Storseger för Syriza i Grekland inger hopp (folket) och oro (kapitalet)



Valsegern för Syriza blev större än många väntat sig i detta val med 64 % valdeltagande, långt under nivån för Sverige, men långt över nivån i USA och i Ukraina senast. Partiet fick 36,4 % medan Ny Demokrati fick 27,8 %, en tillbakagång. Både Kommunistpartiet, socialdemokratiska Potami (”Floden”) och Gyllene Gryning klarade 5 %-spärren. Syriza får nästan egen majoritet, med de 50 extraröster som tillfaller segrande parti. Man bildar koalitionsregering med ”Oberoende greker” (ANEL).

”I dag skrev det grekiska folket historia. Grekland vänder blad och lämnar bakom sig åtstramningspolitikens katastrof” sade Alexis Tsipras, när höll sitt segertal på trappan. ”Grekland lämnar bakom sig fem år av förödmjukelse och smärta. Trojkan är historia”, sa Tsipras. DN:s Johan Schück skriver ”Stora svårigheter väntar för Syriza” ”Därför pekar allt mer mot att Grekland får svårt att stanna kvar i valutaunionen.”. SvD lovar att EU är beredd att mjuka upp lånevillkoren. Politiska ledare som Cameron uttrycker oro för spridningseffekt och troligen också för att Europas jätterika banker kanske inte får igen allt de vill. Hollande talar om man ska arbeta vidare ”i solidaritet” (men vad?) Vi får väl se..
Spanska nya vänsterradikala partiet Podemos får vind i seglen och kan kanske vinna valet i Spanien senare i år. (Bilden visar Syrizas och Podemos partiledare Iglesias).
Tsirpas och Podemos ledare Iglesias

Syriza kräver en reduktion av skulden, lik den Västtyskland fick 1953 och har bett EU vara med på ”em>New Deal”, en omställning som kostar drygt 11 miljarder euro. Grekiska media och Nyhetsbanken rapporterade för ett par veckor sedan ”En expertkommitté har på uppdrag av det grekiska finansministeriet. kommit till slutsatsen att enbart för en kredit som Grekland tvingades ge ockupationsmakten Tyskland under under andra världskriget, är Tyskland skyldigt Grekland 11 miljarder euro i dagens penningvärde. Experterna beskriver dessa fakta som ”obestridliga”. Detta skulle kunna betala ”New Deal”:

Statsskulden uppgår till 320 miljarder euro, eller 175% av BNP. Hela den skulden kan knappast inte betalas. Hur mycket har bankerna tjänat eller förlorat på sina investeringar i Grekland?

Konkreta vallöften är att öka minimilönen från 586 euro (5.500 kr) i månaden till 751 euro, höjda pensioner och att 10.000 statsanställda ska återfå sina arbeten.

Men är Syriza, som gått mot mitten, verkligen ett vänsterparti nu? Varför blåser det ”vänstervindar”?

Syrizas ledare

Några bakgrundsuppgifter

Nu ungefär fyra år efter krisen tydligt inleddes har den sociala situation blivit mycket svår för arbetarklassens och den absoluta folkmajoritetens.
* Omkring ca 1,5 miljoner arbetslösa (utan något ekonomiskt stöd), medan ungdomsarbetslösheten ligger på 49%. Omkring 56% av unga kvinnor är utan arbete!
* Vidare tjänar ca 1,5 miljoner arbetare mindre än 5 000 kronor/månad före skatt, med ofta osäkra anställningar.
* Samtidigt ligger priset på varor och tjänster på ungefär samma nivå som i Sverige.
* Den genomsnittliga ålderspensionen är ca 700 euro/månad.
* Skatterna har ökat för att leverera ännu mer kapital till banker och företag, med den grekiska staten som mellanhand.
* Företagen fick före krisen ekonomiskt stöd av grekiska staten och EU för att flytta verksamheten till låglöneländer för att öka sina vinster.
* IMF krävde minskade statsutgifter med 10 procent och 40 procents reduktion av hälso- och sjukvårdsbudgeten i Grekland. Antalet självmord har ökat kraftigt, liksom självmorden. Antalet HIV-fall ökade med 52 procent, sedan man slopat HIV-preventivt arbete. Vårdköerna ökade och tillgången till insulin minskade så att 50 000 diabetiker hade svårt att få insulin. Antalet besök på grekiska kostnadsfria eller billiga »gatukliniker« tiodubblades.

Inte att undra på att stora demonstrationer förekommit!
Grekland demonstration

Kajsa Ekis Ekman har följt Syriza sedan 2011 skriver ”Att grekerna går till vänster är helt rationellt. Det står klart att det program som trojkan (ECB, EU och IMF) har underkastat Grekland med hjälp av koalitionsregeringen har varit ett ekonomiskt fiasko. När Grekland gick in i trojkans program låg statsskulden på 120 procent och arbetslösheten på 13 procent. Idag ligger statsskulden på 177 procent och arbetslösheten på runt 30 procent. Ungdomsarbetslösheten har nått upp till siffror runt 60 procent. Utbildade ungdomar har lämnat landet en masse. Trojkan har haft fem år på sig och använt nära 300 miljarder euro och landet är i betydligt sämre kondition nu.
Kajsa Ekis Ekman

Istället för att investera har man tvingats skära ned bl.a. för att IMF som vanligt har krävt det. Detta har medfört att ekonomin krympt och skulden växt. De hundratals miljarder som trojkan lånat ut har enbart gått till att betala tillbaka landets gamla lån, främst till franska och tyska banker som lånat landet pengar. Som motkrav har Grekland tvingats att stänga 50 sjukhus, avskeda offentliganställda, privatisera järnväg, sälja ut stränder och sänka minimilönen.” Påminner om USA:s räddning av sina banker. Men USA kan finansiera detta via sedelpressen och sin dominerande valuta, och behöver inte går till IMF, som man kontrollerar.

Vad vill då Syriza?

SYRIZA uppkom som en allians mellan flera och olika vänstergrupper, alltifrån ”maoister, trotskister”, miljövänner till vänstersocialdemokrater. Det tämligen starka grekiska kommunistpartiet KKE är inte med och ser på SYRIZA som «kapitalismens nye vänster-alternativ».

Syriza 40-punktsprogram från 2012 tar upp flera faktiska problem som nämnts ovan och hade krav som ”Förstatliganden av bankerna” och ”Grekland ut ur NATO”.

Förändringar enligt ovan framträder i ”Thessaloniki-programmet” som antogs i september förra året. Syriza vill
•Genomföra offentliga investeringer utan begränsning i Stabilitets- och tillväxtpakten.
•genomföra en «Europeisk New Deal» med offentliga investeringar finansierade av den europeiska centralbanken (ESB).
•Kvantitativa lättnader av ESB med köp av statliga skulder.
Enligt Syriza kostar programmet Grekland 11,4 miljarder euro, medan det inbringar 12 miljarder.
* Enligt tidigare aktuell information (Radio P1 idag) vill Syriza införa minimilöner, höja pensionerna och öka den starkt nedskurna offentliga sektorn.

Syriza hävdade för bara ett år sedan att man skulle riva upp tidigare regeringsbeslut och avskriva skulden, men ändrade detta till att man skulle förhandla med trojkan (EU, IMF, ECB) om att avskriva stora delar av den överenskommelsen. Sedan framförde man att det inte gick att riva upp regeringsbesluten men man skulle försöka situationen för de sämst ställda. Nu har kraven återigen sänkts till en vilja att förhandla om en mindre del av skulden.

I en artikel 21/1 skrev Tsirpas ”Syriza är inte något hot mot Europa utan förnuftets röst, alarmklockan som kommer att lyfta Europa upp från dess letargi. Därför behandlas Syriza inte längre som ett hot som 2012, utan som en utmaning till förändring”
Sjöstedt och Björklund

Ändå är alltså en del företrädare för kapitalisterna rädda. Folkpartiledaren Jan Björklund är en sådan, och pläderade för en fortsättning på de senare årens politik vid en radiodebatt med V:s Jonas Sjöstedt igår. Kajsa Ekis Ekman har påpekat: ”Financial Times skriver ”Hotet från Grekland” ”Experter varnar: situationen är kritisk i Grekland” skriver affärstidningen CNBC. ”Politiska risker tillbaka i Europa” skriver SvD. ”Grekland kan komma att kastas ut ur euron” hotar ECB:s president Mario Draghi.” De är nog rädda för att vad de uppfattar som den nya radikala vänstern hamnar i regeringsställning för första gången. Syriza har gått om socialdemokraterna, gått om högern, gått om kommunisterna och leder inför valet den 25 januari. Jag är ingen expert på Grekland, men tror bestämt att de oroar sig i onödan.

Europa kan vänta sig politiska jordbävningar i år menar forskare vid Economist Intelligence Unit (EIU) enligt BBC. EIU menar att den mest omedelbara politiska utmaningen blir valet i Grekland. De anser att en Syriza-regering ”skulle vara mycket destabiliserande, både nationellt och regionalt. Det skulle nästan säkert utlösa en kris i förhållandet mellan Grekland och dess internationella borgenärer, eftersom skuldavskrivningar är en av de viktigaste punkterna i Syrizas politik plattform. Detta skulle sända chockvågor genom EU och fungera som en katalysator för politiska omvälvningar på annat håll.”

För att återgå till Grekland tror jag att oavsett vilken regering som bildas efter valet kommer politiken sannolikt inte att ändras så mycket. Det är en politik som går emot arbetarklassens och folkets intressen och stödjer kapitalets intressen. Det verkar som om Syriza i sin högervandring blivit ett slags ganska vanligt nutida socialdemokratiskt parti.

Kajsa Ekis Ekman, som kan Grekland mycket bättre än jag har en något annan bedömning, och menar att valet kan få en internationell påverkan då hon anser ”För efter Syriza kommer snart Podemos också i Spanien, och vi kan ha två vänsterpartier vid makten. Då kommer vänstervågen med all säkerhet att sprida sig norrut. För nu, nu utmanas nedskärningspolitiken på allvar. Håll i er, nu vänder det!”

Hoppas hon får rätt!


intressant.se jinge människan, , , , , , ,

DN 26/1SvD 26/1Nyhetsbanken 12/1Kolationsregering SvD 26/1 Sveriges radio 26/1 Radiodebatt 22/1 DN Nyhetsbanken om Grekland SKP om GreklandPål SteiganSyrizaledarens artikel 21/1 DN Debatt 24/12 2013 SvD 24/12 DrCais blogg Blogg -Apostlagärningarna
Fotolasses blogg Röda Malmö Knut Lindelöf DN Debatt 24/12 Bloggaren Peter Linden BBC-undersökningCleveland LeaderSKP-blogg Anders Svenssons bloggDN 23/12 Karin BojsDN 10/2 2012 DN 4/10 2012 DN 23/8 2012
Nina Björk DN 19/9 2012SVD 2/5 2012Expressen Aftonbladet 7/8 2012 DN1 2011 DN2 2012 DN3 2011 SVD1 2011 SVD 2011


15 svar till “Storseger för Syriza i Grekland inger hopp (folket) och oro (kapitalet)”

  1. Syrizas seger får applåder från ett – kanske – oväntat håll. Nämligen från Marine Le Pen, för att det är ett örfil på EU. Liknande synpunkter kom från ledaren för ”Alternative fûr Deutschland och förståelse fås från UKIP i Storbritannien…

  2. Syriza är ett populistiskt missnöjesparti, som ”lurat skjortan” av de grekiska väljarna. Det finns ingenting som säger att Syriza skulle kunna få igenom den skuldnedskrivning, som krävs för att man skulle kunna uppfylla ens en bråkdel av alla populistiska och orealistiska vallöften. Dessutom är landet bakbundet både till Euro och EU vilket gör att en grekisk regerings handlingsfrihet är i det närmaste lika med noll. Det är knappast utifrån någon styrkeposition man kommer att gå in i omförhandlingar.

    Problemet är att Grekland, som stat i årtionde efter årtionde, levt över sina tillgångar samtidigt som man låtit en korrupt och ineffektiv statsapparat skena iväg utanför all kontroll. Detta är ingenting som snabbt och enkelt kan lösas med populism. Skuldberget finns där och det skall betalas. Det man möjligen kan åstadkomma är lättnader i betalningsplan och kanske någon marginell ränteförändring.

    Mycket talar för att det populistiska segerruset snart byts i besvikelse och svekdebatt då de som lurats av alla populistiska löften inser att verklighetens ekonomiska situation inte i grunden kan förändras genom Syrizas trolleritrick med knäna eller deras varianter av det indiska reptricket. Verkligheten kommer förr eller senare att möta detta populistiska parti. Den eufori som vi ser kring helgen valresultat kommer sannolikt att förbytas i sin motsats nästa gång partiet möter väljarna – då är det snarare gråt och tandagnisslan som kommer att ackompanjera valresultatet.

  3. Syriza är av allt att döma ett verktyg för det internationella monopolkapitalets manipulation av den grekiska arbetarklassen. Ju längre den grekiska valkampen drivits ju mer positiva har Syriza blivit till monopolkapitalets främsta utsugningsverktyg – EU och Euron. Att tro att man med förhandlingar kan vinna monopolkapitalets öra för att underlätta för den utsugna och förtryckta grekiska arbetarklassen är total dömt att misslyckas.

    Än mer avslöjande är det förräderi, som Syriza ger sig in i när man i den totala anpassningen för den borgerliga demokratins regelverk (ännu ett verktyg för monopolkapitalet) går i koalition med ett fascistiskt parti -Oberoende Greker. Småborgaren och klassförrädaren Sjöstedt ser för övrigt, enligt uppgift i Dagens Nyheter (http://www.dn.se/nyheter/politik/samarbete-med-hogerpopulister-inget-problem-for-sjostedt/), inget problem med detta samarbete.

    Grekland kan inte räddas genom krypande inför monopolkapitalet eller genom koalitioner med fascister. Enda räddningen är revolutionär kamp och ett krossande av monopolkapital, borgerlig demokrati och fascism.

    • Johan, jag tycker dina åsikter är förfärliga men du har min fullaste respekt genom att vara ärlig med vad socialism innebär. Inte som Anders med flera som hycklar och försöker påstå att riktig socialism går att kombinera med det som idag kallas demokrati.

      • Kommande socialism måste och kan innebära klart ökat demokrati, kanske främst genom att dominerande produktionsmedel och jordens naturresurser ställs under demokratiska beslut och ägs av folket på ett eller annat sätt.
        Vidare är det tankeväckande att valdemokratin i ett land som USA klart har minskat – de t.ex. mitt blogginlägg här 13/8 2013, liksom andra aspekter på demokratin.
        Hur kommer det sig att ett ledande ”demokratiskt” land som USA så ofta stött diktaturer och störtat eller bidragit att störta demokratier? ”Demokratisk” fernissa.

      • Christian, det är väl så att ingen av dessa -ismer på ytterkanterna som socialism och monopolkapitalism går att kombinera med demokrati! Det har väl om inte annat historien visat. Sen är frågan hur man ska organisera ett mer humant samhälle som tillgodoser allas behov? Den frågan är väl kanske olöslig i en värld med begränsade resurser. Min fundering kring det hela är väl att vi måste uppfinna en ren kraftfull energikälla som ger oss resurser att ge alla människor en dräglig tillvaro. För det är ju så att tillgång på en ren och billig energikälla skulle lösa de flesta problem som mänskligheten har idag. Alltså borde man satsa mer pengar och forskning på fusionskraft.

  4. Kajsa Ekis Ekman skriver idag i Aftonbladet (http://www.aftonbladet.se/kultur/article20221770.ab) att

    ”Trojkan har lånat Grekland nära 300 miljarder euro till en ränta av 3-5 procent. Av dessa har mer än 80 procent gått ut ur landet igen, för att rädda framför allt de franska och tyska banker som lånat Grekland pengar. Efter fem år i Trojkans program har statsskulden ökat från 120 till 170 procent, och arbetslösheten från 13 till 30 procent.

    En regering med ett sådant facit skulle knappast få förtroende i Sverige eller något annat land. Nedskärningar fungerar inte, det säger till och med grekiska kapitalister nu, eftersom ingen längre har råd att köpa deras produkter.”

    Vidare, ””Löftena är fullständigt omöjliga att finansiera” skriver Tomas Lundin i Svenska Dagbladet. Att vänstern vill återställa minimilönen till 7 000 svenska kronor i månaden framställs som höjden av utsvävningar. Annika Ström Melin menar i Dagens Nyheter att det är ”oklart hur allt detta ska betalas” som om löner betalades av staten och inte arbetsgivare. Dagens Industri lugnar sig med att ”ingen marknadspanik lär utlösas” eftersom ”Syriza måste svika många förväntningar och löften.”

    Hör, hör! Jag undrar om någon av dessa skribenter läst de avtal som Grekland skrev under? Vilka reformer talar de om? Förstår de inte att det enda som genomförts av Trojkans program är gigantiska utförsäljningar och sänkta löner för folket, därför att oligarkin med stöd av det gamla etablissemanget har motarbetat alla skattereformer som slår mot det högre skiktet?

    • ”Av dessa har mer än 80 procent gått ut ur landet igen, för att rädda framför allt de franska och tyska banker som lånat Grekland pengar”.

      Om detta innebär att man på detta sänkt räntekostnaderna är det fullt rimligt då det över tiden leder till bätter uthållighet. Om jag, som privatperson, skaffar mig för dyra krediter är mitt enda sätt att ersätta dessa med mindre dyra krediter i det fall jag saknar medel att betala tillbaka det jag lånat. Grekland har att handla på samma sätt, Grekland kan lika lite som jag räkna med att det från ingenstans ”poppar upp” välgörare som löser alla mina problem.

      Kreditgivning bygger på förtroende, ett förtroende som Grekland i årtionden förbrukat. I ditt högst förenklade resonemang verkar det inte vara ett problem att utländska banker, som lånat ut pengar, förlorar sina tillgångar. Det du inte förstår är att dessa förlorade tillgångar skulle leda till stor skada på andra håll, och i andra länder, om de går förlorade. Det är inte så att bankerna likt Joakim von Anka har stora valv fulla med pengar, som inte gör någon nytta utan bara ligger där och som ingen skulle sakna om de bara försvann.

      Staten Grekland har inga pengar, kassakistan är tom och skulderna gigantiska. För att uppfylla sina löften behöver populisterna i Syriza och dess allierade i Oberoende Greker likvida medel – medel som inte finns hur behjärtansvärda och nödvändiga behoven än är. Genom att man också saknar egen valuta finns inte heller nödlösningen (förvisso alltid dålig över tiden) att starta sedelpressarna och trycka ”nya” pengar.

      • Förstatliga bankerna! Deras enorma makt, möjligheten att låna ut mycket mer pengar än de har, och tjäna hundratals miljarder varje år på ränteskillnader visar hur sjukt, och odemokratiska systemet är. Och finanskapitalismen enorma tillväxt, med dess ökade satsningar på spekulation, den ökade risken för ekonomiska kriser visar en annan fundamental svaghet. Man investerar inte.. (Finns ej köpkraft för deras produkter, reallönen i USA för arbetare var högre 1974 än idag t.ex.)
        Nej, själva existensen av detta alltmer koncentrerade ägande av banker och annat (se morgondagens blogginlägg) visar på sådana brister i demokrati, i ordets egentliga mening, att det borde vara motbjudande för varje Demokrat och vän av rättvisa

        • Du har förmåga att avvika från ämnet. De punkter jag lyfter handlar om amortering och omplacering av av lån i syfte att över tiden skapa en bättre situation. Vidare lyfter jag frågan hur kreditförluster, som grekiska avskrivningar ofelbart skulle leda till, skall hanteras och vem som då skall betala istället.

          Det du, utifrån i mitt tycke världsfrånvända och utopiska vänsterposition, inte tycks förstå är att Grekland befinner sig i en verklig europeisk kontext (euro, EU, ECB, etc…), som starkt begränsar de faktiska frihetsgrader som finns. Situationen kan endast lösas med realistiska åtgärden, som fungerar i den givna kontexten. Allt annat kommer över tiden att förvärra situationen för Grekland.

          Förstatligande av banker, om det nu skulle vara lösningen vilket jag betvivlar starkt, förändrar inte det faktum att en avskrivning skulle leda till kreditförluster, som någon annan skulle tvingas betala för (och då även europeiska banker där det finns statliga ägarandelar). Andra skulle därför tvingas att betala för att den grekiska staten under årtionden levt över sina tillgångar. Var ligger rättvisan i detta?

          Den världsfrånvändhet och oförmåga att förstå verkligheten som vänstern uppvisar, och som personifieras på denna blogg, för lösningen av problem av typen det grekiska leder ingen vart. Det är lätt att komma med orealistiska lösningar omöjliga att förverkliga men det hjälper inte grekerna. När det kommer till diskussionen hur konkret faktiska förändringar skall genomföras och hur dess konsekvenser skall hanteras tappar du intresset för diskussionen och återvänder till utopierna.

          • Demokrat
            När det gäller bankväsendet är en förkrossande majoritet även bland entreprenörer ovetande om dess verkliga funktionssätt.
            Bankväsendet är inte bara i händelse av spekulationsbubblor (som ju är ett stående inslag) ett pyramidspel utan även eljest. Bankväsendet anses inte tåla någon insyn eftersom man fruktar att det sker en bankrusning där medborgarna tar ut kontanter i en omfattning som blottlägger pyramidspelet. Det finns ingen som helst anledning för en demokrat att försvara att privatpersoner tillåts skapa pengar ur intet. Entreprenörer som gör samhällsnytta och tar ansvar bör gynnas vid lånegivningen från ett allmännyttigt bankväsende och det kopplar ihop möjligheterna till en samhällsansvarig stark stat med fördelarna av att kreativa människors entreprenöranda har handlingsfrihet under ansvar.
            Det som pågår nu är att anglosaxare och zionister driver världen mot förödelse för att få tillbaka sin relativa konkurrenskraft i och med att deras pyramidspel har nått vägs ände.
            De nämnda nidingarna har två gånger under 1900-talet skapat förödelse i Europa och därmed givit skjuts åt Usas ekonomi. Både genom att låna till båda sidor, sälja vapen, och andra nödvändiga varor (även till fienden för att förlänga det lönsamma kriget) allt med höga vinstmarginaler och genom att bomba sönder konkurrenternas produktionsapparat. Nu är de på gång igen. Lyckas de skapa mer polarisering gentemot islamistisk terror som ju är anglosaxares och zionisters terror genom ombud, ja då är det tredje gången som dessa parasiterande tyranner lyckas skada Europa. Lyckas de inte med islamister så kanske de använder nazister för samma ändamål: krig genom ombud som börjat i Ukraina och mycket väl kan resultera i att anglosaxarna gör ett nytt lappkast och skall ’rädda oss’ mot dem och därför får sin önskade förstörelse av Europa.
            Läs gärna Karl GE’s artikel om likheten mellan kommunism och kapitalism och om hur Ryssland väljer en medelväg med en starkare stat än liberaler pläderar för.
            Karl säger sig vara fd svensk marinofficer som sedan 1993 verkat i företag i ryssland.
            Han citerar bla
            The Saker ——- The Irresistible Lure Of Socialism by Andreja Vrazalic
            http://therussophile.com/capitalism-and-communism-two-sides-of-the-same-coin.html

  5. När Greklandskrisen började för 5 år sedan var det europeiska banker som lånat ut pengarna. För att skydda bankerna lät EU lyfta riskerna från bankerna genom att flytta skulderna från bankerna till skattebetalarna.

    ”I dag har nästan hälften av Greklands statsskuld lyfts över på euroländernas skattebetalare, genom EU:s stödfonder EFSF och EFSM, och genom Europeiska centralbanken ECB. En del har också lyfts över på den övriga världens skattebetalare (däribland Sverige) genom Internationella Valutafonden IMF.”
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/skriv-ner-greklands-skuld-nu_6876805.svd

    Lyssna även på http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6047008

  6. Idag rapporterar massmedia EU planerar att förlänga de olagliga (enlig FN-stadgan) sanktionerna mot Ryssland i ytterligare sex månader på grund av den försämrade situationen i Ukraina, med en möjlighet att svartlista ytterligare ryssar. Man planerar tydligen att införa sanktioner mot USA som aktivt med råd, pengar och militär strider Ukrainas regering mot militär i stället för politisk lösning

    Den nyvalda grekiska regeringen stödjer inte EU:s sanktionsplaner och säger att EU uttalat sig utan medgivande från medlemsländerna.

    Tsipras har meddelat sitt ”missnöje” till EU:s utrikespolitiske chef Federica Mogherini.

    Även Cyperns regering har meddelat sig att den motsätter sig fortsatta sanktioner. Även Hollande och ledande tyska politiker har visat missnöje med sanktionerna, som kan vara ett led i USA:s upptrappning för krig mot Ryssland.