Svoboda – det största fascistpartiet=(högerradikalerna) i Ukraina


Ukraina står i fokus i den politiska diskussionen och har även här behandlats i flera blogginlägg. En fråga gäller oppositionen. I massmedia finner man benämningar som ”oppositionen” och ”högerradikala”, det senare ett uttryckt för begåvning i Nyspråk (Orwell). Jag har, med starka belägg konsekvent hävdat dels att oppositionen är heterogen och dels att det finns ett betydande inslag av fascister bland de beväpnande militanta på Majdan, som bland annat skjutit fler än 10 poliser. Peter Wolodarski nonchalerar fascimens roll i sin Söndagskönika 23/2, liksom massmedia i stort. Detta behandlas i kort krönika senare. Nedan om det inflytelserika ”högerradikala” partiet Svoboda (”Frihet”), med uppgifter främst från Wikipedia och Expo. USA:s vice utrikesminister Victoria Nuland har sagt att Svobodas ledare och han har under senare tid haft möten med Nuland, EU:s Ashton och USA_senatorn McCain (bilder nedan). Låt oss granska vad denne USA:s och EU:s påläggskalv står för. Svoboda & Co lyckades ju vända den EU-stödda överenskommelsen 20/2 mellan Ukrainas president och oppositionen till en statskupp någon dag senare, till glädje för alla motståndare till demokrati.

Svoboda ordförande Oleh Tyahnybok untitled

Ukraina Ashton & Svobodas ledare untitled

Svobodas ledare och McCain imagesCAZYG1LL

Nuvarande Svoboda grundades som Social-National Party of Ukraine (SNPU), ett namn sägs varit en medveten referens till nazistpartiet i Tyskland enligt Wikipedia. Partiet registrerades 1995, fast den ursprungliga rörelsen grundades den 13 oktober 1991.
Dess ursprungliga logo (bilden) visas nedan och föreställer ”Wolfsangel”, en populär symbol hos neonazistiska grupper enligt Wikipedia.
Svobodas första logo I_N_1_~1

Partiets genombrott kom 2009 när de fick c:a 35 % av rösterna och 50 platser av 120 i rådet i Ternopil Oblast rådet, det det bästa resultatet för en högerextrema partiet i Ukrainas historia. Vid presidentvalet 2010 fick partiledare Oleg Tyahnybok (OG) 1,43 % av rösterna.

Genombrottet kom vid parlamentsvalet 2012, då Svoboda fick 10,4 % av rösterna samt 38 av 450 röster i parlamentet. Enligt en opinionsundersökning i december 2013 skulle Svobodas partiledare vid ett presidentval få 28,8 % av rösterna, något fler än Janukovits (Wikipedia).
Svoboda Ukraina untitled

Enligt en artikel i Expo 6/11 2012 beskriver Per Anders Rudling, forskare vid historiska institutionen i Lund Svoboda som ett högerextremt parti med en svans av våldsamma paramilitära grupper. Svoboda använder sig av en estetisk som påminner om 1930-talets nazister. Rudling liknar Svoboda med nazistiska Svenskarnas parti.

Per Anders Rudling beskriver Svoboda som antisemitiskt. De hävdar att judiska oligarker styr Ukraina.
Svobodas chefsideolog Jurij Mychaltjysjyn har bland annat översatt böcker av Mussolini och nazistideologen Joseph Goebbels.

”Förintelsen var en guldålder i den europeiska civilisationen som värmer den palestinska befolkningens hjärtan”, citerades Mychaltjysjyn 2011 i Kholokost.

Enligt Expo är partiet är förutom sin antisemitism ökänt för sitt homo-hat och rysslandshat. De menar att eliten är korrupt och anti-ukrainsk. Många våldsbenägna högerextrema skinheadgrupperingar i västra Ukraina är kopplade till Svoboda genom att anhängare har en fot dels i partiet
och dels i autonoma-rörelser eller fotbollsligor. Partiet har även arbetat med tyska NPD och polska nazistorganisationer.
Att Svoboda lyckades få över 10 procent i parlamentsvalet, jämfört med 1,43 procent vid förra, förklarar Rudling till viss del med den före detta presidenten Viktor Jusjtjenkos kulturpolitik.

”För att visa avstånd från Ryssland inledde (den väststödde presidenten) Jusjtjenko en process för att skapa nationella hjältar. Han skrev om historien. I synnerhet så rehabiliterades personer från den högerextrema kanten. De som hade kollaborerat med Nazityskland mellan 1941 och 1944″, säger Rudling. 2010 gjorde Jusjtjenko ett katastrofval och fick endast fem procent av rösterna.

”Jusjtjenko, en EU och Nato-vänlig politiker bedrev ironiskt sett en historiepolitik där Ukrainska ultranationalister förhärligades och deras medverkan i massmord på etniska minoriteter som polacker och judar förnekades. När Jusjtjenko försvann från makten togs denna agenda över av Svoboda och bidrog till ökad polarisering i samhället”, säger Rudling.

Svoboda ingår i det högerextrema paneuropeiska partiet Alliansen för europiska nationella rörelser. Utöver Svoboda ingår bland annat ungerska Jobbik, franska Front National, brittiska British National Party, italienska Fiamma Tricolore och svenska Nationaldemokraterna.

Enligt Wikipedia har Svoboda bl.a. följande krav:
* Endast de som är födda i Ukraina kan bli ukrainska medborgare, med undantag för dem som har bott i Ukraina i mer än 15 år, kan det ukrainska språket , kulturen och den ukrainska konstitutionen.
* Riksrätt av president Viktor Janukovitj
* Förbud mot abort.
* Etniskt ursprung ska anges i pass och födelsebevis
* Förbud mot adoptioner från icke- ukrainare av ukrainska barn
* Anslutning till Nato.
* Ukraina bör åter få taktiska kärnvapen
* Rätt för den enskilde att äga och bära vapen

Men också detta, som kanske är populärt hos många
* Nationalisering av stora företag , ökad statlig kontroll av banksystemet och ett förbud mot privatisering av mark .

Till höger om ”Högersektorn” (”Pravy Sektor”) som anser att Svoboda är alltför liberalt och konformistiskt (Wikipedia).
Kiev 2 protest-main_si

Högersektorn godtog aldrig tidigare överenskommelser mellan Ukrainas regering och oppositionen, vilka innebar stora eftergifter av presidenten. Det är en paraplyorganisation för ett antal ultranationalistiska (läs fascistiska högergrupper) inklusive anhängare av ”Svoboda” (Frihet), ”Ukrainas patrioter”, ”ukrainska nationella självförsvaretet” (UNA – UNSO) och ”Trizub” . Alla dessa organisationer har en gemensam ideologi som är häftigt anti-rysk, invandrar- och judefientlig. Dessutom delar de en gemensam vördnad för ”organisationen av ukrainska nationalister” som leddes av Stepan Bandera, den ökända nazistiska kollaboratörer som aktivt kämpade mot Sovjetunionen och engagerade sig i några av de värsta grymheterna som begåtts efter andra världskriget.

USA och EU har samarbetat med högerextremister och fascister för sin geopolitiska vinning.
I ett försök att få Ukraina ur den ryska intressesfären så har USA – EU – Nato-alliansen, inte för första gången, allierat sig med fascister. I årtionden har hundratusentals människor i Latinamerika försvunnit eller mördats av fascistiska paramilitära styrkor med beväpning och som stöd från USA. al-Qaida skapades och finansierades av USA för att destabilisera Ryssland. Därefter Libyen och interventionen i Syrien, där USA och dess allierade finansierar och stödjer extremistiska jihadister mot en regering som har vägrat att anpassa sig till USA och Israel.

Mina paroller från tidigare blogginlägg var kanske inte så dumma.
”Nej till utländsk inblandning i Ukrainas inre angelägenheter”.
”Bekämpa den fascistiska delen av oppositionen”
”Minska oligarkernas inflytande


intressant.se Ukraina, , , , , , , , , ,

DN:s ledare 22/2 Expo Nuland om USA:s stöd DN 23/2
DN 19/2 SvD 19/2 Moscow Times Youtube-klipp Artikel med bild av Nuland och oppositionsledaren Globalresearch DN 23/1 Nyhetsbanken 26/1 DN 25/1 Kildén & Åsman Infowars 23/1 AB-intervju med Bildt omkring 25/1 DN 19/12 2013 Globalresearch Nyhetsbanken 5/12 Nyhetsbanken 11/12 Proletären 20/12 SvD 5/1 2014 Sveriges Radio 17/12
Rozoff i Globalresearch Knut Lindelöf 7/2

  23 comments for “Svoboda – det största fascistpartiet=(högerradikalerna) i Ukraina

 1. Tjorvar von Lösöre
  24 februari, 2014 at 13:16

  Samtliga svenska partiledare stod i Riksdagen (utrikesdebatten för ca en vecka sedan) och enhälligt lade all skuld för våldet på Janukovytj, samtidigt som vi vet att de så kallade ”demonstranterna” till stor del består av fascistiska högerextremister som mördar poliser (det finns bildbevis på youtube). Carl Bildt har aktivt verkat för att stödja fascisterna i den våldsamma statskupp som nu är ett faktum. Det nya Ukraina är redan förvandlat till en terrorstat. Ryssar och judar som har möjlighet till det flyr från landet. Folk som på mer eller mindre lösa grunder misstänks för att ha stöttat ”regimen” (dvs den demokratiskt valda regeringen) hotas till livet, misshandlas och lynchas. Våra svenska medier undviker systematiskt att rapportera om det och låtsas istället att det är något slags ”demokratisk revolution” med glada människor och ballonger åt barnen. Att svensk press och svenska politiker enhälligt stödjer en fascistkupp i ett land som nästan är vårt grannland gör mig illamående. Det är det vidrigaste jag har sett i mitt liv i termer av hyckleri och cynism. Jag kommer aldrig mer att lägga en röst i ett svenskt val, för den så kallade ”demokrati” vi låtsas ha här är bara charader och teater. Hade jag möjlighet till det skulle jag lämna detta hycklande pissland omgående. Detta förbannade Sverige som försörjde Nazityskland med järnmalm och passivt lät Hitler transportera sina soldater genom landet är inget annat än en fasciströvslickande skurkstat. Det som hänt de senaste veckorna är bara ännu ett bevis på det.

  Var det någon som märkte den rapport som kom för ett par veckor sedan som visade att det försvinner tusentals miljarder i korruption inom EU varje år? Nä, tänkte väl det. Den bara seglade förbi och nästan ignorerades av medierna. Inte intressant att gräva i vår egen skit, förstås. Det är ju så mycket mer relevant att klaga på korruption under arenabyggena i Sotji eller hur mycket Janukovytj försnillad. Inte för att vi har ett piss med det att göra, men för att det passar så perfekt in i den systematiska propaganda som används för att få svenska folket att stödja det imperialistiska erövringsprojekt som EU+USA ägnar sig åt. Land efter land skall erövras med samma taktik: 1) Ge en negativ bild av landet med hälp av massiva propagandakampanjer, 2) Hitta en konflikt inom landet som kan underblåsas. Gärna en etnisk konflikt, det brukar vara effektivast. 3) Kalla oppositionen för ”demokratisk”, ”fredlig”, osv, vad den än gör. Det spelar ingen roll om det inte stämmer med verkligheten, den diskrepansen filtreras bort av våra propagandamedier. 4) När det börjar pyra lite, i form av demonstrationer eller dylikt, lägg omedelbart all skuld på de som styr i landet (och se till att alltid använda begreppet ”regimen” om dem, oavsett om de kommit till makten på demokratisk väg eller inte). 5) Så fort demonstationerna övergått i våldsamma upplopp och polisen börjar försvara sig, påstå då ett polisen gått till angrepp mot ”fredliga demonstranter”. Det spelar ingen roll om de ”fredliga demonstranterna” är utrustade med hjälm, basebollträ, gatstenar, fyrverkeripjäser eller till och med skjutvapen. Det spelar heller ingen roll om de har fascistsymboler på sig. Det där är bara detaljer, det skall man inte hänga upp sig på.

  Äh, fy fan, jag orkar inte beskriva vidare punkt 6, 7 osv i protokollet, jag går och spyr istället.

  • Gammal krigare
   24 februari, 2014 at 17:06

   Jag tror att din beskrivning av det förvirrade läget är ganska bra. Det är dock mycket oklarheter om vad som verkligen pågår. Svoboda är väl nazister om jag förstår det och en del medlemmar har tydligen stridit tillsammans med tjetjenska islamister mot ryssar i Tjetjenien och på andra platser. Sen ingår det ditresta vänsterextremister bland kuppmakarna och även feminister för att göra det ännu mer förvirrat, och tillråga på allt så stöds Svoboda av EU och Obama-administrationen som vanligtvis ger sitt stöd till vänster-regimer och Al Qaida affilierade islamister. EU verkar ha en plan de följer att störta alla EU-kritiska regimer världen över. Nästa på listan kan nog bli Vitryssland. Utöver det så kommer vi nog få se hatkampanjer i media mot Island eftersom de förnuftiga människorna där drog tillbaka sin ansökan om EU-medlemskap. EU visar också hur lite de respekterar demokrati och folkvalda beslut när de nu straffar Schweiz för att de tänker minska invandringen. Fredsprojektet EU…..

  • 24 februari, 2014 at 17:16

   I all korthet. Du beskriver i fria ord bland annat centrala komponenter i ”unconventional warfare” från USA-arméns manualer.
   Korruptionen i EU har behandlat i tidigare blogginlägg här – http://jinge.se/allmant/korruptionen-i-eu.htm

 2. 24 februari, 2014 at 15:02

  Den israeliska kända tidningen Haretz rapporterar att rabbi Rabbi Moshe Reuven Azman i Kiev ber Kievs judar att lämna staden och om möjligt Ukraina. Då han fruktar våld mot Ukrainas judar ber judarna Israel om assistans med säkerheten.

  (”Ukrainian rabbi Rabbi Moshe Reuven Azman,tells Kiev’s Jews to flee city and if possible the country. Fearing violence against Ukraine’s Jews, the Jewish community asks Israel for assistance with the security of the community.”) (http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/1.575732)

  Tjusig bakgrund till den uppskattade, ja närmast bejublade (EU,IMF, Carl Bildt)nya statskupps-regeringen…

  Näpna

 3. 24 februari, 2014 at 16:30

  Väinformerade Nyhetsbanken har idag två artiklar om Ukraina (www.nyhetsbanken.se). Jag citerar utdrag

  ”Idag, dagen efter den USA- och EU-stödda statskuppen i Ukraina pågår arbetet på många håll att sopa igen spåren efter brottet.Svenska dagbladet sätter konsekvent ordet statskupp inom citationstecken – det framställs som en bitter anklagelse av förloraren Janukovitj, inget mer.”

  ”Men fakta är att maktövertagandet saknar all legalitet. Den folkvalda majoriteten i radan har lamslagits av brutalt våld.”

  ” Dumadeputeraden Oleg Tsarjov berättar på sin hemsida att Simonenko och en rad andra ledamöter, som hade blivit misshandlade saknades i salen när han var där.”

  ”Tsarjov misstänker att utomstående personer helt enkelt lagt beslag på valda ledamöters röstkort och röstar för dem.”

  ”Under trycket av massvåldet har 72 ledamöter från Regionernas parti lämnat partiet.”

  ”Exakt samma parlament som gång på gång vägrat att frisläppa Julija Timosjenko frisläpper henne nu blixtsnabbt och alla låtsas som om fängslandet av henne uteslutande var Janukovitjs ansvar.

  ”Runt om i landet tvingas medlemmar i ”Regionernas parti” att underteckna utträdesförklaringar,”

  ”För att fullständiga bilden av ett fascistiskt maktövertagande har radan beslutat att avskaffa den språklag som ger rysktalande rätt att använda sitt språk i officiella ärenden i de regioner där mer än 10 procent är rysktalande.”

  ”En fascistisk kupp i Europas näst största land, framdriven av USA och EU, är ett dåligt omen. För att förstå det som händer får man gå till mellankrigstiden, då Europas regeringar en efter en, genom kupper, halvkupper och ibland blodiga inbördeskrig, övergav den formella demokratin till förmån för auktoritärt nationalistiska/fascistiska diktaturer.”

  ”Om det 1920 fanns 35 länder i världen med konstitutionell eller vald regering, så var de 17 1938. 1944 var endast 12 av 64 länder demokratiska.”

  ”När nu EU stöder uppkomsten av en stor fascistdiktatur i Europa skapas ett prejudikat som kan få efterföljare. Den demokratiska fernissan på tidigare fasciststater som Spanien och Ungern är ju oerhört tunn. Med spanska bötesstraff för demonstranter på 400 000 kr hade ingen i Ukraina ens haft råd att tänka tanken Maidan.”

  ”För dem som är intresserade av att värna demokratin måste en viktig slutsats av det inträffade i Ukraina bli att bojkotta EU-valet.”

 4. 24 februari, 2014 at 16:50

  Radio-nyheterna rapporterar nu kl 15.45 att Ukrainas valde president Janukovitj ska åtalas för massmord enligt Ukrainas nya regering. Det är riktigt att Janukovitjs och den tidigare regeringen efter lång tolerans använt ansenligt våld mot främst den beväpnade delen av oppositionen, som besatt regeringsbyggnader och andra byggnader i Kiev.

  * Hur skulle regeringarna i USA, Sverige och Tyskland ha gjort i samma situation? Med all sannolikhet slagit till tidigare.

  * Inget sägs om eventuellt åtal mot dem som dödat bl.a 13 poliser på Majdan.

  Tilltron till dagens demokrati samt vissa ledande politiker, t.ex. utrikesminister Bildt har rimligen minskat hos breda lager av befolkningen i många länder runtom i världen efter det skedda.

 5. 24 februari, 2014 at 17:11

  Ryska posten (prenumerant) rapporterar att kapitalet gillar den fascistiska statskuppen. Räntan på Ukrainas statsobligationer sjönk rejält och börsen rusade uppåt och fick stängas i förtid.

 6. 24 februari, 2014 at 18:24

  Svobodas har formell anknytning till Nationaldemokraterna (ND) som är ”ett högerextremt nationalistiskt politiskt parti i Sverige, bildat 2001 som en utbrytning ur Sverigedemokraterna.” (Wikipedia)

  Enligt statsvetaren docent Rudling står dock Svoboda närmare ”Svenskarnas parti”.

  De två första punkterna i deras partiprogram återges nedan:

  ”1. Sverige skall även i framtiden vara svenskt: Endast människor som tillhör det västerländska genetiska och kulturella arvet, där de etniska svenskarna ingår, skall kunna vara svenska medborgare.

  2, Sverige skall styras av svenskarna: Icke-svenskar skall ej tillåtas ha maktpositioner inom det svenska samhället.”

  Partiets uttalande om Ukraina”

  (https://www.svenskarnasparti.se/)

  • Gammal krigare
   24 februari, 2014 at 19:15

   Jag tycker det är jättebra att ni tar upp det som pågår i Ukraina och Syrien, men stirra er inte blinda på högerextremisterna. I de arabiska revolutionerna så har har Muslimska Brödraskapet/Al Qaida fått omfattande stöd av vänsterextremistiska grupper utöver allt EU-stöd de fått. Hitler hade muslimska SS-trupper och många tyska kommunister sadlade ju om och gick med i Gestapo och SS, så det verkar som om historien upprepar sig.
   I Ukraina verkar det ju vara en salig blandning av nazister och vänsterextremister. Jag har aldrig tidigare i mitt snart 50-åriga liv varit intresserad av politik och detsamma gäller mina kollegor här som alla är före detta soldater från Brittiska arme’n, men efter allt som skett de senaste åren och framförallt nu i Ukraina så pratar alla politik. De flesta är konservativa och skulle kanske röstat på Tories i UK och det finns en del som håller på Labour men mer och mer börjar de hålla på Nigel Farage’s UKIP. Det beror främst på att han kritiserar EU och de penninggalna politrukerna där. Det är sannerligen konstiga tider vi lever i. Jag fruktar att Europa kommer att explodera i våld och anarki inom 10-15 år.

   • Peter Grafström
    24 februari, 2014 at 22:32

    Jag tror att britterna gick ombord på skutan EU för att kunna borra den i sank
    Det kaos Gammal Krigare förutspår är vad England gång på gång har iscensatt i fastlandseuropa.
    Och alltid har de lyckats se oskyldiga ut. Att backa upp fascisterna i Ukraina är ett typiskt trick från angloamerikanerna för att rikta uppmärksamheten mot Tyskland.
    Och spela ut nazism-kortet. Tyskarna har inget självständigt rationellt skäl att försätta sig i den situationen. De har ju dessutom starka band med Israel.
    Eftersom England tillåts skölja över oss med sin propaganda dag ut och dag in, vet många inte att Hitler var angloamerikanernas verk och att samtliga fascistregimer hittills var det. (Jag har sagt det förut men jag anser att det inte kan sägas för många ggr så länge lögnen härskar). En annan illusion som upprätthålls är att England skulle vara ett fd imperium. De har ett enormt inflytande via finans och affärsvärlden och kontroll över viktiga varor. De är nästan uteslutande det intellektuella ursprunget för Usas okonventionella krigföring.
    Det vi sett i Ukraina är gammal ond brittisk politisk ingenjörskonst oavsett hur arbetsfördelningen ser ut mellan de olika manipulatörerna.
    Usa och England längtar efter att se sina förhatliga konkurrenter gå under.

 7. 24 februari, 2014 at 20:15

  Apropå skjutandet på Majdan och dödandet där av demonstranter och poliser:
  http://euobserver.com/foreign/123240 rapporterar att 12 000 handeldvapen nyligen stulits från en vapenddepå i Lviv, där Svoboda (frihet=fascism i detta fall) har 38 % av rösterna.

  • Gammal krigare
   24 februari, 2014 at 20:40

   För ett par månader sen så beslagtogs en hel lastbil full med automatvapen (AK47 och Dragunov prickskyttegevär) i Göteborg. En liten notis i webtidningen och sen VIPS – total tystnad. Redan för några år sen hörde jag av kompisar inom polisen att containrar med vapen smugglas in (och göms undan i väntan på dagen D?). En minst sagt skrämmande utveckling. Jag saknar min barndoms Sverige.

  • Gammal krigare
   26 februari, 2014 at 18:46

   P.S. Håll ögonen på vad som sker i Rumänien nu. Rumänien gränsar ju mycket strategiskt till Ukraina. Jag fick precis ett e-mail att ”någon” behöver militära instruktörer. I Crimea (Krimhalvön) så börjar det höras Allahu Akhbar tillsammans med de som heilar. Alltså samma jihadister som krigar i Syrien bildar nu allians med kuppmakarna (och EU) i Ukraina. Det roliga i kråksången är att Europeiska Vänstergrupper stödjer jihadisterna i Mellanöstern. Har de även lierat sig med både Svoboda och jihadisterna i Ukraina? Ja du Anders, det är underliga tider vi lever i. Min önskan är att normalt, sansat, folk i åtminstone Sverige kan gå samman och jobba för ett bättre land, oavsett om de är vänster eller höger. Det finns bra folk på bägge kanter. Tyvärr så tror jag att det kommer att gå som i Ukraina eller Albanien här i Sverige. Jag tror tyvärr att vänsterextremister kommer att ge sig på vanligt folk som röstar på SD i valet och då kommer högerextremister att ta chansen och sen kan det gå precis hur illa som helst. Låt oss hoppas att jag har fel. D.S.

   • 26 februari, 2014 at 19:15

    Tack för information och synpunkter. Du nämner bland annat Syrien och Mellanöstern. Ja, ”vänstern” är splittrad i denna fråga. Vissa sluter upp bakom så kallade jihadister i Syrien. Termen ”jihadister” har hos vissa en positiv term men i detta fall handlar de i stor utsträckning om al-Qaida och liknande grupper vars verksamhet gynnar USA:s ledning.

    Det är gräsligt att varke ledande politiker eller massmedia inte nämner att det kristallklart handlar om en statskupp i Ukraina. Förmodligen innebär detta att hundratals miljoner får minskad tilltro till dessas syn på demokratin. Utan USA:s stora ekonomiska satsningar och mullvadsarbete i Ukraina hade knappast det blivit någon statskupp.

    Visst är det möjligt att det blir i Sverige som i Ukraina om ett antal år. Kanske får vi se en liknande statskupp…

 8. 24 februari, 2014 at 20:27

  Tjorvar von Lösöre är hård i tonen i sin kommentar. Men det han skriver är sant. Anders Romelsjö betecknar medias sätt att kalla fascisterna ”oppositionen” och ”högerradikala” som Orwellskt nyspråk. En bra beskrivning. Men jag noterar också att idag har fascisterna-slagkämparna som vann ”revolutionen” försvunnit i en pratig mediadimma som talar om ”ett nytt Ukraina”. Fascisterna har skickligt trollats bort ur vårt synfält. Carl Bildts uttalanden publiceras och legitimeras som tillförlitliga analyser. Hela upplägget uppenbar desinformation och en skamlig sådan. Att intala oss läsare och lyssnare-tv-tittare att tro att fascister är revolutionshjältar som bör beundras. Jag anser det brottsligt att förvända vår världsbild på detta sätt. Ett lögnträsk. I sin ledare (23/2) nämner Peter Wolodarski i ett par meningar i en lång text som fördömer Janukovitj och Ryssland detta: ” Ukraina är ett land med många konflikter, och vissa element i oppositionen är både otäcka och farliga. Situationen är komplex.” En slags brasklapp. Att i förbigående erkänna att vissa krafter i Ukraina är ”otäcka och farliga”. (Kievs judar VET att fascisterna är farliga.) Göran Greider är klarare i sin ledare i Dala-Demokraten idag (24/2): ”Men bara det faktum att det högerextrema partiet Svobodas djupt antisemitiske ledare, Oleh Tjahnybok, nu möjligen kan hamna i en tillfällig samlingsregering är ju förskräckande.” En eloge till Greider för modet att skriva detta. Som inte är tillåtet i övriga media.
  Fascismen växer i hela Europa och Peter Kadhammar har i Aftonbladet söndag (23/2) en artikel om Ungerns hyllande av Miklos Horthy (riksföreståndare 1920-1944). Horthys regim sände fyrahundratusen judar till döden i tyska koncentrationsläger. Fascistiska rörelser växer nu åter i Ungern och Horthy hedras med statyer och gatunamn. – Vi kan konstatera att det är tillåtet att skriva kritiskt om utvecklingen i Ungern men inte om samma skeenden i Ukraina. http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/peterkadhammar/article18422893.ab

  Ulla Johansson

 9. 24 februari, 2014 at 21:07

  Anhängnare till Svoboda och andra fascistorganisationer hyllar Bandera, samarbetsman med nazisterna under Andra Världskriget. ”Europaparlamentet, Ryssland och Polen officiellt har uttalat sig om Bandera som nazikollaboratör och delaktig i massmord” (Wikipedia). USA:s vice utrikesminister Nuland tycker att Svobodas ledare ska ingå i Ukarinas regering.

  Ukraina - Hyllning till Bandera svoboda-1-1024x682

 10. Jan Hagberg
  24 februari, 2014 at 22:15

  Utomordentligt angelägna inlägg här på bloggen
  dels det igår om ”Statskuppen i Ukraina”,
  dels dagens om ”Svoboda – det största fascistpartiet i Ukraina”.

  Inläggen pekar ut några av de många viktiga punkter som helt förtigs i de massmedier, som vänder sig till den breda svenska allmänheten. Vadan detta förtigande, är värt en egen undersökning. För intresserade finns mycken faktaupplysning att hämta via internet, men det ingår inte i en journalists uppdrag att visa upp den allsidiga information som finns att tillgå om det område som en gång var Sovjetunionen! Man föredrar i stället att sitta i någons knä! Eller som i kvällens nyhetssändningar, knalla omkring bland demonstranterna och låta deras utsagor från ett gatusampel vara sanningen! Alltså den typ av rapportering vi sett prov på under hela resan!

  Trots att hela Kievscenariot vid det här laget känns igen alldeles för väl, ska verkligheten uppenbart döljas för menigheten. Hela föreställningen följer exakt samma mall och dramaturgi som vi skådat flera gånger om under de senaste decennierna! Till och med passar man på under OS; känns så märkligt välbekant! Kom ihåg Georgiens överfall på Sydossetien 2008. Då med ett georgiskt försvarsdepartement nedlusat av US-amerikanska militära rådgivare.

  Så här ser det ut på nyhetsfronten hela vägen. Ingen fullständig bild får ges om vad som verkligen hände i Jugoslavien, där slutresultatet av krigen blev USA:s jättelika militärbas Camp Bondsteel – och människors oändliga fattigdom; det är därför vi efter snart tre års Syrienkrig inte får höra i Public Service att kriget hålls igång av USA, genom ombud. Att USA där stöder dem man säger sig bekämpa i Afghanistan!

  Efter Sovjetunionens upplösning har utvecklats en ny statsvetenskalig modell för att skapa och garantera västligt sinnade parlament. Storma det existerande, förbjud det största partiet och jaga iväg dess ledamöter. För att i nästa steg, ersätta dem med egna huliganer som blixtsnabbt röstar för att avsätta statschefen och den sittande regeringen … ja, varför gå omvägen via val liksom, folk röstar ju ändå bara fel.

  Uppföljning sker sedan som nu i svenska kvällstidningar med att presidenten Janukovitj förklaras efterlyst för mord. Inget om att den nye chefen för åklagarmyndigheten, Oleg Mokhnytsky, hämtats från det nynazistiska Svoboda! Inget om de krypskyttar ur demonstrantleden som mördat poliser.

  Att Bonniers/Schibsteds (Goldman & Sachs) driver den politiska linje man gör också på nyhetssidorna må så vara, men att Public Service enligt en tydligt upparbetad praxis bara traskar efter – och struntar i hela sitt regelverk om balans och allsidighet – är mer än magstarkt! Därför blir det också lite komiskt, när Public Service börjar stoppa personer med hänvisning till allsidighetskravet – eller flyttar bort filmen Godheten. Godtycket i hanteringen är totalt!

  Redan i höstas kunde i ryskspråkiga tidningar läsas det anmärkningsvärda i att nynazistiska demonstrationståg rörde sig fritt i en del ukrainska städer, i spåren på 70-årsdagen av Kievs befrielse från Hitlertyskland – ett verk av ryssar och ukrainare tillsammans! Det kunde ju ha varit en anledning för Public Service att påminna en sentida generation om vad som skedde i regionen under andra världskriget, om den ukrainska upprorsarméns (UPA:s) framfart och medverkan i judeutrotningen – alltså något av det som skedde utanför utrotningsfabrikerna. Men inte.

  Mycket prat har det varit om oligarker men inget om hur de skapades av västliga idéer om privatiseringar. I Ryssland ledde detta fram till den ekonomiska kraschen 1998, fattigdom och för tidig död framför allt bland män. I det läget skulle väst sätta klorna i Rysslands tillgångar, med hjälp av Putin trodde man, men så visade han sig vara Rysslands man, inte utlandets! Det har han aldrig förlåtits av västs maktgrupperingar! Men när SR ska försöka förklara utvecklingen, väljer man att intervjua en av skaparna av eländet, Anders Åslund, som skedde i programmet Konflikt den 14 december före jul!

  I Ukraina utnyttjade väst befolkningens prekära situation för det som kallades den orangea revolutionen – med ekonomisk uppbackning av Soros inte minst, och så kallade NGO:er med västlig statlig (!) uppbackning ytterst (alltså Very Govermental Organisations, VGO). De personer som genom orangeriet lyftes upp på piedestalen, flätan Julia Tymosjenko och presidenten Jusjtjenko, gjorde sig snabbt omöjliga. Inget ändrades till det bättre i människornas vardag (den vardag som aldrig intresserat MR-aktivister i väst, annat än för bondeoffer i det stora spelet). Misslyckandet för västs lakejer bar i sin tur fram Janukovitj till en valseger 2010!

  Det blev mycket surr om att Janukovitj segrat genom valfusk (han var ju ryskspråkig med ett bondskt sydryskt mål och det räckte för att ifrågasätta honom) men sedan började han förhandla med EU och pratet om valfusk försvann! Tills stormen i höstas drogs igång mot honom, för att han började deala med Ryssland när han insett vad EU:s/IMF:s bud betydde av ytterligare utarmning av befolkningen.

  Nu är det snart ishockey-VM i Vitryssland. Då är det dags för det mediala västliga MR-spelet att dra igång på nytt – förstås med krav på bojkott, Sotjijournalistiken före spelen i repris! Dom brukar vara sådana! Gissningsvis har presidenten Alexandr G Lukasjenko dock lärt sig en del av Kiev och håller den här typen av manövrer kort.

  Slutligen måste fråga oss på vilket sätt utrikesminister Carl Bildt tar till vara Sveriges intressen genom sitt agerande i Ukraina; i mindre frågor kan han vara klok – och mycket mer påläst än de journalister, som surrar runt honom – men när det verkligen gäller syns vem han har som uppdragsgivare. Man måste fråga sig på vilket sätt det gynnar Sveriges intressen att han deltagit i sabotagen mot regeringen i Kiev, gör ständiga utfall mot Ryssland och sett till att de diplomatiska förbindelserna med Vitryssland brutits!

  Och inte blir det bättre med oppositionens Urban Ahlin, som inte har några invändningar mot statskupper i EU:s regi. Hur illa det är ställt, får man besked om genom att läsa socialdemokratins utrikesdeklaration härförleden, se länken

  http://pub.mdlnk.se//2e6f4340-4716-43b8-9a9b-30c6f97d0762/Documents/SocialdemokraternaUtrikesdeklaration2014.pdf

  Här blir det tydligt hur socialdemokratin talar med dubbla tungor om Nato, med beröm för dess expansion österut, dvs. för dess inringning av Ryssland – på tvärs mot USA:s (tomma) löften en gång till Gorbatjov, som Sovjetledare.

  • Mats Larsson
   25 februari, 2014 at 16:57

   Jan Hagberg!

   Du skriver att Janukovitj pratar ”med ett bondskt sydryskt mål”. Jag trodde att han pratade typisk Donbas-dialekt av ryska, och där lär väl inte finnas mycket jordbruk (hans ukrainska är dock bättre än
   Azarovs, vilket inte säger så mycket).

   Hörde just att stödet för honom i Charkov håller på och eroderar. Man ser honom som korrumperad,
   svag och inkompetent, antagligen en beskrivning Alexandr G Lukasjenko gärna skriver under på.
   Mer oroande är att Pravy Sektor verkar bli mer aktiva också i Charkov. När ryker Leninstatyn på Frihetstorget?

   Jag delar inte din ena uppfattning om hockey-VM i maj i Belarus. Jag tror att EU kommer att vara för upptagna
   med Ukraina för att öda kraft på ett hockey-VM. Däremot delar jag din uppfattning att om de skulle göra
   det så kommer Alexandr Grigorovich att reda ut det.

 11. Erik Jonsson
  25 februari, 2014 at 11:11

  Peter, hela din kommentar andas EAP som tycks se som sin livsuppgift att göra Storbritannien till syndabock. Är det Storbritannien som är en supermakt och har ett värlsomspännande nätverk av militärbaser? Är det Storbritannien som har angripit eller ”ingripit” i 100-tals länder de senaste 50 åren? Det är USA som i kraft av sin ekonomiska och militära styrka som försöker försvaga Ryssland och Kina genom krig, statskupper och utpressning. De brukade kalla det ”containment”. Att tillskriva Storbritannien en roll som de hade för 100 år sedan är en uppenbar politisk hjälp till USA-imperialisterna.

  • 28 februari, 2014 at 19:32

   Erik, till att börja med så styrs världen av finansmän och inte politiker.
   De bildar nätverk som sträcker sig genom nationerna och som inte är kongruent med distributionen av stående armeer. Om så hade varit fallet hade England aldrig varit mäktigast för deras stående armeer har alltid varit små.
   Det är inte självklart att den makten är centrerad på samma plats som trupperna.
   Webster Tarpley berättar om Venedig att det var ett intrigerande maktcentrum som lyckades i många århundraden spela ut andra nationer mot varandra utan att de själva blev inblandade. Enligt Tarpley flyttade den venetianska eliten sin maktbas till Holland och England och överförde den typen av maktutövning mellan 1500- och 1700 talet
   Under de år som du tänker dig att England var som mäktigast lyckades de ändå bäst av alla med att undvika förluster. Genom slug diplomati, genom mutor.
   Så var tex fallet inför första världskriget när Kaisern och Tsaren bildade en allians för att undvika att dras in i krig mot varandra. Innan den var ratificerad lyckades England genom stora penningsummor få den ryska pressen att attackera tsaren tills alliansen med Tyskland var undanskaffad och i st lyckades England charma till sig en allians med Ryssland. Detta trots att England dessförinnan hade underminerat Tsarens ställning genom att bygga upp en modern krigsflotta till Japan i engelska skeppsvarv vilken närmast förintade den ryska vid Tsushima 1904. England försökte innan slaget förhindra att den ryska flottan skulle kunna fylla på bränsle på vägen.
   Detta exempel är belysande eftersom det visar hur England då kunde uppföra sig enormt fientligt mot Ryssland men ändå lyckades knyta dem till sig och därefter spela ut dem mot Tyskland.
   De exempel jag tog från senare tid vågade inte Anders lita på och därför drar jag inte dem igen. Hoppas det blir tillfälle att återkomma till det.
   Men i allmänna ordalag gäller att England från ca 1700 och fram till våra dagar just har den extra stora förmågan och viljan att intrigera som de andra saknar.

   • Gammal krigare
    28 februari, 2014 at 19:45

    I en bok jag läste nyligen fick jag reda på att Storbritannien landsatte trupp i Sibirien under Första Världskriget. Trupp som sedan deltog på de Vitas sida mot Bolshevikerna längre västerut i Ryssland. Det hade jag faktiskt inte en aning om tidigare. Jag är ingen vän av Marx eller kommunism men inser mer och mer vilket rävspel de stora länderna bedriver. USA’s politik idag är ju inte mycket bättre än Tysklands på 30-talet. UK är absolut inte den renhåriga, rättframma, nation som vi blivit itutade. I alla krig är sanningen det första offret. Länder och befolkningar ändrar sig med tiden. Ibland till det bättre, ibland till det sämre. Ryssland idag verkar faktiskt föra en ärligare och rakare utrikespolitik än någon annan av de stora aktörerna. Men man kan väl aldrig veta.

    • Peter Grafström
     1 mars, 2014 at 15:20

     Gammal krigares kommentarer är kärnfulla.
     Men dubbelspelet var ännu värre.
     G G Preparatas bok Conjuring Hitler… från 2005 visar hur Englands krig på de vitas sida var bluff och att de i verkligheten ville se Bolshevikerna vid makten.
     Imperialisternas deltagande underlättade för bolshevikerna att värva frivilliga.
     Skälet till att angloamerikanerna ville stödja bolshevikerna var att den svenskryska oljeindustrin konkurrerade ut Englands och Usas oljeintressen och priserna föll. Bolshevikerna förstörde oljeanläggningarna och plundrade och mördade personalen. Nobel flydde. Även Englands och Usas anläggningar där förstördes. Det ledde till kraftig prisökning vilket lönade sig för England och Usa. De ville ha ner världsproduktionen.
     1927 när efterfrågan stigit lagom mycket etablerade sig Rockefellers i Moskva och 1929 köpte de halva oljerättigheterna. Konkurrenterna var undanskuffade.

 12. Нешко
  27 februari, 2014 at 02:11

  Situationen i Ukraina illustrerad med två videoklipp.
  1. Beväpnad ”opposition” trakasserar polisen, tvingar de (med vapenhot) till legitimering och hänvisas tillbaka till barakerna:
  http://youtu.be/H0lSXv-d3b0
  2. Gerillakrigare Olexander Muzychko (ökänd som kriminell ledare Sasha Biliy) med veteran från Chechenien (hedrad med titeln ”Nationens hjälte” av Dzhohar Dudayev, chechensk krigsherre, för sina utomordentliga militära framgångar mot ryska trupper, med specialitet att dra in ryssar i backhåll för att sedan personligen delta i tortering och halshugging av fångarna) i dag leder “Pravyi Sector” i klippet tilltalar lokala politiker i Roven området nordöstra Ukraina med följande ord:
  Vem av er vill (vågar?) bort min kulspruta?
  Vem av er önskar ta min pistol?
  Vem vill ta från mig min pistol, min kpist eller mina knivar?
  Om någon vill ta dem låt han komma fram och försöka!
  Det är väl onödigt att skriva att ingen vågade göra det.
  http://youtu.be/_7FH2kgjtfU

  Detta är den nya demokratiska västvänliga Ukraina (med fullt stöd från EU och USA) där polisen har försvunnit från gatorna och militären är bara ickeegisterande (en papperstiger).
  Mer läsning och ytterligare videoklipp:
  http://www.voltairenet.org/article182329.html

Comments are closed.