Riksdagen mer frågvis med högerregering

Idag berättar Aftonbladet att det aldrig varit så många interpellationer och frågor till statsråden i riksdagen som nu.

AB: ”När tiden gick ut i maj för riksdagsledamöternas möjligheter att ställa frågor och utmana ministrarna på debatt hade det kommit in 796 interpellationer. Det är mer än hundra fler än det tidigare rekordet, från riksmötet 2004/2005.

Så väldig har ledamöternas frågvishet och debattlusta varit att den en tisdagseftermiddag för en dryg månad sedan fick arbetsmarknadsminister Littorin att ilskna till. Ministern, som är den som fått svara på flest frågor, misstänkte en kampanj för att blockera hans arbete.”

Det är inga problem med att lista ut varför. Vår nuvarande högerregering för en politik som får de mest härdade riksdagsledamöter att se ut som frågetecken. En högerregering som gör vad de kan för att dra undan benen på sjuka, pensionärer och arbetslösa är väl helt i linje med förväntningarna. Att man dessutom avskaffar fastighets- och förmögenhetsskatt likaså. Men denna högerregering har lyckats med mer än så. Man har infört en spionlag som går helt på tvärs med liberala idéer, och dessutom har man avvecklat försvaret.

Att riksdagsledamöterna frågar sig vad som är på gång är inget att förundras över, lika lite som att tidningarna skriver mycket om regeringen. Man kan givetvis undra lite till mans över vad det är som pågår, det krattas för fullt för att ett missnöjesparti ska få säte i parlamentet och dessutom höjer man partistödet. Det betyder i praktiken att miljonerna kommer att regna över rasisterna efter 2010.

Att just Littorin ilsknar till gläder mig givetvis. Han som betalat dyrt för en låtsasexamen som han inte ens kunde utnyttja på grund av att tidningarna avslöjade honom. Att han tar ut sin frustration på riksdagsfolket är helt i sin ordning kan jag tycka.

En lustig detalj som jag reagerat på är att regeringsmedlemmarna ytterst sällan ställer upp på intervjuer i media. Särskilt illa ställt är det i Dagens Eko. Där vägrar t.ex. Carl Bildt att ställa upp i någon slags diskussion om han vet att han har en meningsmotståndare med. Då väljer han istället att blogga. Fredrick Federley, Sveriges riksclown, har fått 750 kommentarer på sin blogg där han försökte urskulda sitt svek mot väljarna. Sedan dess har han inte skrivit ett enda ord.

Det är väl rena turen att riksdagen ska ha sommarlov nu. De kan behöva vila upp sig… AB DN1 SDS HD Svensson om asyllagarna it

Andra om: , , , , , , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Riksdagen, Federley, Littorin, FRA-lagen, Högerpolitik, Moderaterna, Reinfeldt, Massmedia, Intervjuer, Politik[/tags]

  7 comments for “Riksdagen mer frågvis med högerregering

 1. Wille
  24 juni, 2008 at 09:25

  Ja alltså, vad är det för demokrati där regeringen faktiskt kan välja att inte ens bli intervjuade av massmedia?

  Självklart skall politiker kunna ställas till svars för det dom pysslar med väl?

 2. jonas
  24 juni, 2008 at 09:51

  Verkligheten är den att media tar alla tillfällen i akt att KRITISERA regeringen! Och när socialdemokrater också får utrymme för att kritisera och tala om ”det rätta” då får ibland moderaterna svara.
  Glöm inte att regeringen är så aktiv på alla fronter och det sker så MÅNGA åtgärder att media måste nagelfara, kritisera och intervjua.

  Sossarna verkade i det tysta och det är vi vana vid. Ingenting särskilt hände… Under åratal!

 3. Daniel A
  24 juni, 2008 at 10:00

  Carl Bildt har ju som tidigare sagt alltid sett sig som en bättre människa.
  En människa som inte ska beblanda sig med Kreti & Pleti. Medan vissa människor bara argumenterar för ett sånt system (t.ex. FF) så praktiserar Calle det mer än gärna. Fan, det är så att man glömmer av att vi har en utrikesminister.
  Och när det gäller ministrar så har dom faktiskt valt jobbet. Det är ingen annan som har tackat ja åt dom, utan dom är helt själva ansvariga för den positionen dom har. Och då ska dom behandlas därefter.

 4. el persson
  24 juni, 2008 at 10:33

  Perssonligen tycker jag nog att det ser ut som om regeringen tycker att när regeringen under så många år har granskats och kritiserats kan det vara lämpligt att nu efter valet, som omväxling, granska oppositionen istället.

 5. 24 juni, 2008 at 11:22

  Jodå Jinge, han skriver om hur mycket hans hund väger på ”Federleys andra sida” och lägger ut lite skojiga youtubeklipp. Givetvis genast kontrade med ”Sången om Federley” och andra sveklänkar. Vill han blogga ostört får han nog börja göra det i namnet ”Lina_96” om kattungar och hästar eller något.

 6. nature
  24 juni, 2008 at 11:39

  Trenden känns igen från USA. Den politiska makten vägar att ställa upp på intervjuer eller debatter med oliktänkande! Håller just på att läsa att läsa en bok Noam Chomsky (Att förstå makten) inget nytt under solen – vanligt folk kommer allt längre ifrån den styrande klassen!

  1.) Demokratin urholkas.
  2.) Folk lägger sig på sofflocket.
  3.) Samhällets brutaliseras allt mer främst emot de svaga.
  4.) Ökat våld i samhället som resultat.
  5.) Medborgare ger allt mer upp sina rättigheter samt sin integritet på grund av rädsla.
  6.) Stadsmakten samt energibolag, matproducenter samt oljebolag tillsammans intar de vad man närmast kan kalla ett krigstillstånd emot den egna befolkningen som man absolut inte litar på. Befolkningen behövs endast som maktbas vid val samt som konsument på sin höjd.
  8.) Den fria pressen styckas upp på några få stora spelare samt förmedlar vad den styrande makten vill, med undantag från Svenska Dagbladet då.

 7. Anders Lundberg
  24 juni, 2008 at 21:58

  F.ö. ett kul bildval… liknar i mina ögon en fisk i ett akvarium – Är det ”A fish called Wånda”? Och vad funderar den över? Är det sina liberala värderingar kontra FRA-beslut månne?

  Undra vem den tittar på, är det Fredrick Federley därutanför glasskålen?

Comments are closed.