SD får hjälp av borgarmedia?


Regeringens opinionsmässiga tillbakagång kan få en del märkliga konsekvenser inom media om vi inte är uppmärksamma. De senaste dagarna har Dagens Nyheter skrivit förhållandevis positivt om partiet.

Det sker samtidigt som Svenska Dagbladet fortsätter sin kampanj mot islam på ledarplats, vilket givetvis passar de nazianstuckna (sd) som hand i handske.

DN: ”Stockholm och Norrland, se där sd:s nya jaktmarker inför valet 2010. Tillspetsat kan man säga att en Stockholmssatsning till stor del kommer att finansieras av skånska skattebetalare.”

Det otäcka resultatet, att Sverige riskerar att få in ett nazianstucket parti i Sveriges Riksdag, ska också ses mot den faktiska realpolitiska effekten av en sådan händelse. Ett högerextremt parti stöder givetvis en högerregering vilket gör att det opinionsmässiga övertag som de rödgröna har i nuläget givetvis kan förbytas i en borgerlig valseger 2010, då med stöd av ett öppet fascistiskt parti.

Möjligen är det en strategi som redan tillämpas på SvD som kan anses stå regeringen närmast. Eller får vi möjligen se Per Gudmundson skriva lika negativt om (sd) som han gör om islam? Det är givetvis en viktig sak att ta upp och varna för militant islamism, en sådan ideologi har inget med demokrati att göra. Men gör man det så att alla muslimer dras över en kam så är det allvarligt. Och det är just vad som SvD gör i nuläget.

Att tro att det skulle ske utan att man har tänkt igenom resultatet är givetvis att underskatta skribenterna. Därför är det intressant att fundera på fortsättningen. Kommer medias rapportering om (sd) att präglas av förståelse och tolerans, något som man definitivt inte kan beskylla det partiet för?

Vi får se. Igår blev plötsligen Gudmundson filmrecensent på SvD:s ledarsida, idag talar Niklas Ekdal med de döda under rubriken Signerat. Och psykiatriprofessorn Marcello Ferrada-Noli skriver om unga invandrares självmord på DN Debatt:


DN Debatt: ”I stället för att i huvudsak se invandrarens särskilda kulturer och seder som orsak – såsom har varit trenden – är det dags att undersöka hur vissa strukturella faktorer bidrar, särskild samhällets institutioner inom bland annat psykiatrin.”

Jag tycker mig se ett samband. Våra invandrare i landet är givetvis inte bara offer för strukturella faktorer när det gäller samhällets institutioner, i den mån man kan betrakta dem som offer så är det lika mycket för mediernas beskrivning av dem, och de partier som dyker upp och öppet motarbetar deras vistelse i landet.

Kanske borde tidningarna försöka se sin rapportering utifrån sina läsares synvinkel?

Källor: SvD DN DN1 DN Debatt DN2

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

[tags]Media, SD, Nazianstuckna, Högerregeringen, Pressetik, Journalistik, Mediekritik, Fascism, Politik[/tags]


15 svar till “SD får hjälp av borgarmedia?”

 1. Intressant debattartikel men samtidigt skrämmande. Det man kan säga är att SD, men ffa högerfalangismen med liberalfascismen i spetsen, inte precis bidrar till att motverka faktorerna. Det ÄR ett svårt att dela på sig mellan 2 livsstilar/kulturer, och det blir ett h-e när hemma-arenan, vilket i mitt tycke är landet man lever i, vänder sig mot en. Alla klarar inte av att vara robotar som slår på och av personligheter efter tycke och behov. Att konstant misstänkliggöras är inget roligt öht, och nej – vänstern är inte oskyldig heller.

 2. Mig veterligen har de inte så mycket högerpolitik i sitt program. De är snarare konservativa folkhemsvurmare som skyller ”folkhemmets förfall” på invandrarna.

  Hursomhelst är båda blockens ovilja mot ett samarbete med Sd större än deras ovilja mot ett blocköverskridande samarbete.

  Ifall Sd blir vågmästare mellan V-S-Mp och C-M-Fp-Kd så kommer Mp antagligen att ”byta sida”. Det har hänt lokalt och efter moderaternas drastiskt ökade miljömedvetenhet så återstår inget av Mp:s fundamentala argument mot ett sådant samarbete – och de ser nog hellre en grön-borgerlig regering än att riskera en borgerlig-brun sådan (eller ett samarbete S-M).

 3. Vi måste bättre än tidigare ta sverigedemokraterna på fullt allvar. Partiet har det inte så lätt med allt vad västersympatisörer ställer till för partiet. Detta måste bättre uppmärksammas av media och även politikerna i övrigt. Detta säger jag som icke sverigedemokrat.
  Att du siktar in dig på ”borgarmedia” är heller ingen konstigt, men jag tror inte media skiljer sig så mycket när det gäller den nu aktuella frågan om våra invandrare.
  Varför ska vi gynna sd, när det kunde göras mycket mera när det gäller invandrarfrågan från etablerat håll? Bara en undran.

 4. Jag bodde själv granne med en viss fuhrer från Landskrona för tio år sedan.
  Då lät han sina små pojkar och deras kompisar trakassera en alkoholiserad äldre man i Svalöv.När jag frågade honom vad dom sysslade med blev jag hotad” vi vräker dig med om du lägger dig i” En mycket osympatisk skit.
  Det slutade med att den äldre mannen blev vräkt med Svalövs bostäders goda minne.
  Jag påtalade fakta för bostadsbolaget och på pekade att, när han är borta hittar dom en ny att trakassera, visevärden flinade och ryckte på axlarna, hadde förmodligen samma sympatier.
  Det blev en äldre dam som blev nästa offer den gången blev det han och sina små pennalist er som fick flytta.
  Om sådana människor ska sitta i regeringsställning blir det en katastrof, så Alliansen borde sluta slänga bensin på elden den brinner av sig själv utan er hjälp.

 5. ”Eller får vi möjligen se Per Gudmundson skriva lika negativt om (sd) som han gör om islam?”

  Det tror jag knappast, SD-rassarna är ju hans vänner i islamofobi. Den senaste bloggposten Gudmundson skrev om dem hette ”Expressen misstänkliggör SD”.

  Bloggposten handlade om att en journalist ställt en kritisk fråga om överfallet på sverigeetnokraten Martin Kinnunens flickvän – ett ”överfall” som nu verkar varit en bluff!

 6. Den bästa hjälp Sverige kan få är att hålla rassepacket kvar i gödselstacken där de hör hemma!

 7. Det bästa du någonsin skrivit: att tidningar bör försöka se sin rapportering ur läsarnas synvinkel. Antagligen menar vi olika saker men det spelar ingen roill…

 8. Jag ogillar i högsta grad israelernas behandling av palestinier. Jag tål inte landet Israel och tycker att FNs lagvidriga beslut 1947 borde rivas upp. Men jag tycker inte att du ska skriva att alla sverigedemokrater plötsligt gillar israel, för det är inte sant. Hade de uppfört sig som anständiga människor så hade inte araberna behövt flytta hit. Du ska vara klar över att det att sd verkar gilla israel är ett påbud uppifrån. Vi vanliga medlemmar tycker inte det.

 9. Ja du Karlsson att det finns extremister i alla läger ser vi i historien. Hitler och Stalin är ett bra exempel på omaka par. Det är inte konstigt att fascisterna kliar varandra på ryggen, även över religions gränserna, dom söker stöd där dom kan för sina sjuka syften. Har du sett Robert Mugabes mustasch, trodde aldrig att man skulle få se den på en svart man.
  Men han är en nationlist i sitt land och skulle nog kunnat komma överens med Hitler med.

 10. Apropos DN inlägget…

  DN säger: ”Nynazismen och fjäsket för diktaturen i Kina är andra självklara måltavlor. OS i Peking 2008 blir en obehaglig påminnelse om 1936, ännu ett propagandaspektakel för en regim som far hårt fram med sitt eget folk.”

  Jag tycker att EU och USA fjäskar ännu mer ohämmat för Turkiet än Kina. Bush var inte rädd att ge medalj till Dalai Lama förra veckan trots hemska varningar från Kina med en befolkning på flera miljarder, och trots att Bushs ekonomiska-svans ligger hårdare klämd i kinas enorma dollar-kassa än någonsin. Bush tvekar dock inte att hojta emot amerikanska kongressen tillsammans med Turkiet för att inte erkänna armeniernas folkmord. Han tvekar inte att göra en byteshandel där armeniernars folkmord offras i utbyte mot ”turkisk lugn”. EU har gjort nästan detsamma…Man har tagit bort folkmordserkännandet av Turkiet som villkor för inträde till EU. Man ville inte reta Turkiet…

  Våra allierade får begå hemskheter, men inte våra motståndare. Det är Bush’s och EUs budskap till världen.

  Hitler hade mycket fel, men hans fråga är fortfarande befogad: ”Vem minns Armenierna idag?”. Så länge folkmord inte erkänns för vad de är och utövarna inte hängs ut, kommer nya folkmord att begås! Som armeniska patriarken sade om folkmordsförnekare: ”Att döda en människa är brottsligt, men att utplåna en hel nation är inte det, tydligen”.

  Armeniska nationen är således på altaret och offras i utbyte mot fred.

 11. Jag tror knappast att högerblocket ens skulle överväga ett samarbete med SD.
  Det block som kommer på tanken att samarbeta med SD straffar ut sig själva för lång tid framöver.

 12. Till Kalle:

  Du glömde visst att nämna över 10 miljoner turkar som mördades av bland annat av Armenier i sitt eget hemland. Ett land som var ockuperat och splittrat av västländerna, ungefär som Irak är det idag.

  Det erkänna du skulle kunna göra är att erkänna och betala skadestånd för att England, Frankrike, Italien, Grekland, Ryssland, m.fl. anföll och ockuperade Turkiet och urskillningslöst mördade civila.

  Gång på gång så anfaller rika västländer andra länder för att kontrollera viktiga handelsvaror. Det skedde under kolonialismen tid och det sker än idag. Väst har ALDRIG fört en human politik utomlands (tänk Afrika, Australien, Nord och Sydamerika, Mellan och Fjärranöstern) så sluta humla och tro att du tillhör dom goda.

  Öppna ögonen och se världen som den är. Kritisera de som mördar mest, även om det är dina egna.

 13. Vi är överens i en punkt verkar det. Turkiet’s värderingar står mycket långt ifrån länderna i europas (där england, frankrike,grekland finns).

  Det är inte mer än rätt att landet självmant drar sig ur NATO och tar tillbaka sin ansökan om EU-medlemskap.

 14. Kalle. Så du menar bara för att man har olika värderingar så har man rätt att ockupera och döda i främmande land. Döende Irakiska barn är väl inte värda ett ruttet lingon i dina ögon.

  Vilken typ av människa är du. Du skrämmer mig men samtidigt så visar det just det riktiga trynet som västeuropeer har.