Moderat schabbel kostar 60 miljarder?


Vi är många som funderat på näringslivets stöd till Stiftelsen Svenskt Näringsliv och dess olika verksamheter. Timbro känner många till men det mesta sker utan insyn.


Så plötsligt faller pusselbitarna
på plats. Inte bara har regeringen tagit bort fastighetsskatten på miljonärernas villor, man har tagit bort förmögenhetsskatten samtidigt som man försämrar villkoren rejält för dem som har a-kassa, sjukpension, vanlig pension samtidigt som man planerar att sälja ut den statliga förmögenheten i form av statliga bolag.

Anders Borg sitter på den fetaste skattkista som någon svensk finansminister någonsin gjort, ett enormt överskott och nu fattar vi vad man ska använda dessa pengar till.

Ekot: ”Det är investmentbolaget Industrivärden som efter att ha överklagat en dom fått rätt i regeringsrätten.

Det Industrivärden fått rätt till är att kvitta vinst mot ränteavdrag i dotterbolag.

Dotterbolaget behöver inte ens ha någon anställd och det är därför skatteverket reagerar. Jan-Erik Bäckman på Skatteverket till Sveriges Televisions Rapport:

– Det vi ser så finns det ingen affärsmässig grund för detta, utan det är ett rent skatteflyktssyfte, säger Jan-Erik Bäckman på Skatteverket till Sveriges Televisions Rapport.”

Man ska se till att flytta skattebetalarnas förmögenhet till företagarnas fickor. Det är visserligen ett väldigt osnyggt sätt att göra det på, att börja med att ge Industrivärlden AB rätt i regeringsrätten. För nu blir det i praktiken helt korrekt att förflytta stora företagsvinster till dotterbolagen och på det sättet undandra svenska folket, och därmed staten, dessa miljarder.

I praktiken förvandlar man Sverige till ett skatteparadis. Ett paradis för dem som har och de andra placeras på fattigstugan, en fattig-
stuga som numera är föremål för ytterligare besparingar för att stoppa ”utanförskapet”.

Utanförskapet har blivit Fredrik Reinfeldts honnörsord, med det som motiv kan han motivera vilka absurda nedskärningar som helst, bara de drabbar vanligt folk.

Att stiftelsen Svenskt Näringsliv och Timbro skulle få skörda investeringarna var givetvis förväntat, men jag tror att många med mig inbillade sig att det var gjort redan när man tog bort fastighets- och förmögenhetsskatten. Men där blev åtminstone undertecknad rejält lurad.

Och hur kommer det sig att denna nyhet kommer på julafton? Det är lite för tydligt för att folk i allmänhet ska tro på Reinfeldts oskuldsfulla uppsyn när han snart kommer att hävda att han inte visste något om saken. Folk är av naturliga skäl sysselsatta med annat på julafton, och på juldagen kommer det inte ut några tidningar.

En händelse som inte är någon slump. Lika lite som det är en slump att Anders Borg håller på att sälja ut återstoden av Riksbankens guld.

Ekot SvD DN HD AB DN2 SvD2

Andra om , , , , , , ,

[tags]Utanförskapet, Fredrik Reinfeldt, Högerregeringen, Svenskt Näringsliv, Timbro, Anders Borg, Förmögenhetstransferering, Politik[/tags]

Uppdatering: Någon hävdar att lagen instiftats av (s), men för att veta det måste man ha propositionen. Men regeringen är ALLTID ytterst ansvarig och bara det faktum att nyheten släpptes på julafton visar att man här suttit med en het potatis i knäet. Regeringen har haft kännedom om den högsta förvaltningsdomstolens beslut, och man har utan vidare kunnat instifta en ”Lex Skattefiffel” om man hade velat. Skatteverkets kommentar är väldigt tydlig, de har hela tiden utgått ifrån att ett lagutnyttjande som sker för att KRINGGÅ skattelagstiftning per definition är förbjudet.

Därför är sittande regering ytterst ansvarig.

Sedan ligger det i farans riktning att Regeringsrätten agerat vindflöjej, något som de med 100 procents säkerhet ihärdigt skulle förneka.

Uppdatering II: Samtidigt som borgerliga riksdagsmän inklusive (s) oroar sig så meddelar Anders Borg DN att ”- Regeringen följer utvecklingen i dessa avseenden och om det skulle visa sig att det finns behov av regelförändringar får man titta vidare på frågan, vad det enda hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson ville säga.”

Liknande poster:
Bort med den grottliberala regeringen
Vad ler Reinfeldt åt
Filippa försöker hjälpa Fredrik

34 svar till “Moderat schabbel kostar 60 miljarder?”

 1. Regeringsrådet i Regeringsrätten sitter på livstid så det är troligast att en majoritet av dem är ditsatta av Socialdemokraterna.

  Det intressanta i ärendet är när möjligheten till skattefusket uppstod (vilken/vilka lagar/regler möjliggjorde det hela) – men med tanke på att det är en överklagan och att sådant här tar tid så är det inte helt otroligt att felet ligger hos förra regeringen.

  Ska bli intressant att se ifall sittande regeringen vill rätta till det hela.

 2. Nja,

  Jag tror inte regeringen ligger bakom detta. Det ar det ett gammalt mal som nu avgjorts av Regeringsratten (inte detsamma som regeringen utan forvaltningsdomstolarnas motsvarighet till HD). Regeringsrattens ledamoter torde i de allra flesta fall ha tillsats under SAP:s tid vid makten sa det ar nog inte fraga om politisk vanskapskorruption.

  Jag tror det ar mycket troligare att regeringen – som regeringar brukar i sadana har lagen – kommer att tappa till kryphalet och behalla pengarna. De kommer att behova en enorm massa pengar for att kopa valflask under andra halvan av mandatperioden.

  Man skall komma ihag att regeringen Reinfeldt inte ar en skattesankarregering. De sanker skatter/avgifter pa en del stallen och hojer pa andra (vilket man forstas kan ha fordelningspolitiska synpunkter pa) men nettot i form av hur stor del av samhallets resurser som kontrolleras av politikerna ar ungefar som tidigare. Detta ar forstas skalet till att borgerliga valjare ar nastan lika forbannade pa Reinfeldt som vad vanstervaljarna ar. Regeringen har lyckats med konststycket att reta upp bada sidor.

 3. Uppdatering: Någon hävdar att lagen instiftats av (s), men för att veta det måste man ha propositionen. Men regeringen är ALLTID ytterst ansvarig och bara det faktum att nyheten släpptes på julafton visar att man här suttit med en het potatis i knäet. Regeringen har haft kännedom om den högsta förvaltningsdomstolens beslut, och man har utan vidare kunnat instifta en ”Lex Skattefiffel” om man hade velat. Skatteverkets kommentar är väldigt tydlig, de har hela tiden utgått ifrån att ett lagutnyttjande som sker för att KRINGGÅ skattelagstiftning per definition är förbjudet.

  Därför är sittande regering ytterst ansvarig.

  Sedan ligger det i farans riktning att Regeringsrätten agerat vindflöjej, något som de med 100 procents säkerhet ihärdigt skulle förneka.

 4. Ingen inbillar väl sig att regeringen/finansdepartementet var okunniga om ett domstolsutslag som kommer att kosta staten >60 miljarder? Regeringen har haft kunskapen, regeringen har avstått från att göra något åt saken.

 5. låter som lite märkligt resonemang, en regel som funnits i åratal nu kommer en oväntad dom och genast är nuvarande regering skyldig till att om alla större svenska företag utnyttjar regeln så kostar det upp till 60 miljarder i uteblivna skatter? Skyldiga blir de väl rimligen först om många företag utnyttjar det och de avstår från att agera?

 6. Domen kom den 6 november så den är ju ingalunda ny. Det rätten hade att ta ställning till är huruvida lagen om skatteflykt (1995:575) är tillämpbar. I ett liknande fall (RÅ 2001 ref. 79) kom rätten fram till att så inte var fallet och det var en av huvudpunkterna för försvaret.

  Alltså har kännedom om den ev. luckan i lagstiftningen funnits sedan 2001.

  Att lasta regeringen för det som skett känns som ganska långsökt.

 7. Tillägg: Målet handlar om taxeringsåren 1997-1999. Det finns alltså inga möjligheter att ändra lagstiftningen som gällde då, retroaktivt.

  Sen är det väl ingen hemlighet att skattelagstiftningen i Sverige gynnar stora företag och personer med stora förmögenheter? Det har ju skett med alla regeringars goda vilja sen 50 år tillbaka…

 8. Erik F! Jag tvivlar inte alls på dessa uppgifter. Men betyder det att nuvarande regering inte har något ansvar?

  Jag menar precis tvärtom. Den nuvarande regeringen borde omedelbart föranstalta om en Lex Dotterbolag eller ngt liknande.

  Det framgår f.ö. redan av min förra kommentar. Ska detta kosta oss 60-65 miljarder som skatteverket befarar så ska fan-i-mig varenda regeringsmedlem rullas i tjära och fjädrar!

  I ett mål som är avgjort i högsta instans kan man inte göra någonting, men en lex Dotterbolag borde rätta till det uppenbara felet i lagen 1995:575. Det hade högerregeringen (Riksdagen) möjlighet att göra efter 17 sep 2006 och ännu har ingenting hänt.

 9. Det intressanta är väl nu vad som kommer att ske här framöver.

  Man kan inte sitta och räkna ihop en summa av 60 miljarder och börja hojta om landets undergång. Det handlar om det värsta scenariot som inte har hänt.

  Jag kan mer tänka mig att nyheten spriddes på julafton av (s)-falangen, inte av regeringen. Kanske som en motvikt för den artikel där statsministern framstår som väldigt inkännande och personlig.

  ”Staten riskerar att förlora 60 miljarder kronor per år efter en dom om bolagsskatt. Nu kräver socialdemokraternas toppnamn i skatteutskottet att finansministern ger besked om hur inkomstbortfallet ska kompenseras.

  Så här står det i gårdagens artikel:

  ”Staten riskerar att förlora 60 miljarder kronor per år efter en dom om bolagsskatt. Nu kräver socialdemokraternas toppnamn i skatteutskottet att finansministern ger besked om hur inkomstbortfallet ska kompenseras.”

  Så vi ska inte ta utsvängarna för hårt.

  PS. Jinge ditt kuvert ligger på lådan och du får en bonusknapp också”

 10. Några skriver om skattefusk men RR har ju beslutat att det inte är fusk. Det är tidigare visat att företagsbeskattning är kontraproduktiv, det är mest en symbolhandling för att visa att politiker klämmer åt företagen. Företag som få behålla sina pengar växer istället och blir till nytta i samhället. De lägger ju inte pengarna på hög på lång sikt. Avskaffar vi bolagsskatten så kommer många utländska företag att flytta sin verksamhet till Sverige.

 11. Den kommande försäljningen av statliga bolag samt storbolagens kvalificerade skattefinansiering innebär att staten får mindre pengar att röra sig med.
  Något som är moderötternas innersta avsikt, en svag eller nära på obefintlig stat gör att det är marknaden som till största delen styr våra liv.
  Men marknaden är varken god eller rättvis – eller miljövänlig. Den tänkar bara på sitt eget bästa, som är makt och pengar – som är ännu mera makt och ännu mera pengar. I det oändliga.
  Tills Moder Jord säger: Stopp!!!

 12. Pensionärerna har gått miste om den allmänna skattesänkningen, som t.ex. det s.k. jobbavdraget.
  Sedan drabbas förstås dessa av höjning av kollektivresor, sämre sjukvård mm mm…

 13. Stjäl 60 miljarder? Det är väl snarare så att domstolen kommit fram att staten inte ska få stjäla en massa pengar. Stöld är ju att ta egendom mot ägarens vilja.

  Statsbudgeten är på 940 miljarder och om man räknar på alla skatter så stjäls det för ca 1500 miljarder.

 14. Varför flyttar inte alla rättrogna nyliberaler på engång ut ur Sverige. Jag begriper inte det. Om allt är så hemskt och man blir väldigt bestulen på sina fantastiska tillgångar så bör man väl utnyttja sin fullkomliga frihet att lämna skeppet. Men det är som en slags inbyggd spärr verkar det som hos flertalet liberaler att de vill fjättra sig med vilje istället för att utnyttja sin personliga frihet.

  Och det går utmärkt att räkna på och göra en uppskattning av bortfall i skatteinkomster i sådana här fall. Det kan vilken hobbyekonom som helst räkna ut med bakdelen. Men vissa moderater vill ju låtsas som att det är helt skylt i dimma.

 15. mL: Utmärtk idé, alla som inte gillar nuvarande regeringen flyttar härifrån! Eller… :-)

  Jag förstår inte vad Junge surrar om. Domstolarna är fristående från regeringen, både förra och nuvarande. Mycket märkligt att ett mål som avgjordes i november blåses upp mitt på julafton, tror fan det att finansministern inte vill kommentera.

  Känns lite lustigt att Jinge kräver att nuvarande regeringen *ögonaböj* städar upp efter föregående.

  Vet Jinge om lagen ens är tillämplig idag? Det kan ju vara så att hålet redan är tilltäppt. Men är man politisk kommentator, så skall man väl tro det värsta om allt.

 16. Det är ändå bra märkligt att socialdemokraterna efter 65 år av nästan oavbrutet regeringsinnehav inte lyckats täppa till detta hål i skattelagstiftningen! Det tyder på betydande handlingsförlamning.

 17. McCoy: handlingsförlamning? Knappast! Sossarna har i alla tider gynnat just storföretagen på övriga näringsidkares bekostnad. Och det har ju sina förklaringar det med…

 18. Men vad är nytt här? Sveriges skattesystem har sedan länge varit utformat för att straffa småföretagare och gynna storföretag och större förmögenheter. Den borgerliga regering fortsätter att trycka ned småföretagare(några meningslösa pr åtgärder har gjorts det är allt), enda skillnaden är att de gynnar storföretagen ännu mera. Skatteverket föredrar ju också att ge sig på rättslösa individer och mindre företag som inte har tillgång till varken skattetekniska konstruktioner eller bättre advokater.

 19. Jinge, för att hjälpa dig med uppdateringen. Lagen, och kryphålet, är formade och stiftade av socialdemokrater med en rödgrön röra som understöd. Den översyn som de borgerliga vägrade att göra i början av året är samma översyn som socialdemokraterna vägrade göra två år tidigare (med hänvisning till att man skulle göra en översyn av hela skatteväsendet efter valet).

  Förvandling av guldreserven till en valutareserv är en idiotisk sak – och Anders Borg som har en utbildning inom ekonomi och torde veta vad han håller på med borde omedelbart avbryta den verksamheten – och man borde kunna ställa honom till svars för det, för som sagt, han vet vad det handlar om, till skillnad från de socialdemokratiska ministrar med Nuder i spetsen som genomdrivit samma verksamhet och stoltserat med att deras största tillgång är att de inte kan någonting om ekonomi.

 20. Magnus, vet inte vad du äter för julkryddor men det var långt ifrån vad jag sa. Så din idé är din, och inte min.

 21. #24 mL – Han syftade såklart på din kommentar om att varför de som inte ogillar läget bara flyttar eftersom den retoriken fungerar åt båda hållen.

 22. Varför flyttar inte alla rättrogna nyliberaler på engång ut ur Sverige. Jag begriper inte det. Om allt är så hemskt och man blir väldigt bestulen på sina fantastiska tillgångar så bör man väl utnyttja sin fullkomliga frihet att lämna skeppet.

  Ganska värdelöst argument. Varför flyttar ni inte socialister inte till Kuba… Sen finns det ju massa personer som har flytt landet för att skydda sitt kapital eller för att få arbete, tex. Kamprad och familjen Raussing. I London jobbar ca 50000 svenska ungdomar. Om jag skulle vinna ett Green Card skulle jag flytta direkt till USA. Det finns dock skatter även där.

 23. Regeringen kan omöjligt reagera att ändra lagar i en pågående rättsprocess, innan det finns ett lagutslag.
  Nu när det finns ett utslag kan man täta till hålen om så krävs. Det kommer med all säkerhet en proposition om detta.

 24. ”Om jag skulle vinna ett Green Card skulle jag flytta direkt till USA. Det finns dock skatter även där”.
  Och även en massa avdragsgill välgörenhet, neolib, som du kan välja att ignorera…

 25. Moderaterna kommer att gå under som parti. De duger ingenting till och är bara ett falskt sällskap.

 26. #28 Sara G – Är inte välgörenhet avdragsgill här också? Välgörenhet är ju en industri, du tror väl inte att Röda korset är gratis? Utan avdragsgill välgörenhet hade de inte fått in några större summor och då hade olika välgörenhetsorganisationer inte funnits alls.

 27. För min del kan alla välgörenhetsindustrier klappa ihop redan idag och helt upphöra.
  Högsta hönset för Röda Korset får väl betala skatt för den mille han tjänar.
  Men inte kan privata personer än så länge dra av på skatten för de belopp de skänker. Men det är på tapeten har jag hört…

 28. Neoliberal Agenda, kanske för att jag aldrig påstått att Kuba är det förlovade landet, och jag gnäller inte heller på Sverige som land och kallar det skitland och önskar mig härifrån. Så hur konstigt är inte ditt motargument, jämfört med mitt så kallade skitargument, som inte var ett argument, utan en frågeställning snarare. Satsa du på ditt Greencard-lotteri. Se till att hamna i rätt stat då, skatterna skiljer sig en hel del åt mellan dessa men det vet du säkert redan. Du är ju smart. Glöm inte att skicka vykort till oss här hemma med bilder på hur stora äggen och grisarna är, som på den goda tiden. Det finns många svenska ungdomar som arbetar i England också, och i Norge, och på andra ställen. Undrar om det just hör ihop med att de är ungdomar.

  Green card går att lösa på andra sätt om man nu vill ha ett.

 29. Marcus R, som sagt, knappast det jag skrev. Hans idéer får han stå för. Jag har inga planer på att flytta, jag predikar inte heller om andra förlovade land med bättre möjligheter dit jag vill fly, och sen inte gör det. Därför fungerar det inte i motsatt riktning. Vill man drömma om paradis kan man göra det, jag gör det inte däremot.

 30. Green card går att lösa på andra sätt om man nu vill ha ett.
  Är man inte rik så är det ganska knepigt.

 31. Giftermål är en lösning. Även om det inte är en smidig väg. Kände en tjej som gifte sig me den homosexuell enbart i det syftet. Vet inte om det slutade väl i slutändan eftersom jag inte hört av henne sedan dess.