Sören Wibe hoppar av Socialdemokraterna


Idag skriver Sören Wibe en välformulerad artikel på DN Debatt där han förklarar sitt avhopp från socialdemokratin, citatet nedan är DN:s ingress.


Sören Wibe/DN-Debatt:
”Lavaldomen i Vaxholmsfallet avslöjade att socialdemokratin under lång tid fört arbetarrörelsen och svenska folket bakom ljuset. Eftersom jag vägrar att delta i detta politiska hyckleri lämnar jag nu partiet efter 25 års medlemskap. Mitt beslut är inte en stundens ingivelse. Lavaldomen är bara det senaste exemplet på att EU-projektet syftar till att förvandla Europas oberoende nationalstater till ett federalt Storeuropa. Det betyder att den socialdemokratiska partiledningen har svikit sina väljare eftersom man alltid lovat att motarbeta att EU utvecklas mot överstatlighet. Det skriver Sören Wibe, under många år en av socialdemokratins mest tongivande politiker i Europafrågor.”

Sören Wibe presterar en förödande kritik av det Socialdemokratiska arbetarpartiet, en kritik som sannolikt många medlemmar håller med honom om. Det finns många skäl till att vara kritisk mot EU, den kommande federationen, den ökande militariseringen, Euron, Lissabonfördraget, Schengenavtalet och mycket mer. Trots detta anser jag att avhoppet från partiet missgynnar EU-motståndarna.

Man kan inte kräva att någon ska vara kvar i sitt parti mot sin egen övertygelse, det är omöjligt. Samtidigt kan jag konstatera att partiet nu kommit ännu en bit ifrån den inre debatt som leder till att medlemmarna ska få rösta om den framtida politiken visavi den Europeiska Unionen. Vi har alla kunnat konstatera att det var högerfalangen inom partiet som behöll makten efter Göran Persson, och nu efter Wibes avhopp ser det ännu mörkare ut.

Visserligen har mitt eget parti (v) startat en kampanj mot Lissabonfördraget, men när det gäller frågor av den kalibern så krävs det en bred samstämmighet för att kunna genomdriva en förändring. Och socialdemokraternas inställning till EU har redan fått miljöpartiets ledning att börja agera för att partiets medlemmar ska acceptera en kursändring, en ny riktning för att inte diskvalificera språkrören från ministerposter i en kommande regering.

Sören Wibe skulle aldrig gå med på något sådant och det hedrar honom givetvis. Möjligen skulle jag själv bli EU-anhängare om

militariseringen, Lissabonfördraget och kravet på Euron ströks, men troligen skulle jag upptäcka annat som jag reagerade mot.

Vill socialdemokraterna fortsätta sin EU-vänliga politik så gör de givetvis det även om en av de starkaste EU-motståndarna lämnar partiet. Frågan är vad de social-
demokratiska medlemmarna, och framförallt väljarna, tycker om saken. Den som lever den 19 september framåt niotiden på kvällen får reda på den saken, själv kanske jag har flyttat till Norge innan dess…

Läs Sören Wibes artikel på DN-Debatt SvD

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Sören Wibe, DN Debatt, Socialdemokraterna, EU, Mona Sahlin, Högersossar, Militarisering, Schengen, Lissabonfördraget, Euron, Federation, EU-motstånd, Miljöpartiet, Språkrör, Lavaldomen, Politik, LO[/tags]


9 svar till “Sören Wibe hoppar av Socialdemokraterna”

  1. Jinge, det var ungefär samma som fick mig att hoppa av såväl uppdrag som parti. Sossarnas EU-kritik är obefintlig.

    Och jag skulle också vilja vara EU-anhängare! Grundtanken är fantastiskt bra! Men det går inte att vara det som facklig med EU:s utlokaliseringsdirektiv, fri rörlighet för tjänster och kapital, antifackliga lagar, tvångsmilitarisering med mera!

    Många sossar hade Sören Wibe som räddningsplanka. Den enda som är kvar nu är Anna Hedh, och hon hörs inte mycket alls. Vi går en blå framtid till mötes. Visserligen med gula stjärnor, men det hjälper inte mycket.

  2. Jag måste säga att egentligen har aldrig Vänstern varit emot EU i sig. För tanken är god. (Internationalen är ju inget vi är emot direkt, likaså FN).
    Därimot så är det väl dom perversa propotioner som det tagit nåt att vara kritisk mot.
    EU är ju inget fredsprojekt längre. Stål och kol-unionen är ju sedan länge förlegad.
    Nu är det en vapen och pengaunion.
    Och mycket i unionen styrs av katolska tankar vilket inte gör saken bättre.
    Jag hade varit för Eu om dom hade konsentrerat sig på människors väl och stabilitet istället för pengarnas väl och maktfullkomlighet.

  3. Fn finns det många som ogillar, bla jag men det är en annan saga. :p

    Jag kan inte säga att jag pratat med många människor som gillar vad som sker i EU (även om dom vet något om Lissabonfördraget eller inte), det är inte vad vi fick rösta om. Detta är så stora ändringar av systemet att det är inget annat än en statskupp.

    Norge kanske inte vore helt fel ändå, vi får hoppas på att Irland gör rätt och röstar ner skiten… alltid något, kanske kan det få dom att skjuta på det hela igen…

  4. Heder åt Wibe, jag tror att killen har förutsättningar att kunna plocka en hel del röster om han känner för att fortsätta med politiken.

    Vid det här laget har det nog gått upp för de flesta vad EU egentligen är, det syntes rätt tydligt redan när junilistan kom upp på spelplanen och än mer tydligt i EMU-omröstningen.

    Om grundtanken med EU är bra eller dålig kan diskuteras, kvar står faktum att den föddes ur ekonomiska incitament snarare än som det fredsprojekt som tillskyndarna vill göra gällande. Grundlagsfäst nyliberalism med inslag av planekonomi torde väl vara en ganska adekvat beskrivning av samarbetet.

    Med ett perspektiv på något drygt decennium ser vi att det franska jordbruket definitivt har haft nytta av medlemskapet, frågan kvarstår dock om vanligt folk har tjänat på det ? Jag tror faktiskt inte det.

  5. Alla vet väl att EU i grund och botten handlar om att utöka sin makt i världen; och Som Daniel A skriver finns det två verktyg för att nå dit: ”vapen- och pengaunion”!

  6. Jag skulle också avgått om jag var honom, jag anser att EU är värdelöst. Det tar bort bestämmanderätt från vårat eget land i och med Lissabonfördraget och massa andra saker. EU blir mer avskärmat från resten av världen dessutom varför inte ha en världsunion om man ska ha en union med samma valuta över hela världen, fy skäms Sverige se och lär av Norge.

  7. Sören Wibes avhopp är en mycket stor förlust för socialdemokratin, och det kommer i precis fel stund. Nu ökar ju äntligen motståndet mot partiledningens okritiska och oideologiska EU-politik.

    Han hade behövts även i fortsättningen. Jag hoppas att han kommer tillbaka!

  8. Det var ju bra att EU-domstolen dömnde till fördel för letterna i Laval bygget. Förhoppningsvis får vi en fri arbetsmarknad i Sverige. Tänk vad billigt det blir när polaker och estländare gör jobbet för 30 kr i timman i stället för 250 kr som feta LO-jobbare kräver.

  9. Peter,

    Även folk från Esland och Poland måste ha ett värdigt liv, betala mat, kläder, hyra!

    Ingen människa ska behöva arbeta för 30 kr i timmen för det är brottsligt!