NSA spionerar på EU-kontor (terrorister?) och EU-länder hjälper USA spionera – Vem vinner på det?




Der Spiegel, den stora tyska tidningen, skriver att EU var ett av målen för USA:s omfattande övervakningsprogram. Der Spiegel säger sig ha fått dokument som bevisar intrången enligt Svenska Dagbladet 29/6.

Ett hemlighetsstämplat dokument från 2010, som Edward Snowden hjälpt till att få fram, visar enligt tidningen hur USA:s säkerhetsmyndighet NSA har avlyssnat samtal, telefoner och e-post med EU som uttryckligt mål. Mikrofoner ska även ha installerats i EU:s kontor, inklusive högkvarteret i Bryssel.

”Alla EU:s medlemsländer ska omfattas av avlyssningen”, skriver Der Spiegel och hänvisar till att avlyssningsutrustning hittats för ”mer än fem år sedan”. 2003 upptäcktes övervakning av kontor i Bryssel, men det är oklart om Der Spiegel syftade på den händelsen.

DN skriver 30/6 att EU-parlamentets talman Martin Schulz begär ”full klarhet” från USA när det gäller uppgifterna om att EU varit ett av målen för landets omfattande övervakningsprogram, skriver BBC. Om uppgifterna är sanna kommer de att ha en ”avsevärd påverkan” på relationen mellan EU och USA, enligt Schultz. USA har svarat att man ska lämna förklaring om saken – men inte offentligt och inte till alla drabbade gemensamt. Nej, troget sitt odemokratiska hemlighetsmakeri ska USA lämna förklaring i lönndom till varje land för sig.
obama-prism

Jag menar att EU nu har möjlighet att både förklara sitt missnöje med denna procedur och uppmana varje EU-land att offentliggöra USA:s ”svar”. EU och de aktuella länderna har nu en utmärkt möjlighet att visa att man har en annan policy än USA. Hur kommer EU att agera?
Enligt Der Spegel ifrågasätts ett kommande handelsavtal med USA av Viviane Reding, EU-kommissionär för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap, en nyinrättad post. I kommissionen är hon en av sju vice ordföranden. Jag betvivlar mycket starkt att detta kommer att ske.

Idag hör man på norgonnyheterna att svenska EU-parlamentariker protesterar mot spioneriet mot EU och att Carl Bildt utgår från att man är avlyssnad. Bra att protestera! Men sedan…? Och redovisa gärna på vilka medborgare FRA spionerar på?!

Guardian har 29/6 en artikel med rubriken ”Revealed: secret European deals to hand over private data to America. Germany ’among countries offering intelligence’ according to new claims by former US defence analyst” ”Avslöjat: Hemliga europeiska avtal att lämna över privata data till USA. Tyskland är bland de länder som erbjuder sig att lämna över sådant enligt en tidigare försvarsanalytiker i USA.
Guardian 130629 untitled

Här handlar det alltså om det omvända, eller om en ömsesidig process: USA spionerar i hemlighet på EU, och EU-länder ger i hemlighet information om människor till USA. Vem vinner på det?* EU – Nej
* Människor i Europa – Nej
* Kontroll och övervakningssamhällets vänner? -Ja
* Människor i USA
* USA:s regering och den härskande lilla klassen där -Ja
* Kampen mot terorismen? – Nej, det vore mycket bättre att USA utformar en utrikespolitik som minskar risken för terrorism i stället för tvärtom.

Enligt Guardian har minst sex EU-länder förutom Storbritannien maskopi med USA över att inhämta massor av personliga uppgifter enligt Wanye Madsen, tidigare entreprenör till USA: s National Security Agency, som sade att allmänheten inte ska ”hållas ovetande”. Han arbetade först för NSA 1985 och under de kommande 12 åren haft flera känsliga befattningar inom myndigheten, namnger Danmark, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien som har hemliga avtal med USA. Han säger att dessa länder hade ”formell andra och tredje part status” som tvingar dem att lämna över data, inklusive mobiltelefoni- och internetinformation om NSA begär det.
Enligt dokumenten är länderna kategoriserade av USA enligt förtroendenivå. USA har förstapartsavtal med Storbritannien, andrapartsavtal med Kanada, Australien och Nya Zeeland och tredjepartsavtal med Tyskland och Frankrike.

I en intervju sade Madsen att han hade bestämt sig för att tala ut efter att ha blivit bekymrad över EU-politikers halvhjärtade berättelser och reaktioner på omfattningen av NSA:s verksamhet i Europa. Madsen säger att han blev förskräckt vid ”skenheliga ramaskri” av politiska ledare som samtidigt talar tyst om sina egna arrangemang med USA. Han var särskilt oroad över att ledande tyska politiker anklagade Storbritannien för spioneri när deras land hade ett liknande avtal med NSA.

”Jag kan inte förstå hur Angela Merkel kan hålla masken, kräva försäkringar från Obama och Storbritannien medan Tyskland har ingått exakta samma avtal,” sade Madsen.

Den liberaldemokratiska parlamentsledamoten Baroness Ludford, en ledande medlem av Europaparlamentets organ för medborgerliga fri-och rättigheter och inrikes frågor, sad eatt Madsens påståenden bekräftade att hela systemet för övervakning var en enda röra, eftersom EU inte kunde ingripa i underrättelsefrågor som är en exklusiv angelägenhet för varje land. Hon sa att detta innebär ”en fruktansvärd att underminering av den liberala demokratin.”

Madsen avslöjanden har lett till krav på de europeiska regeringarna att redogöra för sina överenskommelser med NSA. ”Det måste finnas insyn i huruvida det är lagligt för USA eller någon annan säkerhetstjänst att inhämta information om individer,” sade John Cooper, en ledande internationell människorättsadvokat. ”Problemet här är att ingen av dessa arrangemang har diskuterats i någon demokratisk arena.”
Frihetsgudinna gråter bild

Den hemliga relationen mellan länderna beskrevs först i en rapport 2001 från Europaparlamentet, men det uttryckliga sambandet med NSA blev inte offentligt förrän Madsen bestämde att tala ut i går kväll. Rapporten kom sedan det framkommit att NSA bedrev en omfattande global underrättelseverksamhet, som kallas Echelon, som var en plattform för europeiska medlemsländer att samarbeta med USA.

”En hel del av denna information är inte hemlig och inte ny” sa Madsen. ”Det är bara att regeringarna har valt att hålla allmänheten utanför.

”Europaparlamentet måste ingripa” säger Simon Davies, som driver bloggen Privacy Surgeon. ”Ledamöterna bör sätta medborgarnas intressen över partipolitiken och skapa meningsfulla reformer.”


i Andra om: , ,, , , ,
, ,, , , , , ,, , , , , ,

Helsingfors Dagblad Henrik Alexandersson Bilderblogg a href=”” target=”_blank”> SvD 29/6 Der SpiegelDN 30/6 Guardian 29/6 Guardian 30/6Privacy Surgeon Blum om Snowden Der Spegel om handelsvatal med USA Upprop för Snowden DN 30/6, Carl Bildt Guardian 9/6 PRISM DN Washington Post SvD 10/6AB 10/6 Expressen 10/6 New YorkerTruthdigger Jonathan Turleys blogg


Ett svar till “NSA spionerar på EU-kontor (terrorister?) och EU-länder hjälper USA spionera – Vem vinner på det?”

  1. Nu väntar vi bara på avslöjande om hur diverse EU-stater spionerar på USA, så är cirkeln sluten! För inte kan man väl tro att skurkar litar på varandra? :-)