Önskar Hillary Obama skjuten?

Jag hade inte riktigt förstått vidden av den video jag tipsades om innan jag hade sett den i sin helhet.

Det förefaller faktiskt som om Hillary Clinton inte hoppar av primärvalskampanjen eftersom hon, som hon säger, minns hur Robert Kennedy sköts till döds under kampanjen 1992. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att förklara den sortens uttalande som hon gjort. Rimligen borde detta få Hillary Clinton att omedelbart hoppa av valkampanjen.

Tänk om ledande politiker från högeralliansen gjort anspelningar på morden på Anna Lindh och Olof Palme under ansträngningarna för att nå Rosenbad? Jag förstår inte varför inte svenska tidningar skriver mer om detta, det är ju sensationellt. (Tack Micke!)

DN1 AB1 Politiken1 SvD12

[tags]Hillary Clinton, Primärvalen, USA, Skandal, Politik[/tags]

  19 comments for “Önskar Hillary Obama skjuten?

 1. 24 maj, 2008 at 11:04

  Jinge, det finns nog fler sätt att tolka det Hillary Clinton sa. T ex kan man tänka sig att hon menar att hon genom att vara kvar i valkampanjen skyddar Obama. För de som vill sabotera för Demokraterna är det inte lika verkningsfullt att skjuta Obama om Hillary finns kvar.

 2. 24 maj, 2008 at 11:07

  @LeoB:

  Det bär inte sannolikhetens prägel.

 3. Micke
  24 maj, 2008 at 11:17

  Fy vilken obehaglig kvinna det där är, hon väntar bara på att Barak Obama ska skjutas, undrar vad väljarna säger om det?

 4. 24 maj, 2008 at 11:24

  Jinge, jag antar att du pratar om en viss subjektiv sannolikhet ;-)

  Din tolkning är naturligtvis din. Jag kan inte säga om den är rätt eller fel, men avhänder du dig inte möjligheten att tänka kring det här genom att avfärda andra möjligheter än de du först ser?

 5. 24 maj, 2008 at 11:41

  @LeoB:

  Mja, Clintons egen förklaring då hon antyder att det kan ha med Ted Kennedys sjukdom att göra köper jag inte. Att hon är under press är självklart, men reaktionen bland amerikanska journalister är likartad med den som MSNBC-snubben uppvisar. Hur resonemanget gått hemma hos familjen Clinton vet vi ingenting om, men jag tror inte att det var första gången hon tänkte på, och talade om mordet på Robert Kennedy.

  Subjektiv, javisst. Det här är min plattform för subjektiva analyser, det hindrar givetvis inte att jag har rätt med jämna mellanrum. Och jag strävar åtminstone efter att hålla subjektiviteten i schack, men här var det Hillary Clinton som sade lite för mycket. Har kollat runt lite på amerikanska media och många tycks ha samma uppfattning som jag även om jag kanske skulle valt en annan rubrik om inte detta vore en blogg.

  Men till syvende och sist, Hillary Clinton kommer nog att ta sin Mats ur skolan inom 24 timmar…

 6. Anders
  24 maj, 2008 at 11:47

  Jag tror att hon är så utarbetad just nu så att hon inte orkade tänka sig för. Och jag tror som Jinge, loppet är kört och HC kommer att kasta in handduken. Men jag är också subjektiv eftersom det är det jag hoppas också.

 7. Mikael
  24 maj, 2008 at 12:40

  Sannolikheten att Obama kan bli skjuten under en jämn presidentvalskampanj är ju hyfsat stor, det var bara ogenomtänkt av Clinton att säga det högt. Inte minst som den amerikanska pressen inte vill kännas vid otrevliga sanningar om samhället.

 8. nature
  24 maj, 2008 at 12:57

  Frågan är vad som driver HC vid sidan om den HELIGA makten? Varför lägger hon inte bara ner? Vad hoppas hon på nu; är det möjligen att superdelegaterna skall anse, tydligen ovidkommande vad primärvalsresultaten delstat för delstat allt mer tydliggör, skall anse att hon har den största chansen mot republikanernas kandidat? Och jag som i min enfald trodde det var ekonomiska system samt fördelningspolitik som är vad folket skall välja mellan i en demokrati? Men så kommer jag också från den oskuldsfulla tradition som den ankdammspolitiken i Sverige utgör.

 9. Infokrigaren
  24 maj, 2008 at 13:41
 10. Johnny
  24 maj, 2008 at 15:36

  Media verkar köra nyheten ganska hårt i USA och eftersom uttalandet är chockerande får det säker mycket uppmärksamhet. Undra hur många dagar denna nyhet lever i media? Ju längre dessto bättre för Obama, detta var kanske vad han behövde för att säkra sin nominering. Intressant att se vad det får för inverkan på opionen i USA.

 11. 24 maj, 2008 at 17:36

  @Jinge,

  Det förvånar mig att jag är en smula mer cynisk än du här. I alla fall tror jag att jag är det. Jag har svårt för att tänka mig att Hillary Clinton skulle vara helt paranoid och galen.

  Jag tror snarare att hon är trött och uttalar sig galet, vilket är en helt annan sak. Jag är cynisk nog att tro att media i USA är snara att utnyttja detta. Jag följer inte kampanjen särskilt noga (det händer för mycket i vårt lilla numera galna land – och dessutom kanske problemen i USAs ekonomi är långisktigt mer intressanta). Mitt kanske naiva intryck är att Hillary är den mer radikala kandidaten (förvisso då en relativ bedömning, men med inslag av vad som är realistiskt over there) och att media kanske ogillar det.

  Media har ju angripit Obama också hårt. Fast det kan kanske ses i relation till att Demokraterna trots allt är det mer radikala alternativet. (Men be mig inte förklara mig, det här är ganska naiva funderingar. Naturligtvis kan man t ex inte säga ”media ogillar”, men just nu tillåter jag mig det.)

 12. Petter
  24 maj, 2008 at 18:30

  Jinge, MSNBC-snubben, är Keith Olbermann, en kille som på senare tid blivit en alltmer högljudd kritiker av den amerikanska dumhögern. Han är inte guds bästa barn. Även om det är skönt att se honom attackera Clinton eller ännu hellre Bush, se till exempel videon ”Mr. President, the war isn’t about you — or golf” – Denna typ av journalistik äcklar trots allt mig, kanske mest för att det närmaste denna typ av krönikörer vi kommer i det här landet är de extrema högeråsikter som frodas i en del tidningars ledare, krönikor och bloggar.

  Till ämnet, det är inte mer än någon vecka sedan förre republikanske presidentkandidaten Huckabee skojade om mord på Obama på ett NRA-möte. Även han bad ju senare om ursäkt, men den här typen av uttalande förekommer uppenbarligen flitigt, samtidigt som rasfrågan ignoreras av amerikanska medier.

 13. 24 maj, 2008 at 19:10

  @Petter:

  Det, samtidigt som risken är uppenbar för att rasister av alla sorter kommer att försöka sig på just det. Att det finns extremister så det både räcker och blir över behöver vi inte tvivla på. Det fanns väl en orsak till att Secret Service hoppade in direkt man ens började DISKUTERA hans kandidatur…

 14. Gregor
  24 maj, 2008 at 20:14

  under kampanjen 1992

  1968, tiden går fortare än du tror Jinge.

 15. Akar
  24 maj, 2008 at 20:47

  Underbar programledare!

 16. Infokrigaren
  24 maj, 2008 at 23:59

  Kommentarsreglerna!

 17. daho
  25 maj, 2008 at 14:43

  Vadå omöjligt att förklara uttalandet, Jinge? Varför ska du gå på sånt här kvällstidningsjournalistiskt sensationsstoff? Att det inte längre ens är hett i USA, trots att det bara var någon dag sen hon sa det, tyder på att det inte är många som tolkade det så särskilt extremt.

  Det är ju rätt uppenbart att hon i det sammanhang hon sa det i menade att primärval även tidigare har pågått ända till juni. Detta som ett svar på varför hon håller på så länge. Att tolka det som att hon är kvar i kampanjen i händelse av att Obama skulle mördas(?) är ju en rätt extrem tolkning.

  Robert F Kennedy mördades under en utdragen primärvalskampanj i just _juni_. Robert F Kennedy jr har sagt i ett svar att han inte tagit illa vid sig av Hillarys uttalande.

  Hillary är visserligen slagen men varför skulle hon hoppa av nu när ändå bara någon vecka och två primärval återstår, lika bra att köra hela loppet.

 18. palle
  26 maj, 2008 at 14:04

  Otroligt hur många skulle vilja for bort Obama:

 19. ashvin
  26 maj, 2008 at 14:31

  Hillarys mening med vad hon sa måste ha varit att Kennedy likt hennes man Bill var involverad i demokraternas presidentkandidatsval ända in i Juni. Klumpigt nog framstår bisatsen att Ted mördades som ett hot. Det ligger i mänsklighetens natur att hitta konspirationsteorier i det mesta.

Comments are closed.