Prins Harry ger nykolonialismen ett ansikte


Dagens gästbloggare är Ulla Johansson från Göteborg, som är pensionär, författare och debattör. Ulla Johansson har medverkat i böckerna “Mona Elsa Ulla“, “Främmande besök“, “Kvinnor i butik, kvinnor på fabrik“ och givit ut boken “Flyktigt förbi“ 1998. Hennes senaste böcker är ”Valets pris” 2008 och ”Frånstulna framtidens samhälle” 2009. Hon publicerade här inlägget ”Fascismen återuppväckt” 8 augusti och ”Vem berättar sanningen om konflikten?” i Syrien 23 september och ”Gåter kring media i oktober”.

”Idag på morgonen möttes jag av en otäck rubrik på Dagens Nyheters nätupplaga: ”Prins Harry: Jag dödade i Afghanistan.” Den engelske prinsen uttalar sig stolt om sina ”insatser” under sin tjänstgöring i Afghanistan. Citat: ”På frågan om prinsen dödat under sin tid i Afghanistan svarar han: Ja, det har många gjort. Om det finns personer som försöker göra våra kamrater illa, då oskadliggör vi dem […]. Man tar ett liv för att rädda ett liv, säger prinsen, skriver BBC och Guardian.”

Prins Harry i flygplan _65411200_65411199

Barn paleistinska imagesCAGD5VNH

Prinsen ”oskadliggör” i traditionell kolonialkrigs-anda. Han tjänstgör som pilot på en Apache-helikopter. ”……Den amerikanska helikoptern anses vara en av de mest sofistikerade i sitt slag och är bestyckad med en 30 millimeters automatkanon av typen M230. Med ett hjälmmonterat sikte kan vapnet avfyras mot den måltavla man riktar blicken mot. I helikopterns arsenal ingår också laserstyrda Hellfire-missiler och CRV7-raketer.”

Sannerligen har de som ”oskadliggör” blivit mer tekniskt sofistikerade sedan det brittiska imperiet mejade ned motståndsmän i Sudan i slutet på artonhundratalet. Med kulsprutor mot ”infödingarna”. Eller fullföljde massakrer i Indien. De brittiska illdåden i Kenya i senare tid – 1950-60 något som borde rubriceras ”Detta får vi aldrig glömma”. Imperiets blodiga väg över människoliv i de koloniserade områdena ger oss egentligen rätt att beteckna annekteringen och imperiets väg som fascism.

Lika vedervärdig som Hitlertysklands härtagning av Europa. Därför är Dagens Nyheters rubrik och svassande kring prins Harry och hans insatser i det nykoloniala kriget mot Afghanistan häpnadsväckande. Förstår inte tidningens redaktion vad de säger och skriver? Nu är ju inte England längre huvudaktören mot Afghanistan som de var på artonhundratalet med tre ”anglo-afghanska krig”. Ett nytt och starkare imperium erövrar världen. Bygger Apache-helikoptrar och drönare. Men har uppenbarligen lika svårt att erövra Afghanistan som engelsmännen den gången.

Det är förvånande att prins Harry av sina ledare tillåts uttala sig som han gör. Vi är nog ändå ganska många som reagerar på blandningen av cynism och naivitet. Och ”insatsernas” likhet med engelsmännens tidigare kolonialkrig. För några år sedan hade intervjun med honom väckt negativa reaktioner även i borgerlig press men nu har väl desinformationen kring USA:s krig sövt alla samveten.

Inte är talibanernas kvinnosyn något jag kan sympatisera med. Inte heller med de afghanska motståndsmännens ofta hänsynslösa krigföring. Men den nya kolonialmakten har totalt slagit sönder landet och den vägen väckt upp kaos och blodiga inbördes strider.
– Ett högt pris för att kunna stjäla landets mineralrikedomar. – Enorma mineralrikedomar att ”erövra”.


i Andra om: , ,, , , , , , , , , ,

DN 22/1 Talibanerna om pris Harry DN 22/1 SvD 22/1Aftonbladet 22/1 Expressen 22/1SvT 22/1 SKP-bloggen 22/1 SvD Brännpunkt 8/1 SvD Brännpunkt 10/1SvD Brännpunkt 11/1 DN Debatt 12/1 Aftonbladet 13/1 SvT 10/1 Sven Hirdman DN Debatt 12/1 SKP-bloggen 22/1 SvD 11/1 DN 4/10 DN 1/10 Blodig attack mot NATO i Afghanistan DN 21/8 DN 1/10 Drönare från USA dödarDN om kvinnor i KabulFIB-K om AfghanistanveckanSvD 1/10Expressen 1/10
Aftonbladet
Sveriges Radio
DN:s huvudledare 19/8 AB Guillou 19/8 SvD SvT Expressen Afghanistansolidaritet

  1 comment for “Prins Harry ger nykolonialismen ett ansikte

  1. 23 januari, 2013 at 11:24

    Ulla, I Dagens Nyheter kan man idag läsa ”Prins Harry hyllas för krigsinsats” -skrämmande. Men i linje med Storbritanniens historia som främsta kolonialland, främsta förtryckare och främsta massmördare i fattiga länder. Och detta skippar Forum för folkets historia förstås. Och ingen kritisk diskussion i massmedia, som väl anpassat sig till tysnad om de verkliga krigsländerna och imperialisterna i en alltmer brutal tid

Comments are closed.