Nazisternas Salemmarsch


Salem är en av landets minsta kommuner, dessutom inklämd mellan större kommuner i Stockholm som Södertälje, Huddinge och Botkyrka.

Idag blir kommunen alltmer känd för att hysa den enda riktigt stora manifestation som Sveriges nazister håller årligen. Skulle man fråga medborgarna i övriga landet skulle svaret på frågan om vad Salem är känt för att bli – nazist-
demonstrationen. Många skulle säkerligen förenkla det ännu mer och svara bara
– Nazister.

Det är utomordentligt tragiskt ur flera aspekter. Salems kommun gör vad de kan för att slippa denna årligen återkommande hatdemons-
tration, dock utan att lyckas. Dessutom handlar inte alls demonstrationen om den knivdödade nazist som uppges. Det handlar helt och uteslutande om att komma med i TV och tidningar. Den dödade var på väg att sparkas ut ur sin nazistgrupp och demonstrationen inget annat än propaganda.

Därför är det sorgligt att konstatera att delar av vänstern tänker genomföra ett antal motdemonstrationer. Inte därför att det är fel att demonstrera, mest därför att dessa demonstrationer är kontraproduktiva. Genom att hålla dessa så förvissar man sig om att media kommer att bevaka Salem ännu mer den aktuella dagen, möjligen kommer någon bild på en vänsterpartist in i någon av de större rikstidningarna, kanske med några sekunders filmsnutt i Rapport. Men i slutändan så kommer nazisternas samling att bli det som dominerar medierapporteringen.

Dessutom så riskerar man på detta sätt att det trappas upp ytterligare. Alla vet att nazisterna själva kommer att försöka störa dessa motdemonstrationer. Att de autonoma kanske till och med kommer att försöka sabotera nazisttåget innebär att vänstern riskerar att sammanblandas med AFA, Osynliga partiet och liknande grupper.

Min egen uppfattning är således att vänsteranhängare ska hålla sig därifrån. Det finns ingen som tjänar på att haussa upp

nazistmarshen ytterligare mer än nazisterna själva. Dessutom så utsätter man både sig själva och salemborna för betydande risker. Under hela lördagen från tidig förmiddag till sena kvällen kommer både polis och räddningstjänst ha utomordentligt svårt att hjälpa nödställda. Man kan inte skicka fram vare sig ambulans eller brandkår till en plats där stenar och glasflaskor yr i luften.

Nu deltar exempelvis Vänsterpartiet i ett möte utanför nämndhuset i Salem. Det är mycket illa. Jag tycker att partiet i stället borde ha tagit initiativ till en demonstration mot nazisterna inne i Stockholm, gärna på Medborgarplatsen eller Sergels torg. Det hade varit ett utmärkt tillfälle att visa att man tar avstånd från nazister, rasister, fascister och andra främlingsfientliga grupper. Genom att förlägga dessa möten till Salem så begränsar man deltagarantalet på ett högst påtagligt sätt samtidigt som blickarna vänds mot Salem, en kommun som inte vill ha några blickar på sig alls i detta sammanhang.

DN SvD 1 2 DN2

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Salem, Nazister, Rasister, Främlingsfientliga, Sverigedemokraterna, Salemmarschen, Demonstration, Politik [/tags]


28 svar till “Nazisternas Salemmarsch”

 1. Jag tycker att du har rätt i vad du skriver. Vi borde samlas inne i stan istället. Nu struntar jag i att åka till v-demon i Salem.

 2. För kännedom: SALEMMARSCH
  Varje år samlas en av norra Europas största nazistiska marscher i Salem, utanför Stockholm. För att visa vårt avsky mot nazismen organiserar därför Ung Vänster tillsammans med bland andra LO-distriktet i Stockholm, Vänsterpartiet och Centrum mot rasism en antinazistisk demonstration. Demonstrationen samlas klockan 15:00 söndag 8 december på Södermalmstorg, T-slussen. Talar gör bland andra Anna Nilsdotter, ordförande i Amnesty Sverige, Seluah Alsaati, distriktsordförande Ung Vänster Storstockholm och Mattias Vepsä, förbundssekreterare i SSU.

  VAD: Demonstration mot den nazistiska marschen i Salem
  VAR: Södermalmstorg, T-slussen
  NÄR: 8 december 15:00

 3. Hej Jinge! Har följt din blogg länge men aldrig kommenterat. Keep up the good work!

  Det jag tänkte säga är att vi i Ung Vänster, tillsammans med (bland andra) LO-distriktet men också Vänsterpartiet Storstockholm, anordnar en motdemonstration inne i Stockholm på lördag. Du kan läsa mer om den under ”vad händer” på Ung Vänster Storstockholms hemsida.

  Vad jag vet är det vänsterpartiets partiförening i Salem som kommer finnas med på demonstrationen i Salem, medan partidistriktet är med på demonstrationen som vi (tillsammans med andra) anordnar.

  /Raphael Silnicki, ombudsman Ung Vänster Storstockholm

  http://www.ungvanster.se/template/arkiv/?pressID=1161

 4. Jag tycker egentligen att man skulle pissa på rassarna. Och det är självklart att vi ska göra vad vi kan för att sabotera packets demonstrationståg. / Ikky

 5. #6 Ikky – Jo det är ju just den atityden som gör att Vänsterpartiet inte har mer än runt 5% av rösterna i varje val.

  Demonstrationsrätten är till för alla oavsett om man tycker att de är skitstövlar eller ej.
  När man läser om motdemonstranter så är militanta snorungar det enda man tänker på – vilket gör att man tycker synd om ena sidan och avskyr den andra, och oftast är det fel sida man tycker synd om.

  Nej lämna de våldsamma motdemonstrationerna i sandlådan och demonstrera i Stockholm istället, annars hjälper ni bara nazisterna mer än ni stjälper dem.

 6. Nu får du väl ta och kamma till dig Marcus!?

  Blanda för inte in vänsterpartiet i vad några små AFA-töntar, eller vad han är för nåt, sysslar med!

  Läs bloggposten och kommentarerna så ser du vad vänsterpartister tycker!!

  :-(

 7. #8 Jinge – Vadå? Uppstår det inte oftare våldsamheter när motdemonstrationen tillhör vänstern än när den tillhör extremhögern menar du?

 8. #8 Jinge igen – ah jo, det har du såklart rätt i – vad jag menar är att AFA och liknande anser sig ju tillhöra vänstern och folk sätter dem ofta i samband med just vänsterpartiet pga det.

 9. Jag skiter i AFA och Osynliga partiet och liknande. Jag känner MASSOR av vänsterpartimedlemmar både nu och genom åren, ingen av dessa skulle kasta sten på nazzar i något sammanhang.

  AFA har ingenting med partiet att göra, och har aldrig haft. Att några individer kallar sig ”vänster” har inget med den saken att göra. Se bara på ”Sverigedemokraterna” som kallar sig ”demokrater”… :-(

 10. #11 Jinge – Man borde iaf upplysa dessa anarkistgrupper att deras våldsamheter egentligen bara får motsatt effekt.

  Dagens nazister (med undantag förstås) är mer ”intelligenta” (där har man ju en motsägelse om något) än förr. Det är likadant med t ex KKK i södra USA som gömmer sig bakom nya namn och liknande och använder smarta propagandametoder och icke-våld.

  AFA och liknande pack borde ta och lära sig av Ghandi istället; icke-våld fungerar bättre i sådana här sammanhang.

 11. Från 1968 till nedläggningen arbetade jag i Lunds FNL-grupp. Där fanns en tid en medlem som var med och slogs mot nazisterna på 1940-talet. Han ångrade det bittert. Inte kampen mot nazismen, utan slagsmålen.
  Så här resonerade han. Det fanns inte så många nöjen under kriget. Men varje lördag hade nazisterna möten. Kommunisterna gick dit för att störa mötet. Slagsmålen drog mycket folk. Nazisterna hade räknare som räknade alla närvarande: egna folket, kommunisterna och åskådarna, som mötesdeltagare. Så fick nazisterna upp siffrorna på sina ”massmöten”. Och Lund fick oförtjänt rykte om att vara ett fäste för nazister.
  Han menade att en bättre taktik hade varit att stå vakt på gatorna runt om och uppmanat folk att gå runt torget där nazisternas möte hölls eftersom de annars kom att räknas som mötesdeltagare. De flesta hade gått runt, och nazisternas siffror hade varit mycket lägre.
  Jag tror inte att någon ändrar mening av att få på käften, eller att bli ”pissad” på. För mig verkar AFA lika fascistiska som dem de försöker ”banka” vett i. De verkar inte tro på sina argument utan försöker skrämma ”motståndaren” till tystnad, att använda ”spöknippet”. Det är inte retoriken som avgör vad man är, utan praktiken. Adolf H. sa att han var socialist, den nationella varianten. Trovärdigt?
  Slaget om opinionen vinner nassarna om man försöker hindra dem med våld. Stödet för yttrandefriheten är ganska stort i Sverige. Och yttrandefrihet innebär att även inopportuna åsikter får yttras.
  Salemmanifestationen hålls faktiskt inte vid liv av nassarna, utan av motståndarna. Om alla ”glömmer” nassarnas manifestation i Salem, ingen uppmärksammar den, inte en Salembo i närheten, kommer de inte att vara intresserade att fortsätta. De fortsätter så länge som deras demonstration triggar en massa motståndare att göra dumheter, eller åtminstone att kunna tänkas göra dumheter. Då uppmärksammas det i massmedia och de får gratisreklam. Så granska nassarna i deras olika skepnader i alla de sammanhang där det är nödvändigt. Men ”glöm” Salem!

 12. Det är rätt el Persson. Det är bara det att jag blir så förbaskat upprörd när Marcus blandar ihop AFA-gänget med (v). :-)

 13. #14 Jinge – Jag brukar blanda ihop SD med trollen från ”Trolltyg i Tomteskogen” också så det jämnar väl ut sig? ;)

 14. AFA är inget annat en våldsanknuten anarkistgrupp som älskar att bråka och förstöra.
  Jag vet ingen vänsterpartist vill bli sammanlänkade med dem.

 15. Jinge # 14. Även om det är länge sedan jag lämnade (v) så kan jag förstå att du blir förbannad för hopblandningen. Men Marcus har faktiskt en poäng. Många tror att eftersom AFA kallar sig VÄNSTER så är de nog VÄNSTERpartiets stormtrupper. (ursäkta att jag skrek)
  Själv har jag slutat gå i alla demonstrationer, även dem jag stödjer, pga alla presumtiva ”bankrånare” som går med. Vi skulle aldrig låtit en maskerad person gå med i FNL-gruppens demonstrationer. Vi skulle utgått från att det var en provokatör, vilket är precis som AFA fungerar.
  Kan man demonstrera sin åsikt utan att stå för den?
  Till sist Marcus. Vad har trollen gjort för ont för att bli jämförda med en SDare? De lär bli utslängda ur SDs Sverige för de ser inte speciellt svenska (ariska) ut.

 16. Mina barnbarn bor i Rönninge och den ena fyller år den här helgen… Så mina upplevelser av det hela blir väldigt personliga och det är förknipapt med ett väldigt obehag. Inte minst för barnen som inte kan vara ute den här dagen, de kan inte förflytta sig till sina kompisar och får ställa in aktiviteterna. För ingen vågar gå ut.

  Ska man som privatperson ta sig in i Rönninge blir man stoppad av polisen som kollar att man inte tillhör demonstranterna osv osv.

  Åsikterna måste vara fria (utan att man behöver dela dem) och demonstrera måste man få göra men frågan är om man ska få välja en plats där tredje man blir så pass lidande som de blir i Salem/Rönninge. Det är ett väldigt litet ställe…

 17. #19 el persson – Ja det var lite elakt mot trollen kanske.

  Hur ser egentligen den svenska demonstrationsrätten (eller vad den kallas) ut egentligen? Det är ju väldigt sällan som någon blir nekad ett demonstrationstillstånd, men har man rätt att välja exakt vart man vill demonstrera? Hade inte myndigheterna kunnat flytta tillståndet så att det bara gäller utanför Salem t ex?

  Jag hade förövrigt velat se en Vänsterpartist-demonstration mot AFA och liknande grupper. Det är viktigt att ta avstånd från dem.

 18. Instämmer!

  Det finns ingen poäng med att ta debatten med smånassarna på deras egen arena. För debatten på vår arena – i seriös media och politiska magasin istället. Då tvingas nämligen smånassarna argumentera istället för att slåss med extremvänstern och detta är de som bekant inte särskilt bra på.

  Låt dem muppa runt i Salem, det tjänar bara som en nyttig påminnelse för oss andra om att töntarna fortfarande håller på… Men det är inte där vi ska bemöta dem, det kan Polisen sköta själva om det skulle behövas…

 19. Jag tror att ni missförstår vad Salemmarschen syftar till, det handlar inte om att nazisterna vill väcka uppmärksamhet i media. Det är en inkörsport för nyrekryter in i den ”politiska naziscenen”, för de som kanske surfat in på en sida, varit med i en grupp på lunarstorm, lyssnat på Ultima Thule osv. så blir detta den första kontakten med organiserade nazister. Under sken av en protest mot ”det svenskfientliga våldet” så får nazirörelsen ett sätt att träffa människor som annars inte skulle gå på deras mer öppet nazistiska demonstrationer, som t.ex. ”folkets marsch”. Det är därför det är viktigt att förhindra denna rekryteringsdag. Att skapa en stark vänsterrörelse är givetvis det enda sättet att långsiktigt bemöta extremhögern, men det kan man göra andra dagar, ibland behövs konkret självförsvar mot de våldsammaste grupperna, och denna dag är viktigt ur den synpunkten.

  Det är även löjligt att säga att Afa och nazisterna skulle vara ”samma skrot och korn”. Det våld som afa använt, vilket är obetydligt i jämförelse med nazisternas, riktar sig enbart mot högerextremister. Nazisternas våld slår urskillningslöst mot svaga grupper i samhället såsom homosexuella och invandrare. En bättre analys kan man faktiskt kosta på sig.

 20. #25 Lars J –

  ”Det våld som afa använt, vilket är obetydligt i jämförelse med nazisternas, riktar sig enbart mot högerextremister.”

  Vad är det för låtsasargument? Man skulle ju med samma argumentation kunna säga att nazisternas våld och hat enbart är riktat mot vänster och invandrare så då är det helt okej?

  Där finns nog ett ord för människor som med våld försöker förhindra andra människors politiska åsikter.

 21. Jag hoppas verkligen att inga vänsterpartister är så korkade att de åker till Salem för att delta i motdemonstrationer. Låt nazisterna demonstrera ifred, det är just uppmärksamheten de söker och ingenting annat. De ska väl rekrytera nya politiskt omedvetna småungar, vi får inte hjälpa dem med det.

 22. Rasistiskt våld är aldrig okeyj. Låt ”nazisterna” demonstrera. / Mvh Benjamin, en objektiv invandrare.