Stor show men ingen förändring


Jag måste direkt medge min egen svaghet inför den här sortens evenemang. Jag gick upp några minuter efter 03.00 bara för att lyssna på radiosändningar och läsa nyheter på nätet.

Det är givetvis ett tecken så gott som något att håret numera växer inåt i huvudet, det medges. Men jag tycker att det amerikanska valet är viktigt för alla människor på denna planet, därav mitt intresse. Och även om nu inte tidningar och kommentatorer vill säga det öppet så är det nu klart att valet kommer att stå mellan McCain och Clinton. Möjligen med Barak Obama som kandidat till vicepresidentposten.

Nåväl, en sådan utgång av valet är trots allt inte alltigenom tokig om de skulle vinna, den betyder rimligen mycket för de ca femtio miljoner människor som inte har sjukförsäkring i USA, inte på kort sikt men i bästa fall inom ett antal år. Men framförallt betyder det att den amerikanska politiken visavi Irak kommer att bli tydligare. Det kommer definitivt inte att bli något amerikanskt tillbakadragande av trupper, men kursen kommer att läggas ut.

Möjligen är paret Clinton – Obama ett starkare kort än någon av dessa ensamt, och står valet mellan en Vietnamveteran som ett flertal gånger uttalat sig som en stridis så är det möjligt att det kan få en avgörande betydelse. Det är bara att hoppas att så blir fallet. Men jag tror ändå inte att det blir någon större ändring av den amerikanska politiken tyvärr. USA kommer att fortsätta att försörja den israeliska militären med helikoptrar, flygplan, robotar, bomber och flygplanslaster med dollarsedlar. Israels roll som en av USA:s delstater förändras inte vilket betyder att de kommer att fortsätta att bygga murar mot palestinierna och låta raketer dugga in över Gaza som ett stilla vårregn.

Det betyder också på sikt att konflikten mellan väst och länderna i Mellanöstern kommer att öka. Och det gäller oavsett vem som är president i USA tyvärr.

Så även om Irak kommer att ramla neråt på den amerikanska prioriteringen så tror jag inte att politiken kommer att ändras speciellt mycket.

Retoriken mot Iran kanske dämpas ett tag, men vi kan nog utgå ifrån att den eventuella kursändring som kommer, om det nu blir någon, kommer att dröja kanske långt in i nästa presidents andra period i Vita Huset. För oavsett vad nästa amerikanska president heter i efternamn så är det den amerikanska industrin som vunnit primärvalen idag. Och då menar jag också den amerikanska vapenindustrin.

AB123 DN123456 SvD123

Andra om , , , , , , , , , , , ,

[tags]USA, Primärvalen, Supertisdagen, Obama, Clinton, McCain, Vapenindustrin, Israel, Mellanöstern, Palestina, Irak, Kriget mot Terrorismen, Politik[/tags]


3 svar till “Stor show men ingen förändring”

  1. Om du jämför Obama som vill ha ut trupperna i Irak inom 16 månader och Mccain som vill skicka mer trupp till Irak är det viss skillnad.

  2. Ja, det finns nog rätt stor skillnad. Clinton står iofs rätt nära McCain inrikespolitiskt, men utrikespolitiskt är skillnaden större. Mellan Obama och McCain är den ännu större. McCain ger ju iaf sken av att vilja fortsätta och utöka det sk kriget mot terrorismen. Han ska jaga Bin Laden in i grottorna eller vad det är han sagt. DET känns rätt otäckt.

  3. Känns osannolikt att Obama och Clinton kommer stå på samma valsedel när november kommer. Troligare är att John Edwards blir vice till vem av dessa som nu vinnner (jag tror det blir Clinton, tyvärr). Rent krasst så blir ”valsedeln väl balanserad” med Edwards, en vit man om det blir en vit kvinna som är huvudkandidat, eller en vit man om det blir en svart man som blir huvudkandidat.