Osynliga socialdemokrater


Idag kommenterar Svenska Dagbladet en Sifomätning som Aftonbladet låtit göra, den visar att förtroendet för Reinfeldt sjunker och att det ökar för Mona Sahlin.


SvD:
”48 procent av de personer Sifo tillfrågat uppger att de har stort eller mycket stort förtroende för Mona Sahlin, vilket är sju procentenheter fler än i mars då mätning senast genomfördes. Bland socialdemokratiska sympatisörer är förtroendet högre – 73 procent…

…För statsministern är siffrorna mer dyster läsning. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt rasar från 52 till 45 procent. Samtidigt uppger drygt var femte av de tillfrågade att de inte har något förtroende alls för statsministern.”

Att Fredrik Reinfeldt förlorar stöd bland allmänheten förvånar knappast, inte ens han själv lär väl förundras längre över hur otacksamma svenska folket tycks vara. Mig förvånar det inte alls, det som däremot är konstigt är att förtroendet för Mona Sahlin ökat markant. Visst, hon är oppositionsledare och enda realistiska kandidaten i nuläget för att ta över statsministerposten, men hon är i praktiken lika osynlig som Reinfeldt.

Samma sak gäller de socialdemokratiska åsikterna. Somliga har hävdat att (s) ligger lågt därför att den borgerliga högerregeringen manövrerar ut sig själva helt utan hjälp, att det därför vore dumt att ge sig in i offentlig polemik med dess representanter. Andra har framfört en helt legitim undran över om verkligen socialdemokratin har andra åsikter, åsikter som bryter mot den borgerligt förda politiken?

Den enda socialdemokratiska källa till information jag själv har dessa dagar är hemsidan Dagens Arena. Tidningen Aftonbladet verkar helt ha spelat ut sin roll i sammanhanget, tidningen fylls av Hänt i Veckanliknande reportage och rubrikerna är mest någon sorts massmedialt bondfångeri. För några år sedan var Aftonbladet en snabb nyhetsförmedlare, idag är de bara snabba om Britney Spears har glömt trosorna igen.

En och annan vettig ledare skrivs visserligen, men på det stora hela så har stagnation blivit tidningens ledord. Även om LO inte är samma sak som (s) så har den ideologiska nivån sjunkit markant.

Och Mona Sahlin själv då? Ja det enda jag minns av hennes agerande under hösten har varit att hon hållit med Björklund om att skolan behöver stramas upp. En sådan synpunkt är knappast speciellt kioskvältande, i synnerhet då många upplever att skolan alltmer tagit formen av en flumskola. Sant eller ej, en medial bild av skolarbetet är att ett antal ungdomar samlas i ett klassrum och ägnar tiden åt att skicka SMS-meddelanden till sina kamrater. Visserligen är det säkerligen en karikatyrbild, men jag tror att det är en tämligen spridd uppfattning.

Vad tycker Mona Sahlin om ”arbetslinjen”?

När regeringen talar om att motverka ”utanförskapet” genom att sänka a-kassa och f-kassa?

Vad tycker Sahlin om att äldre tvingas flytta från Norrland om den ene i familjen blir arbetslös?

På vilket sätt vill Mona Sahlin att ordet ”Solidaritet” ska gälla i ett socialdemokratiskt Sverige?

Det har knappast någonsin funnits ett bättre tillfälle att tala högt om dessa frågor, hade inte Reinfeldt redan varit tunnhårig innan han blev statsminister så hade nog håret blåst av honom ändå dessa dagar. Men Mona Sahlin sticker inte ens upp huvudet, hon är fullkomligt osynlig. Det dessutom i en situation där mängder av socialdemokratiska partimedlemmar säkerligen skulle behöva både se och höra sin partiledare, för att inte tala om de socialdemokratiska väljarna.

Möjligen är det så illa så att den social-
demokratiska kongressen faktisk valde fel person till partiledare, jag lutar själv mer och mer åt det hållet för varje dag som går.

Och var har de socialdemokratiska bloggarna tagit vägen? Jag har inte sett en enda sosseblogg tycka något under de senaste månaderna.

AB Dagen HD DN SydSv

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, LO, Arena, Aftonbladet, Partiet, Ideologi, Politik, Opposition[/tags]


16 svar till “Osynliga socialdemokrater”

  1. att s valt fel person till ordförande är väl helt uppenbart om man tror på en politik för rättvisa och solidaritet..
    Göran Persson gled eftersom ut så långt till höger på den politiska värderingsskalan så att han på slutet i valrörelsen blev omkörd till vänster av reinfeldt (och dom nya moderateraterna).. När så väljarna inser att det var samma gamla vanliga unkna högerpolitik som vanligt som infördes: ”mer till dom som har mest-mindre till dom som har minst” reagerar väljande med flykt.. Den svenske väljaren har lite svårt med det här att man får det bättre på andras bekostnad.. Att Mona S skulle vara ett bättre alternativ ur det perspektivet är nog inte att vänta..
    Det är nog tex ingen slump att en gammal GP minister och kompis till Mona S utses av en borgerlig regering att som FK styrelseordförande leda kriget ”mot dom fuskande och inbillat sjuka”.. n

  2. Håller med Jinge (eller åsikter inom S) om att låta Reinfeldts ungdomsgård köra moderaternas och alliansens förtroende i diket; är den bästa strategin för att vinna valet för S. Detta då opinion med Sahlin i spetsen tyvärr inte är ett alternativ. S kommer antagligen inte får egen majoritet samt att Sahlin kommer att framstå som den svagare S-ledare i historien detta trots hennes makthunger!

    Fast inte är det lätt. Det är dom ÖKADE KLYFTORNA som är PROBLEMET för Reinfeldt, men det är han förstås oförmögen att inse på egen hand, och det är, och har alltid varit, moderatorernas problem – att de inte ser ökade klyfter som ett problem, utan snarare som ett mål i sig! Fast ökade klyfter är ett för problem för vilken Stadsminister som helst. Det kommer att dröja minst en generation och en enorm propagandaapparat av Orwellika mått för att få bort den socialdemokratiska/svenska visition om lika lön eller utjämnade klyfter som ett viktigare mål än ökad tillväxt.

  3. I takt med att S har gått allt mer ut till höger under GP ledning och M allt mer till vänster under FR, så suddas skillnaderna allt mer ut mellan blocken och jag tror att det är vad M lutar sig åt – opinionen svänger snabbare ju mindre skillnader det finns. Det är nog av nostalgiska skäl som Mona har höga opinionssiffror! För det är i mitten man vinner ett fältslag, inte på höger eller vänsterflankerna. Det vet var ända profitör. Fast det är ett demokratiproblem också! För demokrati handlar om att välja! Om det inte spelar någon roll så händer två saker: antingen får folkviljan vad den eftersträva eller så kan man se det som en demokrati ha spelat ut sin roll i och med att det inte längre finns något val. Fast höger- och vänster idéer kommer aldrig att spela ut sin roll.

  4. Man visste vad man valde när man valde Mona, människan hade ju varit 16 år i den absoluta S-toppen.

    Processen att välja eller snarare att utse ny ledare i landets största parti var en märklig process. Man blev förundrad av bristen på konkurrens och vilja att bli partiledare, i en så stor demokratisk organisation skulle man kunna tro att där var många som velat se sin representant som ledare. Och de smorda och utvalda av toppen var helt ointresserade av att ta ledningen, sistahands alternativet ”vann”.

    Att kön skulle vara helt avgörande verkar en aning märkligt, det finns ingen brist på kvinnor i toppen på sossekonglomeratet, en radda med ministrar är kvinnor, partisekreterare, gruppledare, LO-boss, politiskt utsedda myndighets/verks och bolagschefer etc.

    Varför måste vi alltid vara tvungna att välja mellan pest eller kolera?

    Tja den ”vänster” som inte är die hard sossar säger väl närmast unisont inför varje val i den lilla randstaten att nu måste vi välja det minst onda. Och det officiella vänsterpartiet är väl dörrmattan no1 för att bereda vägen för sossehögerregeringar.

    Om man vill ha mer vänsterpolitik borde det väl vara lätt inse att väldigt få sådana väljare kommer att tas från M, Kd eller Fp.

  5. Jag tror att det är strategiskt vettigt att in i det längsta undvika att Sahlin gör några som helst uttalanden, det brukar bli förödande när hon väl behagar göra det.

    Socialdemokratin vinner just nu enbart poäng på ren polarisering bland väljarna, valnederlaget handlade om att till varje pris få bort en maktfullkomlig partiledarbroiler från spakarna (och i någon mån om fastighetsskatten), men partiets grundläggande schizofreni kvarstår med en vänsterorienterad gräsrotsnivå ställd mot en partitopp som för en traditionell högerpolitik.

    Jag har svårt att se att fru Sahlin på något sätt skulle vara lösningen på den ekvationen, man får nog snarare uttrycka det som att hon är en del av själva problemformuleringen.

    Jag har under de senaste dagarna passivt tagit del av diskussionerna som handlade om regeringsrättens utslag i skattemålet och bitvis förundrats över oförmågan hos somliga att ta till sig det faktum att många av de skevheter vi idag kan se utfallen av omsorgsfullt grundats under socialdemokratiskt styre.

    Därmed inte sagt att vi nödvändigtvis behöver acceptera att status quo i sakfrågorna vidmakthålls under sittande styre, men det är viktigt att förstå att (s) under decennier omsorgsfullt och idogt likt husbockar i en ödegård på landet har käkat upp och underminerat sitt förtroendekapital bland vanligt folk.

    Jag tror snarast att sossarnas kris kommer att fördjupas, när tiden närmar sig för årskullarna som omfattas av det reviderade pensionssystemet och konsekvenserna kommer i öppen dager lär fler fråga sig hur en sådan överenskommelse kunde klubbas igenom i all tysthet.

    I övrigt tycker jag att lasse_x gör en utmärkt analys av tingens ordning i partiet och dess stödtrupper.

  6. Sossarna kan sitta stilla i båten, opinionen talar till deras fördel ändå.

    Jag har också mina dubier om Sahlin.

    Alla partier är nu i någon mån socialdemokratiska och miljöpartiska, vilket känns olustigt ur demokratisk synvinkel.

    Jag är övertygad om att många hårt arbetande alliansröstare, arbetare och tjänstemän, där många faktiskt tjänar över brytpunkten för att betala statlig skatt är besvikna över att den valvinnande fastighetsskatten schabblats bort, att tusenlappen i sänkt inkomstskatt blivit ett nollsummespel med höjda skatter på energi, fackavgift mm.

    Svenskar har världens högsta skattetryck och vi faller i välståndsligan.

  7. Valet av Sahlin som ordförande speglar återigen de gamla cementhäckarnas prioriterande av makten istället för politiken. Det var ju så oerhört, mycket viktigare att en (från högerfalangen i partiet, självförhärligande)kvinna, blev partiordförande. Mycket, mycket viktigare än att reformera och ifrågasätta den politik och de hantlangare som trots allt varit med och format politiken under G. Perssons tid.
    Det var som vanligt den gamla inaveln som var viktigast, mycket viktigare än att på ett verklighetsanknutet sätt försöka återskapa den trovärdighet som förlorats.

    Sahlin, är ett dåligt och svagt kort, mycket litet manöverutrymme existerar. Det manöverutrymme som så väl hade behövts i dag när klassklyftorna bara ökar och ökar lyser med sin frånvaro. Det gick helt klart snett när partiet utsåg Sahlin till ordförande, fotfolket i Sverige kommer framöver att få betala dyrt för denna maktfullkomlighet.

  8. Som gammal vänsterväljare tycker jag att (v) bör byta partiledare också. Josefin skulle bli bra!

  9. Personligen tycker jag att Mona är en alldeles utmärkt partiledare och om man ska ta upp förtroendefrågan kan jag säga att jag har upptäckt att flera moderater har ljugit och mitt förtroende för dem på både kommunal som riksnivå har minskat rejält. Socialdemokraterna, å andra sidan, måste antingen vara väldigt duktiga på att dölja sina lögner eller så är de helt enkelt inga som ljuger sig fram. Sean tror jag självklart inte att alla moderater ljuger, men det är synd att så många av dem sänker partiets standard. Mona har, precis som socialemokraterna säger, visat att hon kan göra fel, men hon har tillsammans med sitt parti visat att de kan lösa de misstagen.

  10. Ja, Mona tycks nöja sig med att bara uttala sig om den ”ofarliga” skolfrågan. Att ställa krav på regeringen att slopa förslaget om betyg för förstagluttare kräver inte speciellt mycket mod. Synd. För nu är det verkligen guldläge för (s) att opponera.

  11. Re: Gina.. Nej, nu är det läge för att låta Alliansens ”toppfigurer” verkligen få ”komma ut på banan” ostörda..

    De är ”självmarkerande” som nördar av varje vettig betraktare.. dom sänker därmed sig själva!

    Finansministerns hånleende då han förklarar ”arbetslinjen” logik och varför rika måste ha STORA skattesänkningar och fattiga små tex.

    Näringsminister Maud Olofssons ”bondsluga tankar”..

    Cederschöld family ”in aktion”..

    Carl Bildts arrogans räcker ensamt för att starta en ny ”fransk revolution”..

    Stasministerns ”feja”..

    Socialförsäkringsministerns förklaringar till att alla sjuka skall jagas pga av allt påstått ”fusk”.. (som ngn ”skattat”)

    Eu ministern som nästan får orgasm då EU nämns..

    För att inte bara tala om ”Stockholms alliansens politiska företrädare..

    Nej nu skall s och Mona bar aligga lågt och låta folk få se vad de var för nördar de valt fram så blir det en jordskredsseger för v, Mp och s i nästa val!

  12. Leo, skulle bara gärna vilja se (s) höga opinionssiffror fyllas med innehåll, situationen är ju onekligen en annan nu än för 1,5 år sen, nya besked behövs. Alla vill vi väl att opinionslyftet ska vara resultetet av (s) politik, inte bara missnöje med alliansen.
    Men, kanhända att du har rätt, jag har aldrig varit någon vidare strateg.