Occupy Wall Street ett år – vad gör man?



Igår var det inte bara 100 år sedan min tyvärr avlidna mor föddes i Mjöträsk, Niemisel, Norrbotten, där släkten bott i 10 generationer. Men det var igår också 1 år sedan Occupy Wall Street (OWS) utsåg Zucotti Park i New York till ett första högkvarter. På hemsidan för OWS (http://occupywallst.org/) beskrivs olika planerade aktiviteter på ettårsdagen. Som mest har OWS funnits i 951 städer i 82 länder. Och rörelsen lever!

Dagens Nyheter skriver idag ”Över 180 demonstranter greps på måndagen när proteströrelsen Occupy Wall Street markerade sin ettårsdag genom att försöka blockera ingången till New York-börsen. Ett tusental demonstranter hade samlats vid Zuccotti Park i Manhattans finanskvarter vid Wall Street för att visa att proteströrelsens missnöje över finansmarknaden kvarstår.”
Liknande rapporter finns i andra massmedia.

Enligt hemsidan är ”Occupy Wall Street en motståndsrörelse utan ledare av människor med olika hudfärg, kön och politisk övertygelse. Det enda vi alla har gemensamt är att vi är 99% som inte längre tolerera girigheten och korruptionen hos 1%. Vi använder den revolutionära arabiska vårens taktik för att uppnå våra syften och uppmuntra användningen av ickevåld för att maximera säkerheten för alla deltagare. Den enda lösningen är världsrevolution.”

Tidningen ETC hade en artikel 14/9 ”Blockad av börsen i New York på måndag” (dvs. igår).
När lägret i Zuccotti Park utraderas av polis 15/11 hade en fungerande infrastruktur byggts upp: sanitetsanläggningar, gratis matbespisning, trådlöst internet, ett sjukvårdstält, ett bibliotek, dagliga föreläsningar, workshops och möten.

Ed Needham, en av talespersonerna för OWS, som har en platt organisationsstruktur menar att ”Den fysiska ockupationen spelade en nödvändig roll i lanseringen av OWS och Occupy-rörelser i resten av landet, men krävde också en enorm mängd arbete. Arbetet har sedan dess omdirigeras till massor av andra åtgärder.”

Han menar att OWS fäst uppmärksamheten på att de senaste 30 åren har inneburit den största överföringen av rikedom till de rika någonsin i USA, en systematisk korruption i samverkan mellan de rika och det politiska system samt en snabb urholkning medborgerliga friheter.

Bland de mer allmänna slagorden om ekonomisk rättvisa från OWS har även funnits konkreta förslag. Det gäller bland annat återinförandet av Glass-Steagall Act. Lagen infördes under depressionen på 1930-talet och lagens avskaffande under Clintons administration underlättade den pågående utvecklingen av spekulationsekonomin, som bland annat ledde till den stora ekonomiska krisen 2008 och framöver.

Vidare har OWS fått uppmärksamhet i media på den ofantliga omfattningen av studielån till studenter, 1000 miljarder dollar, som kan vara en grund för en kommande ekonomisk kris. OWS har också lyckats etablera samarbete med flera stora fackförbund.
Jag har i tidigare blogginlägg redovisat att OWS inställning till de två huvudkandidaterna i presidentvalet i USA kan sammanfattas med den slitna klyschan att det gäller ett val mellan pest och kolera.

I Sverige planeras inget firande uppger aktivisten John Fogelvik, som tror att det krävs att den ekonomiska krisen förvärras innan en rörelse som OWS kan få fotfäste


Med bristande kännedom om det aktuella läget kan jag bara göra några allmänna reflexioner:
-Det är mycket bra att rörelsen finns kvar och är aktiv
-OWS har lyckats behålla sin ursprungliga anti-kapitalistiska inriktning
-Vad man menar med ”World Revolution” är oklart
-Jag ser inget tydligt ställningstagande för någon form av ”socialism”
-Finner ingen tydlig idé om hur ett alternativt samhälle ska se ut
(lika litet som bland svenska vänsterorganisationer)
-Finner därmed förstås ingen tydlig beskrivning av hur man ska nå detta samhälle
-Finner inget tydlig ställningstagande till marxismen, den ideologiska riktning som dominerat för vänsterpartier och tidigt för socialdemokratiska partier.
-En förklaring är rimligen att man har olika uppfattningar i dessa frågor.


intressant.se, , , , ,, , ,
, ,,

DN 18/9
SvD 18/9
Expressen 18/9
Aftonbladet 18/9
SvT 17/9
ETC 14/9
Occupy Wall Streets hemsida DN om OWS SvD om OWS AB om OWS Expressen SvT om OWS DN SvD Aftonbladet Expressen SvT


Ett svar till “Occupy Wall Street ett år – vad gör man?”

  1. Att det inte finns någon klart uttalad blåkopia på hur samhället ska se ut är ett hälsotecken, på det här tidiga stadiet. Rimligen har man inte haft tid att diskutera fram något sådant på ett år.

    Däremot är den platta organiseringen och frånvaro av varje organiserande struktur tyvärr en svaghet. Det bäddar för smörgåsbord och brist på fokus. Och därmed tyvärr för en massa bortkastad energi.