Ny kupp på gång i Iran efter 65 år?


Idag är den 65 år sedan USA och Storbritannien störtade den folkvalde premiärministern Mossadeq och hans regering i Iran. Och nu tyder mycket på att det är dags igen – eller för krig.

Först kuppen 1953. ”Operation Ajax är den operation genom vilken CIA och MI6, med stöd av Irans shah Mohammad Reza Pahlavi, 15-19 augusti 1953 genom en statskupp avsatte landets folkvalda premiärminister, Mohammad Mosaddeq, och störtade dennes regering. Bakgrunden till Operation Ajax var att Mosaddeq nationaliserade landets oljekällor i enlighet med beslut som fattats i det iranska parlamentet året innan han blev vald. Detta skadade brittiska oljeintressen i Anglo-Persian Oil Company och under ledning av Kermit Roosevelt, släkting till Theodore Roosevelt, utförde brittiska MI6 och amerikanska CIA attacker mot nationalister, demokrater, religiösa ledare och moskéer, samtidigt som man spred flygblad som gav Mosaddeqs regering skulden. Kuppen genomfördes med stöd av den iranska militären under ledning av generalen Fazlollah Zahedi.” Wikipedia

Ja, det är en av USA:s många statskupper och stöd till statskupper i demokratier – men är världsledande. Se mer nedan!

1953 gick den absoluta huvuddelen av inkomsterna från Iran till anglo-iranska Ango-Iranian Oil Company (AIOC) – det brittiska oljebolaget som bildades 1908 och var föregångare till BP.

USA:s och Storbritanniens statskupp mot folkvald  regering i Iran 1953
USA:s och Storbritanniens statskupp mot folkvald regering i Iran 1953

Premiärminister Mossadeq sa “Our long years of negotiations with foreign countries [over a just distribution of oil revenues] have yielded no results… With the oil revenues, we could meet our entire budget and combat poverty, disease, and backwardness among our people.”
Han fortsatte ”Another important consideration is that by the elimination of the power of the British company, we would also eliminate corruption and intrigue, by means of which the internal affairs of our country have been influenced. Once this tutelage has ceased, Iran will have achieved its economic and political independence.”
Mossadegh arresterades tillsammans med tusentals anhängare, efter massdemonstrationer som organiserades med pengar från CIA, enligt frisläppta tidigare hemlighetsstämplade dokument. Den 19 augusti 1953 arresterades Mossadegh. Därefter återvände shahen från exil för att bli Washingtons man. Han regerade landet med extrem brutalitet och korruption tills den iranska revolutionen tog bort honom och hans klick från makt 1979. Kuppen i Iran 1953

Detta är en bakgrund till Washingtons oupphörliga demonisering av Iran idag. Den falska skildringen av landet som sponsor av terrorism och ett hot mot regionen har använts för att motivera Trump-administrationens ensidiga återkallelse från JCPOA (Iran-kärnvapenavtalet), de hårda sanktionerna och ett hotande krig.

Idag, 65 år senare
USA skapade vid årsskiften en enhet för regimskifte i Iran enligt en nyhetsrapport från radions Cecilia Uddén 2/1 kl 07.30. Nämndes inte i nyheterna senare under dagen.
Denna artikel beskriver mer detaljerat schemat och en handbok för en färgrevolution” i Iran: USA:s plan för regimskifte i Iran

Men nu går USA vidare och tillsätter en aktionsgrupp som kan ses som krigsförberedande.

Utrikesminister Pompeo
Utrikesminister Pompeo

USAs utrikesminister Mike Pompeo sa 16/8 att han skapat ”Iran Action Group” för att ”samordna arbetet med att ändra Irans inställningar”. CNNFör att leda denna grupp har han utnämnt planeringschefen i utrikesdepartementet Brian Hook. Hook ledde de misslyckade försöken att få med EU på USA:s linje att dra sig tillbaka från kärnkraftsavtalet med Iran. Jag har i rapporten nedan främst använt uppgifter i Ett steg till: USA tillsätter aktionsgrupp mot Iran

USA har gjort nästan allt fel, som Pål Steigan skriver.
* Både Israel och krigshökar i USA önskar en krig mot Iran.
* Men genom de hårda sanktionerna har USA fått Iran att alliera sig med Ryssland och Kina. Jämfört med angreppskriget mot Irak 2003 fahe Irak inget sådant skydd.
* USA har förlorat angreppskriget mot Syrien, som fått och får stöd av Iran och Hizbollah. Och i detta har Iran och Ryssland samarbetat bra. Iran har medeldistansraketer som kan utplåna USA:s illegala flygbaser i norra Syrien om USA angriper Iran från dessa.
* USA har strategiska militära baser som skulle ha kunnat spela en roll i en krig mot Iran, nämligen Incirlik-basen i Turkiet och huvudbasen för Gulfregionen, som ligger i Qatar. Men Turkiet kommer troligen inte att godta att Incirlik-basen används för detta. Airforcestimes
* Men USA har nu inlett ett ekonomiskt krig mot Turkiet som gör att Turkiet närmare sig Ryssland och Kina. Och USA:s stöd till Saudiarabien mot Qatar har sannolikt bidragit till att Qatar lovat att investerar 15 miljarder dollar i Turkiet.
* Och det är mycket tveksamt om Frankrike och Storbritannien ställer upp på att stödja ett angrepp på Iran.
* Iran har sannolikt fått uppdaterade versioner av ryska S-300-missiler vilket innebär att Iran har ett effektivt luftförsvar både mot flyg och missiler.
* Iran har andra vapen som USA borde frukta.National Interest
* Ryssland har i Syrien visat att man kan slå ut det elektroniska kommunikationssystemet för USA:s flyg, missiler och drönare.

Rouhani, Putin och Erdogan
Rouhani, Putin och Erdogan

intressant Andra om:
, , , , , , , ,


5 svar till “Ny kupp på gång i Iran efter 65 år?”

  1. Ingen risk, islamofascistiska länder sitter i ett strypgrepp som inte kan lossas. Däremot kan USA förstås kortfristigt köpa muslimer, eller om man vill se det som muslimsk utpressning, köpare och säljare har ett gemensamt intresse.

    Iran, ett av islams första ockupationsoffer, är förlorat för mycket länge sedan. Nu gäller det Europa.

  2. vår regering kommer nog att stödja även detta slaktande.en gåta att de vill att vi ska delta.