Nobelpriskandidaten Bradley Manning i USA får ”grym och förnedrande behandling”



Svenska Dagbladet skrev 20/10 under rubriken ”Bradley Manning – förrädare och frihetshjälte” att ”I veckan inleds förhandlingarna inför den förestående krigsrätten mot Bradley Manning, soldaten som läckte uppgifter till Wikileaks om USA:s krigföring i Irak och Afghanistan.” Reportern i SvD var med vid domstolsförhandlingar 23 februari då frågan ”Domare, är inte en soldat skyldig att anmäla krigsbrott?” ställdes. Denne skrive nu 20/10 ”Frågan som ställdes, om det inte är alla soldaters skyldighet att anmäla eller snarare att avslöja krigsbrott, hänger kvar. Eller är det så att den frågan inte har någon som helst betydelse i målet? Fastän det var folkrätten och moralen som faktiskt var Mannings bevekelsegrund.”

DN skrev 18/10: Bradley Manning, som riskerar livstids fängelse för att ha läckt material till Wikileaks, ska få ta del av åklagarens hemliga material enligt beslut av en militärdomstol 17=10. Endast 12 av 700 mejl anses vara av sådan natur att de inte ska lämnas över till försvaret. Den menige soldaten Manning greps i maj 2010 och har suttit fängslad sedan dess, periodvis under svåra förhållanden. Manning anklagas för att ha överlämnat diplomatpost och läckt ut ett stort antal hemliga dokument till Wikileaks.

Manning åtalades omgående för sekretessbrott men senare skärptes åtalet till att gälla ”hjälp åt fienden”, ett brott belagt med dödsstraff. Åklagaren säger att han nöjer sig med att yrka livstids fängelse. Manning sitter nu i Fort Leavenworth, Kansas, och väntar på sin rättegång.

Tom Hayden, amerikansk fredsaktivist, berättar om Manning vid ett besök i Stockholm sommaren 2011, som återgavs i en artikel i Afgahnistan.nu, organ för Afgahnistan-Solidaritet. Hayden har egna erfarenheter då han han åtalades för ”sammansvärjning” 1968 efter protester mot Vietnamkriget. Han deltog i försvaret av Daniel Ellsberg som läckt Pentagonrapporten – en slags 60-talets motsvarighet till WikiLeaks. Ellsberg kunde ha fått 99 år i fängelse, men friades tack vare opinionstrycket.

Pentagonrapporten var dokumentsamling på sju tusen sidor sammanställd av USA:s försvarsdepartement och beskriver USA:s inblandning i Vietnamkriget 1945-1971. (USA betalade 1953 % av fransmännens krigskostnader i striderna med den nationella befrielserörelsen, och övervägde att sätta in atombomber). Dokumenten läcktes 1971 ut av Daniel Ellsberg, och en publicerades i The New York Times och visade att USA:regering ibland farit med osanning. Då publiceringen innebar ett stort politiskt hot mot den sittande Nixon-administrationen, lyckades Nixon via sin justitieminister få till ett domstolsbeslut mot New York Times vidare publicering av dokumenten. Washington Post publicerade sedan andra dokument, och kunde fortsätta med detta, tills även NYT senare fick rätt att publicera.

Till och med utrikesminister Hillary Clintons presstalesman P J Crowley medgav i ett obevakat ögonblick
att behandlingen av Manning var ”en fruktansvärd grymhet”. Han blev genast avskedad.

FN:s specielle rapportör om tortyr, Juan Ernesto Mendez, har betecknat de amerikanska myndigheternas behandling av Manning som ”grym och förnedrande” med tanke på den utdragna isoleringen efter gripandet. Hans fysiska och psykiska kondition sägs varar mycket dålig. Enligt Tom Hayden handlar det om grov misshandel, isolering 23 timmar per dygn och ändlösa förhör. Enligt David House, en av de två personer som har tillstånd att besöka Minning har dennes tillstånd försämrats märkbart för varje besök. Talet har blivit mindre flytande och han har svårare att uttrycka komplicerade tankar. Jämför denna bild med bilden ”före” längre ned!

Manning har nominerats till Nobels fredspris de två senaste åren.

Rättegången har tidigare skjutits upp ska starta den 4 februari 2013. Det innebär att Manning vid den tiden skulle ha varit i fängslad i närmare tre år. I vanliga fall sitter brottsmisstänkta personer inom det militära rättsväsendet i USA frihetsberövade i maximalt 120 dagar.

Vilka brott påstås Bradly Manning ha begått? Mest känd är han för att ha läckt två videofilmer. En visar hur amerikanska Apachehelikoptrar mejar ner människor på en gata i Bagdad 2007. En annan film visar bombningarna av två tankbilar som talibanerna erövrat i Kunduzprovinsen i Afghanistan 4 september 2009. 140 människor dödades, varav 93 barn.

Sedan fick USA-myndigheterna fått tips om att Manning var källan till den kvartsmiljon hemligstämplade USA-dokument som WikiLeaks började publicera 2011. Manning arresterades då han lättat sitt hjärta för vad han trodde var en annan idealistisk hackare men det visade sig vara en FBI-angivare. Tom Hayden menar att ”för Vita huset och Pentagon är det förknippat med stora problem att straffa WikiLeaks. Bradley Manning är inte någon idealisk person för Pentagon att åtala. Hans chattar med Lamo visar vilken renhjärtad person han är.”

Manning och WikiLeaks har troligen inte haft tillgång till topphemliga dokument. Hemlighetsmakeriet i USA har gått långt. Under de tre första åren av Irak-kriget hemligstämplade USA:s regering 40 miljoner dokument. Utan WikiLeaks avslöjanden skulle en massa förhållanden varit helt okända för det amerikanska folket, t.ex. hur USA-armén i
Irak efter Abu Ghraib-avslöjandena lagt ut tortyren på entreprenad till den irakiska polisen och armén och att CIA har rekryterat en egen hemlig armé på 3 000 man i Afghanistan osv.

Mer än 250 av Amerikas mest framstående jurister i USA har skriftligen protesterat mot behandlingen av den
påstådda WikiLeakskällan Bradley Manning.

Vad är värst: Att starta illegala krig, använda tortyr, föra landets medborgare och världen bakom ljuset och undanhålla viktig information – eller att avslöja det? Nu handlar det om att rädda Bradley Manning.
Vilken av kandidaterna Bradley Manning och EU som Alfred Nobel själv skulle ha förordat är väl solklart!

i Andra om: , , ,, , , , , , , , SvD 20/10 DN 20/10 Hayden i Afghanistan.nu nr 2 2011 ”Tankbilen” Chossudovsky i Globalresearch 15/10 Counterpunch 15/10 DN Wolodarski ledare 12/10 DN 14/10 DN 12/10DN:s ledare 12/10 Folkrörelsen nej till EUMotvallsbloggen 12/10
SvD 12/10 Aftonbladet 12/10Expressen.seSvT 12/10 Nobelpriset till NATO 2013 – Counterpunch 12/10


4 svar till “Nobelpriskandidaten Bradley Manning i USA får ”grym och förnedrande behandling””

  1. Så beter sig den stat som enligt somliga är världens ”bästa demokrati”. Man blir så upprörd att man inte vet vart man ska ta vägen och det känns förfärligt att man ingenting kan göra. Man förstår idag hur de som genomskådade Hitler kände sig, och hur mycket de kunde göra åt den tidens tyska eländen. :-(

  2. Precis som Kerstin blir jag också så himla upprörd att det gör ont i magen. Men vad hjälper väl det Bradley Manning? Något måste vi väl kunna göra?

  3. Förr i tiden skulle vi nog ordna stora demonstrationer. Läget har ändrats. USA är enda supermakten. I takt med kapitalismens grundläggande kris har politiken gradvis rört sig mer och mer åt höger. Många har anpassat sig till den neoliberala politiken eller håller tyst av viss rädsla eller ägnar sig åt annat. I viss mening är explosionen av alla matlagningsprogram, deckare och dansprogram ett slags opium för folket. Att en anpassning snabbt kan ske hos stora befolkningsskikt till barbari har vi sett förr. Låt oss arbeta emot så länge vi lever.

    • Tänkte just skriva att USA inte bör kallas för demokrati utan för plutokrati. Detta är förstås riktigt, men så kom jag att tänka på att ”plutokrati” var Hitlers favoritskällsord mot Västmakterna. Han och hans kusin Stalin har totalt smutsat ner socialismens och den samhälliga maktens ideal. Men det framgångsrika statskapitalistiska Kina inspirerar däremot både Ryssland, EU och USA till att fortsätta begränsa de demokratiska rättigheterna och ersätta dessa med bröd och skådespel. Och så länge tillräckligt många har en fet köttbit på tallriken och storbildsTV på väggen i bostadsrättslägenheten protesterar man inte mot någonting. Då är det mycket mer sannolikt att naturen, själva jordklotet gör uppror, och det kan förstås komma att välta både det ena och andra samhällssystemet.