Shanghai Cooperation Organization (SCO) Ett annat framgångsrikt fredsmöte


Världen har fått mycket positiva rapporter om mötet mellan Donald Trump och Kim Jong Un. Så bra!
Här rapport från ett annat mycket viktigt framgångsrikt toppmöte i helgen, som media knappast rapporterat fast mötet slutade i söndags!

Det 18:de toppmötet i Shanghai Cooperation Organization (SCO) pågick 9/6-10/6.
SCO:s anda av ömsesidigt förtroende, ömsesidig nytta, jämlikhet, samråd, respekt för olika civilisationer och strävan efter gemensam utveckling framgår av stadgan i SCO, en omfattande regional organisation grundad 2001 av Kina, Kazakstan, Kirgizistan, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan och senare utvidgad till åtta medlemsstater, sedan Indien och Pakistan blev medlemmar 2017. Därtill finns nu fyra observatörsstater, nämligen Iran, Vitryssland, Mongoliet och Afghanistan. Vidare finns sex ”dialog-stater”, nämligen Azerbadjan, Armenien, Kambodja, Nepal, Turkiet och Sri Lanka.
SCO har vuxit till en organisation som täcker över 60 procent av den eurasiska landmassan, nästan hälften av världens befolkning och har över 20 procent av den globala BNP, utan justering för PPP.

* SCO omfattar alltså fyra kärnvapenmakter – Ryssland, Kina, Indien och Pakistan.

Men precis som Kina och Ryssland har gått från årtionden av tävlan till att bli konkurrenter till mycket viktiga partner, ger SCO Indien möjligheten att lösa långvariga tvister med Kina och även de som finns mellan Indien och Pakistan. I sin anslutning till SCO har nu Indien och Pakistan möjlighet att lösa kriser som har plågat de båda asiatiska makterna sedan de tillkom som självständiga stater. Fast motsättningar visade sig under mötet (se nedan).

Shanghai Cooperation Organisation är inte ett ”östligt Nato” – men inte heller en nonsensorganisation som västerländska kommentatorer ibland låtsas att det är. SCO är nära kopplad till den rysk-ledda kollektiva säkerhetsorganisationen (CSTO), som är en militärallians mellan Ryssland och dess närmaste partner från det forna Sovjetunionen.

I centrum för SCO är den militära-strategiska relationen mellan Kina och Ryssland. Dessa två länder är en slags militära allierade. Putin nyligen faktiskt erkänt detta och sagt ”Vi är i ständig kontakt och vi samråda om globala och regionala frågor. Eftersom vi betraktar varandra nära allierade, naturligtvis, vi alltid lyssnar på våra partners och ta hänsyn till varandras intressen”.

Det nära militära samarbetet mellan Kina och Ryssland framgår av att de två länderna nyligen genomfört en gemensam ledningsövning i Moskva för gemensam användning av sina anti-ballistiska missilförsvar. USA skulle nog aldrig göra något sådant med någon av sina allierade och om USA gjorde det skulle man säkerligen inte offentliggöra det.
När de militära relationerna mellan två länder är så nära är det en garanti för att överenskommelser om säkerhet, informationsverksamhet och försvarsrelaterade avtal finns mellan dem. Att vi inte vet det betyder inte att de inte existerar. Det betyder att ledningen för de två länderna – Rysslands säkerhetsråd och Kinas politbyrå – har beslutat att inte offentliggöra dem. I så fall skulle man avslöja omfattningen av militäralliansen, något som inget av länderna vill.
SCO 2018 II
SCO-mötet i helgen.
Japan Times rapporterar under söndagen ”Kinas president Xi Jinping hyllade frihandel och kritiserade ”självisk, kortsiktig” politik under en sammankomst ,som stod i stark kontrast till G7-toppmötet som avslutades i disarray över handelsspänningar.

”Vi bör avvisa egoistisk, kortsynt, inskränkt och sluten politik. Vi måste behålla Världshandelsorganisationens regler, stödja det multilaterala handelssystemet och bygga en öppen global ekonomi, säger Xi. Trots att hans anmärkningar inte nämnde USA:s president Donald Trump, har Peking försökt att framställa sig som försvarare för frihandel som svar på den amerikanska ledarens stöd för importkontroll.”

”Xi hyllade också ankomsten av nya medlemmar i SCO, och säger att närvaro av Indiens premiärminister Narendra Modi och Pakistans president Mamnoon Hussain har ”av stor historisk betydelse” inledningsvis vid helgens toppmötet i Qingdao. De två sydasiatiska nationerna anslöt sig till blocket som fulla medlemmar förra året.

Med stram säkerhet, stängda vägar och begränsad pressåtkomst var toppmötets föreställning om enighet en slående motsats till det tumultartade G7-toppmötet i ledande industrialiserade länder som avslutade lördag i Quebec. och såg USA och dess allierade delade av eskalerande handelsspänningar.”
Japan Times
Och Kina har hittills investerat motsvarande 84 miljarder dollar i de övriga SCO.
Putin sa förra veckan att den årliga handeln mellan Kina och Ryssland nu uppgår till motsvarande 86 miljarder dollar och att han bedömer det möjligt att den mer än fördubblas på ett par år. Asian Times

Men SCO mötet var inte helt framgångsrikt.

”In the joint Qingdao Declaration of the Council of Heads of State of Shanghai Cooperation Organisation, India was the only member in the eight-nation bloc to refuse to endorse Chinese president Xi Jinping’s pet One Belt, One Road (OBOR) project. The decision as India’s first summit as a full SCO member was initially taken as part of New Delhi’s policy of not compromising on territorial issues, top sources in the government said. India has called OBOR or the Silk Road project a threat to its sovereignty over concerns on the China Pakistan Economic Corridor (CPEC), which goes through Pakistan-occupied Kashmir. The 3,000-kilometre CPEC is aimed at connecting China and Pakistan with rail, road, pipelines and optical fibre cable networks. SCO:s hemsida

Utdrag ur den långa slutdeklarationen från SCO-mötet. Firstpost, Indien SCO:s website

I slutdeklarationen nämner man:
-Vikten av frihandel
-Vikten av samarbete på många områden under ledning av FN, som lyfts fram på ett helt annat sätt än då USA uttalar sig.
-Strävanden efter en kärnvapenfri zon i centrala Asien.
-Möjligheten till positiv utveckling av relationerna mellan Indien och Pakistan i anslutning till SCO.
-Uppslutningen till samarbete för att hindra fortsatt militär upprustning av rymden.
-Vikten av globalt samarbete mot terrorism.
-En normalisering av relationerna på Koreahalvön, inklusive kärnvapenavveckling.
-Uppslutning bakom Minsk 2-avtalet.
-Stöd till en fredsprocess i Syrien, lett av den syriska befolkningen, samt stöd till FN-resolutionen 2254 för ett självständigt Syrien med bevarad territoriell integritet.
-Samarbete mot drogmissbruk och droghandel.
-Stöd åt den Nya Silkesvägen (Belt and Road Initiative (BRI)) av alla medlemmar förutom Indien.
KIna Silk Routes
Kommentar: Två dominerande amerikanska under se senaste 30 åren av 1900-talet, Henry Kissinger och Zbigniew Brzezinski, har alltid varnat för att ”Väst” måste hålla Kina och Ryssland borta från varandra om man vill behålla sin ledande globala position. Nixon for till Kina för att uppnå det.
Nu har USA:s politik drivit Ryssland och Kina i armarna på varandra. Och de står för försvarare av frihandel. Och de, främst Ryssland, och av folkrätt mot de brutala krig som USA med stöd av allierade i Väst, Saudiarabien, kurder i SDF och av terrorister bedriver i Syrien.

Om övriga G6 står upp för frihandel, internationell rätt och folkrätt har de all anledning att närma sig Kina och Ryssland, delta i Nya Sidenvägen och bestämt ta avstånd från USA:s skadliga handels- och krigspolitik. Detta fordrar dock självkritisk granskning av egna tidigare ställningstagande.
Hur som helst markerar SCO-mötet att vi nu hunnit långt från den av ”Världspolisen” USA dominerade unipolära världen till multipolär värld.

Trump G7 Quebec
En basal fråga: Ryssland uteslöts från G8 efter den fredliga annekteringen av Krim med befolkningens stöd – varför ska då USA som la grunden för statskupp 22/2 2014 i Kiev mot folkvald regering, och som går i bräschen för illegala sanktioner få vara med? Men bättre är att be om ursäkt och släppa in Ryssland.

intressant.se, , , , , , ,, , , , , , , , , , , , , , ,, , ,


4 svar till “Shanghai Cooperation Organization (SCO) Ett annat framgångsrikt fredsmöte”

 1. Skäl för optimism i ”Koreafrågan” saknas.
  I en gemensam deklaration på tisdagen blev USA skyldiga att ge säkerhetsgarantier till sin gamla fiende Nordkorea. Länderna har förbundit sig att driva bättre bilaterala förbindelser. De två har varit bittra rivaler sedan slutet av striderna i Koreakriget 1953, som delade den koreanska halvön.
  Washington har varit Sydkoreas största allierade och vapenleverantör sedan dess och fortsätter att driva baser i landet.
  Reaktionen från Seoul var osäkerhet, särskilt över kommentarer från USA:s president under toppmötet där han sa att han skulle få ett slut på gemensamma militära övningar med sydkoreanerna.
  ”Vid denna tidpunkt måste vi ta reda på exakt meningen eller intentionerna från president Trumps
  kommentarer”, sade en talesman för det sydkoreanska presidenten.
  Trump sade att ekonomiska sanktioner mot landet kommer att förbli i kraft tills Nordkorea avslutar sitt kärnprogram, och tillade att det inte finns några kortsiktiga planer på att minska antalet amerikanska trupper (cirka 28 500) stationerade i Sydkorea .
  Trump och Kim avslutade fredstoppmötet genom att underteckna ett avtal utan att avslöja villkoren. ”Ett viktigt första steg har tagits med den historiska överenskommelsen, även om det är sparsamt på detaljer,” säger Eugene Tan, docent vid Singapore Management University.

 2. Diktaturer i kärt samarbete. Se så glada de är. Allihop får in sitt tionde per automatik, att placera i rättstaternas affärsbanker. Har Wallström gett sitt bidrag, får de sola sig i hennes glans?

 3. Även Japans försvarsminister Itsunori Onodera uttryckte oro om USA:s president Donald Trumps avsikt att säga upp gemensamma militära övningar med Sydkorea, rapporterade Kyodo-nyhetsbyrån. ”USA-sydkoreanska övningar och amerikanska styrkor i Sydkorea spelar viktiga roller i Östeuriens säkerhet. Att lösa kärn-, missil- och nedrustningssproblem är vårt slutmål.
  Vi skulle vilja be Nordkorea att göra policyändringar på ett synligt sätt , sade Onodera och uttryckte oro över Trumps planer på att avbryta de gemensamma övningarna med Seoul. Enligt Onodera kommer Japan fortsätta att bibehålla trycket på Nordkorea.
  Tidigare på dagen sa Trump Fox News-sändaren i en intervju, att USA inte ”kommer att göra krigsspel så länge vi förhandlar i god tro” med Nordkorea. Enligt Trump kommer upphävandet av gemensamma övningar med Sydkorea att hjälpa till att spara mycket pengar.

 4. Nordkoreas ledare Kim Jong-un har inte bara ryskt och kinesiskt stöd. Han har dessutom en någorlunda villig fredspartner i Sydkorea, president Moon Jae-in.
  Trump säger sig kunna minska ner den amerikanska ockupationsstyrkan i Sydkorea mot Kims försäkran om att avsluta testen i sitt kärnvapenprogram. Men Trump kommer att bakom kulisserna kräva att Kina och Ryssland hindras från att hjälpa Nordkorea med energi, transport och el-infrastruktur. Sannolikt kommer han förlora det geopolitiska spelet om Nordkorea till Kina och Ryssland för alltid.
  Iran varnar dock Pyongyang för att USA kommer att renegera eventuella överenskommelser. John Bolton kommer som vanligt att ställa villkor, som Nordkorea inte kan acceptera. Men Rysslands utrikesdepartement prisade Trumps tal om att avsluta sina krigsövningar med Sydkorea och sade att det var nödvändigt att stoppa provocerande åtgärder för att underlätta spänningarna på halvön. De sade sig var villiga att hjälpa till att genomföra ”affären”.
  Kina , Nordkoreas största allierade, har svarat på mötet mellan de två ledarna med förslag att sanktioner mot Pyongyang skulle kunna lyftas.
  FN:s säkerhetsrådsresolutioner som har antagits säger att om Nordkorea respekterar och agerar i enlighet med resolutionerna, då kan sanktionsåtgärder anpassas, bland annat för att pausa eller ta bort relevanta sanktioner, sade utrikesdepartementets talesman Geng Shuang som en daglig nyhetsinformation.
  Antonio Guterres , FN:s generalsekreterare, uppmanade det internationella samfundet att erbjuda stöd för att genomföra överenskommelsen. ”Genomförandet av dagens och tidigare avtal som uppnåtts, i enlighet med relevanta säkerhetsrådsresolutioner, kommer att kräva tålamod och stöd från det globala samhället.