Stalking ett nytt sorts helvete


Idag läser jag i tidningen om Gert van der Graaf, holländaren som Agnetha Fältskog tidigare haft ett förhållande med.

Han har efter detta systematiskt förföljt henne och hon upplever det enligt medierna som extremt obehagligt. Att det är obehagligt med stalkers behöver man inte vara kändis för att känna till. Det räcker gott med att vara bloggare för att dra på sig sjuka människors agerande, hur ska det då inte vara för kända människor?

Expressen: ”Den 40-årige holländaren – som hon tidigare haft ett förhållande med – har förvandlat Agnetha Fältskogs senaste sju år till ett helvete. Gert van der Graaf har bland annat förföljt henne med brev, telefonsamtal och gång på gång dykt upp vid stjärnans lantgård på Ekerö.”

Fenomenet är dessvärre inte ovanligt. Han förföljer henne utifrån någon slags uppfattning om att ”bara vi fick träffas så..” En psykiater kan ställa en diagnos på företeelsen men det hjälper knappast Agnetha Fältskog. Hon vill bara slippa den sjuka uppvaktningen, och det för gott.

Expressen: ”När tidningen efter frisläppandet träffade 40-åringen var tonen en annan. – Jag vill ha kontakt med henne och veta hur hon mår och så. Hon är en speciell människa och jag är en speciell människa. Vi hör ihop. Jag är ingen terrorist som hon behöver vara rädd för.

Vill du att det ska bli kärlek mellan er igen? – Om hon vill, ja. Om vi bara fått kontakt och pratat, kunde det bli något.”

Andra skäl till stalkers själsliga ”hang-ups” är normalt olika former av avundsjuka, jantelagen är inte en obetydlig faktor. Som bloggare kan man drabbas, och jag har själv råkat ut för det ett par gånger. De flesta är dock hyfsat lätta att sätta stopp för, i alla fall om det rör sig om psykiskt friska personer. Tyvärr är inte alltid det fallet.


Abba – Export med komplikationer?

Mitt problem är att jag inte kan låta bli att säga vad jag tycker om saker och ting. Det är något som väcker ont blod lite för ofta för att det bara ska vara underhållande.

Den senaste i raden ägnar sig åt att skriva olika kommentarer anonymt på olika bloggar där undertecknad beskylls för både det ena och det tredje. Jag avstår från att precisera eftersom det bara skulle leda till att verksamheten accelererar.

När det gäller van der Graaf så borde rätten ha möjlighet att döma honom till livstids utvisning kan jag tycka. Ett brott mot en sådan dom bör då kunna straffas mycket hårt av det svenska rättsväsendet. Inhemska stalkers kanske det räcker med en dom till psykiatrisk vård?

Andra bloggar om: , , , , ,

[tags]stalking, lagstiftning, straff, psykiatri, agnetha fältskog, kriminalvård[/tags]


3 svar till “Stalking ett nytt sorts helvete”

  1. Har du råkat ut för stalkers enbart för att du är bloggare? Eller ska man skriva ’elak liten gubbe med vänstersympatier?’ :-) Jag har sett att du får på moppe för dina åsikter om israel och det kan jag förstå. De som bråkar har ju aldrig några argument utan brölar bara a-ordet. Stalkar de också?

  2. Vad som behovs har ar en ”Restraining Order” mot fanskapet. Upprepade brott mot ordern resulterar i gripande och rattegang och fangelse for ofredande och stalking. Det kanske redan finns, men ar for mild for att hindra mannen?

  3. Jinge, det är aldrig en persons fel när 2 bråkar! En ganska bra tumregel tycker jag. Spela martyr passar dig inte alls;)