Politiken rockar inte


En av orsakerna till att Pär Nuder fått sparken är hans oförmåga att klara en debatt med Anders Borg hävdar många bedömare.

Det är nog korrekt, det i kombination med en viss animositet visavi partiets nye ordförande har säkerligen fällt avgörandet till hans nackdel. Men att plocka in Thomas Östros på den posten räcker inte för att tvätta bort Mona Sahlins ”osynlighetsstämpel”, den växter sig allt större för varje dag som går. Att partiet går fram som en ångvält i opinionsundersökningarna är ingen garanti för att det kommer att göra ett bra val 2010. Mycket talar för att det valet kan bli ett soffliggarval av storformat. Det räcker inte med att väljarna är missnöjda med regeringen, de måste också se att det finns en orsak att rösta, och det tror jag inte att så många gör i nuläget.

Den politiska debatten har i princip avstannat i Sverige och det verkar ibland som om de politiska reportrarna i stället blir de som får strålkastarljuset på sig i stället för faktiska skillnader i den politiska åskådning som härbärgeras i de politiska partierna. Så en delpoäng i ett politiskt referat, eller en ledarartikel, blir ofta att man fokuserar på journalisten i stället för innehållet i politiken. Aftonbladet berömmer den politiske reportern K G Bergström i nästan lyriska ordalag, men klarar sig bara för att Filippa Reinfeldt visar upp en sällsamt korkad attityd.

AB: ”KGB frågade om Reinfeldt (Filippa) därmed kunde tänka sig att återföra verksamheter i kommunal regi, om privatiseringen fungerade dåligt.

– Nej, jag tycker snarare att vi behöver en större mångfald. Att vi ska öppna upp för och välkomna fler vårdgivare.

Alltså: om privatiseringen misslyckas är svaret
– ännu mer privatisering. God dag, yxskaft.”

DN visar i sin senaste opinionsundersökning att de rödgröna har 58,5 procent av väljarnas sympatier när högeralliansen har 37,9 procent. Avståndet mellan blocken är 20,6 procent, och man bör givetvis ställa sig frågan om detta beror på att den politiska debatten i landet kantrat över i socialdemokratisk riktning. Alla vet att så inte är fallet, det är svårt att finna några divergerande uppfattningar mellan den sittande högerregeringen och socialdemokraterna.

Trots det så finns det ljuspunkter. Det svenska fascistpartiet har backat tillbaka till 2,1 procent samtidigt som kristdemokraterna enligt undersökningen ligger utanför riksdagsspärren.

Per Gudmundsson är väl en av de ledar-
skribenter som får till det bäst när det gäller att kommentera det som nu utspelas framför allas våra ögon.

PG/SvD: ”Mona Sahlin som vill utstråla transparens, deltagande och modern ledarstil – och så fockas medarbetare via kvällspress. Ett


Dagens Nyheters grafik över folkopinionen

personligt samtal vore väl inte för mycket begärt? De partiarbetare som trodde att styret var lynnigt under Vingåkers- Machiavelli läser nog tidningen med bävan i framtiden.

Därmed inte sagt att Sahlin gör fel som sparkar Pär Nuder. Han kommer att saknas ungefär lika mycket som motboken. Han har varit en kompetent taktiker, visst, men för väljarna har han framstått som färglös utom i det ögonblick han kom av sig och kallade en hel generation hårt arbetande skatte-
betalare för ”köttberg”.”

Det vi nu har anledning att förvänta oss närmast från socialdemokratiskt håll är en ny parti-
sekreterare och en ny juridisk talesman. Marita Ulvskog och Thomas Bodström behöver man byta ut, och det brådskar. Bodström har av egen kraft lyckats mynta uttrycket ”Bodströmsamhället” även om han panikartat försökt byta fot den senaste tiden, Ulvskog i sin tur känns som mer än förbrukad.

Annars kan jag tycka att samtliga politiska partier är tämligen tystlåtna kring det faktum att de har uppenbara svårigheter med nyrekryteringen. Det är något som gäller samtliga partier, genom-
snittsåldern bland de aktiva närmar sig snabbt 60-strecket och påfyllningen av ungdomar är seg som sirap. Det värsta av allt är att många förstår varför, politiken rockar verkligen inte, det mest dramatiska som sker är att ett antal föredettingar petas på ett osnyggt sätt, även om dessa inte kommer att saknas mer än motboken som Gudmundsson skriver.

AB123 DN1 SvD12

Andra om , , , , , ,

[tags]Politik, Nuder, Opinion, Sahlin, Bodström, Ulvskog, Per Gudmundsson[/tags]


15 svar till “Politiken rockar inte”

 1. Man kan fråga sig om det är rimligt att räkna in Kd i alliansblocket när de hamnar under 4%.

  Att dessa siffror står sig är förstås inte rimligt.

  Men trots allt ett ganska otroligt resultat i mätningen, S får 46,8% och alla övriga partier som klarar riksdagsspärren har tillsammans 46,1%.

  Kan kanske vara klot av Mona och S att ligga relativt lågt nu när det övriga politiska fältet helt på egen hand sänker sig själv. Då blir det betydligt mindre risk för att det blir motsägelser som motståndarna kan hugga tag i när det blir allvar och valplattformen skall byggas upp inför valet.

  Nu har jag inte lusläst allt om Nuderaffären men var det verkligen Mona och hennes falang som läckte ut att Nuder skulle bytas ut eller var det motståndare till detta inom partiet?

 2. Mest anmärkningsvärt och glädjande…

  Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren. Kd har förlorat 0,8 procentenheter sedan förra mätningen och ligger på 3,4 procent. Partiet har i stort sett halverats sedan valet.
  Kd-ministrar:
  Göran H Kd gör ett hyggligt jobb som socialminister,
  Maria Larsson gör ett bra jobb som folkhälsominister med hjärta och efter kompetens,
  Mats Odell gör skandal på skandal och visar riktigt dåligt omdöme i sin fundamentalistiskt styrda utförsäljningsiver..och ser till att Kd rasar vidare..

  Hoppas att ingen inom Kd inser Odells betydelse för väljarflykten och låter honom röja vidare.. varje gång han exponeras i tv-rutan eller i press förlorar Kd några tusen väljare till och ingen ny tillkommer.. Oppositionens bästa ”valarbetare” någonsin..

 3. Ulvskog och Bodström skall naturligtvis vara kvar inom s på ledande poster! Dom har båda mycket kvar att ge och bidrar till att s behåller någon form av vänsterpolitik..

  Eftersom s är ett medlemsstyrt parti tar det ett tag att forma om politiken efter Persson som körde ett eget race.
  MEDLEMMARNA håller nu på att utforma en ny politik via rådslag.. När det är klart kommer partiledare mfl att agera! Det är partidemokrati av den form som saknas helt i flera andra partier!
  Mona kan nog vara klokare än många tror!

 4. Bra skrivet Jinge.

  Den politiska debatten är mesig, tråkiga alldagliga frågor…och oftast gammal skåpmat för att krama ur de sista tänkbara rösterna i olika sakfrågor.

  Nyrekryteringen är väldigt intressant, efter alla skandaler med medlemsantal så har det sjunkit rejält…för SSU sjönk det från 14.000 till nuvarande 1.200 som de söker bidrag för efter ”nystarten”. MUF ligger på ca 6.500. Ung vänsters medlemsantal är oklart då de polisanmälts för felaktiga siffror och inte sökt bidrag på flera år.
  Troligtvis en ganska liten andel av dessa som fortsätter inom politiken men som sagt, rekryteringsunderlaget känns tunt.

 5. Det är en märklig tystnad från de två största svenska partierna, och till lika huvudmotståndare; ett tecken i tiden må hända? Taktiken gynnar oppositionen och missgynnar regeringen. Möjligen är skillnaderna så små i dagens s.k. blockpolitik, att dessa utgörs endast i form av vad väljarna projicerar in = där kunskapen tar slut tar fantasin vid. Kanske har de bägge tu kommit överens om detta för att hålla demokratins grundide vid liv = nämligen att demokratin handlar om att VÄLJA mellan OLIKA politiska inriktningar!

  Vem tror att Monas politik i någon större utsträckning kommer att vara betydligt annorlunda mot Fredrik? Inte jag i vart fall!

 6. Re: nture..Ingen skillnad mellan (M)Fredriks och (S)Monas politik? Är du …?

  Vi ser nu ökade klyftor på alla områden. De redan gynnade får mest och den som nästan inget har får mindre med M och alliansens politk..

  Ur (S) partiprogram:
  ”I ett Sverige där klyftorna ökar mellan fattiga och rika och där människor diskrimineras på grund av kön, kulturell bakgrund, etnicitet, funktionshinder eller sexuell läggning minskar inte bara friheten för de mest utsatta. Ökade klyftor och utanförskap minskar allas frihet. Därför är en av de viktigaste uppgifterna för vår politik att ge alla, och inte bara några, möjlighet att färdas väl genom livet.
  Med hjälp av en stark tillväxt och ökade resurser vill vi minska klyftorna, trycka tillbaka inkomstskillnaderna och förstärka välfärden.”

  Det är en kraftig och betydande skillnad nture..om det nu genomförs i praktiken vid regeringsskiftet 2010!

  (OBS jag är inte socialdemokrat bl.a för att jag inte tror på ständige tillväxtens teori)

 7. Intressant reflektion? Apropå turbulens inom S och Nuders ev. förflyttning..

  Det FANNS politiska reportar, fotografer och kameramänniskor kvar i svenska media!
  I horder! Jagar och söker intervjuer i flock!

  Undrar vad dom häckar och vad dom gör mellan varven istället för att bevaka alliansens företrädare och politik, med några få undantag?

 8. Stig Malm är väl ändå närmast sanningen i det han sa på SVT i morse:

  Per Nuder måste ha varit tondöv om han inte uppfattat att Mona Sahlin ville flytta honom till ett annat uppdrag.

  I verkligheten är det väl helt vanlig prestige i en maktkamp. Nuder tror (antagligen) fortfarande att han har möjlighet att stanna kvar i sin gamla roll. Å det är väl inte helt säkert att han har fel. För nu går det interna sosse-drevet mot Mona som ju har många fiender i sitt eget parti.

  Varför läckte det? Är det Toblerone-stuket en gång till? Då var det väl internt läckage som tvingade Sahlin att ta ett steg tillbaka till förmån för den person det gamla gardet föredrog, Persson. Varför har Nuder nobbat alternativen? Känner han hopp om att han skall kunna kliva in i värmen från den farstu han väntat i senaste åreet?

  /Stefan

 9. Bodström vänster? Skulle Leo kunna upplysa mig om något som Bodström sagt eller gjort som inte en moderat justitieminister skulle kunna sagt eller gjort? Eller det kanske räckte att han gick med i SAP, dagen efter att han fick jobbet som minister, för att bli kallad vänster.

  Sen kan man ju tycka att Bodström skulle kunna fylla sina dagar genom att vara en helt vanlig riksdagsman, arbeta som advokat, vara ordförande i ECPAT och vara en jämställd förälder till ett gäng minderåriga barn.

 10. Leo# 6, jorå, jag är vid mina sinnens fulla bruk när jag uttalar mig på det sätt jag gör! Fredriks politik är en förlängning av Görans! Klyfterna ökade mycket riktigt under GP tid och var värre än på mycket, mycket länge – trots uppgången i ekonomin! Uppdrag granskning tog också upp detta på ett föredömligt sätt! Leo, betänk att orsaken till Monas tystnad är att skillnader i PRAKTIKEN är små. Vad ska Mona göra efter valet? Återställa fastighetskatten och förmögenhetsskatten kanske? Höja skatten och gå bort ifrån jobblinje, för att satsa på höjda fler samt generösare bidrag?

  Moderaterna tog bort Plussjoben (bytte namn på dem) men återinförde ”nystartsjobben”.

  Nej, rösta på V!

 11. Sara G, det har jag aldrig påstått heller.
  Jag tog upp SSU som första parti i uppräkningen av en anledning.
  Jämför din egen kommentar till Bengt om vad du menade resp. skrev.

  Leva som man lär??

 12. DAGENS GÅTA

  VEM ÄR BENGT?

  ”Ung vänsters medlemsantal är oklart då de polisanmälts för felaktiga siffror och inte sökt bidrag på flera år”.
  skriver Sassa

  Och jag svarade:”Det var inte bara Ung vänster som fejkade medlemslistan!”

  Hennes svar:
  ”Sara G, det har jag aldrig påstått heller.
  Jag tog upp SSU som första parti i uppräkningen av en anledning.
  Jämför din egen kommentar till Bengt om vad du menade resp. skrev.
  Leva som man lär??”

  Så var finns Bengt? Vem är han? Och vad menar Sassa?