Religiös förföljelse och Hatbrott

Jag har följt tidningen Dagen på nätet sporadiskt i lite över ett år idag. Från början har min uppfattning varit att de haft en ensidigt pro-israelisk hållning, men den sista tiden tycker jag att de blivit mer balanserade.


Idag har jag läst
två artiklar, en om Hatbrott där Anders Carlberg från judiska församlingen i Göteborg kommer till tals och berättar om de hot som de får ta emot med jämna mellanrum. Den andra artikeln som tilldrog sig mitt intresse var en där Broderskapsrörelsens budskap var – bekämpa islamofobin.

Trots att jag själv tillhör kategorin ateister så har jag givetvis inga invändningar mot att man ska bekämpa antisemitism, islamofobi och andra yttringar av både förakt och hat. Men när det gäller antisemitismen så undrar jag ofta vad det egentligen är de talar om. Anders Carlberg vid judiska församlingen i Göteborg kan väl knappast vara okunnig om att en av de värsta islamhatarna är verksam inom hans egen församling, och såvitt jag vet är det en man som dessutom har uppdrag i församlingen.

Det rör sig om den ökända signaturen och hatbloggaren ”Simulev” som bland annat har lyckats bli avstängd från Carl Bildts blogg eftersom han där förespråkade folkmord på
– Palestinier. Det är ett i högsta grad anmärkningsvärt agerande och hans identitet är känd i den judiska församlingen.

Har man den åsikten om muslimer så ska man väl inte förvänta sig att dessa bara ska vända andra kinden till? Att Anders Carlberg därmed kastar sten i glashus tycks han inte bry sig om.

Annars tror jag personligen att Forum för Levande Historia har gjort Sveriges judar den största otjänsten av alla. Anders Lange, Henrik Bachner och Heléne Lööw gjorde en vetenskapligt undermålig undersökning som utpekade svenskar som varande antisemiter. Heléne Lööw satt dessutom i Ekots lördagsintervju och hävdade (ljög) att vänstern i Sverige var den mest antisemitiska gruppen.

I en undersökning som Levande Historia samtidigt visade på sin egen hemsida så redovisade man att vänsterpartister var landets MINST antisemitiska. Moderaterna var det parti som hade flest antisemiter. Skalan var linjär mellan vänster och höger, mest antisemitiska var således de borgerliga partiernas sympatisörer, minst antisemitiska de rödgröna.

Många inom forskarvärlden protesterade ljudligt mot Bachner och Langes undersökning, mest bland statsvetarna på Göteborgs Universitet som menade att den inte ens var värd namnet forskning eftersom det bara

handlade om illa formulerade och därtill ledande frågor. Med sådana vänner behöver judarna inga fiender.

En ytterligare försvårande omständighet är att islamofobin är många gånger större än antisemitismen i Sverige, och därmed också ett allvarligare problem. Det är bara att se till de faktiska hatbrott som begås, från misshandel och mord till moskébränder. I dag har vi dessutom fått ett politiskt parti, Sverigedemokraterna, som aktivt förespråkar en repatriering av landets muslimska flyktingar och invandrare. Där har vi ett reellt hot mot det svenska demokratiska systemet, och dessutom mot vår religionsfrihet.

Visserligen slår jag väl in öppna dörrar då jag dessutom hävdar att den största orsaken till en ökad antisemitism är staten Israel. Våra europeiska politiker tar avstånd från landets behandling av palestinierna, men de har inte kurage nog att göra det offentligt och inom ramen för EU. Det verkar som om de är rädda för att stöta sig med USA. Det är möjligt att den oron är adekvat, jag kan inte bedöma det. Men när den judiska församlingen i Göteborg börjar tala om oron för hatbrott, antisemitiska attentat och liknande kan jag inte undgå att be dem att först kolla i de egna leden.

Är det verkligen inte dags att börja sopa framför sin egen dörr?

Essensen av Toran är respekten för sina med-
människor, jämlikhet och att behandla systrar och bröder som man själv vill bli behandlad, jämför gärna med Bibeln och Koranen. Det är levnadsregler som vi alla kan säga ja till oavsett religion, eller som i mitt fall, även i frånvaro av religion. Men borde inte Anders Carlberg börja med att tillämpa dessa goda levnadsregler inom sin egen församling?

Källor: Dagen Dagen 2

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

[tags]Anders Carlberg, Simulev, Islamofobi, Antisemitism, Forum för Levande Historia, Anders Lange, Henrik Bachner, Heléne Lööw, Desinformation, Politik, Dagen [/tags]

  10 comments for “Religiös förföljelse och Hatbrott

 1. Rawia Morra
  31 oktober, 2007 at 11:42

  Jinge,

  Ju mer jag läser din blog desto mer imponerad blir jag. Du har verkligen koll och dina inlägg är alltid angelägna och inte sällan helt nödvändiga. Du håller kursen och för hela tiden debatten åt rätt håll! Och du orkar!

  Hatten av för dig, även denna gång!

 2. 31 oktober, 2007 at 12:33

  Roy!

  Jag är på intet sätt intresserad av Bachners böcker, dessa har dessutom inte varit föremål för skriverier på den här bloggen.

  Jag, och flera med mig, kritiserar den ”forskning” som Forum för Levande Historia fortfarande kallar Bachner och Langes alster.

  Jag hävdar att den i sig är ett problem för judar eftersom den är förljugen och av sådant slag att den aldrig ens borde ha tryckts.

  Ska du komma med synpunkter på vad jag skriver så får du faktiskt komma med synpunkter på vad jag rent faktiskt skriver, och inte på vad Bachner skriver i någon bok. Det är irrelevant i sammanhanget.

  Läs på kommentarsreglerna! Jag ogillar att man försöker prata päron när jag pratar äpplen.

  Jag har inte i något sammanhang talat om Bachners studier av antisemitism. Det är bara ett alltför typiskt sätt att få diskussionen handla om något annat än vad jag egentligen skriver om för ämne.

  Ett dåligt försök Roy !!

 3. Sara G
  31 oktober, 2007 at 13:13

  Det är ytterst märkligt att svenska sionister fortfar att beskriva sig som en utsatt grupp, som om dom vore förföljda, när det är precis tvärt om. Man har ofta höga positioner och lever ett gott liv.
  Är det då inte tröttande att hela tiden gå omkring med en falsk offerroll som ryggsäck, och strö myter, osanningar och schabloner omkring sig?

 4. Annika S
  31 oktober, 2007 at 16:06

  Det är självklart att Israels agerande ökar på den antisemitism som kanske finns. Många många gånger.

 5. gavril
  31 oktober, 2007 at 16:33

  Skriv om den där kommentaren UTAN flames! / Jinge

 6. gavril
  31 oktober, 2007 at 16:52

  Ursäkta en dum fråga men vad är det för något?

 7. Richard
  31 oktober, 2007 at 19:44

  Frågan är om det är mödan värt att ens skriva om israel. De skiter ju i allt och att världen hatar dem tar de bara som intäkt för att fortsätta plåga livet ur araberna. Snacka om att marginalisera sig själva.

 8. 31 oktober, 2007 at 21:44

  Nja, jinge, vad vi VET är väl egentligen bara att ordföranden i Göteborgs judiska församling på ett nätforum uttalat sig om att han mycket väl känner personen bakom signaturen ”simulev”!

 9. 31 oktober, 2007 at 22:10

  Var kan man uppleva en ömsesidig respekt mellan olika religioner, jo i Mellanöstern, där har man levt sida vid sida i över 1000 år. Jag länkar ett exempel värt för oss i Sverige att begrunda:
  ”Det är vår kyrka, liksom det är våra moskéer, säger Machmoud Jalad, borgmästare i den muslimska staden Tulkarem. – Jag har tagit på mitt ansvar att kyrkan skall återuppbyggas.”

 10. 2 november, 2007 at 00:15

  ”ordföranden i Göteborgs judiska församlings informationsstyrelse ska det var i mitt inlägg ovan, jag ber Anders Carlberg om ursäkt att en felaktig uppgift legat ute i en dag nu.

Comments are closed.