Thomas Quick, vår egen Jihad Jane?

Idag skriver Hannes Råstam en artikel på DN/Debatt där han återigen tar upp saker som inte varit kända för allmänheten rörande skandalen Thomas Quick. Det är en artikel som får mig att undra över om det inte är möjligt att utreda agerandet hos målets tidigare åklagare, Christer van der Kwast, för att utreda om det kan röra sig om tjänstefel. Ärendets handläggning inom rättsväsendet ter sig alltmer suspekt, samtidigt så måste man antagligen ifrågasätta Quicks förre advokat Claes Borgström.

Hannes Råstam/DN-Debatt: ”Nyligen hittades tretton pärmar med utredningsmaterial som förvarats i en hemlig gömma på polishuset i Sundsvall. Det här innebär att polisen har hemlighållit stora mängder utredningsmaterial som bevisar att Thomas Quick ljög när han erkände ett stort antal mord under 90-talet. Polisens utredare har också försökt dölja materialet för de åklagare som nu granskar Quick-utredningarna, liksom för Thomas Quicks nuvarande advokat. Genom rättsväsendets hantering av Quickärendet har de verkliga mördarna gått fria, trots att åtminstone ett mord skulle kunna lösas med dna-teknik.”

Det är svårt för en lekman att bedöma de fakta som Råstam presenterar, men när allmänheten alltmer ifrågasätter handläggningen så finns det en risk för att affären skadar hela rättsväsendet om det inte utreds fullt ut. Oavsett om en person erkänner ett brott eller inte så ska brottet vara bevisat i en rättegång, bortom allt rimligt tvivel. När det gäller Quick så vet vi att han gjort sig skyldig till våldsbrott, men det är bara han själv som säger att han dessutom har mördat.

Det finns ett flertal fall där redan allmänheten känner till fakta som motsäger att Quick har begått en de mord som han uppgett, mord som han helt enkelt inte kunnat utföra. När det nu dessutom visar sig att åtminstone ett av dessa hade kunnat klaras upp eftersom man hade DNA-spår så undrar åtminstone undertecknad vad det handlar om, och när polismyndigheten i Sundsvall dessutom döljer att de har tretton pärmar med förhör som motsäger Quicks egna uppgifter så blir det än mer märkvärdigt att inte Christer van der Kwast agerat.

Läs artikeln på DN/Debatt!

intressant Tags : , , , , , , dn svd ab ex t

  13 comments for “Thomas Quick, vår egen Jihad Jane?

 1. 17 mars, 2010 at 09:06

  Förutom att kopplingen till Jihad Jane verkar något svag så undrar jag hur väl utvecklad DNA-tekniken var vid den här tiden.

  Men vi styrs mycket av vår tid och omgivning och detta var väl vill jag minnas i början av seriemördarmodet så det kan vara så att alla inblandade var så tagna av att befinna sej i historiens vingslag med en svensk super-seriemördare så att man tappade normal sund skepsis.

  • 17 mars, 2010 at 09:08

   Quick & ”Jane” är bägge psykiskt störda mytomaner. Tycker du inte den kopplingen duger?

   DNA-spår sparas, visste du inte det?

   Du kanske ska ta sats och skriva om kommentaren? :-P

   • 17 mars, 2010 at 14:09

    Det var en väldigt lös koppling för det finns många psykiskt störda mytomaner som var för sej har mycket fler likheter med JJ respektive TQ.

    Jo , jag vet att DNA sparas men jag menar naturligtvis vid den tidpunkt då domen föll. Eftersom hela rättsystemet är överlastat så kan jag förstå att det finns motstånd mot att åter öppna utredningar där dom har fallit. Ytterst är det en rättssäkerhetsfråga att man reder ut vad som egentligen hände när man fällde Quick på uppenbarligen ganska lösa grunder men det innebär förstås att man måste ta resurser från brott som är aktuella nu.

    • 17 mars, 2010 at 14:16

     Det är en klockren koppling.

     • 18 mars, 2010 at 10:17

      Man får ju se på hanteringen av TQ i dess historiska kontext. Det var vid den här perioden man var mest övertygad om att en skickligt terapeut kunde framkalla förträngda minnen. TQ satt redan inom den rättspykiatriska vården efter faktiska våldsdåd. Genom överföring och motöverföring så lyckades man framkalla ett antal förskräckliga minnen och alla blev fartblinda.

      Det är klart att man kan vara klok när man sitter med facit i hand och döma de som var delaktiga i det här men det var helt enkelt tidens mode som gjorde att det spårade ur. Mycket tråkigt för alla anhöriga naturligtvis.

   • Observatör
    17 mars, 2010 at 18:11

    Måste jag oxo följa kommentarsreglerna??

 2. 17 mars, 2010 at 19:36

  Mja, jag tror att TQ säkert kan vara oskyldig till en del av det han har erkänt och dömts för, men säkerligen inte allt.

 3. Sara G
  19 mars, 2010 at 11:00

  Ibalnd undrar jag om vem som helst kan ta jobb som terapeut! Räcker det med 20 poäng i psykologi?

  • 19 mars, 2010 at 11:04

   Man behöver inte ens vara psykolog. Många terapeuter är vidareutbildade socionomer eller sjuksköterskor.

   • 19 mars, 2010 at 13:53

    I fallet TQ så var alla inblandade kompetenta och duktiga yrkesmän med gott renommé. Det som gick fel gick fel på ett helt annat plan.

 4. daniel johansson
  19 mars, 2010 at 15:06

  Kommentarsreglerna!

 5. daniel johansson
  19 mars, 2010 at 16:14

  klart ni ska plocka bort viktig information som jag addade här i kommentaren tidigare ! Allmänheten bör ju inte upplysas av mer än nyheter som kan styras.
  Egoism är tyvärr en folksjukdom.

  • 19 mars, 2010 at 16:44

   Man ska följa kommentarsreglerna.

Comments are closed.