Stöd Julian Assange – föredömlig demokrat och visselblåsare


Vid manifestationen utanför Ecuadors ambassad vid manifestation 17/8 kl 15 hölls ett av de tre talen av Sigyn Meder, ordförande IrakSolidaritet. Stöd Assange och yttrandefriheten! Manifestation fredag 17/8 kl 15 i centrala Stockholm

Återgivet som pressmeddelande av IrakSolidaritet och publiceras nu här. Pressmeddelande från Iraksolidaritet

Julian Assange
Julian Assange

Talet

Mörkläggning av det som sker i världen blir allt vanligare. I USA men även i Sverige.
Frågan om krig och fred fattas inom lyckta dörrar bortom folklig förankring. Hemligstämpling av dokument ökar! Offentlighetsprincipen undergrävs i vårt eget land!
Visst har länder rätt att skydda sin säkerhet, men inte rätten att ljuga och föra folket bakom ljuset.

Visselblåsare är därför avgörande för vår kunskap om det som sker. De ska inte sitta i fängelse! De ska inte straffas för sina nödvändiga och modiga avslöjanden! Vi måste skydda dem och det är därför vi är här idag! Tack vare dem får vi veta en del av det som regeringar och företag vill dölja för oss! För att demokrati ska fungera måste vi medborgare kunna ställa våra regeringar till ansvar! Vi måste veta vad de gör och beslutar.

I Sverige är värdlandsavtalet ett strålande exempel. Det svenska folket i sin majoritet vet fortfarande inte att Sverige skrivit under ett avtal med Nato som kan öppna vårt land för stationering av kärnvapen!
WikiLeaks avslöjade det intima samarbetet mellan USA/Nato och Sverige. När USA:s försvarsminister Mattis brevledes uppmanade Sverige att inte ratificera FN-konventionen mot kärnvapen, vek sig Sverige och sköt beslutet till en obestämd framtid efter valet.
General Mattis är ansvarig för krigsbrott i Irak, bl.a. Falluja.

Irakkriget hör till WikiLeaks stora avslöjanden: runt 400 000 hemligstämplade USA-dokument har publicerats. Det största avslöjandet i USA:s militära historia och då har vi ändå stora avslöjanden som Daniel Ellsbergs om Vietnamkriget och andra. Det betyder inte att alla USA:s och Storbritanniens övergrepp kommer fram. Dokumenten skildrar oerhörda brott mot civilbefolkningen som tortyr, även av barn, mord, våldtäkter, ja alla slags övergrepp. Abu Ghraib är inget undantag. Tortyren pågick ända in på ministerier.

I det s.k ”kriget mot terrorismen”, bryter USA mot alla krigets lagar. Kriget var olagligt och är i sig en krigsförbrytelse.
Stor spridning fick den video ”Collateral murder” som skildrar hur en Apachehelikopter 12 juli 2007 angriper människor med kanoneld på gatan i en Bagdadförort. Över 12 människor dödades, varav 2 av Reuters medarbetare. Det är omöjligt att inte påverkas av dessa avsiktliga mord. Filmen ”Collateral Murder” som gjorde Wikileaks och Assange kända

Chelsea Manning
Chelsea Manning

Chelsea Manning, den visselblåsare, som via WikiLeaks avslöjade ”Collateral Murder” och många andra övergrepp, talar om ”blodtörst” när hon beskriver många av soldaternas agerande och den skrattande besättningen på Apachehelikoptern. Hon, en modig visselblåsare, dömdes till 35 års fängelse. Hon hann avtjäna 7 svåra år innan hon frikändes.
Hon blev så upprörd över de hemligstämplade dokument hon tog del av som underrättelseanalytiker på en USA-bas i Irak, att hennes samvete bjöd henne att läcka dessa dokument.
I den läckta Fragmentary order (Frago) 242 visar WikiLeaks att denna order uppmanade USA-soldater att inte bry sig om den tortyr de bevittnade.
I läckan talas om general Adnan Thabit som ofta besökte USA:s ambassad.
Detta faktum ledde till fler efterforskningar och visar att USA skapade, tränade och beväpnade irakiska dödsskvadroner och upprättade tortyrcentra för hemlig krigföring och mord på motståndare mot ockupationen och terror mot civilbefolkningen.
Det har kallats the ”Salvador Option”,och i spetsen stod generaral Steele och ambassadör Negroponte, ökända för dödsskvadroner i Centralamerika på 1980-talet.

General Petraeus var USA:s ÖB i Irak.
Denne krigsförbrytare läckte hemligt material till sin älskarinna, men går naturligtvis straffri .
Vad som i media framställts som sekteristiskt våld som använts för att legitimera fortsatt ockupation, är i huvudsak initierat, organiserat och styrt av USA-administrationen.

Vicepresident Biden, president Obama och general Petraeus
Vicepresident Biden, president Obama och general Petraeus

Redan 2004 öronmärktes tre miljarder dollar i Pentagons budget för att skapa paramilitära styrkor i Irak. Newsweek skrev om det då och hänvisade till tidigare exempel på så kallad outsourcad terrorism som Operation Phoenix i Vietnam och Salvador Option i Centralamerika och Colombia.

USA:s två stora angrepp på Falluja tar WikiLeaks också upp. IrakSolidaritet har skrivit mycket om det. Uranvapen måste förbjudas!

Företag och privata säkerhetsbolag är djupt inblandade i övergrepp och korruption.

WikiLeaks avslöjar även att tidigare premiärminister al- Maliki samarbetade med israelisk och iransk underrättelsetjänst för att få uppgifter om mängder av irakiska akademiker och piloter.
Ett stort antal mord på akademiker har utförts i Irak. Ingen är gripen för mord! Och 40% av den bildade medelklassen har flytt landet.
Till sist, men inte minst OLJAN. Landet flyter på olja som Dick Cheney uttryckte det.
USA och Storbritannien diskuterade hur oljan skulle fördelas långt innan Irak invaderades, något som de båda länderna officiellt dementerade.
Vid den tiden förnekade både Shell och BP sina hemliga möten med Tony Blair på Downing Street.
Ett påstående Blair kallade ”fullständigt absurt”, men WikiLeaks kan bekräfta som sanna.
Både premiärministrar och bolag ljuger.
På samma sätt som de ljög om motiven för angreppet på Irak.

Chealsea Manning satt 7 år i fängelse, Edward Snowden kan inte lämna Ryssland och Julian Assange kan inte lämna Ecuadors ambassad utan att gripas. Ecuadors nye president skyddar inte längre Assange.
Det är visselblåsarna som fängslas medan avslöjade presidenter och premiärministrar som Bush, Blair, Obama och Trump går fria.
Obama är den president som har åtalat flest visselblåsare som president.
Dessa lögnens och krigens brottslingar ska inte komma undan!
De ska ställas inför rätta för begångna krigsbrott!

Vi kräver!

* Försvara yttrandefriheten!
* Fri lejd åt Julian Assange!
* Utelämna honom inte till USA!
* Politisk asyl för Assange i Sverige om det behövs!

Sigyn Meder, IrakSolidaritet Kontakt: info@iraksolidaritet.se

i , , , , ,, , , , , , , ,


Ett svar till “Stöd Julian Assange – föredömlig demokrat och visselblåsare”

  1. Tidigare kongressledamot Ron Paul talar om den hemska behandlingen Wikileaks grundare Julian Assange i händerna på USA och Storbritanniens regeringar.
    ”Jag vill prata idag om en vän av oss, jag önskar att vi kunde göra mer för honom..Faktum är att de avskyr Assange eftersom han berättar sanningen om vad som händer … Det gamla ordstävet Sanningen är Förräderi i ett lejons imperium, för att du inte kan säga sanningen om vad regeringen gör … Vi har besökt med så många människor som har förföljts för att de ville berätta sanningen om regering eller krig eller vad som helst”.
    https://www.realclearpolitics.com/video/2018/08/30/ron_paul_on_julian_assange_truth_is_treason_in_an_empire_of_lies.html?utm_medium=referral&utm_source=mixi&utm_campaign=realclearpolitics