På besök i Kärrtorp – front mot rasismenKärrtorp 2 20131222_115714

Idag var vi (min fru och jag) för en gångs skulle i Kärrtorp. Vi var inte ensamma, som bekant. (Bilden nedan visar en magsjuk manlig bloggare i övre medelåldern bland demonstranterna). Det var ”knökfullt” i de extrainsatta tunnelbanevagnarna. Stämningen och kamplusten var god och känslan av samhörighet och gemenskap var stark. Den ”största och bästa” demonstrationen sedan manifestationen i centrala Stockholm i februari 2003 mot det planerade Irakkriget. Och det var stora manifestationer i många andra städer. Frågan om raser har diskuterats här i ett gästblogginlägg av Ulf Karlström 19 december. Det saknas genetiskt eller vettigt underlag för en indelning av människor i raser.
Kärrtorp 1 120131222_121316

Manifestationen var av typen enhetsfront – alla som var mot rasism enligt sin egen tolkning deltog. Detta är utmärkt. Bland deltagarna fanns med all säkerhet rapresentanter för alla riksdagspartier (SD?). Där fanns fackliga organisationer, vänsterfolk och solidaritetsorganisationer.

En av de viktiga passagerna i Ulf Karlströms blogginlägg är detta: ”Det har tidigare under året förts en diskussion om vithet. Även den typen av propåer är i bästa fall mycket luddiga, och i sämsta fall vilseledande. Den ansluter till en postmodernistisk (PM), politisk sörja om identitet som det primära. Nu skall det handla om kön, etnicitet, religion och fritidsintressen. Relevanta frågor som klass, ställning i produktionen och maktfrågor sopas snabbt av PM-kvasten under mattan
Race 1 what-about-race-nmnh-251x300

Den genetiska variationen är större inom s k raser än mellan dessa s k raser. Att tala om raser är sålunda ren galenskap, byggd på en fiktion, med skrämmande trist historia. Såvitt jag förstår bygger den befintliga rasismen på föreställningar om Den Andre, med mer eller mindre konstruerade skillnader, baserad på t ex i hud- och hårfärg. Så länge det finns klassamhällen så kommer politiska aktörer på högerkanten att utnyttja olika markörer för att försöka samla friskaror och skapa en pseudoidentitet; vi mot dem, kort och gott. Så enkelt är det, eller??”


intressant.se,, , , , , , , , , , ,

SvD 22/12 DN 22/2 Lasses blogg Aftonbladet 22/12 Dagens Arena 16/12 – Per Wirten DN -S-ledaren till Kärrtorp DN Nätverk 17 anmäler polisen Nya demonstrationer mot rasism 28 gripna vid manifestation mot rasism SvD Opinion 19/12 Expressen 12/12 Expressen 10/12 Dagens Arena 17/12 Dagens Arena II 17/12


11 svar till “På besök i Kärrtorp – front mot rasismen”

 1. Jag har tidigare tyckt att ni som skriver här har sunda åsikter men om ni tillhör dom som sjöng ’slipa knivarna, slakta alla SD’are’ så inser jag att jag har haft fel. Sorgligt att ni inom vänstern inte kan diskutera politik utan att ta till våld. I och med Sveriges näste statsminister, Stefan Löfven, som var på plats och leende stod och nickade gillande när det spyddes hat så får man väl anse att våld mot Sverigedemokrater är legitimerat nu.

  • Nej, ni hör som vanligt det ni vill höra i ert lilla parti. ”Svinen” var det.

   Det är enhetsfront emot rasism som gäller, om du avstår från att demonstrera emot rasism för att vissa grupper som också är emot rasism använder vissa medel, då är du en nyttig idiot åt rasisterna. Det finns ingen neutral mark mellan antirasism och rasism för dig att sitta och moralisera ifrån. Du sätter medlen före målet, du håller ditt stöd gisslan för metodologisk hegemoni, men då blir du en nyttig idiot åt nazister.

   • Knappast. Jag har två (nu avlidna) släktingar på min mors sida som deltog i 2a Världskriget och jag fick i tidiga år veta vilken ondska nazism var. Men det betyder inte att jag tänker gå och stödja lika ondskefulla, våldsromantiska vänsterextremister. Jag såg alla sidor i Bosnien. Präster, mullor, journalister och politiker var de som manade på kriget vilket resulterade i att oskyldiga människor dog. De skyldiga extremisterna var för fega för att själva delta och finns fortfarande kvar i maktpositioner. I Sverige har vi nu två grupper av extremister som eldar upp andra i förhoppningen att folk ska börja ta till våld. Som det verkar så består nazisterna av en liten grupp på något hundratal förvirrade själar, utan någon makt i samhället och heller inget stöd. Deras demonstrationer drar ju endast ett trettiotal människor varje gång. Vänsterextremisterna är betydligt fler. Troligen flera tusen. De har stor makt i samhället, bland annat i media och genom EXPO och de är framförallt mycket väl organiserade. Förutom att jag har tillbringat hela mitt vuxna liv i krigszoner så läser jag mycket historia och jag försöker alltid att läsa båda sidors vittnesmål av en konflikt, för som ni vet så är sanningen krigets första offer. Och vinnaren skriver historien. Jag har sett ”moderna” fångläger och besökt holocaust museerna i Israel och Auschwitz utanför Krakow i Polen. Jag har sett människor sprängas i bitar. Jag har lappat ihop småbarn fulla med granatsplitter och brännskador. Jag har sett massgravar och saker som ingen människa borde se. Om du stödjer vänsterextremister bara för att de är emot högerextremister så ät det ju din ensak. Men inse att det inte leder till någonting gott. Varför ska det vara så svårt för folk att sansa sig och ta itu med problem på ett moget och förnuftigt sätt?

 2. Jag hörde ingen sådan paroll, och tar helt avstånd från en sådan. Vem/vilka har en sådan destruktiv paroll? Uppfattar verkligen inte att våld mot SD är legitimerat.

  • Sången går att höra på Expressens hemsida idag.
   För övrigt så tycker jag att Socialdemokraternas partiledare bör avgå efter sitt omdömeslösa deltagande i hatdemonstrationen mot SD i går. Skulle inte demonstrationen vara mot rasism?

   ’Slipa knivarna, slakta SD’are som svin’

   ’Hugg kniven i grisen’ (Jimmie Åkesson)

   Idag skriver en tidning att ”vi ska skaka SD-lössen ur svenska flaggan’

   Det låter precis som upptakten till folkmordet i Rwanda med radiosändningar om Tutsi-kackerlackorna. Eller som förföljelsen av judar i Tyskland innan kriget.

   Är detta det Sverige vi vill ha?
   Fastän jag är en gammal soldat så är jag helt emot våld. Jag har sett de värsta sidorna av inbördeskrig och det är det sista jag önskar Sverige. Men jag är tillräckligt realistisk för att inse att inget land kan räkna med att vara förskonat från galenskap. Det som hände i Libanon och Jugoslavien kan hända precis var som helst. Även att familjemedlemmar krigar mot varandra. Folk tvingas välja sida vare sig de vill eller inte. Medias ständiga upptrappning av hetsen mot invandringskritiker måste stoppas annars kommer förr eller senare någon att börja döda ”motståndare” i tron att han har rätten på sin sida. Och detta kan lika gärna vara en höger som vänsterextremist. Det är ju själva fan att inte vuxet folk kan samtala och lösa problem på bästa möjliga sätt.

 3. Tyvärr hörde jag från högtalarna liknande saker som signaturen Gammal krigare, dock ej fullt så vulgära men totalt opassande om jag här får uttrycka mig diplomatiskt. Korkat och politiskt helt förfelat är mera riktigt sagt eftersom det inte kan vara rätt sätt att bedriva politik på. Man börjar inte med att förklara krig mot den man vill vinna och det är väl ändå de flesta i detta land ? – Eller är det inte det ? Vi har sett många exempel på sekternas interna gymnastik med utgjutelser mot andra som ett slags kraftprov. Jag är inte säker på att det blev succe på Kärrtorps IP i går. Tvärtom tror jag många tog sig för pannan och inte kände igen sig i det grova språket. En talare räknade upp alla ” läskiga ” typer som talaren tyckte sig se. Polisen tex var ” läskig” för den skyddade nazisterna (!) och politikerna var ännu ” läskigare ” för dom ” hjälpte nazisterna ” !

  Detta faller väl ändå på sin orimlighet ?

  Signaturen ” Gammal krigare ” använder tyvärr den gamla klyschan ” vänstern ”. ” Vänstern ” kan innebära precis vad f-n som helst och är osaklig en nidbeteckning för åtskilliga. Själv har jag ett förflutet i ”vänstern” och kan intyga att det kunde innebära vilken ståndpunkt som helst för många. En tyckte tex att höjden av ” vänster ” var att ha kolonilotter. Det behöver man väl inte vara vänster för att gilla ?

  Av samma orsak bör man inte heller klistra beteckningen höger på folk hur som helst. I alla fall inte som nedvärderande stämpling.

  • Jag var själv sosse tidigare. Det låg liksom i släkten. Har goda vänner i Centern, Moderaterna, Sossarna, Kristdemokraterna och Vänstern som jag vet om. Kanske nån Folkpartist också. Ingen Miljöpartist vad jag vet.
   Önskar att det fanns mer sansade människor som dig Claes. De flesta svenskar är som du säger hyggligt folk. Idag håller de flesta från min gamla hemort på SD och de är alla vanliga, hyggliga, hårt arbetande människor, flera av dom gamla invandrare. Jag tycker att allt tjafs i media är mer än barnsligt. Riktig sandlådenivå. Sen anser jag också svenska politiker vara oerhört oproffsiga och okunniga. Jag har i mitt jobb träffat, eller skyddat, ministrar från de flesta länder och framförallt från Storbritannien och USA. Oppositionen i Storbritannien kan till exempel ta över landet och börja styra omedelbart. Det fungerar nämligen så att de har en komplett skuggregering och varje minister i den sittande regeringen har en motsvarighet i oppositionens skuggregering. Om till exempel the Secretary of State och Försvarsministern besöker Storbritanniens trupper i Afghanistan en vecka så gör motsvarande skuggministrar det ett par veckor senare. Om sjukvårdsministern åker runt och kollar akutsjukvården i UK så gör skuggsjukvårdsministern likadant, och de håller sig ajour med alla aspekter politiskt och ekonomiskt. I Sverige så sker ju, som vi vet, en utnämning eller rättare sagt ett lotteri efter att ett av blocken har vunnit ett val. ’Eehh Göran, du var ju Skolminister förra gången vi hade makten. Vill du bli Migrationsminister nu?’ ’Och Anita, vilket ministerium vill du jobba med. Vilket har du inte tjänstgjort i hittills?’
   Sen har vi politiskt tillsatta polischefer, som inte kan ett dugg om polisarbete. Vilket annat land har det?
   Är detta ett ansvarsfullt sätt att sköta ett land? Jag tycker inte det.

 4. Ps Vulgära uttryck var inte något genomgående tema. Andra talare var angelägna att hålla sig till sakfrågan. Det stora antalet människor visar att svenska folket är ett hyggligt folk.

  ds