Svenska soldater till Mellanöstern?

Aftonbladet berättar om en artikel i SvD som ännu inte finns på nätet. Där säger CB nedanstående.

AB: ”Sverige kan komma att göra en insats i en eventuell fredsprocess i Mellanöstern.
Det avslöjar Carl Bildt i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Kan vi hjälpa till så ska vi göra det, säger utrikesministern.

I intervjun förklarar Carl Bildt att Sverige går från en utrikespolitik som varit observerande och kommenterande till en som ska bli mer analyserande och agerande.”

Det vore givetvis en utomordentligt angelägen sak om vi kunde skicka svensk trupp för att säkra 1967 års gräns mellan Israel och Palestina, men uttalandet är så utopiskt att det inte är värt att ta på allvar. Förutsättningarna för att Israel plötsligt skulle sluta med sin etniska rensning och lämna över sina bosättningar till palestinierna är noll. Israel har sedan lång tid tillbaka gjort vad de kunnat för att skapa konflikt mellan Hamas och Fatah, och i vart fall i Gaza så har man lyckats till hundra procent.

Det senaste folkrättsbrottet med ett sådant motiv var när man diskuterade att helt stoppa el- och vattenleveranser till Gaza. Att överhuvudtaget tänka sig att Israel plötsligen skulle uppfylla Osloavtalet och alla FN-resolutioner, sluta med sina ständiga krigsförbrytelser, respektera palestiniernas mänskliga rättigheter – nej det tror jag inte på. Nu har jag inte läst intervjun med Bildt ännu, men när SvD lagt ut den på nätet så kommer jag att uppdatera denna bloggning.

Bildts uttalande är annars självklart. Skulle Sverige kunna bidra på något sätt så finns inga


En israelisk soldat med palestinsk mänsklig sköld

tveksamheter, den dagen lär komma, men som 60-åring så inser jag att det inte kommer under min livstid.

Artikeln i AB SvD

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Israel, Genevekonventionen, Palestina, Palestinier, Flyktingar, Mänskliga rättigheter, Stor-Israel, Politik[/tags]

  3 comments for “Svenska soldater till Mellanöstern?

 1. 15 november, 2007 at 10:59

  Föreställ dig att Sverige befinner sig i kaos på grund av en väpnad konflikt. Lag och ordning är satta ur spel i Göteborg. Det är skottlossning nästan varje dag på Kungsportsplatsen. Igår sprängde en självmordsbombare 3:ans spårvagn vid Mariaplan och elva personer miste livet. Förra veckan dog 38 människor i ett attentat vid Centralstationen. Staden är sönderbombad. Människor vågar inte gå till jobbet. Det ser likadant ut i stora delar av Sverige.

  Vad skulle du ha gjort i en sådan situation? Skulle du stannat och varje dag riskerat ditt och din familjs liv eller skulle du sälja allt du ägde för att kunna fly utomlands med din familj? Fly till ett land där det rådde fred och trygghet och hoppas att få skydd där? Detta val ställs tusentals människor inför idag, i länder som Eritrea, Irak, Afganistan och Somalia. Många väljer att fly och en del av dem kommer till Sverige.

  Men många av dem får avslag på sina asylansökningar, eftersom de ”bara” flyr på grund av urskillningslöst våld. Om man inte kan bevisa att man personligen är förföljd har man inte rätt till skydd här i Sverige. Detta är inte ett problem bara i Sverige utan i alla de nordiska länderna.

  Det vill vi ändra på. Därför pågår just nu kampanjen Keep them safe – Ge dem skydd, stödd av bl.a. Amnesty och Röda Korset. Kampanjen uppmanar de nordiska regeringarna att följa FN:s flyktingorgans rekommendation att ge skydd åt dem som flyr från urskillningslöst våld. Den 1 december har kampanjen sin slutspurt med aktiviteter vid Kungsportsplatsen.

  Vill du göra något? Gå in på kampanjhemsidan http://www.keepthemsafe.org och skriv under ett vädjande till de nordiska regeringarna. Låt oss behandla de människor som flyr så som vi själva skulle vilja bli behandlade om vi tvingades på flykt!

 2. Sara G
  15 november, 2007 at 12:04

  Bra, Christian, jag har skrivit på och hoppas att fler gör det.

Comments are closed.