Offren har blivit förövare

Israels etniska rensning av Palestina fort-
sätter. Att de bryter mot folkrätten tycks inte bekymra dem, Genèvekonventionen och de Mänskliga Rättigheterna gäller inte palestinier anser Israel.

DN: ”Israel planerar att fullständigt lamslå all infrastruktur i Gazaremsan och att på sikt helt bryta kontakterna med det palestinska området.

Israels vice försvarsminister Matan Vilnai sade på lördagen i en radiointervju att planerade elavbrott i Gaza och minskade bränsleleveranser till området egentligen inte beror på raketbeskjutningen från Gaza in i Israel…

…- Avsikten är i själva verket att bryta loss det här området, vilket israeliska regeringen i princip fattade beslut om för två veckor sedan och vars genomförande bara fördröjts av en enkel koll av vad lagen säger.”

Det är så vedervärdigt att jag nästan tappar andan. En så total rasism är svårt att finna motstycke till någonstans i världen. I opinionsundersökningar i Israel har 68 procent av judarna sagt att de vill slänga ut alla palestinier ur landet läste jag häromdagen i en ännu inte utkommen bok. Uppenbarligen är det i samma anda som Plan Dalet man fortsätter att agera nu. Världen har ännu inte sett slutet på israels agerande. Offren har blivit förövare, och det tog inte mer än sextio år.

Man kan undra hur den israeliska regeringen tänker. Vill landets befolkning verkligen att Israel ska framstå som förbrytare mot mänskligheten och palestinierna?

Dagen DN HD AB

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Israel, Genevekonventionen, Palestina, Palestinier, Flyktingar, Mänskliga rättigheter, Stor-Israel, Politik[/tags]

  28 comments for “Offren har blivit förövare

 1. 27 oktober, 2007 at 16:28

  Hej Jinge!

  Vill tala om att jag har dej som länk i min blogg och att jag läser dej dagligen med stor behållning. Ofta håller jag med dej, dock inte alltid. Vad gäller Israel-Palestinafrågan är det ju ur folkrättsligt perspektiv liksom ur så många andra juridiska och mellanstatliga förhållanden som finns reglerat av FN helt klart bevisat att Israel beter sig svinaktigt. Dock ska man komma ihåg att det inte är helt oskyldiga duvungar enbart som finns i The Palestine Community heller. Och i botten ligger de religiösa motsättningarna, som framför allt sätter stopp via de fundamentalas inflytande, kanske mest inom Israel. För att inte tala om USA:s roll…usch och fy!

  Men i det stora hela så håller jag med dej, både där och i det mesta av allt annat du bloggar om. Jag skriver oxå om politik, men även om musik (som du kan se) med nostalgisk prägel, samt om journalistik, litteratur och poesi och livets skönhet.

  MVh
  Leif (Fredagsmys i Radio 88)

 2. Gavril
  27 oktober, 2007 at 16:33

  ”det tog inte mer än sextio år”…

  Mig veterligen började rasismen och utrensningarna redan långt innan skamfläcken etablerades och när den väl den väl gjorde det kastade man sig över Palestinierna för att mörda och fördriva dem direkt.

  Ah, det är ideologin dummer…..sionismen, som legitimerar brotten mot mänskligheten och det faktum att en majoritet av ”landets” invånare faktiskt är lika vidriga rasister som politiken i övrigt. Utan sionism inget ”israel” utan nazism inget ”tredje rike”….

 3. Gavril
  27 oktober, 2007 at 16:43

  Ang. Leif´s kommentar ovan uppmanar jag honom att ta en titt på proportionerna.

  Med vilka medel skall landets ursprungsinnevånare försvara sig mot att bli utrotade och mördade för att det inte skall anses ”svinaktigt”?

  Debattinlägg i Jerusalem post kanske? Man har enligt FN-stadgar och mänskliga rättigheter all rätt i världen att försvara sig med alla till buds stående medel från modifierade nyårsraketer stenar och slangbellor mot denna ockupationsmakt rustad till tänderna med kärnvapen splitterbomber och obegränsat ekonomiskt och militärt stöd från västmakterna, främst USA…

 4. Darathar
  27 oktober, 2007 at 19:49

  Jag säger inte att palestinierna inte ska få el och hjälp från Israel.
  Men är det inte lite dubbelmoral från palestiniernas sida? När de kräver el, bränsle och vård, samtidigt som de skjuter raketer mot landet och väljer ett parti som inte erkänner Israels existens??

 5. 27 oktober, 2007 at 20:07

  Även om jag förstår palestiniernas ilska så tycker jag att det vore bättre att skjuta raketerrna mot bosättningarna som någon skrev här förut. Det är illegala bosättningar, de är på palestinsk mark, och bosättarna är beväpnade till tänderna.

  Och den dagen israelerna erkänner palestiniernas rätt så kommer de säkert oxo att erkänna Israel ska du se…

 6. skurt
  27 oktober, 2007 at 22:52

  jinge,visst är bosättningarna illegala.men det legitimerar ändå inte att beskjuta bosättningar utan urskiljning och framförallt inte mot alla dess invånare vilka består av en stor andel människor som inte deltar i strider.exempelvis barn.attacker måste koncentrera sig på de som kan anses tillhöra en väpnad gren.annars endast mot en civilperson när denne kan anses delta i striderna.

 7. 27 oktober, 2007 at 23:16

  Snacka inte bort detta Skurt!

  VARENDA bosättare är en ockupant. Vad säger Genevekonventionen om dessa?

  Vad säger våra egna militära myndigheter att vi ska göra om vi ockuperas?

  Har du uppgifter som talar emot detta så vill jag att du lägger fram dessa med referenser.

 8. skurt
  28 oktober, 2007 at 00:24

  att palestinierna har rätt att bekämpa en ockupation ger inte palestinier rätt att använda våld mot civila israeler oavsett om dessa befinner sig på bosättningar som förklarats illegala.distinktionsprincipen och proportionalitetsprincipen gäller likväl.för inte anser du att barnen på bosättningarna är legitima mål?

  internationella röda korsets uttalande från 5 deccember 2001 som avhandlar de ockuperade områdena förbjuder i annexe 2 punkt 7 uttryckligen attacker riktade mot civila:
  ”Thus indiscriminate attacks, such as bomb attacks by Palestinian individuals or armed groups against Israeli civilians, and acts intended to spread terror among the civilian population are absolutely and unconditionally prohibited.”
  http://www.icrc.org/Web/Eng/siteeng0.nsf/html/5FLDPJ

  amnesty har i kapitel 5 en bra genomgång om vilka som anses som civila enligt internationell humanitär lag och tar även upp frågan om bosättare är giltiga mål.frågan kan inte besvaras med ett generellt ja eller nej enligt amnesty utan är avhänhigt om de deltar i fientligheter:
  ”A large number of settlers are armed and settlers have sometimes attacked Palestinians and destroyed Palestinian houses and other property. However, settlers as such are civilians, unless they are serving in the Israeli armed forces.”

  ”Settlers, like any other civilians, cannot be targeted and only lose their protection from attack if and for such time as they take a direct part in hostilities (Article 51 (3) Protocol 1). (70)”
  http://web.amnesty.org/library/index/engMDE020032002

  israeliska människorättsorganisationen är av samma åsikt:

  The illegality of the settlements has no effect at all on the status of their civilian residents.The settlers constitute a distinctly civilian population, which is entitled to all the protections granted civilians by international law.

  http://www.btselem.org/English/Israeli_Civilians/

 9. Anders J
  28 oktober, 2007 at 04:28

  Jag undrar en hel del över israelernas agerande. Förmodligen, tror jag, hålls de under armarna främst därför att USA vill åt oljan i arabvärlden. Det är enda skälet till att Bush kommer att bomba Iran och till att Hillary inte drar tillbaka trupper från Iraq när hon blir president.

 10. 28 oktober, 2007 at 06:26

  Personligen anser jag att alla illegala bosättare på det territorium som FN tilldelat palestinierna är legitima mål. I alla händelser om de inte är biståndsarbetare, sjukvårdare eller liknande. I alla händelser när de de facto är – ockupanter.

  Men det är intressant att du väljer att citera Amnesty, Icrc och Btselem eftersom dessa möjligen indirekt refererar men på intet sätt är någon rättskälla.

  Det jag påstod, att jag tycker att det är mer legitimt att skjuta raketer på beväpnade illegala bosättare på Västbanken än på civilister i Sderot, väljer du på det sättet att bortse ifrån.

  Orsaken till detta är ju inte svår att lista ut. Personligen är jag en tämlig fridfull man, och tillika pacifist, men när besvikna och frustrerade palestinier skjuter raketer in över apartheidmuren så begår de brott mot Genèvekonventionen och folkrätten. Därför tog jag fram den kommentar här som någon skrivit, det vore bättre att de sköt raketer mot illegala bosättningar.

  Det ligger MYCKET i ett sådant argument. Att du blir orolig för dina vänner bosättarna är uppenbart, men för min personliga del anser jag att de är ockupanter, tillika beväpnade. Och hur många palestinier har inte skjutits ihjäl av dessa bosättare? Dessa bryter mot samtliga resolutioner och utslag som kommit från FN efter Nakban, de bryter mot Genèvekonventionen och palestiniernas självklara mänskliga rättigheter.

  Om du inte anser att palestinier har några rättigheter så blir det ju svårt att föra någon diskussion.

  Och det blir totalt meningslöst eftersom du redan i förväg har bestämt dig för att din uppfattning är den enda rätta och dessutom tar till känslomässiga övertoner i form som ”anser du att barnen på bosättningarna är legitima mål?”

  Det är möjligen ett effektivt retoriskt grepp, men du hade lika gärna kunnat fråga om de palestinska barnen är legitima mål när israel skjuter raketer mot civila i Gaza eller på Västbanken. Det gjorde du nu inte, därför inser jag att det är meningslöst att föra någon diskussion med dig.

  Att Röda Korset förbjuder, som du skriver, har noll rättsverkan utom i landet RödaKorsien, en hittills oupptäckt nation. Jag talade om internationellt gällande konventioner och fördrag. Men taktiken är uppenbar, men jag är inte imponerad Skurt!

  Att diskutera viktiga saker med maskerade som låtsas vara seriösa gillar inte jag. / EOD

 11. Sara G
  28 oktober, 2007 at 09:26

  Jag kan inte förstå varför palestinierna liksom alla andra folk som är ockuperade INTE HAR RÄTT ATT FÖRSVARA SIG utan beskrivs som terrorister.
  Hela tiden nämns beskjutningen av de hemmagjorda, primitiva raketerna som man söker försvara sig med SOM TERRORISTANGREPP.
  Men vad israelerna varje minut gör tystas ner eller nämns aldrig.
  Den där retoriken att alla är vi lika goda kålsupare fungerar inte i den här konflikten.
  ISRAEL BEGÅR DAGLIGEN BROTT MOT FOLKRÄTTEN EMOT LANDETS URINVÅNARE – PALESTINIERNA!
  Och stjäl oavbrutet mark.

  Jag tycker att hela tiden hänvisa till förintelsen medan man själv söker förinta sina grannar inget annat är än direkt osmakligt!

 12. Magnus
  28 oktober, 2007 at 09:59

  Det är klart att det är ok att angripa ockupanter när dessa befinner sig på ockuperad mark. Den där ”Skurt” är bara en i raden av desinformatörer.

 13. Sara G
  28 oktober, 2007 at 10:20

  Bara tre år efter förintelsen förstörde isralerna fyrahundra palestinska byar. Israel till och med inrättade ett statligt ministerium med uppgift att planera förstörelsen.
  Det är obegripligt att omvärlden fortsätter ignorera alla brott israelerna utfört och utför
  och fortfar med att kriminalisera och demonisera ett helt folk, när dom i själva verket är bland mest brutala förövare i vår tid.

 14. Jonatan
  28 oktober, 2007 at 17:45

  Jinge:
  VARENDA bosättare är en ockupant. Vad säger Genevekonventionen om dessa?

  Barn också då, antar jag?

 15. Christer W
  28 oktober, 2007 at 18:21

  Jonatan, eftersom hela familjen är bosättare så även barnen ockupanter. Däremot faller ansvaret för att det är så på föräldrarna.
  De tyska familjer som var i norge under kriget var ockupanter och blev utvisade till tyskland, även om det var endast mannen som hade en aktiv roll.

 16. 28 oktober, 2007 at 19:00

  Israel och USA, världens största och mesta skurkstater. Simple as that.

 17. Rawia Morra
  28 oktober, 2007 at 21:46

  Ja, vad ska man säga när man använder barnen som en sorts alibi för att legetimera Israels övergrepp?

  Uppriktigt sagt??? Bosättarbarn som kissar på palestinier eller i palestiniernas drycksvatten, tonåringar som slår palestinska tonåringar och deras föräldrar, som hindara andra barn från att komma fram till skolan, sådana skulle jag slita i stycken utan att blinka! Det är deras föräldrar som har uppfostrat dem till monster och som monster ska de behandlas!

 18. Rawia Morra
  28 oktober, 2007 at 22:50

  Darathar kommentar 4

  Är du naiv eller låtsas du bara? Tror du att palsetinierna FÅR någonting av Israel? Israel tar betalt för allt, och det rejält.

  Palestinierna skulle hemskt gärna vända sig tilla andra att handla av, om det var möjligt. Israel belägrar dem och Israel säljer till dem och hindrar dem att vända sig till andra!

 19. skurt
  29 oktober, 2007 at 06:31

  rawia,det sista jag skulle vilja göra är att legitimera israels övergrepp.tvärtom är dessa övergrepp något jag på portaler och bloggar ofta har påtalat.däremot blir jag beklämd och besviken av det du och jinge skriver och det språkbruk ni här använder.om de som du beskriver blivit uppfostrade till monster och ska behandlas som monster blir det då passerbart att se dom som legitima mål för attacker?

 20. 29 oktober, 2007 at 07:57

  Skurt! det sista jag skulle vilja göra är att legitimera israels övergrepp.tvärtom är dessa övergrepp något jag på portaler och bloggar ofta har påtalat.däremot blir jag beklämd och besviken av det du och jinge skriver och det språkbruk ni här använder

  Jag vet inte om det är så intressant vad du skrivit på andra portaler och bloggar faktiskt. JAG har inte läst detta och förstår bara att du antyder att du är en progressiv pajsare. Det är visserligen möjligt att du har rätt, men jag tycker inte att du ska klaga över Rawias språkbruk. Hon har personlig erfarenhet av den här konflikten, och dessutom på ett ur hennes personliga synvinkel
  – ett mycket tragiskt sätt.

  Och hon har, på samma sätt som du vill göra gällande, skrivit om detta på bloggar.

  Mitt språkbruk är du välkommen att diskutera, men samtidigt kanske jag ska påminna dig om att det finns TUSENTALS bloggar där du slipper att konfronteras med mitt språkbruk. Det kanske är bättre att du söker dig dit?

 21. Sara G
  29 oktober, 2007 at 11:49

  Skurt, eftersom Israel äger den enda infrastruktur som är värd att tala om i området så får palestinierna dyrt köpa vatten och elektricitet efter att Israel totalt har raserat deras tidigare samhällsstruktur.
  Palestinierna är helt i händerna på israelerna, lever(knappt lever) efter deras godtycke.

  http://palestinechronicle.com/story-10260730819.htm

 22. Rawia Morra
  29 oktober, 2007 at 14:38

  Skurt,

  Vad sägs om att du tar en tur på youtube och kollar lite hur bosättarbarnen är, hur de beter sig mot palestinier.

  Om bosättarbarnen slår dina barn, och du försöker förhindra det, och de slår dig,inför dina barn, och skyddas av israeliska soldater, så vill jag veta vad du tycker om dem då.

  Om en bosättarkvinna attackerar dig i ditt hem och slår dig, också skyddad av en israelisk soldat som väntar på att du ska göra motstånd så att han kan skjuta dig, skulle du se dem just som barn och kvinnor?

  Titta på youtube och återkom gärna!

 23. skurt
  29 oktober, 2007 at 15:10

  rawia,jag har själv sett några av dessa klipp och den behandling dessa palestinier får ta emot är både förnedrande och kränkande.det är klart att man blir upprörd!eftersom jag inte är önskvärd av jinge på denna blogg så ger jag jinge tillstånd att ge dig min mailadress där jag kan få tillfälle att förklara mig för dig ytterligare.hoppas att vi syns där.

  vänligen skurt

 24. 29 oktober, 2007 at 15:17

  Men Skurt då!? Blev du stött?

  Du gnällde på mitt språkbruk och jag bara gav dig en viss bloggkonusmentsinformation. Det var inte illa menat. Jag kan bli RIKTIGT elak om jag vill, det där var väl inget… :-)

 25. 29 oktober, 2007 at 15:47

  Problemet är att beväpnade bosättare och israeliska soldater använder sig av civila som mänskliga sköldar. Bosättar-milisen bor hemma hos civilister, soldaterna åker på vanliga bussar, de rör sig bland vanligt folk.

  Collateral Damage kallas det när civila drabbas när militära mål attackeras. Det är alltid fel och tragiskt, man är skyldig att försöka undvika detta så långt som möjligt.

  Som tur var är palestinierna långt bättre på att undvika de civilister som israelisk militär och milis gömmer sig bakom än vad israelerna är. Fortfarande dödas långt fler civila palestinier än civila israeler.

 26. skurt
  29 oktober, 2007 at 19:59

  Detta gäller här:

  § Din kommentar måste följa netiketten.
  § Du får inte skriva så andra kan uppleva det som kränkande.
  § Länka till egen hemsida i rutan för URL, ingen annanstans.
  § Du måste fylla i en fungerande mailadress.
  § Provocerande kommentarer raderas 
  
  Din kommentar får inte innehålla:
  
  § Hets mot folkgrupp och liknande uttalanden.
  § Uppmaningar till brott.
  § Kränkande formuleringar, hot, obsceniteter eller stötande uttalanden.
  § Länkar till andra sidor än till erkända medieföretag.
  
  
  
  § Använd INTE kommentarsfunktionen som brevlåda till mig.
  § Håll dig till ämnet för bloggposten. Det är ingen mänsklig rättighet att få kommentera här, inte heller ingår det i någon slags yttrandefrihet. Följer din kommentar ovanstående och dessutom vett och etikett så kommer den att visas så snart den godkänts.

 27. 29 oktober, 2007 at 20:14

  Jag vet inte VAD du har för problem ”Skurt”. En gång till och det är spamfiltret!!

 28. Jonatan
  29 oktober, 2007 at 22:15

  Jonatan, eftersom hela familjen är bosättare så även barnen ockupanter. Däremot faller ansvaret för att det är så på föräldrarna.
  De tyska familjer som var i norge under kriget var ockupanter och blev utvisade till tyskland, även om det var endast mannen som hade en aktiv roll.

  Ja, vad ska man säga när man använder barnen som en sorts alibi för att legetimera Israels övergrepp?

  Uppriktigt sagt??? Bosättarbarn som kissar på palestinier eller i palestiniernas drycksvatten, tonåringar som slår palestinska tonåringar och deras föräldrar, som hindara andra barn från att komma fram till skolan, sådana skulle jag slita i stycken utan att blinka! Det är deras föräldrar som har uppfostrat dem till monster och som monster ska de behandlas!

  Har jag förstått saken rätt: Det är föräldrarnas ansvar plus att de är monster och därför är det moraliskt försvarbart att döda bosättarnas barn?
  Stämmer detta, Rawia och Christer W?

Comments are closed.