Ökad risk för krig mellan Goliat Israel och David Palestina


Detta är huvuddragen i en av mig översatt artikel av Michael Bachner i Israel Times ”Poll finds increased support for violent solution to Israel-Palestinian conflict”
https://www.timesofisrael.com/poll-finds-increased-support-for-violent-solution-to-israel-palestinian-conflict/?utm_source=poll-finds-increased-support-for-violent-solution-to-israel-palestinian-conflict&utm_medium=desktop-browser&utm_campaign=desktop-notificationsIsrael gränskontroll 180125Gränspolisstyrkorna står vid en kontrollpunkt nära Hebrons gravpatriarker den 19 januari 2018. (Gränspolisen)

Den visar effekten av USA:s beslut at erkänna Jerusalem som Palestinas huvudstad, och av Israels olagliga bosättningspolitik. Tyvärr tror jag inte att David har någon chans i en militär konflikt. Det blir ett nytt större blodbad av Israel i så fall.

En majoritet i det två staterna (Israel och Gaza + Västbanken) förespråkar inte en tvåstatslösning enligt en aktuell opinionsundersökning.
Detta har troligen samband med att USA vill flytta sin ambassad till Jerusalem och deklarerat sitt stöd för att Jerusalem blir Israels huvudstad, formellt 6/12.
Stöd till väpnad kamp har nästan fördubblats bland palestinierna under de senaste sex månaderna, medan stödet i Israel för en avgörande militär offensiv för att avsluta konflikten ökat under samma period med nästan 60 procent, enligt en opinionsundersökning som just publicerats.
Den utfördes gemensamt av Tami Steinmetz Center for Peace Research (TSC), Tel Aviv University och det palestinska centrumet för Policy och Survey Research i Ramallah. Undersökningen genomfördes i december 2017 av ett representativt urval av 1 270 Palestinier på Västbanken och Gaza och 900 israeler, med ökat urval av bosättare och arabiska medborgare. Felmarginalen är 3% för båda populationerna.
Undersökningen genomfördes med finansiering från Europeiska unionen, nederländska representationskontoret i Ramallah och FN: s biståndsprogram för det palestinska folket (UNDP / PAPP) på uppdrag av Japans representantkontor till Palestina.
Israel Davic och Goliat
Undersökningen, som genomförs var sjätte månad, senast i december 2017, efter att USA: s president Donald Trump erkänt Jerusalem som Israels huvudstad. Deklarationen gjorde palestinierna uppbragda och pessimistiska och har medfört att deras ledarskap därefter bojkottar Trump-administrationen sedan dess. En ökning av våldsamma protester har skett.
De sade vidare: ”Nedgången i stödet för en tvåstatslösning beror förmodligen på att president Trump tillkännagav Jerusalem som Israels huvudstad.”
* När man frågade vad som nu borde hända valde bara 26% av palestinierna alternativet fredsavtal, en stor minskning från 45% i juni i fjol. Trettioåtta procent stödde alterativet väpnad kamp, ​​en ökning från 21 procent sex månader tidigare.
* En liknande men mindre extrem trend fanns bland israeliska judar. Trettioåtta procent sa att man skulle söka en fredsöverenskommelse, ned från 45 procent för sex månader sedan, och andelen anhängare för en ”avgörande militär offensiv” för att avsluta konflikten ökade från 12% till 19%.

Bara 46% av israeliska judar och samma andel av palestinierna stödjer en tvåstatslösning, med andra antingen stödjer bildandet en enda demokratisk stat, en enda ”apartheidstil” -stat eller full utvisning (av palestinier. Stöd till tvåstatslösningen bland palestinierna sjönk sex punkter sedan den tidigare undersökningen, som publicerades i juni 2017, medan israeliska judars stöd förblev nästan oförändrade.

* Av Israels araber är hela 83 % stödjer en tvåstatslösning.

När personerna i urvalet presenterades med ett detaljerat niopunktspaket som beskriver en möjlig tvåstatslösning baserad på tidigare förhandlingar, stödde 40% av de efterfrågade palestinierna det jämfört med 35 % av israeliska judar, betydligt lägre än de 48% i juni 2016.
Den föreslagna fredsöverenskommelsen på nio punkter omfattade att upprätta en demilitariserad palestinsk stat, ett israeliskt tillbakadragande till gränserna före juni 1967 med lika stort territoriell utbyte, familjeåterförening i Israel för 100 000 palestinska flyktingar, att man förklarar västra Jerusalem som huvudstaden i Israel och östra Jerusalem som huvudstad i Palestina med Gamla Staden uppdelad mellan de två sidorna, och en ömsesidigt slut på konflikten och alla krav.

* Om man lägger till kravet på ett israeliskt erkännande av den palestinska Nakba eller katastrofen 1948 och av palestinska flyktingars lidande, skulle många fler palestinier stödja förslaget på en tvåstatslösning.

* Om en överenskommelsen skulle säkerställa att judar kunde besöka Tempelberget i Jerusalems gamla stad, judendomens heligaste plats, som är känd som al-Haram al-Sharif i islam, en tredje heligaste platsen skulle en betydande majoritet stödja en tvåstatslösning.
Palestinier protesterar 180125Palestinska demonstranter kolliderar med israeliska säkerhetsstyrkor den 13 januari 2018, i Västbankens by Nabi Saleh. (AFP PHOTO / ABBAS MOMANI)

Undersökningen fann också att nästan hälften av israeliska judar och 60% av palestinier tror att israeliska bosättningar på Västbanken har expanderat så mycket att tvåstatslösningen inte längre är möjlig.

Stora majoriteter på båda sidor anser att den andra sidan inte är trovärdig.
Resultaten visar också en minskning av andelen israeliska judar och palestinier som tror att den andra sidan vill ha fred.

i Andra om: , , , , , , , ,


7 svar till “Ökad risk för krig mellan Goliat Israel och David Palestina”

 1. USA bör sätta press på Israels grannar, Goliath, så att de gör muslimska palestinier i flyktingläger till medborgare i det muslimska värdlandet, och kan integreras. Kristna palestinier är nog ofta nöjda med det israeliska skyddet mot muslimskt våld, och på väg att integreras.

  • De som styr och ställer i USA kämpar frenetiskt enligt dina idéer. Vi har ju Afghanistan, Irak, Libyen, Palestina, Libanon och Syrien för att nu ta några exempel. Det verkar ju inte gå så värst bra för det politiska, ekonomiska och religiösa system som skuldsätter kommande generationer från vaggan till graven. Det massmord som presenterats för oss som en arabisk vår borde rätteligen kallas en arabisk höst och beskrevs av Stig Dagerman innan han lämnade det förljugna dårhus som han konstaterade att han var en del av. En beboelig värld kan inte byggas på den grund du försöker lägga. Palestinier är inga indianer och en gång ska notan över det judekristna korståget betalas. Några förmildrande omständigheter lär inte kunna åberopas.

   • Muslimerna betalar priset för att ha invaderat och ockuperat landet Israel. När ska de betala för Byzans?

    • När ska Israel betala för sin aparhetidpolitik, för sina omfattande olovliga bosättningar på andras land, för sina bombanfall mot Syrien, för sitt kärnvapeninnehav?

    • Judarna är också invandrare till området Palestina. Skillnaden är att de fortfarande invandrar från USA och Europa och beslagtar mark som ägts i århundraden av palestinier.

    • Israel måste sluta med sina illegala bosättningar.

 2. Världen skiter i Palestinierna. De flesta länder är visserligen eniga. Palestina har rätt till de gränser som FN förespråkar, men dessa länder gör absolut noll och intet för att pressa USA och Israel till någonting.

  USA och Israel kan därför bete sig ungefär så som Hitler betedde sig under andra världskriget mot olika folk, nämligen invadera, ockupera och förtrycka.

  Samtidigt finns palestinier som kastar sten eller skjuter fullkomligt meningslösa små raketer, vilket är idiotiskt. Även om de givetvis har all rätt att vara förbannade.

  Det börjar nu bli mycket sent påtänkt för de etniskt bortrensade palestinierna, men ska man vinna ett sådant här krig måste man göra det tidigt och med full kraft. Det går inte att dutta lite här och lite där.

  Intelligenta palestinier har naturligtvis stuckit därifrån. De ser ju vad som sker, nämligen att världen skiter i dem och att landsmän inte fattar hur man planerar och för ett krig.