Någon som hört ordet Depression?


Jag ogillar ordet, jag hatar tanken, jag fruktar effekterna, jag tvivlar på politikerna och jag skräms av det faktum att vi nu är mycket nära en situation som påminner om den depression som drabbade världen på trettiotalet.

Nationalencyklopedin: ”depression (lat. depre_ssio ’nedtryckande’, av de_primo ’trycka ner’, ’böja’), lågkonjunktur, period med minskad efterfrågan och sysselsättning samt starkt sjunkande eller låga priser. Den låga prisnivån minskar investeringslusten, vilket framkallar arbetslöshet med åtföljande minskad köpkraft på marknaden. Markant depressiva perioder inträffade i Sverige under perioden 1873–96, med kraftiga prisfall på spannmål, under åren 1921 och 1922 samt efter kraschen på New York-börsen 1929. Prisfallet mellan februari 1929 och januari 1933 har beräknats till omkring 30 % och arbetslösheten översteg 20 %.”

Det finns tyvärr klara paralleller. George W Bush och hans ”kriget mot terrorismen”, som huvudsakligen handlar om ett religiöst betingat hjärnspöke, dränerar amerikansk ekonomi och det får givetvis effekter på världens börser. Att lilla Sverige skulle vara oberoende är i sammanhanget en rätt rörande tanke, men dessvärre är den totalt verklighetsfrämmande.

Lilleputtlandet Sverige är en del av världen och likaså svenska företag. Driver man fram ekonomiska bubblor så spricker de förr eller senare, man behöver inte vara historiker och tala om tulpanlökar för att förstå detta. Att vi dessutom har drivit fram en kvartalsekonomi som i hög grad är beroende av ett stort antal anonyma fonder kan bli den faktor som driver världsekonomin ut över avgrundens rand.

Socialdemokratin, med Persson i spetsen, valde att omvandla ATP till anonyma pensions-

fonder vilket i ett värsta-scenario kan betyda soppkök och massvält. Det är inte säkert att det är det som nu startat, men vi kommer garanterat närmare för var dag som går.

Källor: Ekonominyheterna DN DN1 DN2 DN3

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Depression, George W Bush, Kriget mot terrorismen, Irak, Världsekonomin, Krig, 30-talet, Göran Persson, Socialdemokratin, Politik[/tags]


8 svar till “Någon som hört ordet Depression?”

  1. Det talas inte så mycket om depression längre. Jag tror det var J K Galbraith, den gamle vänsterliberale nationalekonomen, som någonstans skrev av man i stället började prata om recession för att inte skrämma upp folk.

    Nu verkar det som lånebubblan i USA börjar infektera övriga delar av ekonomin, men bubblan i sig är ett symptom: Lönerna i USA för arbetare har i stort sett stått still i 30 års tid. De kompenserade sig genom att ta lån på sina hus utan större värde. Nu står omkring miljonen privatkonkurser för dörren och det lär anagligen skapa ett sjuhelsickes hål i privatefterfrågan därborta, med neddragningar i handel och produktion – och med dina soppkök som sista räddningen för allt fler människor. Men detta är lika mycket en politisk som ekonomisk fråga: om folk världen över tvingar politikerna att eliminera krisen genom att eliminera dess orsaker behöver skadeverkningarna inte bli så allvarliga och man kan i stället skapa en positiv utveckling. Att pengar försvinner gör mindre så länge det finns verkliga resurser att använda på ett produktivt sätt.

    En positiv faktor är att USA:s vikt i världens ekonomi minskar när andra områden – särskilt i Asien och Latinamerika – går framåt. Problemet här är politiskt snarare än ekonomisk: i stället för en lugn och stilla avveckling verkar somliga politiker därborta tänka i termer av Ragnarök. Men tidigare har väljarna röstat bort politiker av den typen (Goldwater på 60-talet) så det kanske finns hopp även för USA.

  2. Intressant, men för en dumbom som jag obegripligt. Vad sänker profitkvoten denna gång då? Maskinen har ersatt människan (då) och nu?
    Och vem vinner på att vi (till synes) går mot en ny depression?

  3. Björn Nilsson skriver att:
    Man talar om recession istället för ”depression”, och så är det ju. Inte nog med det, man talar inte ens om deflation längre, som vi haft kortare perioder i Sverige de senaste 15 åren, åtminstone vid ett tilfälle, utan man talar då om ”negativ inflation”.
    Konsten att betvinga världen med ord!

  4. Inom ekonomin är ”Depression” en allvarlig form av ”Recession”. Recession är helt enkelt negativ tillväxt, med andra ord sjunkande BNP under en period. ”Depression” är när vi har haft Recession under en lång tid.

    Eller, för att vara lite elak: ”A recession is when you lose your job. A depression is when I lose mine”

  5. För att kunna tala om depression så måste man nog kunna peka på en konkret och långvarig recession. En darrig börs eller ens en bostatsbubbelkrash är knappast nog för att man ska kunna tala om en riktig depression.

    Tex den som Mugabe skapat genom att trycka upp för mycket pengar och att försök att reglera ekonomin i Zimbabve.

    Rätta mig om jag har fel.

  6. ”som huvudsakligen handlar om ett religiöst betingat hjärnspöke”

    Jinge är inte oljan huvudsaken, och det religiösa hjärnspöket metoden?

  7. Spännande analyser.

    Ingen som har tänkt tanken kring likheten med pyramidspel och liknande företeelser ?

  8. blingbling…. tänker på likheten kanske man gör men yttrar man den högt på fel ställe kan man misstänkas vara konspiratorisk.