home to do their daughters’ homework.

  *The university maintains a stable of horses for the exclusive use of the Roberts’ three daughters.

  *ORU paid for the Roberts’ home to be remodeled 11 times in the past 14 years.
  http://hitsusa.com/blog/167/oral-roberts-scandal/

 14. Den Jesus jag känner är en god Gud som inte vill någon något ont. Tvärtom. Han är Fadern som älskar Sina barn. Genom Sin Helige Ande kan Han föda den som vänder om från sitt liv i synd på nytt. Det som händer då är att man blir en ny skapelse och får evigt liv.
  Grunden för detta är vad Jesus gjorde på Golgata då Han blev människa i Sonen.
  Jesu blod renar den som tror från all orättfärdighet.

 15. Vilka jävla dumheter Larz!!

  Skulle det finnas en gud såg världen inte ut som den gör idag!!

  Att din egen dödsångest lindras om du tror på ett liv efter detta betyder inte att andra ska bedras på samma sätt!

 16. Koffe: Du har rätt – framgångsteologin är inte en gjuten koppling. Jag tänkte på det faktum att Livets Ord hämtad mängder av sina medlemmar från Pingströrelsen och de har förvisso ett släktskap genom de karismatiska rörelsen och den evangelikala, men drog en för snar slutsats. I detta finns inga förenklingar coh som du förstår så är detta forum heller inte det rätta att diskutera teologi (se kommentar nummer 20)! ;)

 17. När jag läser vad Larz skriver är jag benägen att hålla med de vetenskapsmän som säger att människan inte har förändrats ett dugg under de senaste 100 000 åren. För det magiska tänkandet och förkärleken för skrönor verkar nog så intakt hos alltför många. Det är vore bättre om fler trodde på sig själva än på ett tvåtusenårigt beläte…

 18. I detta forum går det väl alldeles utmärkt att diskutera teologi Galaxa!

  Raka, kunniga och ärliga kommentarer på påståenden och funderingar garanteras..

 19. Det är bra att du skriver om den där tok-sekten Jinge. De skulle helst förbjudas hålla på med sin verksamhet!

 20. Jinge,
  Man skulle slarvigt kunna säga att Livets Ord var en protest emot pingst och andra samfund under 80-talet. Så att koppla ihop dem är lite slarv. Men samtidgt finns det många medlemmar som hoppat emellan.

 21. ”Om Gud verkligen fanns så skulle hon inte” – det är det som Francis Schaeffer kallar ”människoaktighet” och C S Lewis definierar det naturliga medvetandet om vad som är rätt och fel…Du är närmare Gud än du tror Jinge.

  mvh Roger

 22. Nej Roger. Jag vet att det inte finns någon ”Gud” eller vad man vill kalla företeensen. DET är gamla skrönor med ca 3000 år på nacken, ingen av de som sammanställt det vi kallar bibeln har träffat någon med namnet Jesus, och om personen funnits i verkligheten så var han inte ”guds” son.

  Jag ids inte dra alla fakta, för oavsett om jag pekar på fullkomligt oemkullrunkeliga sådana så har alltid ”religiösa” svar på de uppenbara orimligheter som kommer fram.

  Jag VET att jag dör när jag dör. Min hjärna och/eller min själ upphör att existera i samma minut. Jag lever bara just nu.

  Troligen är religiositet egentligen ett annat uttryck för dödsångest. Och ditt påstående är inget annat än projiktion.

  Sorry!