Saudiarabien – muslimernas helvete?

Själv tillhör jag den grupp människor som vet att det inte finns någon gud, jag tror inte heller på spöken, tomtar eller troll. Men många gör det, de kallar sin gud för Jahve, Allah eller Gud och har en uppriktig tro på att det finns något slags allsmäktigt väsen, någonstans, som är det direkta upphovet till mänskligheten. Somliga påstår dessutom att vi människor är guds avbild.


Stämmer det så måste Saudiarabien
utgöra något slags motpol. Saudiarabien är landet där de flesta av terroristerna som skakade världen 9/11 såg dagens första ljus. Det är det land där Wahhabismen1 har sitt ursprung, en religiös sekt som ibland tycks hata själva mänskligheten. Ett hat som man dessutom klär, efter bästa förmåga i guds namn, ett hat som gör att man kan misshandla och döda sina medmänniskor oavsett var dessa befinner sig och om de är trosfränder eller inte.

Denna religiösa sekt är dessutom den som skadar Islam mest av allt. Inte ens miljoner sverige-
demokrater eller andra fascister skulle kunna göra en religion större skada än dessa fanatiker. I Sverige bor det omkring 400 000 muslimer varav många är precis lika sekulariserade som svensken i allmänhet. Och de som är troende i varierande grad, är troende på samma sätt som våra egna kristna. Men det finns undantag.

En mindre grupp islamister i Sverige, människor med god inblick i frågan hävdar att de utgör upp till 500 personer, är samma slags islamister som de saudiska wahhabisterna, och i många fall så är deras trosuppfattning helt identisk, även om givetvis inte alla är saudier. Det är en grupp människor som kan skada de övriga 399 500 muslimerna på ett allvarligt sätt, och det är en grupp som kämpar för inflytande i många av landets moskéer.

Jag har hört vänner berätta att några av dem agerar för att se till att andra muslimer gör rätt, man ska recitera koreanen på ”rätt” sätt, man ska be på ”rätt” sätt och kravet är att muslimer i allmänhet ska anamma deras sätt. De agerar, precis som sina extremistvänner i Saudiarabien, för att svenska muslimer ska inlemmas i en sektliknande gammal-
dags, och i deras tycke ”rättrogen” islam, i en mer renlärig islam med rötter i 1300-talet. Det finns också en rätt betydande opposition i Saudiarabien, men på gatorna är det ofta religiösa poliser, Mutawwa, som styr.

Det finns redan idag en betydande opposition bland svenska muslimer mot denna extremism, men samtidigt så finansieras ofta nya moskéer med saudiska pengar, risken med det är givetvis att den sortens rörelser får ett allt större inflytande i Sverige. För några dagar sedan blev ett TV-program uppmärksammat därför att ett par muslimska flickor ville hälsa så som de uppfattade som korrekt, hälsa utan att ta den de hälsade på i hand.

Personligen tycker jag att det är ett fint sätt att hälsa på folk, men uppmärksamheten visar med all önskvärd tydlighet att vi alla kan drabbas av etnocentrism när vi minst anar det. Jag tror inte att den händelsen har det minsta med wahhabism att göra, men jag är övertygad om att många sätter likhetstecken mellan den och en mer renlärig form av religionsutövande. Själv vet jag inte alls, även om jag läst mycket om islam så kan jag inte ha någon uppfattning.

Men jag vet att extremister försöker tränga sig in bland svenska muslimer, jag vet också att de gör vad de kan för att sprida sin ålderdomliga religionsuppfattning bland svenska ungdomar, och
– jag har själv sett exempel på detta. Därför hoppas jag att landets muslimska befolkning kan ena sig för att motarbeta denna saudiarabiska avart av islam, jag hoppas också att svenska myndigheter förmår stå upp mot den sortens intressen.

Det är viktigt att ha i minnet att det var prinsar i det saudiska kungahuset som finansierade attacken mot USA 9/11 och att det enorma inflödet av dollar i landet ofta används både för terrorism och för att sprida denna stenåldersvariant av Islam.

Det är ingen svår fråga. Ett land där en kvinna blir piskad om hon visar håret, är utomhus utan en manlig släkting, eller om hon kör bil, ett sådant land ska hållas kort av vår regering och riksdag – även om landet råkar vara en stor leverantör av olja. Och framförallt behöver Sveriges muslimska befolkning hålla dessa extremister på avstånd, om inte annat för att begränsa de främlingsfientligas demonisering av islam. HD SvD1 DN AB it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Saudiarabien, Kungahuset, ibn Saud, Prinsarna, Wahabism, Wahhabism, Mutawwa, Sekter, Extremister, Stenålder, Moskébyggen, Madraser, Usama bin Laden, Terrorister, Bush, Cheney, Rumsfeld, Politik[/tags]

 1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Wahhabism []

  21 comments for “Saudiarabien – muslimernas helvete?

 1. Mona
  6 november, 2008 at 10:47

  Att hålla extremister på avstånd är lättare sagt än gjort. Hur håller man en beslöjad kurdisk kärring som glor på en elakt när man är ute och badar? Första gången låtsas man att man inte ser och andra och tredje men sen slutar man gå dit och bada och då har kärringen vunnit.

  Hur försvara sig mot en marockan som glor in i ens kundvagn i affären och kollar om man handlat korv eller öl, Gud förbjude? Man kan inte slå honom i huvudet med en sexpack!

  En del människor håller verkligen koll på andra muslimer. Eller rättare sagt: De håller koll på muslimska kvinnor.

  Man kan inte ringa polisen och anmäla dem för att de glor elakt eller stirrar förskräckt på den mat man handlat.

  Det är rätt så viktigt att muslimska kvinnor, särskilt ensamstående sådana, står på sig och försvarar sig och inte låter sig skrämmas.

  Jag har badat ute under hela min uppväxt i mitt hemland och jag vill inte sluta med det här i Sverige bara för att några försöker försvara sin egen muslimska identitet.

 2. Anders
  6 november, 2008 at 10:55

  Jag tror precis som du att muslimerna här måste försöka hålla extreemisterna stången själva. Det är bra att du pekar på saken, men inga andra kan göra något åt detta.

 3. AntiSionist
  6 november, 2008 at 11:08

  Det visar bara på att det finns idioter inom alla religioner och alla grupper.

 4. Mr.T
  6 november, 2008 at 12:25

  Jinge, den där finansieringen stannar inte i Saudi-Arabien, Pakistans militära underrättelsechef Mahmoud Ahmad skickade pengar till Mohammed Atta, denna Ahmad hade sen ett möte med flera amerikanska representater inom regering och stat både på morgonen den 11:e September och även någon dag efter..

  En artikel i Asia Times från 2004 påpekar just dessa möten och överföringar av pengar..
  ( Om nu Jinge släpper genom den ? )
  http://www.atimes.com/atimes/Front_Page/FD08Aa01.html

  Annars kan ni som är intresserade googla efter:

  ”9-11 AND THE SMOKING GUN Part 2: A real smoking gun”

  Artikeln kommer att hamna längs upp i sökningen..

 5. Karlsson på höjden
  6 november, 2008 at 12:26

  Faktum är att vi har en krutdurk av fanatiska Wahabiter mitt i Europa som exploderat stötvis som t.ex bombningarna i Madrid och andra illdåd men som bara väntar på att explodera fullt ut, och detta tack vare USA…

  Innan västmakterna förklarade krig mot Jugoslavien fanns en stillsam, näst intill sekulär form av muslimsk tro i forna Jugoslavien som i t.ex Bosnien.

  Ungefär som här, de äldre gick till Mosken och bad och andra var inte mer muslimer än att de satt tillsammans med sina ortodoxa blodsbröder och drack Slivovic (”šljivovica”) och pratade på kafeer och barer. Men precis som när USA/England skapade och installerade ”Al queda” Afghanistan under den Ryska ockupationen flög man in tusentals av sådana ”frihetshjältar” med Saudi arabiens hjälp till sina lokala klienter i Bosnien.

  Aggressiva grupperingar som dessa bildades:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Active_Islamic_Youth

  Som under den starkt wahabi-influerade presidenten Izetbegovic och hans ”muslimska deklaration” hetsade för en aggressivare och mer bokstavstroende befolkning bl.a genom att ”bestraffa” och skrämma sådana som umgicks gifte sig levde och arbetade med sina kristna grannar. Även om USA och EU fortfarande ser mellan fingrarna finns det ett fåtal politiker som insett vilken börda dessa sammanslutningar av Wahabitiska terroristläger, fullt finansierade av Saudi arabien och med USAs goda vetskap, är och kommer att bli och försöker följaktligen ”avdanka” dem för trogen tjänst och skicka tillbaka dem till Saudi arabien Pakistan Yemen och andra länder. Något som blir svårt då de flesta vägrar, fortsätter sina aktiviteter och gifter in sig.

  För USA är dessa delvis lojala fanatiska galningar en utmärkt hållhake på Europa men för EU ett växande problem som snart inte kan sopas under mattan längre..

 6. Palestinier
  6 november, 2008 at 12:52

  Saudier hävdar att Wahabismen är en fredlig och tolerans religion men ( vita handskar kan aldrig dölja blod färgade händer )
  Hela världen vet att Saudiarabian är en fundamentalistiskt stat och är en terror och våldsamma form av Islam som är ansvarig för människoslakt runt hela världen
  Saudiarabian bygger inte bara moskeer de bygger också skolor som bevakas av Wahabiter , dessa skolor är hjärnans tvätt och Jihadismen fabriker , eleverna undervisas att hata alla som icke muslimer och betraktar detta hat som religiös plikt , ungdomar tas från dessa fanatiska skolor till olika tränings lägren i mellan östern för att få en militär utbildning på Jihadism och blir morgon dagens terrorister
  Wahabismen är en historia av Jihad , plundring , erövring och intolerans och detta överenstämmer med dagens Saudiarabian
  Saudier kallar sig för att vara anhängare till profeten Muhammad och förvaltare av de heliga platserna i Islam men verkligheten visar att de representerar satan och att de blod törstiga människor
  Wahabiter har en önskan att härska över hela världen och tvingar folket till underkastelse
  Wahabiter tillåter inte att bygga kyrkor i Saudiarabian varför ? , de säger att de otrogna kommer att förorena den heliga marken av Islam , Varför får de möjlighet att bygga moskeer i den kristna världen , saudier är enkel riktade människor
  Saudiarabian styrs av absolut monarki , landet har ingen konstitution eller politiska partier
  Offentlig spöstraff och amputation av vanliga folk men dessa regler tillämpas inte för det så kallade kungliga familjen
  De har hemsk syn på kvinnor , hon ska vara mannens slav , hon får inte köra bil . Hon får inte gå ut , jag kan inte förstå vilket liv de har
  Jag tycker att det är kränkande för människans frihet och värdighet , Wahabismen har ingen plats i det moderna samhället och bör inte finnas överhuvudtaget

 7. Nour
  6 november, 2008 at 14:28

  Intresant! Jag håller precis på att skriva en liten uppsats ang wahhabism och kvinnans rättigheter.
  Är det någon av er som har koll på läget? Sitter ni på någon bra sida ni vill tipsa om?
  Det enda jag hittar av wahhabis säger typ att kvinnan är respekterad och viktig. hm..
  Skulle gärna vilja veta om hon får engagera sig politiskt osv.

  En kvinna som är wahhabi, ”får” hon köra bil ex? Får hon någonting?

  Förövrigt tycker jag att det borde vara förbjudet för muslimska skolor i Sverige att ta emot pengar från saudi. Läste att Saudi vill, för att dom sponsrar med pengar välja ut imamer och lärare till skolorna. brrh

 8. 6 november, 2008 at 15:17

  Jag vet inte riktigt om jag håller med till hundra procent i artikeln du skrev Jinge. När det gäller konservativa muslimer så finns det en rad olika förgreningar. Om man frågar dem själva så säger de normalt att man inte tillhör någon förgrening eftersom det går emot islam att kategorisera sig i en viss grupp. Ordet Wahabbiter är något folk, icke muslimer säger men det härleder till imamen Wahab som ”reformerade” islam.

  När det gäller Saudi Arabien så är de bland de värsta hycklarna, den strikta islam som landet förespråkar gäller så gott som endast folket och inte de som styr. De styrande är ju allierade med både USA och Israel. Sedan är det förbjudet enligt deras lära att kritisera ledarna vilket givetvis blir ett kontrollsystem. Man använder religionen för att kontrollera befolkningen och inte sätta sig emot de som regerar.

  Sant är att olika fonder från Saudi Arabien finnansierar våra moskéer. Många är dessutom kontrollerade av det muslimska brödraskapet varav Said Qutb´s tankar förvaltas. Förbundet är nog likt en hirarki där toppen är tillsatt av marionetter som kontrollerar hela vägen in i källaren runt om i Sverige.

 9. Pennan
  6 november, 2008 at 15:30

  Nour, här är en sida där, tryck på e-böcker så finns det gratis böcker att ladda ner skrivna av Muhammad ibn `Abdul-Wahhab,

  http://xxxxxxxxxxxxxxx

 10. Nadia
  6 november, 2008 at 17:14

  ”När det gäller Saudi Arabien så är de bland de värsta hycklarna, den strikta islam som landet förespråkar gäller så gott som endast folket och inte de som styr. De styrande är ju allierade med både USA och Israel. Sedan är det förbjudet enligt deras lära att kritisera ledarna vilket givetvis blir ett kontrollsystem. Man använder religionen för att kontrollera befolkningen och inte sätta sig emot de som regerar.”

  Håller med dig Pennan. Låt oss också lägga till EU som allierad med styrande i Saudiarabien.

  Det är denna allians som ger styrande i Saudiarabien makt och legitimitet. Vilket försvårar livet för alla muslimer som lever ett sekulariserat liv och muslimer som jobbar för sekulariserade fredliga demokratiska samhällen.

  Det är som upp och ner på allt. Krav att muslimer inte ska ta emot ekonomisk stöd från Saudiarabien och samtidigt ger våra demokratiska regimer politisk och militärt stöd till Saudiarabien. Nog är vi många som inte får ihop den ekvationen till FRED.

 11. 6 november, 2008 at 17:36

  Karlsson på höjden #5

  Du missbrukar ordet wahabism precis som ultranationalistiska serber (bl.a. en av de kända som sitter idag i Haag – Radovan Karadzic).
  Muslimer i Bosnien kallades som mest sekulära i världen, inte bara för att de var långt borta från sin religion utan även praktiserade sin religion som egen, privat och personlig sak, utanför något krav på staten med religiösa normer. Det gjorde man tills man blev slagen med korståget från alla möjliga hål: Serbiska ultranationalister från öst, kroatiska från väst, samt 60 000 frivilliga från hela Europa som har kommit till Bosnien att trakassera, mörda, våldta, plundra och hjälpa till inom etnisk rensning ”i kristendomens ära” (Vilket har du möjlighet att läsa i boken Unholy Alliance av Takis Michas). Googla!
  Efter den stora massaker i Srebrenica 1995, lyfte man upp grekisk flagga eftersom massakren utfördes i sammarbete mellan sebiska & grekiska ”bröder”!
  Bosniska muslimer har bestämt sig under kriget att komma tillbaka till sin religion, att utmärka den som en del av sin identitet eftersom man är hotad till utplåning oavsett om man är sekulär eller inte – räcker att ha ett muslimskt namn.
  De som ber idag i Bosnien 5 gånger om dan (vilket är självklarhet i islam) kallas för wahabister just av ultranationalistiska serber! Kvinnor som började bära slöja är också utsatta inför liknande anklagelse, etc. Alija Izetbegovic har släppt muhadjediner, frivilliga från andra muslimska länder, 1993 (värsta åren) när man såg att ingen i Europa ”har förstått” vad det hela handlar om medan folk arresterades till en rad koncentrationsläger. EU, FN, USA – ingen har hjälpt till. Enbart frivilliga från Turkiet och arabvärlden. Om det är därför du kallar Alija Izetbegovic för wahabist, då är du ute och cyklar! Man struntade fullständigt i människornas religions uppfattning – man behövde akut hjälp!

 12. Karlsson på höjden
  6 november, 2008 at 20:14

  Ida, att angripa folk som inte delar din åsikt i sak eller ifrågasätter segrarmakternas historieskivning som ”ultraserbnationalister” är en form av aggressiv intolerans mot oliktänkande jag märker hos vissa grupper i Bosnien idag, jag reser mycket och har varit där både före och efter kriget.

  Muslimer eller ortodoxa i Bosnien, vad har de gemensamt?

  Jo, att de i grund och botten är samma folk med exakt samma genuppsättning. De delade till för inte allt för länge sedan även samma kultur, historia och religion, de är serber av olika tro. När Turkiet ockuperade Bosnien valde de som kom att bli muslimer att samarbeta med ockupationsmakten, ingen kan klandra de för det, Turkarna var hänsynslösa i sin jakt på motstånd och ”otrogna” och som alltid innebar samarbete och konvertering vissa privilegier som att slippa detta.

  Men det innebar också skyldigheter, bl.a skyldigheten att delta i krig och förföljelser och ungefär där börjar de ständiga vendettorna mellan kristna och muslimer o Bosnien. När balkan ockuperas av en ny stormakt, något som sker med viss regelbundenhet ung. vart 40:e år, är det första denna gör att söndra och härska, genom att åter väcka till liv motsättningar som slumrat till under fredliga förhållanden, grannar emellan. Under t.ex fascisttysklands ockupation allierade sig muslimerna med den nya ockupanten och deltog i masslakt på hundratusentals Serber Judar och Romer, något de ortodoxa Serberna aldrig glömmer och en av anledningarna till att de i panik utropade sin egen stat (den andra var krigsförbrytaren Izetbegovic ”muslimska deklaration” där han förespråkade en ren muslimsk stat och jakt på ”otrogna”).

  Som jag nämnde tidigare skriver segraren historien och därför får inte många höra om Naser Oric massmord på 3000 serbiska bybor i just Srebrenica året innan byn blev känd i väst, en återupprepning av liknande massmord under tysk ockupation 60 år tidigare på samma plats. Han och de flesta andra klienter till NATO/USA släpptes och friades i västmakternas och NATOs egen stalinistiska show-tribunal i Haag trots överväldigande bevisning och trots att Oric själv ofta skröt för USAs ”rådgivare” och visade videofilmer där han och andra muslimska generaler mördade våldtog och skar av huvudena av tillfångatagna serber.

  Att känna till både det och de nya siffror som reviderats i forskningen efter kriget är viktigt för oberoende granskning och motsäger de uppgifter vi matades med av t.ex NATO Pentagon och massmedia under kriget. Jag säger inte att den ena gruppen är värre än den andra, det är de inte.Båda gjorde sig skyldiga till fruktansvärt blodiga saker under detta inbördeskrig, precis som under tidigare ockupationer men bara en sida hade stöd av världens största krigsmaskin och dess resurser i form av media och PR.

  Sanningen är som alltid tvådelad…

 13. 6 november, 2008 at 23:53

  Karlsson på höjden #12
  Din kommentar ovan talar om att du lider av en obotligt kroniskt okunskap gällande Balkan-fråga, och jag kan fylla i hela Jinges blogg med länkar (tal, intervjuer, uttaladet) av Radovan Karadzic som talade EXAKT det samma som du skrev ovan.
  Att förfalska eller radera bort ett folks historia är ett gigantiskt brott. Skillanden är att Radovan Karadzic var kunnig, men helt medvetet har han ljugit och förfalskat historia med politiskt syfte. Du är okunnig och du bara köpte det som blåser från hans sida.

  Bosnier, kroater och serber är tre olika folk som under hela historien har haft olika religioner:
  ”Bosnius”, betyder rinnande vatten, ett namn som landet och folket har fått under Romariket. De hade sin egen Bosnisk Kyrka. De var kristna, med en bogumilisk tro. Eftersom det här folket strategiskt ligger i mitten, blev de gränsen mellan ortodoxa och katoliker, (serber & kroater), som alltid har kämpat att få bogumiler på sin sida. När osmanerna har kommit i området har de beslutat i sin Bosnisk Kyrka att konvertera till islam, pga följande orsaker: 1. politisk strategi och vilja att inte svänga till öst (ortodoxer) och inte till väst (katoliker) utan att bevara sig som ”mellanrum”! 2. Huvudpunkten i deras kristen-bogumilisk tro innebär att inte erkänna treenighet, någonting som såg de som gemensamt med islam; 3. De ville delta i osmanernas imperium för att dela makten;

  Att förneka ETT FOLKS EXISTENS och IDENTITET med ord är lika tungt som att delta i folkmord.

  1943 har 150 000 bosniska muslimer (civila) slaktas i kriget av serbiska ultranationalister. Det blev orsak att 20 000 muslimer valde att hänga med nazister (som 13-e SS) enbart i syften att få vapen och att hämnas. Den judiske n azistjägare Simon Wiesenthal har förklarat bosniska muslimer som nästan totalt skuldfria när det gäller förintelsen:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/13._Waffen-Gebirgs-Division_der_SS_Handschar_(kroatische_Nr._1)
  Och du ska sitta här och tala hur muslimer är alfa och omega av all problematik på Balkan, att de mördade serber, judar, etc.. Skamligt!
  I det senaste krig har vi krigsförbrytare från alla möjliga sidor. Och vi VET alla utom dig att 8 koncentrationsläger var enbart för bosniska muslimer. Skamligt. Respektlöst mot ett litet folk som hotades till otrotning.

  Och du är inte värd min text ovan. Jag skriver det till andra som vill veta. Och med dig, som vill med levande ord FÖRNEKA existens av ett folk har jag INGENTING att tala med.
  Jag vänder mig gärna till debatten om wahabism och ber om ursäkt att jag halkade från ämnet, men jag tillåter inte se i lungt och ro att ETT FOLKS EXISTENS ska förnekas.

 14. Karlsson på höjden
  7 november, 2008 at 11:24

  Läs kommentarsreglerna! / Jinge

 15. Karlsson på höjden
  7 november, 2008 at 12:19

  Det har jag gjort Jinge, men orkar inte skriva om svaret på angreppen ovan (som tydligen godkännts) Jag kan däremot sammanfatta det med att det är fullt tilräckligt att hålla sig till empirisk erkänd fakta vad gäller sydslavernas ursprung och splittringen dem emellan.

  Vad ovanstående gav uttryck för var ingen sådan utan ren och skär populism, googla och läs som det brukar heta nu för tiden…

  Du kan stryka detta om det strider mot reglerna (vilket jag finner oklart):

  Att grunda sin nationella identitet på ett historiskt svek som i detta fall (meningarna går givetvis isär) är mycket farligt därför att det inte bara bäddar för ständiga konflikter och gör ”de andra” till ständiga fiender utan är också dömt att återupprepas var gång en ny imperialistisk stormakt ockuperar landet.

  Parterna borde istället (kalla det gärna naiv Panslavism) bejaka sin gemensamma bakrund och samarbeta för att uppnå samma form av enighet och försoning som råder i fredstid, ”enkelt” folk emellan, kanske i form av en demokratisk federation och inte som i nuläget: amerikanska etniskt rensade lydregimer med Serbien som enda undantag…

 16. 7 november, 2008 at 14:45

  Svenskar, normännen och danskar är ett folk (?) enbart för att de är skandinaver och har sin ursprung från det germaniska folket (?) De borde vara ett land också (?)
  Enligt serbiska ultranationalister, kroater och bosnier var tidigare serber (!) De har ingen identitet och de borde erkänna Serbiens rätt att ta över deras mark (!)
  Den som mår bra av att leva den här saga, kan fortsätta göra det, men det är en riktig skit snack utan någon kvalifikation.
  Bosnier har aldrig haft samma religion som serber – jag förklarade tydligt att de var kristna bogumiler (inte katoliker och inte ortodoxer) vilket betyder att islam inte har givit till de ”en annan identitet” – de har alltid haft en annan identitet:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Bogomiler

  Bosnisk Kyrka:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Bosniska_kyrkan

  Så här står det i Wiki gällande kristen-bogumilisk tro:

  ”…Deras trosuppfattning är fortfarande ett oavslutat forskningsområde. Några forskare håller före att den låg närmare katolicismen än den bogomilska läran. Frågan är kontroversiell och ämnet är ännu föremål för diskussion. Klart står emellertid att såväl den katolska som den grekisk-ortodoxa kyrkan betraktade den bosniska kyrkan som kättersk och därför deltog i flera korståg mot det medeltida bošnjanifolket.”

  Nämligen, även under tiden när bosnjaker var kristna bogumiler blev de attackerade av ortodoxa från öst. Det betyder att deras nuvarande religion – islam, inte är någon orsak för att utplåna det här folket! Det syftade man på under hela historien.
  Läs böcker av historiken Franjo Racki ”Bogumili & Patareni”, samt andra världs erkända historiker som talade om olika folkgrupper på Balkan. Det att de flesta har en slaviskt ursprung betyder inte att de är ”samma folk” men enbart ”genom något påhitt hade de delats upp och separerats från serber”!
  Själv är jag FÖDD & har VUXIT UPP i Serbien! Där skrev jag första bokstäver. Det är otroligt fina människor som svartmålades genom utranationalister. Ett folk som INTE har förtjänat att bli bombat av NATO 1999. Jag är en del av mitt vilda och vackra Balkan och du ska inte hänvisa mig till läsning om folk som jag känner hur de andas och vilka tankar de har i luften! Jag har inte bara LÄST deras historia – jag har UPPLEVT och ÖVERLEVT den också.

 17. MX
  7 november, 2008 at 16:19

  Ida D …

  Sverige, Danmark och Norge har ju faktiskt stundtals varit ett land. Vi har numera passfrihet och kan jobba och bo vart vi vill utan myndighets inblandning och utan annat bråk än det som tillhör ”fotbollskulturen” (vilket verkar vara ett generellt problem för hela Europa.)

  Inte ens den mest förhärdade skånska sverigedemokrat skulle vilja bli av med sin infödsrätt att supa skallen av sig i Köpenhamn :-D

 18. 7 november, 2008 at 18:07

  MX :o)
  Ja, det är känt och borde vara en fantastisk förebild. Jag hoppas att så småningom kommer man att utveckla det på Balkan. Jag tror inte på politikerna utan enbart på folkets vilja som kan förändra saker.
  Som de flesta, känner jag mig hemma i hela f.d. Jugoslavien, är väl medveten om att vi kommer aldrig att bli tillsammans igen, men jag tycker att den starka förbindelsen ska alltid finnas. Folk behöver varandra och behov öppnar alltid nya möjligheter.
  Balkan är en berättelse utan början och utan slut. Balkan är historia där man kan drunkna in utan att nå botten. Men det är farligt att ta kunskaper om folk och Balkan-historia genom vänskap med någon som man har där på Balkan.
  Det finns risk att man lägger sig på fel spår, att få propaganda-förklarningar eller att se allt detta helt ensidigt. Okunskap öppnar dörrar till fördomar och fördomar till hat… Det är alltid så.

 19. Dennis Nilsson
  8 november, 2008 at 15:31

  Det är ingen skillnad på ”folk” och ”folk”.

  Idag har vi med genetisk arkeologi kommit fram till att hela mänskligheten härstammar från ca 1-2 000 individer som levde på den afrikanska västkusten för ca 60 000 år sedan.

  Alla vi 6 miljarder människor idag härstammar från dessa individer.

  Vill du vidga dina vyer så kolla in bl.a dokumentärerna med National Geographic och geneticisten Dr Spencer Wells, som ”Journey Of Man”.

  Googla på namnet som finner du den som torrent.

  På National Geographics webb finns även kartor över hur vi människor folkvandrat kors och tvärs över planeten.

 20. 8 november, 2008 at 16:41

  Dennis Nilsson #19

  Vet inte till vem skrev du kommentaren ovan.
  Om du skrev till mig, vill bara påpeka att jag har inte talat om folkets genetik – det är någonting som ”Karlsson på Höjden” har tagit upp.
  Jag talade mer om etnicitet, samt kulturella, religiösa och historiska identitet, vilket inte har någonting med människornas genetik att göra.

 21. zulgarnian
  18 november, 2008 at 11:31

  Ali Ibn Abo Talib har sagt
  Koranen är en utmärkt bok men det är människan som får den tala.
  Islam är religion men det är muslimerna själva som kan få den att se bättre elelr sämre lagar

Comments are closed.