Ubåtsvalsen och Carl Bildt


Själv ser jag aldrig på TV. Men ibland så dyker det upp något program på SVT som jag bara måste se, och då gör jag givetvis det. Det går nämligen oftast bra att göra det på webben.


Nyss tittade jag
på gårdagens Uppdrag Granskning eftersom jag aldrig trott på skrönorna om ryska ubåtar i Hårsfjärden. Den som trodde mest av alla, och också uttalade sig mest pompöst var f.d. medlemmen i Ubåts-
kommissionen, sedermera statsministern och vår nuvarande utrikesminister Carl Bildt.

Han ansågs då göra karriär på sitt Sovjethat och sina tvärsäkra uttalanden om att det var ryska ubåtar. Igår visade Uppdrag Granskning upp det mest säkra av alla säkra bevis på att Sovjetunionen kränkt våra inre vatten och tagit sig ända in i en av den svenska marinens känsligaste platser på den tiden, en bandinspelning. Men idag tar experterna avstånd från den inspelningen av propellerljud som med säkerhet sades vara sovjetiska. Nu visar det sig nämligen att det troligen var ett svenskt bevakningsfartyg som orsakat ljuden.

Kommer programmet i repris så titta på det, annars finns det att tillgå på svt.se för den intresserade.

Efter filmen så deltog Expressens PM Nilsson i en efterdiskussion och han hävdade att ”Carl Bildt driver sin sak även om han har groteskt fel.” Han tillade sedan att den sortens personlighets-
typ som Bildt har är farlig att ha på ledande befattningar.

Det är en intressant synpunkt från Nilssons sida eftersom Bildt efter att han satt i utredningen har tjänstgjort som statsminister, och idag är han som bekant utrikesminister.


”- Sovjets experter håller med om att det var Ubåt!”

Personligen har jag aldrig trott på att Sovjet varit inne i svensk skärgård annat än av misstag som i Karlskrona. Marinen hade bevis hette det, idag är bevisen pulveriserade.

Har du missat Uppdrag Granskning så se till att kolla det på webben. Lyssna särskilt på den intervju som görs med Bildt stående framför Kreml. Jag är övertygad om att PM Nilsson har rätt, Carl Bildt är farlig att ha på den position han har idag.

Artikel i Expressen på samma tema

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Carl Bildt, Hårsfjärden, Högerregeringen, Moderaterna, Politik, Sovjet, Ubåtskränkningar, Ubåtsvalsen, Uppdrag Granskning[/tags]


20 svar till “Ubåtsvalsen och Carl Bildt”

 1. DEN MANNEN HAR BYGGT SIN POLITISKA KARRIÄR PÅ EN RAD MYTER SOM HAN TVÄRSÄKERT FRAMFÖRT SOM ALL NÖRDAR GÖR. OCH INGEN HAR PÅ ALLVAR SYNAT HANS KORT. VISST ÄR HAN FARLIG ATT HA SOM UTRIKESMINISTER! FOLKPARTIETS MAJOR BJÖRKLUND KÖR MED OCH HAR LYCKATS MED NÄSTAN SAMMA TRICK.

 2. Tror inte heller att U137 var annat än ett misstag – men jag skulle också bli synnerligen förvånad om inte Ryssarna och även Jänkarna inte försökt kartlägga våra farvatten och skärrgårdar, med hjälp av bl a. ubåtar.

  Att man jagat ubåtar så mycket (spökubåtar eller ej) är inte så konstigt heller med tanke på just U137 – de flesta kända indicier har skett efter just den händelsen. Och vilken nation som helst hade varit lite paranoida efter något sådant.

 3. Säkert möjligt att de sökt genom svenska farvatten, men vilken ryss är så sabla dum att han skickar ut en flotta med u-båtar direkt efter att en av dem felnagiverat och skapat en extrem diplomatisk kris? Fullständigt vansinne.

  Och PMS Nilsson ska bara vara tysst. Jag kommer ihåg Expressens artiklar om att u-båtar siktats i stockholms ström på väg mot slottet.

 4. Fast idag är väl Bildt kompis med ryssarna eller? Jag tycker att det finns mer anledning att oroa sig idag, med tanke på gasledningen som ska gå utanför Gotland. Men då är Calle tyst.

 5. #6 Rawia Morra – Fast en gasledning är väl inte så farlig? En oljeledning hade varit värre.

 6. Hampus – ingenting egentligen antar jag.
  Jag är nog så långt ifrån grön som man kan komma men jag är för dåligt påläst när det gäller pipeline-teknologier så jag bör egentligen inte uttala mig i ämnet :)
  Fast om man måste välja ifall något är sämre än det andra så har jag väl rätt ifall jag säger att en oljeledning är värre än en gasledning? ;)

 7. Undrar vaför Bildt var så snabbt över till sina höga militärkompisar i USA efter varje sk ubåtsincident i början av 80-talet. och vad diskuterade de om egentligen? Inte var det om svenska tigrar i alla fall.

 8. när jag kommenterar bildt verkar det som om datorn alldelse av sig själv känner av ilskan och växlar till versaler..
  hursomhelst, det var ett gäng arroganter ur överklassen av bilds modell som till slut gjorde folk i allmänhet så förbannade att de startade franska revolutionen! kan allt, vet allt har varit med om allt och klarar allt enligt sig själva så länge det hela går ut på att snacka..

 9. Felet med gasledningen är att den är onödig. Det finns redan fungerande ledningar. Miljökonsekvenserna för Östersjön sägs vara inte så gynsamma.

 10. innan han blev svensk utrikesminister åkte han runt i europa, på uppdrag av usa:s vapenlobby, och förespråkade en invasion av irak där för att !dom hade kärnvapen som hotade hela världen”. Verklighet: trots att usa dammsugit hel airak under flera år har dom inte funnit ETT ENDA massförstörelsevapen.. och den mannen har sverige som utrikesminister!!

 11. Men jag är övertygad om att det verkligen kom in ryska utbåtar inne i Hårsfjärden, för jag skymtade periskop i toalettstolen flera gånger :-).

 12. Carl Bildt gick i USA:s ledband redan då – och man kan undra i vilken omfattning…
  Enligt en avhoppad amerikansk agent så var det hela en ploj som USA skapade för att vända politikerna och svenskarnas alltför milda kritik mot Sovjet.

 13. Henrik, jag vill på intet sätt försvara Persson, men han var faktiskt tvungen att dra åt svångremmen rätt hårt efter moderaternas vanstyre av landet.

 14. #19 Tony – Nja, att säga att hela ansvaret var Socialdemokraternas är ju inte heller rätt. Att ta på sig skulden så där är bara politiskt rävspel.

  Höger-regeringen gjorde en hel del fel – bl a. var det fel att låta kronan flyta vid det läget.

 15. Tony, det förvånar mig inte alls att det är Feldt som gör avbön. Vad han säger får man ta med en stor nypa salt…
  Han blev tidigt anhängare till nyliberalismen och Friedmans idéer.