Skolbränder symptom på samhällshat?


Jag känner mig lätt fundersam inför de skol- och dagisbränder som varit de senaste åren. Möjligen har jag fel, men jag tycker att de ökat i omfattning.


Ska mitt antagande
i rubriken ha bäring så skulle det vara någon slags protest mot något och inte bara ett simpelt busstreck som fick oanade följder. Enligt tidningarna så har bränder i just Gråbo norr om Göteborg varit något som pågått en tid, man kan anta att det är en eller flera pyromaner, man kan också anta att de har något slags relation till skolan. Elever eller före detta elever.

För några dagar sedan tog Anders Svensson upp den kriminalitet som vi sett i Göteborg den senaste tiden. Man har skjutit sönder polishelikoptrar, skjutit mot en polisstation och även sprängt en åklagares ytterdörr. Antagligen har dessa händelser inget direkt samband med Gråbo, men kan det vara så att det på ett mer allmänt plan finns något slags grövre kriminalitet i regionen? Svensson talar om gangstervälde, och även om jag inte är något annat än ett offer för medias rapportering så tycker jag att det lutar åt att han har rätt. Han drar samtidigt fler slutsatser, men det är ju upp till var och en att värdera dem efter egen förmåga.

Att utslagningen i samhället ökar från dag till dag tror jag dock att de flesta är överens med mig om. Nu kan vi knappast börja ändra på detta förrän tidigast om 1028 dagar då nästa riksdagsval inträffar. Men har jag rätt i mina två hypoteser att det handlar om utanförskap och

ett stegrande samhällshat så kommer kanske många skolor att brinna under dessa 1028 dagar. Om sedan Mona Sahlin är rätt person att ändra kursen på den skutan blir jag alltmer tveksam till för varje dag som går.

Källor: AB Svensson SvD DN DN2 Svensson2 AB2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Utanförskap, Samhällshat, Pyromani, Gangstervälde, Polis, Skola, Skolbränder, Politik[/tags]


11 svar till “Skolbränder symptom på samhällshat?”

 1. ”Möjligen har jag fel, men jag tycker att de ökat i omfattning.”

  Hehe…skaffa periskop, din arma struts, så får du bättre överblick.

 2. Ökande skol- och dagisbränder, fler våldsbrott, fler rån, flera övervakningskameror, fler livvakter, flera väktare, våldsamma dörrvakter osv. är alldeles säkert mycket viktiga och tydliga ”signaler”. För att inte tala om dödsvålden på gymnasieskolor. Allt är självklart avskyvärt och förtjänar bara att fördömas men..är lösningen ännu mera kameror, ännu mera vakter, ännu flera och omfattande säkerhetskontroller?? eller.. är det någon som ”vill säga något”? är det någon som ”sitter med foten i kläm” medans andra konsumerar gränslöst och påstår att ”alla” fått det bättre, alla har ”en ärlig chans” bara han/hon biter ihop och kämpar vidare..? (under vedervärdiga omständigheter och förutsättningar) Är det här uttryck för 2000-talets ”fackföreningar” men i en ny vansinnig form?
  Jag tror vi borde och sätta oss ner ett tag och diskutera frågan en stund och fundera på förändringar. Priset för att en del hugger för sig efter förmåga och postion medans andra knappt överlever utan framtidstro och eller hopp är ingen bra modell!
  Granska bonussystemen tex. Det räcker inte ens med en helt överbetald och bra lön för sina tjänster, man skall dessutom ha bonus för att göra en normal insats.
  Här har även både vänster- och högerpolitiker anledning att reflektera. Med villkor som ligger vida över folk i allmänhet.

 3. En del skolor är inget annat än barnhelveten. Fritids är de värsta anleningarna.

  Barn som fått sina liv förstörda av mobbande kamrater och blind personal som inte ser plågerierna. Om även föräldrarna inte förstår hur illa det är kan gott väl bränna ner skiten så att de slipper gå dit.

  Jag har själv flyttat på mina barn från en sådan skitskola som dessutom skulle få än mindre personal efter planerade neddragningar så att moderaterna kan sänka skatten här i Haninge Kommun.

  Mina barn har fått ett nytt liv.

 4. Detta gäller här:

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.
  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.
  § Provocerande kommentarer raderas 
  
  Din kommentar får inte innehålla:
  
  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig. 
  § Håll dig till ämnet för bloggposten.
  
  Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller 
  ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar 
  ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att 
  visas så snart den godkänts. 

 5. Är du för feg för att våga nämna MC klubbarnas namn? Patetiskt…annars brukar man vara stursk va?

 6. #10 Jinge – han kanske är i fel tråd, eller i fel blogg, eller kanske i fel tråd i fel blogg?

 7. En lösning utgående från en socialdarwinistisk/nyliberal människosyn skulle vara att förklara bråkstakarna tillhöra en mindre grupp människor med antisocial personlighet, att inrikta åtgärder mot att skapa ”trygghet” i skolor och närområden med bättre belysning, kameraövervakning och hårdare straff, samt att uppmuntra eleverna att hjälpa sig själva.

  Tyvärr är det den lösningen som tillämpats sedan en del år tillbaka, och vad vi ser nu är resultatet.