Och Reinfeldt kliar sig i håret?


Regeringen Reinfeldt möter hela tiden nya motgångar i opinionen, är det inte väljarsympatierna som sjunker så är det betygen för regeringens ministrar.

AB: ”Svenska folket ger regeringen Reinfeldt underbetyg. Bara fyra ministrar får godkänt enligt Aftonbladet/Sifo. Sifo har på Aftonbladets uppdrag låtit svenska folket sätta betyg på regeringens statsråd i tolv år. Aldrig tidigare har den klarat sig så illa som i årets mätning.”

Jag har sagt det flera gånger förut, jag tror att den här regeringen kommer att spricka. Orsaken är enkel, regeringens småpartier riskerar sin riksdagsplats i nästa val om inte opinionen svänger rejält. Och vad kan de göra åt saken? Jo det enda är att ta strid med moderaterna om en fråga och på det sättet fälla regeringen. I första hand gäller detta kristdemokraterna som är de som verkligen hänger på ett tunt snöre.

Fäller de regeringen så kommer alla väljare tillbaka plus en hel del nya. Nu är det Alf Svensson som gått ut med kritik mot regeringen, och vi kan nog förvänta oss att Göran Hägglund kommer att hänga på det tåget. Möjligen kan det ta ytterligare ett år, men mitt tips är – nyval.

Fyra statsråd godkända, det är rent historiska proportioner detta tar…

AB SvD Dagen HD Svensson


Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Reinfeldt, Politik, Högerregeringen, Grottliberaler, Stureplanscentern, Opinion, Regeringen, Betyg, Kristdemokraterna, Nyval [/tags]


37 svar till “Och Reinfeldt kliar sig i håret?”

  1. Och vad händer om regeringen fälls.Troligtvis ingenting.
    Förmodligen blir det då en minoritet/expiditionsregeringen med ett eller två borgerliga partier som staffagefigurer eftersom s vill inte ha makten förrän vid ordinarie val.
    Sedan blir det traditionell tjänstemannapolitik som vanligt utan några politiska ambitioner som gäller de stora folklagren. På sin höjd ska folket betala skatt för att finansiera tjänstemannaapparaten, verksamheterna är ju av underordna betydelse.

  2. Är det nån som minns hur länge sen det var som den förra regeringen hade under 30 procent i opinionsmätningarna? Mycket dåligt då men bara ganska dåligt idag…

  3. Förstår att du satte ut frågetecknet. För det syns inte klart om han verkligen kliar sig i håret ;-).
    Jag vet inte heller hur historiska proportionerna är när det gäller statsråden, kanske rör det sig om mannaminne eller AB-minne? Mannaminne lär vara tre månader och AB-minne räcker så långt att man åter kan använda trästilar på löpet (numera tre dagar). I förra valet fick ju samtliga då sittande statsråd underkänt. Vilket förhoppningsvis kommer att hända igen. Och igen. Och så vidare.

  4. Vad kul det kan vara att hoppa på skalliga människor. Sandlådediskussion är vad det är.

    Jag hade velat ha några jämförelsesiffror med vad jag anser är den sämsta regeringen genom tiderna (Carl Bildts).

  5. Jämföra med Bildt, det blir ju som att jämföra ett Bildts division 3 lag mot ett reservlag i gärdsgårdserien.
    Så taskig kan man ju inte vara mot Bildt för det var ju ändå Sveriges bästa regering, sa han.

  6. Men hörrni – brukar det inte börja så här varje år? Oavsett regering. Allt är pest, allt går dåligt och domedagen är nära? Reheringen är kass och ministrarna får dåliga betyg.

    Se lite ljust på framtiden gott folk, vi går mot ljusare tider nu…

  7. Jag funderade på att ringa upp Centern,Folkpartiet och Kristdemokraterna och fråga vad fan de håller på med?

    (Man kan använda telefonen på arbetsförmedlingen om man är snål…)

  8. Tankebubbla:
    Det här med julgranar lär komma från Tyskland, Reinfeldt är ett tyskt namn, jag har ju tyska rötter, som granen, hmm, jag tror att jag känner ett visst släktskap, Tyskland är nog mina drömmars land, annat än det här tråkiga, borskämda folket som aldrig blir nöjda…

  9. God fortsättning på det nya året, Mary!
    Med den här regeringen är det bara de redan rika och besuttna som kan se framåt med en belåten suck.
    Det vore synnerligen intressant att se någon statistik på hur många som ramlat mellan stolarna under moderötternas första regeringsår. För vi vet att utanförskapet d.v.s den största klasskillnaden inte på något sätt minskar genom att man driver någon slag kosmetisk arbetspolitik.

    Som vanligt får pensionärerna inte ett dugg av skattelättnader eller ett höjt bostadstillägg, trots att inflationen ökar oroväckande.

  10. God Fortsättning själv Sara och Christer – jag finns…

    Pensionärerna kommer att få sina pensioner höjda rejält har jag hört och då behövs kanske inte bidragen?

    Jag skulle också vilja veta hur många det är som egentligen trillat mellan stolarna.

  11. Någon rejäl höjning av pensionerna, Mary, tror jag inte det blir, för vi kommer snart att hamna i en djup ekonomisk svacka. Alla tendenser pekar ditåt…
    De som lever på endast sin garantipension, ungefär 4000 kr i månaden, är nog mycket tacksamma att, de åtminstone med lite pusslande, kan överleva tack vare bostadstillägget.
    De kvinnor som har arbetat hårt tillsammans med mannen
    på gården eller hjälpt till med företaget är nog tacksamma för det lilla ”bidraget”, som kompensation för sitt hårda arbete…
    Jag vet också att här på Österlen har många fattiga slitit på de större gårdarna under hela sitt arbetsliv och som tack för det – en utsliten kropp och en minimal garantipension.

  12. Som sagt halvfyllt eller halvtomt glas – min personlighet håller alltid på halvfullt…

    Livsstil kanske man kan kalla det. Jag tror att det blir bättre pensioner.

  13. Men Borg sa i Tv att nu blir det inga mera pengar till någon grupp den här mandatperioden. Så att pensionerna skulle öka är nog bara ett önsketänkande.

  14. Med tanke på att arbetslösheten inte varit så låg på över 12 år så är där troligen fler som fått det bättre än som fått det sämre.

    A-kassehöjningen tycker jag inte man ska gnälla på. Jag har inte någon jättehög lön men efter skattesänkningen så tjänade jag på det.

    Dock tycker jag att man borde satsa mer på skola och sjukvård de kommande åren (och låt bli att sälja ut sjukvården för f-n).

    Det hade varit kul att se en lista på alla saker som regeringen infört eller ändrat på sedan man kom till makten så att man hade fått en överblick och kunnat tycka till på varje enskild punkt.

  15. Livsstil – att vara glad och inte gräva ner sig i det andra gärna kallar elände. Det mesta går att fixa ser du…

  16. Visst, Mary det ordnar sig nog säkert alltid för dig!
    Och för de enprocentare av svenskarna som äger 40 procent av all rikedom.
    Men jag tror inte att de som knappast överlever här och ute i världen har den pigga och djävligt trista och inskränkta och aningslösa inställningen som du representerar.
    ”Det ordnar sig alltid om man tar det som det kommer”, det är Marys lilla filosofi…
    Fy för bövlen!

  17. Sara du får ursäkta. För det första så vet du ingenting om hur jag har det. Du dömer utifrån det du läser in i mina åsikter bara.

    Du vet att jag är en allmänt gladare person än du är, den saken är tydlig.

    Hur man kan säga Fy för bövelen för att någon är glad. Det problemet är inte mitt i alla fall. Vill du vara nere och sur och allt är botten så det ditt val.

  18. #27 Sara G – 1% av Svenskarna äger 40% av all rikedom? Stämmer det där? Har du någon källa till det?

    En sak man ofta glömmer bort är att den klassiska arbetarklassen existerar ju inte längre.
    Idag är grundlönen för en lokförare 30000, sophämtare kan tjäna 34000 (som mest dock – i en normalstor kommun kan man räkna med 23-24000 i ingångslön) och vvs-montörer och elektriker 36000. Murare, snickare och målare är bristyrken som alla har höga ingångslöner.
    Byggnads fina avtal med 100% ob och övertid är inte så tokiga heller. När jag var väktare var ob under 25%.

    De kvarstående proletärgrupperna idag är i princip städare och möjligtvis sjuksköterskor och lärare.

    Här kommer en jobbig länk och jag har ingen aning om hur jag kan korta ner den. :)
    http://di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fO%3dIndex%26ArticleID%3d2007%5c12%5c14%5c261909

  19. Nu blev det något fel på min länk, jag kan inte det här.
    Men det finns hur många källor som helst som påvisar detta.

  20. Mary, person och sak hör i de flesta fall inte ihop. Jag är för det mesta en mycket gladlynt person. Dessutom kreativ här hemmavid med min konst.
    Men jag är också djupt oroad av världsläget och alla orättvisor runt omkring…

  21. #31 Sara G – Tack jag hittade. :) http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1756612

    Rätt skrämmande egentligen. Dock så hade jag velat se en jämförelse med hur många jobb dessa människor skapar direkt och indirekt. Jag bryr mig inte så mycket ifall någon tjänar en massa pengar så länge han gör så att jag och en massa andra har ett jobb.

    Men nu har två forskare även räknat in det kapital som svenskar flyttat utomlands och de förmögenheter svenskar som bor i andra länder har.

    Då stiger den rikaste procentens andel av den totala svenska förmögenheten från 20 till närmare 40 procent.

    Det där är lite intressant. I mina ögon tyder det på att förmögenhetsskatten var en dålig skatt pga att den fick folk att flytta ifrån landet. Å andra sidan vet man ju inte om dessa människor hade flyttat ifrån iaf – men då hade man ändå inte fått in några skattepengar.
    De som redan flytt lär väl inte flytta tillbaks.

  22. Marcus, det finns redan helt utmärkta sätt att ta sig förbi förmögenhetsskatten om man är ekonomiskt kreativ, mycket förmögen och helt skrupelfri, utan att flytta från landet. Det har tusentals gjort genom åren.

  23. #35 Sara G – Men det gjorde den inte mindre poänglös, en skatt som egentligen inte gör något är ju ingen skatt. Lite som företagsskatten (eller vilken det nu var) som man pratade om nyligen. Och hade man inte kunnat ta sig förbi den hade man flytt landet, och då hade den fortfarande varit poänglös. Det är en catch 22-skatt helt enkelt.

  24. Läs gärna Jens Lapidius Snabba Cash, där finns allt du behöver veta om hur man trixar.