Pär Ströms vendetta mot feminismen


Den självutnämnde ”integritetsombuds-
mannen”, Pär Ström, fortsätter oförtrutet sin vendetta mot feminismen och feminister.

Idag gör han det på SvD Brännpunkt i form av något slags mediekritik, nog så viktigt men man måste givetvis fundera över vad det är som driver honom. Att media ofta vinklar artiklar och ämnen på ett sätt som indirekt har en bakgrund i olika lobbyorganisationers och tankesmedjors strävanden är uppenbart. Vi behöver bara tänka på Svenskt Näringslivs reklambyrå Timbro för att inse vilken styrka och omfattning som den sortens propaganda kan få.

Nu är det en annan ”tankesmedja”, en reklambyrå som kallar sig själv ”Den Nya Välfärden” som ligger bakom kampen mot feminismen, och dess banerförare är Pär Ström. På det personliga planet så undrar jag givetvis vad det är för slags erfarenheter som gör att Pär Ström brinner så för detta, men det må vara hans egna privata angelägenheter. Varför reklambyrån han arbetar för driver frågan är, om inte höjd i dunkel, så ändå tämligen oklar.

Deckarförfattare brukar ofta tala om ”follow the money” och menar därmed att man ska se till vem som gynnas mest i olika situationer, och det inte bara i böckernas värld. Och det enda jag kan komma på hur mycket jag än skrynklar pannan är – patriarkatet. Kvinnorna och deras frigörelse har uppenbarligen blivit ett hot, ett så starkt hot att enskilda reklambyråer måste gå ut i veritabla presskampanjer mot dem.

Eftersom Pär Ström har tagit för vana att utnämna sig själv till olika saker så kanske vi inte borde bli förvånade om han plötsligt började kalla sig ”Manlighetsombudsmannen”,

för visst måste det vara något slags problem med manligheten som driver honom?

Du Pär, är det som jag tror så har jag hört talas om en medicin som ska vara rätt så effektiv. Maila mig så ska jag berätta vad det är för slags medicin och hur man får tag i den. Den lär t.o.m. omfattas av högkostnadsskyddet…

Pär Ström i SvD

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Pär Ström, Integritetsombudsmannen, Manlighetsombudsmannen, Reklambyrå, Mediekritik, Tankesmedja, Manlighet, Feminism, Politik[/tags]


45 svar till “Pär Ströms vendetta mot feminismen”

 1. Vad är det för fel med att sträva efter en ickevinklad medierapportering av genusfrågor? Inget kön tjänar på att det ena utmålas som ständigt offer, och det andra som ständig förövare, verkligheten är mer mångfacetterad än så.

  ”Du Pär, är det som jag tror så har jag hört talas om en medicin som ska vara rätt så effektiv. Maila mig så ska jag berätta vad det är för slags medicin och hur man får tag i den. Den lär t.o.m. omfattas av högkostnadsskyddet…”

  Det är ganska uppenbart att det där (låga) skämtet syftar på potenspreparatet Viagra, jag tycker att det är förskräckligt att man ska (ändock skämtsamt) mäta en mans värde i hur bra han presterar i sängen. Huruvida Pär Ström lider av potensproblem är inte relevant.

  Jag tycker att det är viktigt för en seriös jämställdhetsrörelse att ta upp både mäns och kvinnors problem. Nu kanske jag talar för mig själv, men jag har aldrig vågat ha s.k. ”one-night-stands” med tjejer jag inte känner väl, tänk om hon ångrar sig efteråt och anmäler våldtäkt, i rädsla för att bli kallad slampa?
  (ja, jag är en paranoid jävel)
  Vem skulle tro på att det var samtycke, vem skulle våga ifrågasätta tjejen?

 2. Det är rimligen befogat med kritik när saker presenteras i media som sanningar i enlighet med den allmänna övertygelsen om rätt och fel (i det här fallet paradigmet om att män är kollektivt överställda kvinnor), som sedan i enskilda fall inte visar sig stämma. Det är inte okej att ljuga med motiveringen ”jamen, det är ju oftast sant”.

 3. dzvez! Det är absolut inget fel. MEn håll med om att det är lite underligt att en reklambyrå kämpar för detta?

 4. Det lär ju inte har något med Per Ströms ev personliga erfarenheter att göra. Det här är bara något som Svenskt Näringsliv har bestämt. De har insett att det inte räcker med att ha regeringsmakten, så länge journalister tillåts skriva fritt. Därför ser vi kampanjerna mot Public Service (sök på ”SVT” i t ex Expressen), och generella kampanjer för att också påverka andra journalister.

 5. Jag håller med Jinge – på sätt och vis alltså. Men tänker mer på vitamin- och gammaglobulininjektioner och kanske lite AD-droppar till Pär Ström.

  Jag tycker att det här är mycket pinsamt det han håller på med. Snacka om att förstärka fördomarna och genuskriget!

  Det är först när vi betraktar oss alla som jämställda människor som vi kan göra något åt ojämställdheten. Att den finns vet vi och att då förstärka detaljerna och att dessutom använda rubriker och artiklar i tabloider som någon slags bevis är ofantligt dumt så jag vet inte vad.

 6. Mary, tycker inte du att det säger något om samtiden när rubriksättare väljer att ljuga för att ge kvinoor en offerroll? Vill du att de ska fortsätta att ljuga? Tycker du att lögnen är ett bra vapen för vad du kallar jämställdhet?

 7. Peter! Vad säger du om alla andra lögner i media då? Är det bara kvinnor man ska sluta ljuga om, ska man även sluta ljuga om Israel, USA och annat som det dagligen ljugs och mörkas om?

 8. Det ska inte ljugas om något! Det är väl inte så svårt att förstå. Alla männsikor har sin agenda och sina områden att bevaka kan man fastslå att media eller politiker ljuger så måste det komma fram varesig det gagnar min eller din sak. Vi kan ju inte klandra Per Ström för artikeln om det han skriver är sant.

 9. Det hade varit mindre vilseledande om SvD hade angett vem som står bakom den sk tankesmedjan. Iofs har just denna funnits så länge nu att man vet. Men yngre personer som inte var med på 80-talet när den var i ropet kanske inte känner till det. Dessutom är de ju så många att man lätt glömmer bort vilka de är.

  Sverige har en timbroitiskt vinklad journalistik. Jag skulle kunna ge fler exempel.

  Det leder verkligen vilse när media inte redovisar vem som står bakom olika åsikter. Detta är mycket allvarligt. Smyg­indoktrineringen ger inte bara svenska folket en felaktig verklighetsuppfattning, där vem står för åsikterna sopas under mattan. Detta snedvrider i förlängningen också sådant som forskning, politik och lagstiftning.

  Hela FYRA artiklar har tembrovetenskaparen orkat med att granska, det måste ha varit tunn med material för att stödja tesen eller så hade han kanske tid på golfbanan redan före lunch.

  Det mesta verkar vara vanliga rubrikvinklingar som det inte är så mycket att orda om, man blir ju härdad med åren. Som det verkar vill man vända sig till kvinnliga läsare och då vinklar man till rubriken så att de skall lockas. Har man andra nyheter vinklar man till rubriken så de som potentiellt skulle vara intresserade lockas av rubriken.

  Möjligt att något av det han tar upp kan vara allvarlig felvinkling. Om det är som det påstås att SVT vinklat ”Om ett hjärta” så det felaktigt ger intrycket av att kvinnor skulle få sämre vård är det förstås allvarligt. Att skrämma upp folk så de oroas i onödan är inte bra.

  Men det blir lite konstigt i exemplet om självmord, där blandar han bort korten ordentligt för att stödja sin tes. Självklart är det relevant att titta på åldersgrupper och självmordsförsök är inget som man på minst sätt kan negligera oavsett om de lyckas eller inte. En mycket relevant nyhet för alla inte bara kvinnor.

 10. Det är väl ganska typiskt media. Man har ett tema och så hänger alla på det. Klimatalarmism och feminism har varit modet ganska länge, även om den senare har börjat klinga av.

  Personlingen tror jag den här typen av offerjournalistik är ganska kontraproduktiv. Framställs man av andra som ett offer – en ständig loser – så kommer man också behandlas därefter.

  Jag menar, vem vill anställa nån som har så dålig koll på sin ekonomi att SMS-lån är ett alternativ?

 11. Jag tror att du är något viktigt på spåren här Jinge. Det spelar ju ingen roll om Ström har rätt i sak eller inte, han har något slags hangup på feminister, det är helt klart. Du gör nog rätt i att inte spekulera för mycket, det kan lätt bli stötande. De enda män jag själv känner som är negativa till feminister är män med en lite ovanlig kvinnosyn. Att det är patriarkatet som regerar är självklart och dessutom mycket tydligt. Men troligen är det något som vissa män helt saknar förmåga att se.

 12. Lasse_x skriver

  ”Sverige har en timbroitiskt vinklad journalistik. Jag skulle kunna ge fler exempel. ”

  Vad är vinklingen i denna artikeln? Den hänvisar till fyra artiklar och till vad som står i dessa. Berätta för mig vad som är vinklat i denna artikel?

  ”Det leder verkligen vilse när media inte redovisar vem som står bakom olika åsikter.”

  Media har ingen plikt att berätta vem som står bakom en viss åsikt. Om inte artikelförfattaren ljuger om vem som är avsändaren förståss som Manas chefredaktör.
  Vill du att läsare ska bli varnade med t.ex. ”obs högeråsikt” innan de läser? Vill du ha censur? Vill du att man ska kunna debattera anonymt? Demonstrera anonymt?

  ”Hela FYRA artiklar har tembrovetenskaparen orkat med att granska, det måste ha varit tunn med material för att stödja tesen eller så hade han kanske tid på golfbanan redan före lunch”

  Som du ser så är alla exempel rätt färska, alla exempel förutom bilförsäkringsartikeln var skrivna de senaste 18 dagarna och med det i åtanke så tycker jag att det var rätt mycket material. Hur många exempel hade du velat ha i artikeln? 7? 27? …100?!

 13. Fundera över om någon ska fällas för ett brott som inte finns i brotts balken. Tycker ni verkligen det??
  Frågan är om inte något har gått överstyr i rättsverige.
  I dag har Maciej Zaremba skrivit en artikel i DN som borde väcka en del frågetecken också.

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=743702

  Det är nästan så att jag saknar en Vilhem Moberg i dagens rättsdebatt

 14. Christer W,

  Wilhelm Moberg? :-)

  Jag fanns inte här då, när Wilhelm var i farten, men instinktivt håller jag med dig. Men jag tror att jag saknar fler från den tiden… Man kanske ska be SVT sända gamla gobitar i repris så att man får se en del av själ som Sverige folorat…

 15. #18 peter

  Vinklingen består i att man via en rad föreningar och organisationer som har samma avsändare försöker ge intryck av mångfald och utan att tala om vem som är avsändaren.

  Jag tycker det handlar om journalistisk hederlighet att upplysa om vem som betalar ”Den nya välfärden”, alltså vem står bakom åsikten.

  Det behövs både fler och över en längre tid om det skall påvisa en trend att rapportering om kvinnor skulle vara vinklat på ett visst sätt.

 16. Återigen en bloggning om Per Ström där inget av det han skriver ifrågasätts i sak. Kan ni verkligen inte komma på några faktiska argument mot det han skriver?

 17. Det är bara att se hur FI blev behandlad av pressen, de blev rent förlöjligade. Susan Faludi kallar det här fenomenet som bl.a Per Ström och det bakåtsträvande patriarkatet håller på med för en ”back-lash.” Men vi får se hur länge dom ostört kan hålla på den här gången med att förvrida statistik och siffror och skriva osant tjafs till sin egen fördel.
  Helt uppenbart är att kvinnor fortfarande tjänar betydligt mindre än män för samma jobba.
  Det är ett faktum som inte ens Per Ström kan negligera.

 18. Cahrlie:

  ”De enda män jag själv känner som är negativa till feminister är män med en lite ovanlig kvinnosyn.”

  Ett exempel på feministernas försök att bevisa en tes genom att utgå från densamma. Vad skulle en antifeminist annars ha om inte en ovanlig kvinnosyn, utifrån feministernas perspektiv alltså?

 19. Ge oss lite exempel på dessa (samma) arbeten där kvinnor tjänar betydligt mindre än män, Sara. Låt oss säga 20% mindre och en tre, fyra olika yrken? Ge oss ett par av dessa faktum som dessutom är onegligerbara…

  Frågan är nog snarast hur länge som feministerna får överdriva och förvrida fakta.

  //Zac

 20. Zac! Jag tycker att du ska kontakta myndigheterna själv och ta reda på fakta i frågan. Du väljer 20%, är det för att få ett fåtal svar? Jag vet mängder av kvinnor som har lägre lön än jämnåriga män med samma utbildning och yrke. Jag är själv akademiker (socionom) och har arbetat i ett kvinnoyrke i trettio år. Jag har praktiskt taget ALLTID haft betydligt bättre lön än mina kvinnliga kollegor. Inte 20% kanske, men nån tusenlapp har det alltid varit. Och samma sak gäller då jag arbetat som arbetsledare. Alltid mer betalt…

  Och du! Jag är inte feminist.

 21. Jinge, det säger något om dina chef. Jag hade gett dig lägre lön (och ingen dator) för att statuera exempel ;)

 22. Jinge:

  ”Jag är inte feminist.”

  Måhända inte medveten feminist, men likväl feminist. Man måste förhålla sig tämligen objektiv och seriös i sin samhällsanalys om man inte ska riskera att låta sig luras av feministernas lögnaktiga perspektiv.

 23. Mja, eller så säger det något om facket Christer. Invant beteende sitter djupt…

  Artikel 19! Nej, jag kallar mig inte feminist därför att ordet har förlorat i betydelse. Jag är givetvis för en fullständig jämlikhet på alla plan, inklusive lönemässig och allt annat. Men feminist är jag inte.

  Däessutom håller jag inte med om att feminister har ett lögnaktigt perspektiv. Jag anser tvärtom att män som kritiserar feminister ofta gör det utifrån sina egna tillkortakommanden.

  Det är min erfarenhet efter att ha arbetat med, varit gift med och sambo med feminister.

  Ända sedan Grupp 8:s dagar…

 24. Vad har hänt med Moder Svea? Feminismen har blivit ett skällsord? Rasismen florerar och faschismen ligger som grått äckligt täcke överallt? Vart är ni på väg, gott folk?

 25. Sara G

  Det finns betydligt mer här i livet än vad man tjänar i lön. T.ex hur länge man förväntas lvea och det är ju en väsentlig skillnad mellan kvinnor och män där.

  För övrigt så blev ju Ny Demokrati ordentligt hånat och bespottat på sin tid med ”drag under galoscherna” likväl som miljöpartiet blev (men de lyckades hänga kvar och skaffa sig en seriös politisk image). Så tro inte att det är lätt att etablera ett nytt parti framförallt inte ett parti vars enda syfte verkade vara att ge en avhoppad kommunist arbete och mediautrymme. Dessutom så fallerade Fi! efter interna strider som var hejdlösa. Inte medias fel.

 26. I västvärlden är det idag inte bara politiskt korrekt, utan snudd på plikt att obevekligen och generellt ha kvinnor som offer och män som födda förövare. Den som vågar gå emot denna ohyggligt korkade ström riskerar att stenas som okunnig, blind, kvinnohatare eller som i de flesta fall – alla punkterna. Det är ett i dumhet förstockat genusperspektiv som gör fel fokus till måltavla. Detta är dock en sjukdom som drabbat värdlens människor och i synnerhet västerlänningar. Man skyller allt ont på en generaliserad grupp samtidigt som man roffar åt sig äran för allt gott. Hade man i de flesta av dessa diskussioner bytt ut ordet ”man” mot ”muslim”, ”arab”, ”invandrare”, ”person från mellanöstern” så hade det stormat så in i Bengts fritidshus! Detta skriver jag som muslim, invandrare och från mellanöstern.

 27. Banana,

  För mig hänger allt samman. Förtycket hänger samman. Mot kvinnan, mot mannen, muslimen, invandraren och personen från Mellanöstern. Det är bara gradskillnader på skalan. En västerländsk kvinna ligger betydligt högre på skalan än dig med dina meriter :-)

  Längst ner på skalan ligger hivsmittade eller svältande afrikanska barn!

 28. Jag valde 20% för att få till det ”uppenbara” glappet mellan kvinnors ”betydligt mindre” lön än mäns.

  Enligt SCB och Medlingsinstitutet senaste rapport om jämställda löner så har kvinnor idag ex 99% av mäns löner inom kommunerna. Något som faktiskt är förvånande i o m att kvinnor i mycket högre grad än män stannar hemma med sjuka barn etc. Googla lite och fakta kommer att uppenbaras…

  Likaså har Arbetsgivarverket, Eva Meyerson-Milgrom och Marie Söderqvist på Mediainstitutet pekat på ett (oförklarat) löneglapp på ~2%. Helt andra siffor än vad typ Schyman brukar kasta ur sig. Fast att hålla sig till sanningen ger mager skörd för feministerna… (de kanske inte har tillgång till Google?)

  Och du hade tusen kronor mer än kollegorna när du var arbetsledare? Det låter minsann som en patriarkisk sammansvärjning så det sjunger om det! :o)

  //Zac

 29. Morra:

  min åsikt är och har alltid varit att saker av betydelse styrs av en självbejakande elit. En könslös elit som finner det vara av mer relevans att bibehålla viss ordning än att luckra upp det och riskera förlora det existerande läget. ”Man vet vad man har men man vet inte vad man får”. Allting kan sammanfattas till en enda kärna med tvenne delar där de åter och åter föder varandra i starkt synergi – makt och pengar. Ju mer makt man får desto mer pengar bibringar det i dagens värld, och vice versa. Jag är intet sätt konspirationsteoretiker som skulle jiddra om världsomspännande konspirationer med hemliga organisationer, jag säger bara det jag ser med blotta ögat. Därav finner jag genusargumentet vara så grymt korkat. De som tycker att jag är en bov för att jag är man borde hitta ett par rätta ben att jucka emot. Även om det inte leder till något substantiellt så sölar de iaf ner rätt person.

 30. Ja det har tom varit mer. Lika lång erfarenhet, samma utbildning men större löneskillnad. Ändå är offentlig sektor normalt bättre än privat, men kolla statssekreterarna inom departementen.

  Skillnaden mellan kvinnor och män… :)

 31. Banana :-)

  Jag håller med dig för det mesta. Jag tror inte att man någonsin ser en man som bov för att han är man. Det är systemet man vänder sig emot. Pyramiden med den vite mannen högst upp. Så har det varit så länge att man behöver inte titta alltför länge för att se det…

  När piskandet av våldtagna kvinnor går hand i hand om den vite mannens intressen är det helt ok. När motstånd mot massakrer går emot den vite mannens intressen är det åt helvete dömt…

 32. (stönar) Åhhhhhh…

  Låt oss säga att Pär Ström hade rätt.
  SMS-lånen är en mansfälla och det är feministernas fel. Visst skulle folk bry sig, inte om männen utan för att det är så jädra urblåst. För det första, det är 100% MÄN som äger och styr över dessa låntjänster. För det andra, det finns ingen chans i helvetet att få anhängare till påståendet att det är feministers fel att det är på det sättet. För det tredje, om det skulle gå upp för Pär Ström att män förtrycker män i det här fallet men ändå påstår att det behövs en mansrörelsen skulle han göras till historiens åtlöje.

  En andra observation som jag gjort är att Pär Ström försökte göra de gamla vanliga poängerna som ”mansrörelsen” i USA, Storbrittanien, Australien eller Nya Zeeland gjort. När inte DET lyckades så verkar han nu ha valt att ha taktiken ”kan jag vikla något så det verkar som att män förtrycks så skyller jag det på feministerna direkt”.

  Det är därför han är en (farlig) pajas enligt mig.

  PS. Jag säger det igen, precis som så många andra gånger. Om han hade påstått något dylikt i mitt andra land Peru eller någon annan Latinamerikansk nation så hade över 100 miljoner latinamerikaner dött av skratt.

 33. Nu är vi där igen. Att folk från macho-kulturerna i sydamerika skulle skratta åt toffelhjältarna i Sverige skulle alltså vara något bra? Är det verkligen mer machochism som Sverige behöver?

  Att macho-kulturerna i sydamerika har extremt utbrett och grovt våld är tydligen inget problem, det är iaf macho och de skulle skratta åt mesiga svenskar om de fick höra hur mesia vi är. Sedan är macho-kulturer varken bra för de kvinnor eller de män som lever i dem.

 34. David!

  Antingen så är du oseriös eller så är det, hör och häpna så att vi håller med varandra!
  Det Per Ström, och kanske även du, inte förstår är att det är inte feministernas fel att män förtrycks! Vi lever i ett patriarkat, det är män som förtrycker kvinnor och andra män! Per Ström är en manschauvinist som försöker spela på offertrumman, inget annat!

  Machokulturer är inte bra, helt rätt. Men det blir inte mindre machokultur bara för att man försöker få anhängare till den genom att utmåla sig som offer för ”feminismen”. Men ingen kan komma och påstå att Per Ström ”brinner för jämställdhet”, för det gör han inte! Han försöker få machomännen att få offerstatus.

  Jag är feminist för att jag avskyr machokulturen i mitt andra land och min andra kontinent och för att jag avskyr att folk som Per Ström ens försöker göra män till offer för kvinnor när det i själva verket är så att män är de som förtrycker mest, individuellt, strukturellt och socialt!

 35. Den vanligaste misshandeln är att män slår eller knivskär andra män. Dessa stronga Homo sapiens nöjer sig inte med att slå ner någon svagare, utan de fortsätter att brutalt sparka på den som redan ligger.
  Den något mindre vanliga misshandeln drabbar oss kvinnor.
  Vi får utstå en hel del inom hemmets trygga väggar från dessa machokillar. Fråga mig, jag vet…

 36. Röde Condoren: Läs igenom Per Ströms artikel igen. Han skriver aldrig att män är offer utan pekar bara på när kvinnor felaktigt målas ut som offer. Han pekar tex på hur en artikel skriver om ”kvinno-fällor”, trots att det i samma artikel listas fakta som säger att det är mest män som ”drabbats”.

  Jag förstår inte vad som är fel med att påpeka uppenbara felaktigheter i nyhetsrapporteringen såsom Per gör.

 37. 81 procent av kontakterna med Bris tas av flickor.

  – Det gäller samhället i stort att pojkar inte kommer till tals när det gäller deras känslor. Och det är en utmaning som vi har. Man måste hitta vägar för att nå pojkar, säger Göran Harnesk till TT.

  – När det gäller fullbordade självmord så är det fler pojkar än flickor som tar livet av sig, säger Eva Waltré.

  Klippt från:
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1783441.ab