Trump, generaler och Wall Street mot FBI – strider inom ”den djupa staten”


Den här artikeln diskuterar motsättningarna inom USA:s förvaltning som sedan länge är på tapeten. Det finns olika uppfattningarna i denna fråga. Den har skrivits av Fred Goldstein och publicerats på en site som tillhör den socialistiska organisationen ”Workers’ World Party” och har den organisationens synsätt som bakgrund. Trump, generalerna och FBIJag vill framföra mitt stora tack till Björn Nilsson för översättningen. Björn har bloggen ”Björnbrum” var senaste artikel heter ”Några som tänker efter i förväg”. Björnbrum
Jag har något förkortat artikeln.
För ganska precis ett år sedan publicerade jag en annan artikel om ”den djupa staten”. Jag har Störtas Trumps och hans ”populära politik” (!) av ”den djupa staten”? Man kan uppfatta läget att Trump nu har stärkt sin ställning inom avgörande sektorer av ”den djupa staten”.

Man kan vänta sig fortsatta analyser och fortsatt debatt i denna fråga… Till exempel om Nunes memo.

Trump och generaler generalsinthewhitehouseTre marinkårsgeneraler i Vita Huset: Trumps stabschef John Kelly, försvarsminister Jim Mattis, och generalstabschefen Joseph Dunford.

Artikeln.
En ytterst anmärkningsvärd och slående indikator på var den härskande klassen står idag i frågan om krig och fred är den utbredda acceptansen av Trumpadministrationens öppna överlåtande av civil kontroll till militären. Tre höga generaler är hans nära assistenter i Vita huset: nationella säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster, försvarsminister James Mattis och stabschef John Kelly.

Ett av den imperialistiska demokratins axiom är civil kontroll över militären. Detta har aldrig uppfyllts. Militären har alltid haft inflytande Vita huset. Men denna fasad har alltid behållits som en fråga om doktrin för att upprätthålla fiktionen av amerikansk demokrati. I stället för att slå larm om faran som militären kan utgöra har media lovordat generalerna som ”de vuxna i rummet”, som kommer att hålla tillbaka Trump.

Den härskande klassen har tigit om Trumps tal om tillståndet i unionen. Han attackerade Kina och Ryssland som motståndare och lovade att vända den decennielånga politiken av vapenbegränsning genom en kommande gigantisk kärnvapenuppbyggnad. Planer för ”modernisering” av kärnvapenarsenalen, som inleddes i slutet av Obamaadministrationen, har utvidgats kraftigt av Trump.

Militären som Trumpförsvarare

Med Donald Trump har militären uppnått ett mål som den har sökt under åratal: en stor andel av den politiska kontrollen i regeringens centrum. Detta är särskilt farligt eftersom Trumpadministrationen lägger upp planer för en militär attack på Demokratiska folkrepubliken Korea.

Uppnåendet av detta sedan länge sökta mål för Pentagon har mer än bara militära konsekvenser. De tre höga generalerna i Vita huset har politisk inverkan på både militär och inhemsk politik. Dessa generaler – och hela militären – behöver Trump. De kan räkna med hans krigiska, stridslystna skrävlande för att ge dem skydd för sina aggressiva, expansiva militära planer. Dessutom är han den som släppte dem genom dörren och och gav dem möjligheter.
FBI
Trump gav dem fler trupper till slagfälten i Afghanistan, Irak och Afrika; mer befogenhet att utföra militära operationer utan övervakning; full behörighet att starta drönarattacker utan att behöva fråga Washington. Framför allt lovade han dem en stor ökning av militärbudgeten och godkände en kärnvapenutbyggnad på 1200 miljarder dollar. Han har varit den främste vapenförsäljaren, och sålde vapen för 110 miljarder dollar på vapenavtal till Saudiarabien.

Denna farliga upptrappning av militarismen har i stor utsträckning undgått kritik i vanliga media.

Miljardärerna och bankirerna i och bakom administrationen behöver Trump. De trivs med hans skattelättnader, förstörelsen av företags- och miljöregler, överlämnande av offentlig marker och havskusterna till stora oljebolag, ochnedmonteringen av tillsynsmyndigheter. Gary Cohen från Goldman Sachs, chef för National Economic Council; finansminister Steven Mnuchin från Goldman Sachs; utrikesminister Rex Tillerson, tidigare VD för ExxonMobil; och handelsminister Wilbur Ross, en miljardärfinansierare – alla har ställt sig kring Trump för att avvärja eventuella hot mot hans presidentskap.

Vad betyder detta politiskt för generalerna, Pentagon och folket? Det betyder att för Trumps folk i administrationen med bakgrund i och ankytning till Wall Street står lika mycket på spel för att skydda presidenten som för generalerna.
För närvarande, tills Trumps kris blir mycket allvarligare, kommer militären i och utanför Vita huset att försvara honom mot Mueller-undersökningen. De kommer att försvara hans drakoniska, repressiva invandringspolitik. De kommer att försvara hans spelande med kärnvapenkatastrof i Korea. De kommer att försvara honom från allt som undergräver hans grepp om Vita huset.

Trump mot FBI
Till exempel, i Trumps rasande kamp mot FBI, justitiedepartementet och mycket av det kapitalistiska etablissemanget stod militären med Trump. Biträdande justitieminister Rod Rosenstein och FBI-direktören Christopher Wray vädjade till Vita huset att stoppa frisläppandet av ett anti-FBI- och anti-Mueller-memo som utarbetats av ordföranden för representanthusets underrättelsekommitté Devin Nunes. Memot utformades för att skydda Trump från Muellers undersökning av hans förbindelser med Ryssland. General Kelly träffade de två tjänstemännen och avvisade dem, och berättade för allmänheten att presidenten vill ha ut memot ”ganska snabbt”.

Den politiska ledaren direktören för den amerikanska imperialismen, med samtycke från hela sin administration, tillsammans med republikanska partiledningen i representanthuset, för en kampanj för att diskreditera FBI som partisk mot Trump och som en del av en konspiration av ”den djupa staten”.

Hur bör denna kamp mellan Trump och FBI betraktas?

Vita huset, den främsta leverantören av våld, krig och reaktion på planeten, är i krig mot FBI. Men FBI är den högsta kapitalistiska institutionen för förtryck och förföljelse. FBI är nu verksam i 70 länder. Det är den oförsonliga fienden till den radikala rörelsen, befrielsesorganisationerna och alla förtryckta, liksom för fackföreningarna och andra arbetarnas klassorganisationer. Den har förföljt kommunister, socialister, anarkister, svarta befrielseorganisationer, medborgarrättsorganisationer och anti-krigsaktivister sedan FBI tillkom efter första världskriget. FBI och Pentagon är tvillingsfiender till arbetare och förtryckta över hela världen.

Men ju mer Trump försöker diskreditera FBI och justitiedepartementet, desto mer anklagas han för att han bryter mot ”FBI: s och justitiedepartementets oberoende”.

Post-Watergate regler och protokoll
Hur kommer det sig att Trumpadministrationen och republikanska partiet fördöms av anti-Trumppressen och det demokratiska partiet för att bryta mot hävdvunna regler mot presidentinblandning i justitiedepartementet och FBI? Faktum är att demokratiska partiet har blivit den starkaste försvararen av denna reaktionära spionagentur, den härskande klassens politiska polis.
Först av allt måste vi förstå vad bolagsmedia och politiker avser med ett ”oberoende” FBI och justitiedepartement.
Under Watergate-krisen försökte Richard Nixon använda delar av CIA och FBI mot det demokratiska partiet och mot sina politiska motståndare i allmänhet. Detta ledde till en stark rörelse i den härskande klassen och det politiska etablissemanget för att förhindra användningen av spionbyråerna mot presidentens politiska fiender.

Tanken med ”oberoende” FBI och justitiedepartement innebar att Vita huset inte ska kommunicera med FBI eller justitiedepartementet, utom under sällsynta omständigheter. Till exempel när Bill Clinton träffade Obamas justitieminister Loretta Lynch, på plattan på en flygplats i Phoenix i juni 2016 – medan Hillary Clinton var under utredning för att ha använt ett personligt e-postkonto som utrikesminister – måste Lynch lämna utredningen. Det automatiska antagandet var att Bill Clinton försökte påverka Lynch till förmån för Hillary Clinton. Lynchs återkallelse följde protokollet eller spelreglerna.

Trump och militär versus kapitalistisk legalitet
Det faktum att Trump är på korståg för att bryta mot borgerlig legalitet är ett bekymmer för arbetarna och de förtryckta. Trumps korståg är påbörjat. Militären kan ha sitt förakt för den borgerliga demokratin – som kan stå i deras väg för att starta krig och aggression – men de är tysta och agerar bakom kulisserna.
MuellerMueller
Vårt bekymmer har givetvis inget att göra med ett försvar av FBI eller justitiedepartementet. Det är att Trumps och generalernas förakt för borgerlig legalitet, sedvänja och protokoll kommer att vändas mot massorna, som exemplifieras av det öppna försöket att förbjuda muslimer att immigrera till USA.

Arbetarna och alla de förtryckta behöver veta vad som händer. Mueller-undersökningen av påstådda ryska försök att påverka valet är en falsk utredning. Själva premissen för utredningen grundar sig på att utså anti-rysk chauvinism och krigsfeber bland befolkningen. Den är avsedd att stärka den militära upprustningen, inklusive av kärnvapen.

Trump försöker från höger att vända upp och ned på alla regler om politisk inblandning, inflytande och legalitet – inte bara i Mueller-undersökningen utan på många områden. Papperslösa arbetstagare kidnappas på gatorna av agenter från migrations- och tullmyndigheterna. Fackelbärande nazister och klanmedlemmar i Charlottesville Virginia berömdes som ”bra människor”. Trump rakar öppet in vinst från sina företag medan han är president och vägrar att lägga fram sin självdeklaration.
Trump bryter mot kärnvapenavtal genom att anskaffa nya vapen. Han drar sig ensidigt ur klimatavtalet i Paris. Han hotar att riva upp Iran-fördraget. Hans arbetssätt är att gå utanför vanliga borgerliga normer och bryta mot legalism, i den politiska reaktionens intresse.
Bok generalsoverthewhitehouse250Boken ”Generals over the White House”
Det enda sättet att stoppa Trump och hans generaler och bankirer i Vita huset är att mobilisera massorna på gatorna till militant motstånd. En utgångspunkt skulle kunna vara en massiv antikrigskampanj som kräver ”Bort med händerna från Korea” och säger ”NEJ till kärnvapenupprustning”, som Trump och hans militärer har lagt upp på agendan.

i Andra om: , , ,, , , , , , ,


9 svar till “Trump, generaler och Wall Street mot FBI – strider inom ”den djupa staten””

 1. Har ni sett MSB’s (Myndigheten for Samhallsskydd och Beredskap) film inför en övning de ska hålla i vår? Alternativa media, Putin, Trump och Akesson/SD utmålas som hot mot Sverige! Hur sinnessjuka får de bli i Sverige. Det absolut största hotet sitter i Rosenbad och är ett annat parti som slutar pa -demokraterna (tillsammans med övriga 7-kloverpartier). Regeringen för oss raskt mot samma väg som Venezuela.

 2. USA:s problem är inte främst att generaler har inflytande över politiken utan alla s.k krigsgalna neocons inom politiken såsom McCain, Nuland, Cheney, Clinton, Kerry etc.
  Militärerna begriper åtminstone att dom inte kan vinna ett krig mot Ryssland alternativt Kina.
  Sök på nätet när Dunford försökte förklara konsekvenserna kring ett införande av en flygförbudzon över Aleppo inför presidentvalet för senatorerna, den syrienpolitiken som Hillary gick till val på.
  Min förhoppning är att militärerna gör precis det som ryktena säger nämligen att rensa ut den djupa statsmakten där borta.
  Finns förmodligen inga andra som kan göra det.

 3. Nordkorea skaffar sig förmåga att attackera USA nukleärt, givetvis undersöker USA möjligheterna att eliminera hotet. Särskilt som nordkoreas raketer kan hamna i Irans ägo.

  • Hur ska nu Nordkorea med färre än 10 kärnvapen och Iran som saknar kärnvapen eliminera hotet från USA med dess 7 200 kärnvapen, och som är det land som hotar med krig och kärnvapen?

   • Nä nu, Anders, ställer du frågor som kan hota monopolkapitalismens mediers narrativ! :-)

    Självklart ska USA och Israel få hota alla världens länder med kärnvapen, men gud förbjude om någon hotar tillbaka! Då är det kontrollord som ”Putinism!”, ”Little rocketman!” eller ”Antisemitism!”

    Dubbelmoralen är så uppenbar att det är märkligt att inte fler genomskådar den och bojkottar dessa monopolkapitalisters agenda-medier totalt.

 4. Håller med Mikael om att politikerna är minst lika krigsgalna som militärerna, oftast värre. Själva artikeln har vissa brister typiska för amerikansk sk. vänsteranalys. Man pekar med hela handen utan att reda ut hur det egentligen hänger ihop. Det är lättast så. Min invändning gäller Trumps sk. angrepp mot FBI. Det är vid det här laget redan bortom tvivel att det i stället är FBI och DOJ som angripit Trump både under och efter valkampanjen helt lagvidrigt. Watergate förbleknar vid jämförelse. Det ankommer närmast på kongressen att vidta de utredningar som behövs för att reda ut alla oegentligheter, som om övervakningen fungerar kommer att leda till både avgångar och fängelsedomar.
  Historien om Storbritanniens senaste James Bond, nämligen Christopher Steele, blir allt intressantare. Det börjar se ut som om allt smuts som han försökt gräva fram är Made in Britain och USA från början till slut. Steele var aktiv i Moskva för 25 år sedan som han inte besökt sedan dess. Om han överhuvudtaget har några kontakter kvar är de knappast centrala. Visserligen kan någon Igor vid erbjudande om några tiotusen dollar hitta på det som förväntas av honom, men inte ens det är längre särskilt troligt. Steele har hel enkelt själv diktat ihop en historia som han försett demokraterna med och som startade Mueller-utredningen.
  Men på tal om generalerna har det även i det lägret skett förskjutningar mot det sämre. När George W. Bush ville angripa Iran fanns general Mattis bland dem som stödde en attack, medan dåvarande överbefälhavaren amiral Fallon vägrade och satte stopp för planerna. Att Iran och Nordkorea hamnat i fokus för Trump bådar inte gott. Det har även koreanerna insett, speciellt i Nord där Kim Jong-Uns syster rest för att träffa president Moon i Syd för att inleda samtal. Tyvärr har Moon i dessa samtal hänsyftat till USA, vars gisslan han fortfarande tycks förbli.

 5. Den centrala frågan i artikeln här ovan är den pågående våldsamma striden inom USA:s etablissemang, en strid som helt förtigs i de etablerade svenska medierna. Dessa medier uppträder närmast som språkrör för Clintonfalangen inom det demokratiska partiet med dess lierade inom säkerhetsapparaten. Vid det här laget vet jag att varenda person som kallar sig journalist och rapporterar från USA hatar president Trump, men dessa bekännelser och pekpinnar intresserar mig inte. Jag vill om möjligt veta vad som händer i USA och hur det kan förklaras.

  Varför överger som exempel det som betraktats som något av det demokratiska partiets gräsrötter detta parti? Paralleller till utvecklingen för de socialdemokratiska partierna i Europa är slående – men får uppenbarligen inte beröras hos oss. Trump kunde ju på ett fenomenalt sätt utnyttja detta missnöje i sin presidentvalskampanj, medan vi här i stort sett bara fick höra att han var galen – för att sammanfatta sig kort. När han i presidentvalskampanjen talade om infrastruktursatsningar, föredrog medierna här att dra fram hans mer än tio år gamla bastuhistorier. När Trump så mot alla medieodds blev vald, sattes den närmast befängda Russiagate-kampanjen in mot honom – för att senare kompletteras med att han inte var tillräknelig och därför borde avsättas.

  Att de privatägda medierna arbetar för sina ägares långsiktiga intressen och tror sig göra detta genom att förtiga oerhört väsentliga faktorer inom dagens US-amerikanska samhällsliv må så vara, men svensk Public Services rapportering kring utvecklingen i USA är väl så nära en katastrof man kan komma. Med en rapportering i strid med hela sitt regelsystem. Att detta utan att offentligt påtalas kan fortgå dag ut och dag in gör, att frågan måste ställas vem som är Public Service-kanalernas egentliga uppdragsgivare! Oberoende, haha!

  Lars Bern publicerade för en tid sedan på sin blogg Anthropocene ett inlägg ”Den nakna kejsarinnan”

  https://anthropocene.live/2018/01/25/den-nakna-kejsarinnan/

  där det pekas på ett antal punkter som aldrig belysts i svenska medier.
  Här sägs i Sveriges offentlighet aldrig ett ord om hur Hillary Clinton stal kandidatnomineringen från Bernie Sanders eller att hon som väntad tillträdande president hade allt förberett för ett fullskaligt militärt angrepp på Syrien, utifrån en skräddarsydd rapport som lades fram i december 2016 av förre utrikesministern Madeleine Albright – ökänd som en av dem, som drev fram Nato-kriget mot Jugoslavien 1999 och senare tyckte att en halv miljon döda irakiska barn var värt priset för att bli av med Saddam Hussein. Kort sagt: Kvinnor för krig! Ett fenomen som aldrig påtalats av alla dessa Trumphatande kvinnliga rapportörer i svenska medier, av vilka det går tretton på dussinet.

  Idag blottläggs denna etablissemangsstrid i USA:s medier. Bakom den ligger dessutom en tudelning av hela USA men av det når oss inte ens en rännil!

  • Bra beskrivet Jan Hagberg. För de som inte vet står den 2:a Amerikanska revolutionen inför dörren, och det är inte Clinton-Obama-Bush lägret som kommer att gå vinnare ur den striden.

   En del galenskaper kommer från Fox men här en riktigt bra genomgång av korruptionen inom det Demokratiska partiet. https://www.youtube.com/watch?v=mAOBX-A6cvY&t=1s

   Svensk media och svenska politiker tiger för de är lika insyltade som alla andra (Soros, Amnesty, anti-ryssland/assad, nwo etc).

   #wethepeople
   #releaseitall
   #qanon

   http://ensvensktigerinte.blogspot.se/