Nu tänker USA tvinga fram Nato-trupper till Afghanistan

Tyskland, Frankrike och några andra Nato-
länder har tackat nej till Natos begäran om truppförstärkningar till Afghanistan, något som USA inte anser att de kan göra.

Condoleezza Rice är nu på besök i Afghanistan och hon har talat med några journalister om USA:s behov av mer hjälp med talibanerna.

AB: ”USA och Storbritannien har båda uppmanat de andra Natomedlemmarna att bidra mer till stridsuppdraget i Afghanistan, speciellt i söder, där talibanerna är starka. Rice fick under flygresan frågan om vad som skulle hända om andra Natoländer inte bidrar med mer soldater, skriver AFP. Hon svarade:
– När slutsummeringen görs så kommer ni att finna att man har bidragit med fler soldater.
– Problemet är att vi måste se till att det blir rätt sorts soldater, på rätt ställen.
– Det är inte ett överväldigande antal som behövs – det handlar om en nivå som Nato kan och bör klara av.”

För mig är saken uppenbar, har USA dragit igång ett krig så får de minsann slutföra det också. Jag anser att vi omedelbart borde ta hem våra svenska soldater därifrån, detta trots att de inte förväntas bli indragna i direkta strider speciellt ofta. Vi har för närvarande 380 soldater i Isaf-styrkan, 380 soldater som står under Natobefäl. En general som dessutom är ifrågasatt som krigsförbrytare.

De som hävdar att vi är där därför att FN begärt det bör betänka under vilka omständigheter FN fattade det beslutet. Det var mer eller mindre utpressning från USA:s sida eftersom man annars avsåg att inte betala skulderna till FN. Det är stormaktens arrogans som tvingade FN att böja sig, det skedde först efter USA:s misslyckade bombkrig mot ett antal förmodat skäggiga män i bergen.

Svenska soldater bör definitivt inte delta i en ockupation av ett främmande land, oavsett vad för slags ockupation det rör sig om. Att marionett-
regeringen i Kabul vill ha svenska soldater i landet beror bara på att husse, George W Bush, sagt åt Hamid Karzai och resten av regeringen att tycka det. Det är dags att sluta upp med dessa charader.

AB DN SvD

Andra om , , , , , , ,

[tags]Condoleezza Rice, Hamid Karzai, Afghanistan, Nato, Isaf, Soldater, Kriget mot Terrorismen, Politik [/tags]

  19 comments for “Nu tänker USA tvinga fram Nato-trupper till Afghanistan

 1. Mr. G
  7 februari, 2008 at 18:17

  Colin Powell var mycket bättre än Condoleezza Rice.

 2. Rawia Morra
  7 februari, 2008 at 18:37

  Det är Natos första riktiga uppdrag! Första riktiga krig! Och det är ingen manöver här i Europa. Första verkliga provet! Och det verkar Nato inte riktigt klara av! Det blir spännande att se fortsättningen…

 3. 7 februari, 2008 at 18:47

  Jag hoppas att EU:s hårdvaluta bryter ryggen av den amerikanska djävulen. Därefter skall vi ta itu med deras massmedia och spärra hela kulturimperialismen…

  Ja man får ju önska iaf ?

 4. juan
  7 februari, 2008 at 19:16

  Jag förstår varför europeiska länder ska hjälpa usa med kriget ..det är dags att eu sätter gränser för det jävla landet. Alla europeiska länder borde dra tillbaks sina trupper.

 5. 7 februari, 2008 at 20:29

  GB! Det är uppgifter som Ekot haft, och tidningarna.

 6. Mr. G
  7 februari, 2008 at 20:37

  juan;
  EU kan inte sätta sådana gränser, vare sig de vill eller ej.

 7. Robert
  7 februari, 2008 at 21:10

  Intressant att se hur upprörda vissa blir över något som de själva aldrig behöver ta ansvar för?? Efter att ha tillbringat lite mer än ett halvår på plats så kan jag ju inte annat än undra vad NI har uträttat för ”världsfreden” mer än druckit rödvin i klubblokalen och marcherat fram o tillbaka med olika tomma slagord…tänkte väll det, nä just det ingenting!! Hur många av er som ondgör sig över vårt deltagande i Afghanistan öppnade munnen då kommunisterna ockuperade landet och öste färgglada minor i syfte att spränga sönder de afghanska barnen så att dessa inte med tiden skulle kunde använda vapen. Det finns många saker att ondgöra sig för och ja jag kan hålla med att det politiskt sett finns många saker att kritisera både USA, Sverige för OCH en rad andra länder (läs Tjetjenien, Gorgien mfl delrepubliker)men det svenska soldater gör bidrar till att ge folk en liten strimma hopp om en annan framtid. Tänk gärna på det till helgen när du njuter av ditt rödvin.

 8. 7 februari, 2008 at 21:38

  Jag förstår inte riktigt vad du pratar om Robert? Vad menar du att vi aldrig behövt ta för ansvar?

  För Bushs Kriget mot Terrorismen ??

  Hela jävla världen får ta ansvar för den mannens agerande. Framförallt irakier, över en miljon av dem.

  Sedan skriver du att ryssen slängde små färgade bomber, ja det är inte otroligt. Men fråga dig gärna oxo vem som utbildade och beväpnade talibanerna! Om du kikar västerut så finns det ett vitt hus där på andra sidan där dessa order kom ifrån.

  Sen drar du upp nåt om rödvin, du har kommit till fel ställe. Sista jag drack ett glas rödvin var väl ett par år sedan, därtill nödd och tvungen.

  Var du glad att du kom hem från Afghanistan levande istället. Vi vill ha hem alla 380 nu direkt, levande!

 9. 7 februari, 2008 at 22:09

  Käre Robert, själv var jag ute och demonstrerade med Svenska Freds mot Sovjets härjande i Afghanistan. Liksom jag demonstrerade mot kriget i Tjetjenien. Och det i Irak. Var var du vid något enda av tillfällena?

 10. Omar
  7 februari, 2008 at 22:31

  Svenska trupper gör bedriver ett enastående arbete i norra Afghanistan, och jag hoppas att de får chansen att fortsätta göra det. Jag hoppas att mer svenskar sänds dit så att människorna i afghanistan förhoppningsvis kan gå en ljus framtid till mötes!

 11. Jens
  7 februari, 2008 at 23:50

  9/11 var inte ett anfall mot USA det var ett anfall mot västvärlden, där vi som bekant ingår. Därför är det vår skyldighet att ha trupper i AF. Ni som sägar annat är antagligen nån form av kommunister som ser framemot att USA blir bombat av de skäggiga männen.

 12. 7 februari, 2008 at 23:53

  Tänk på livstycket Jens! :)

 13. moe
  8 februari, 2008 at 01:04

  Tjena Robert!
  Du verkar vara såååå lätlurad att tro att dessa människor i Afganistan älskar dig eller övriga utlänska soldater såååå mycket. Jag kommer ihåg när jag var 7år gammal och lekte på en av beiruts gator, vilken hat jag (vi) kände gentelmot de utlänska ”fredsbevarande” styrkor. De var där för att skydda oss ju. Men redan då, som sjuåring fattade jag att de inte var där för min skull igentligen. De var där någon annans vinning. Är du en sådan människa som verkligen tror att ni är där för att sprida demokrati så har verkligen missat något. Varför spred ni inte demokrati redan innan den 11 september. Det ni håller på med nu är enbart en en hjälp till en hämndaktion.

 14. moe
  8 februari, 2008 at 01:16

  Nya ordboken
  Fredbevarande= USA skyddande
  Sprida demokrati= tvinga på folk västerlänsk tradition och tankar
  Terrorister= alla som inte håller med USA
  Goda människor= Alla som håller med USA inklusive alla blodtörstiga diktaturer som är rädda för att förlora sin makt.
  Bad guys= De som vägrar ”krypa till korset”.

 15. Harri
  8 februari, 2008 at 02:46

  Nato = USAs extra armé ?

 16. Mary
  8 februari, 2008 at 05:12

  Vi borde inte alls delta under befäl av Nato. Nato är en militärallians, ingen kamratklubb.

 17. Kurt
  8 februari, 2008 at 05:51

  Jag tror inte Sverige kommer ha kvar trupper speciellt länge i Afghanistan, det finns ju mera lukrativa områden i världen där de kan hjälpa till att ordna fina affärskontrakt åt Carl Bildt. I Tchad finns det ju t ex olja som Bildt vill ha tag i.

 18. Sara G
  8 februari, 2008 at 08:20

  Den ”strimma hopp” deltagarna i Natos s.k ”fredsbevarande” Iforstyrkor inger Robert kan inte bero på något annat än ett intagande av ett stort antal glas av något betydligt starkare än rödtjut.
  Jag som inte dricker något alls ser bara nattsvart mörker – och ännu mera våld och elände ju fler av Bushs pojkar som kommer in på krigsscenen.
  9/11 blev den förevändning Väst behövde för att komma åt oljan. Oljan och ingenting annat än den är anlednigen till de nya kolonialkrigen både i Asien och Afrika.

 19. moe
  8 februari, 2008 at 15:36

  Tjena du ochså Jens!
  Du kör med vi mot dem stilen, eller hur? Ursäkta mig bara en liten stund. Jag ber alla andra om ursäkt, för jag ska sjunka till din nivå en stund för att bemöta dina idiotiska och rasistiska påhopp, har en muslimskt land nånsin anfallit en kristet land???? Har motsatsen skett??? Just det du tycker säkert att det som skedde i New York är makabert eller hur? Men det som hände i Japan är väl okej eller (atombomben du vet). CIA har flera gånger varit skyldig till en massa moskesprängningar bla den i Beiruts södradel (orkar inte leta upp årtalet) där flera hundra människor dog. Vill du ha flera fall kan du säga till så kan jag skicka de som personlig mail direkt till dig.
  Du tycker att det vår skyldighet att hjälpa USA att försvara västvärlden, men tänk tvärtom, vi måste stoppa USA (diplomatist, vi behöver inte anfalla dem alltså) för att försvara västvärlden. Är USA inte ute och skövla och mörda så finns inga bittra människor, ingen hat ,varken mot USA, Israel eller nåt annat land.
  Din fula påhopp syfta på att vi i väst kan döda råna och bomba, men de får inte göra något tillbaka. Är ”de” djur eller?

Comments are closed.