ABF vill stoppa möte om Syrien! Syriensolidaritet är inte anhängare till Assad!


I Aftonbladet 30/11 2012 finns en artikel av Fredrik Malm om Socialistiskt Forum. Vill gärna kommentera detta, om än i viss hast då jag sitter i en gate vid en flyplats.

Han skriver ”Men vad som fastnar på näthinnan när jag bläddrar i programmet för Socialistiskt Forum är ett seminarium under rubriken ”Syrien: Lögner, utländsk inblandning och brott mot folkrätten”. Arrangör för seminariet är ett nätverk som kallar sig ”Syriensolidaritet”. En titt på nätverkets hemsida visar att det handlar om ett rent och skärt stödnätverk för Syriens diktator Bashar al-Assad och hans regim. På hemsidan länkas till en rad artiklar som öppet försvarar Assadregimen och som hävdar att inbördeskriget i Syrien mer eller mindre är en massmedial bluff i västvärlden. Förutom att försvara regimen i Syrien hävdas bland annat att ”flyktingströmmen till Turkiet är bara en mediemanipulering.”

Detta stämmer inte alls. Syriensolidaritet är inget stödorganisation för Assad.

Syriensolidaritets viktigaste paroller är:

* Ett fritt, enat och självständigt Syrien
* Upphäv sanktionerna mot Syrien
* Inget svenskt stöd till krig mot Syrien

Sydiensolidaritet stöder FN:s fredsplan och vill ha en fredlig lösning (liksom FN), trots alla svårigheter.

Jag återger nedan viss dokummentation om föreningen Syriensolidaritets uppfattning, som jag finner i den nya broschyren:

”Inför hotet att Sveriges regering, med stöd av en majoritet av oppositionen i riksdagen, skulle dra in Sverige i ännu ett orättfärdigt angreppskrig under USA:s och Natos ledning startade Föreningen Syriensolidaritet.

Vi menar att det bara finns en väg ut ur krisen i Syrien och det är vapenstillestånd och en förhandlingsprocess, som inte blir lätt. Syrien är en sekulär stat, kanske Mellanösterns enda vid det här laget, ett land med flera religiösa samfund och etniska grupper som måste samsas om makten. Det säger sig självt att motsättningar mellan stora folkgrupper inte kan lösas med militära medel, vilket skulle kunna medföra den ena gruppens övergrepp eller folkmord på den andra eller den andra på den tredje.
Ett maktövertagande i Syrien av de fundamentalistiska grupper som idag driver upproret med utländskt militärt och ekonomiskt stöd skulle med all sannolikhet betyda slutet på den sekulära staten och början på ett allmänt religionskrig. Är det just detta USA och Israel önskar uppnå? En viktig arabstat i totalt kaos, vilket kanske skulle underlätta det militära angrepp på Iran.

I veckan berättade massmedia att al-Qaida värvar rebeller i Sverige medan DN igår berättade att 20 rebeller från Tripolis, Libyen dödades i Syrien. USA-stödda rebeller från extrema politiska organisationer utgör av allt att döma en central del av rebellerna – se andra referenser nedan, och Syrienbroschyren!

Föreningen Syriensolidaritet är en religiöst, etniskt och partipolitiskt oberoende ideell förening. Som medlem arbetar du för solidaritet med det syriska folket och dess rätt att demokratiskt utforma sin framtid fritt från militära påtryckningar från USA/Nato och dess allierade i enlighet med det generella aggressionsförbudet i artikel 2(4) av FN-stadgan.

Men det är värre än så! Fredrik Malm kritiserar ABF för att Syriensolidaritet ska få framföra sina synpunkter på ett mötet på Socialistiskt Forum som tidigare godkänts och finns med i programmet!. Och Göran Eriksson svarar snabbt i Aftonbladet att han genast ställer in mötet!
Leve åsikts- och yttrandefriheten!

Föreningen Syriensolidaritet säljer nu en broschyr ”Vad händer i Syrien”, som täcker flera områden. 56 sidor, 20 kr. Kan beställas från solidaritetsyrien@gmail.com. Den behandlar i denna första version historia, USA:s agenda, FN-stadgan, FN:s insatser, massakrer, den utländska inblandningen, massmediarapporteringe, de internationella organisatioernas agerande, oppositionens olika delar, ställningstaganden av den svenska regeringen och de politiska partierna. Läs den och bilda Dig en egen uppfattning!


i Andra om: , , ,, , , , , , , , FN-stadgan , , , ,,

Aftonbladet 30/11 Anders Svenssons blogg Ulf Gudmundsson ledare i SvD 1/12 Hogrelius tankar Erik Weimans blogg DN 1/12Bilderblogg M Omars blogg Åtta dagar. Stefan Lindgren Röda Malmö USA-bloggen Björnbrum SvT om al-Qaida-svenskar
Nyhetsbanken Sunday Express 19/11 New York Times 16/11
Folket i Bild Kulturfront Mohamed Omars tal på hans blogg Syriensolidaritets hemsida Stefan Lindgrens blogg New York Times 31/10 Washington Post 1/11 Bill Auken Countercurrents 2/10 Konflikt 27/10 S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd FolkrättsbevakningenDN 12/10Anförande av Rysslands ambassadör

The Telegraph 7/11 Intervju med Assad Kritik från Rysslands utrikesminister Thierry Messan i Voltaire Network 29/10 Anarkia FIB-Kulturfront konferensreportage Porelären om Syrien Russia Today Dagens Arena 10/10 Syrien har inte bett om ursäkt DN 8/10 DN2 8/10 SvD 8/10Ab 8/10SvD 9/10Monthly Review DN 6/10 SvD 6/10 Aftonbladet 6/10Expressen 6/10 Sveriges RadioNya Zeeland Inlägg på Syriensolidaritets hemsida Konferensen i Damaskus DN 30/9DN Gunnar Jonssons ledare 28/9SvD 29/9Sveriges RadioSvTExpressenAftonbladetDN 26/9 SvD 26/9SvD 2 26/9Aftonbladet 26/9Expressen 26/9Sveriges Radio SvTAftonbladets ledare 21/9 Folkrättsbevakningens Syrienlathund DN 24/9 DN 20/9 SvD Expressen SvT 7/9 Expressen 17/9 Sunday Times 19/8 Sana 26/8 DN 19/8 SvD 19/8 Aftonbladet 19/8 Expressen 19/8 New York Times 3/8 DN 11/8
NY Times 4/8 SvT DN SvD Aftonbladet Expressen DN ledare 3/8 DN Croneman 31/7 DN 2/8 DN2 2/8 Skelton i the Guardian 12 juli DN 1/8 Aftonbladet 2/8 DN huvudledare 31/7 SvD 1/8 DN ledare 31/7 DN Joscha Fischers kolumn

  13 comments for “ABF vill stoppa möte om Syrien! Syriensolidaritet är inte anhängare till Assad!

 1. NSUN
  1 december, 2012 at 11:18

  Som jag har påpekat i flera kommentarer tidigare är budskapet på denna bloggen väldigt smalt och svårt att förstå och ta åt sig om man inte delar den grundläggande ideologiska grunden och världssynen som baseras på anti-USA-imperialism i kombination med ”min fiendes fiende är min vän” tolkning av världshändelse.

  Ta tex inägget nedan, det är svårt att INTE dra samma slutsatser som Fredrik Malm.

  http://jinge.se/allmant/stod-den-syriska-regeringens-kamp-mot-terrorismen-tal-pa-sergels-torg.htm

  • 1 december, 2012 at 19:32

   Det är bara det att Fredrik Malms uppgifter är osanna.
   Och att en replik som sändes till Aftonbladet från föreningen Syriensolidaritet kl 11 idag inte är införd. Göran Erikssons replik kom in direkt.

   Obsevera dock att Nätverket Syrien-Sverige som stödjer de inhemska rebellerna och vill ha ökad utländsk intervention fick ha sitt möte. Lars Ohly medverkade utan att säga något om den utländska interventionen.

   Tre sammanlänkade konkreta exempel på yttrandefriheten i dagens Sverige…

   Jag har idag träffat Göran Eriksson och talat med honom. Återkommer om detta.

   • NSUN
    1 december, 2012 at 20:39

    Fredrik Malm gör bara en tolkning av informationen som kommer från Syriensolidaritet, jag förstår inte hur det kan vara en lögn. Jag gjorde i praktiken samma tolkning själv baserat på postningar och kommentarer på denna bloggen.

    Jag har sett att även andra vänsterbloggare gjort samma tolkning.

    Om nu såväl Liberaler som andra Socialister missförstår ert budskap kanske det är dags att se över hur ni presenterar ert budskap?

    • 1 december, 2012 at 21:25

     Fredrik Malm påstår att Syriensolidaritet är ett stödnätverk för al-Assad. Fel, det står inget om det på hemsidan. I ”Vad händer i Syrien” finns ett avsnitt om orsaker till demonstrationerna våren 2011, inkl. brister hos den syriska regeringen.
     Broschyren diskuterar ganska ingående uppgifter om massakrer etc och källorna för detta. Den nämner att regeringen al-Assad enligt FN-stadgan har rätt att försvara sig och sluter upp bakom FN-beslut.
     Det finns inget på hemisdan att kriget i Syrien är en massmedial bluff – tvärtom
     Och det finns inga uppgifter om föreningen Syriensolidaritet anser att flyktingströmmarna till Turkiet skulle vara en massmedial bluff.

     Fredrik Malm far alltså med osanningar i sitt inlägg. Är det inte närmast skandal dels att AB publicerar det och dels att Fp har en sådan person som utrikespolitisk talesperson? Och du NSUN läs gärna Syrienrapporten och dess källor, inkl NY Times, Washington Post och http://www.globalresearch.ca.

 2. Leif Öhman
  1 december, 2012 at 14:05

  Jag har skrivit till Göran Eriksson och krävt en förklaring. Tilltaget är inte acceptabelt.

  • 1 december, 2012 at 19:33

   Bra Leif. Det framgick vid dagens samtal att han inte är särskilt insatt i Syrienfrågan, för att inte säga för mycket.
   Obsevera dock att Nätverket Syrien-Sverige som stödjer de inhemska rebellerna och vill ha ökad utländsk intervention fick ha sitt möte. Lars Ohly medverkade utan att säga något om den utländska interventionen.

 3. 1 december, 2012 at 18:56

  Håller med Leif Öhman. Och jag mailade Göran Eriksson i morse och påpekade det bedrövliga i att ABF Stockholm låtit sig skrämmas av bombhögerns Fredrik Malm. En person känd som krigsentusiast i USA:s intresse. Minns hans pläderingar för flygförbudet inför anfallet på Libyen.Folkpartiets utrikespolitiske talesperson. Nu ”talesperson” för Quatars-Turkiets-Saudiarabiens krig mot Syrien.
  Och både Aftonbladet och ABF Stockholm ställer upp för honom. ABF helt livrädda och följsamma inför hotet att kallas al-Assad-anhängare och/eller vänsterextremister. Så betecknar Fredrik Malm dem som ifrågasätter medialögnerna kring kriget i Syrien. Och ser till att Syriensolidaritet portförbjuds från Socialistiskt Forum. – I Sverige är den politiska diskussionen inte längre fri.I
  vart fall inte hos ABF. Förstår vi egentligen helt vidden av den skandalen?
  Ulla Johansson

 4. 1 december, 2012 at 19:34

  Det är bra Leif och Ulla. Jag känner inte Göran Eriksson så väl, men uppfattar honom idag som en lyssnande person vid vårt samtal mitt i ett hektiskt Socialistiskt Forum. Han har säkert bidragit till den bredd ABF har i sitt programutbud.
  Obsevera dock att Nätverket Syrien-Sverige som stödjer de inhemska rebellerna och vill ha ökad utländsk intervention fick ha sitt möte. Lars Ohly medverkade utan att säga något om den utländska interventionen.

 5. 1 december, 2012 at 20:51

  Vi lever i en tid när de som vill ha krig inte behöver granskas – men de som vill ha fred misstänkliggörs.

  • Leif Öhman
   1 december, 2012 at 22:05

   Ja det är verkligen sant och en tid när de ockuperade ska svara för ockupantens säkerhet.

Comments are closed.