Antagligen reagerar en del socialarbetare på mitt rubrikval, och det må vara hänt, men egentligen kommer den sig av att jag läste en blogg skriven av en tant som klagade på socialarbetare. Hon skrev att socialhögskolan präglades av feminism, på henne lät det som att kvinnliga elever och lärare var behornade hondjävlar, med bockfot och allt.
Men jag känner igen resonemanget, fördomar om socialarbetare och socialtjänst är vanliga, att det oftast står för brist på kunskap betyder inte att det försvinner, snarare tvärtom. Och ja, visst har jag träffat ”socialtanter” under mina dryga trettio år i branschen, minst en i alla fall, jag kan möjligen sträcka mig till 2-3 om jag tänker efter. Men en absolut majoritet av de socionomer jag har träffat inom socialtjänsten har varit kloka killar och tjejer, eller kloka kvinnor och män. De hundratals kollegor jag haft under åren har varit både seriösa och eftertänksamma.
Men, tänkte jag, att hänvisa vidare och länka till en dålig och fördomsfull blogg gör jag inte, men finns det folk här som vill berätta eller fråga något om social-
tjänsten så kan jag försöka svara efter bästa förmåga. Av yttersta vikt är förstås att reglerna för kommentarer följs, annars kommer frågan inte ens fram. Och det gör inget heller om ni inte har något att fråga om, alla vet väl ungefär hur soc fungerar och vilka lagar och regler som styr verksamheten. Om inte annat så är det lättast för mig i så fall, jag tror ändå inte att jag får några frågor…
it Andra om: Socialtjänsten, Socialtanter, Politik, Socialtjänstlagen, Lagen om Vård av Unga, Kommuner dn svd ab ex
Tweet
11 svar till “Socialtanter och andra tanter”
Synd att du inte länkar till bloggen tycker jag, det blir svårt att diskutera vad som står där.
Det är definitivt inte meningen att diskutera vad som står där, men tanken kom mer upp att det kanske finns fler frågor än om bockfotsfeminister. Nu vet ju många av sidans besökare vad jag har arbetat med, och de flesta frågorna jag fått med anledning av det kommer via mejl. Men jag tänkte rent allmänt, varför ska jag inte svara på frågor eftersom jag kan branschen, typ…
Är det sant att vissa familjehem kan få upp till ett par tusen per dygn för att ta hand om en unge?
Det kan vara sant i undantagsfall. Det finns s.k. ”proffsfosterhem”, HVB-hem som tar hand om t.ex. tonåringar med svår problematik. Där är ofta de bägge vuxna hemma och tar hand om ungdomarna och har ofta en anställd också. Det betyder att det blir dyrt, förhoppningsvis får den unge den hjälp den behöver eftersom den typen av hem ofta har psykologhandledning och liknande. Hur vanligt det är idag vet jag inte, men det är inte många procent av placerade unga som har den typen av familjehemsvård.
Hur många procent av familjehemmen är det som har så bra betalt?
Det skiljer nog en del mellan kommuner, men jag tvivlar på att det är fler än ngn enstaka procent.
Hur stor procent av de ungdomar som hamnat på behandlingshem på grund av drogproblem har blivit drogfria efter vistelsen där?
Bra fråga. Jag vet inte några exakta siffror, det beror oxo på NÄR man mäter.
En tonåring som varit två år i behandling är ofta drogfri rätt länge efter vistelsen, men flyttar han/hon tillbaka till den egna hemmiljön så är prognosen sämre. Sedan är det skilllnad på olika behandlingshem. Statliga skolhem (gamla ungdomsvårdsskolor) har sämre statistik en Hassela-liknande kollektiv, men det skiljer oxo i svårighetsgrad på dessa ungdomar. Senast jag hörde siffror så rörde det sig om 60% av dem som varit på kollektiv efter ett eller två år.
Sedan kan man oxo försöka mäta hurdant liv de lever efteråt. Det finns säkert aktuella undersökningar om man vill ha mer exakta upplysningar.
Det märkliga är väl att en så pass OTIDSENLIG myndighet som socialen finns kvar, den borde ha ersatts av ett medborgarlöne-system för länge sedan. Den som saknar pengar ska ”klientifieras” omedelbart, om detta tycks råds stor enighet i svensk politik. Speciallagstiftning råder där som får den sämst betalda lönearbetarens villkor att framstå som närmast guldkantad. Väck med alla tillgångar, skrotbilar samt redovisning av bankkonton! Om någons får ett litet sommarjobb så tror jag allmosan skärs ner med samma summa. FAS3-linjen gäller med största säkerhet, som i spinnhusen. Förr sa man politiskt att socialbidragen ”bara är en tillfällig lösning”. Men det har man slutat säga. Fattiga ska ha en ”handläggare”, så är det med den saken.
Förr sa man politiskt att socialbidragen ”bara är en tillfällig lösning”.
När? Var? Källa?
Se alliansens nya förslag att göra låta folk som tjänar lite småpengar vid sidan av få behålla dessa. Man kan tycka det är vettigt, men vad man gör är ju att man introducerar socialbidrags-baserade löner. En väldigt ”pemament” lösning för många. Ett ok sätt att försörja sig på, är den politiska signalen.