Nu ska USA jaga terrorister i virtuella världar


Det finns anledning att fråga sig om USA har alla kossor hemma i spiltan idag när SvD berättar denna märkliga nyhet:

SvD: ”Den amerikanska underrättelsetjänsten tänker ta kriget mot terrorismen vidare till onlinespel som World of Warcraft. Målet är att upptäcka terrorister och misstänkta personer som gömmer sig i virtuella världar.

Det är inte bara inom al-Qaida och andra terrororganisationer som terrorister gömmer sig. Nu tänker den amerikanska underrättelsetjänsten ta kriget mot terrorismen vidare till dataspel som World of Warcraft och andra virtuella världar.”

När jag för något år sedan installerade Second Life på min dator för att kolla, så första gången jag ramlade in i den virtuella världen blev jag direkt antastad av två olika personer med någon minuts mellanrum som frågade mig om jag talade arabiska. Jag tyckte att det var utomordentligt märkligt, jag hade inte ens hunnit skaffa mig kläder, inte ens lyckats lista ut hur man manövrerade sin figur.

Men det kanske är ett sätt som USA:s underrättelsetjänst har, man spanar t.o.m. i den virtuella världen efter skummisar. Egentligen borde jag gå med i Second Life igen och kalla mig något som en efterlyst terrorist heter. Eller varför inte starta en blogg i Usamas namn?

Hur den amerikanska underrättelsetjänsten ska hitta ”terrorister och misstänkta personer som gömmer sig i virtuella världar” förtäljer inte historien…

1) Finns Second Life kvar fortfarande?

2) Är verkligen USA på riktigt?

SvD

Andra om , , , , , , , , , , , ,

[tags]virtuella världar, second life, kriget mot terrorismen, usa, underrättelsetjänst, cia, nsa, echelon, spioner, fbi, the patriot act, integritet, politik[/tags]


14 svar till “Nu ska USA jaga terrorister i virtuella världar”

 1. Välkommen till WoW!
  Det enbart 9 miljoner i WoW, jag har en fin karaktär där. Välkommen att beundra, grön och fin :)

 2. Jinge,

  Uppriktigt sagt så tror jag att man vill få så många människor som möjligt att delta i dödandet av araber i den virtuella världen. Det finns idag dataspel där man kan förinta araber på löpande band och demolera arabiska städer, men det här blir ju ofantligt mycket större, särsklit med tanke på att det är helt gratis. Amerikanerna bjuder på det! Bussigt!

 3. USA ligger långt efter Sverige. SÄPO har ju befunnit sig i virtuella världar i över 40 år!

 4. Jag tror att ni är på fel spår när ni flabbar åt övervakningen av virtuella världar. Syftet är förmodligen inte att spränga virtuella araber, utan det gamla vanliga:

  – smyglyssna på kommunikation

  En annan tänkbar förklaring är att de har insett att det kan komma att strömma rätt mycket verkliga pengar genom on-line spelen (poker, Second Life) och att de vill övervaka detta.

  Jag har bloggat en sväng på det ovanstående.

  mvh /Jan Garefelt

 5. Looking over the Shoulders of Giants:

  Jodå! USA ”is still going strong” efter sin ”declaration of dependence” 1776 och världen såg sin första demokrati sedan dem gamla grekerna, men vad hände egentligen med ”paradiset” i öst som bara varade i 70 år?

 6. Still going strong ?? :-)

  Irak, Afghanistan, Kriget mot Terrorismen och sist men inte minst George W Bush??

  Vad lägger du in i oberoendeförklaringen och termen – demokrati?

 7. Ja, nog var/är USA en demokrati i de gamla grekernas anda. Nämligen en där allas röst var lika värd, såvida man inte var född någon annanstans, inte var fattig, slav, kvinna eller bara inte värd att lyssna på.

  Själv tycker jag att demokrati är ett bra och förnuftigt styrelsesskick. Men när folk talar om demokratin i det gamla Athen eller än värre, tar den som en förebild, drar jag öronen åt mig, den som hyllar Athen som en demokrati i modern bemärkelse vet sällan vad han/hon talar om…

  Fast i och för sig, något som det som hänt i det palestinska självsstyret, där en folkligt vald regering motarbetas med militärt våld eftersom folk tydligen röstat fel, är just demokrati i det gamla Greklands anda! Kanske vet därför människor som hyllar den gamla grekiska demokratin vad de menar?

 8. Det kan väl finnas olika skäl till att spana i Second Life.

  Det man kan hoppas på är att de då i fortsättningen ägnar all kraft åt att döda avatarer och att invadera länder där. Frågan är om inte den som kommit på idén i så fall borde få Nobels Fredspris.

  Det skulle ge oss andra ett fredligare Real Life.

 9. Jag har sökt detta som nämns ovan – på SVD men hittar inget om detta?

  Kan jag få en länk tack.

  /Tina