Monas angrepp på Reinfeldt


Mona Sahlins bredsida mot Fredrik Reinfeldt och hans högerregering är rätt kraftfull och dessutom tydlig. Men det finns ett avgörande fel.


Mona Sahlin tycker inte
det som står i artikeln. Somligt kanske, men Mona är en riktig traditionell gråsosse, eller betongsosse om det uttrycket passar bättre. Hon har suttit med länge i den regering som leddes av Göran Persson, och det är inte heller första gången hon suttit i en socialdemokratisk regering.

Mona Sahlin/DN:
”Svenska regeringar har gjort stora förändringar förr – sänkt och höjt skatter, genomfört stora reformer, skapat nya system och gjort nedskärningar. De har mer eller mindre framgångsrikt argumenterat hem stöd för sin politik.

Men aldrig tidigare har vi haft en regering som konsekvent och medvetet försökt vilseleda sina väljare och dölja sin egen politiska agenda för att vinna stöd. Det går inte i längden att säga en sak och sedan göra något annat. Förr eller senare genomskådas det. Väljarstödet sjunker och förtroendet för ledarskapet viker.

Bensinskatten skulle sänkas, sedan höjdes den. Regelkrånglet för företagen skulle minska, sedan vittnade småföretagen om ökade regelbördor. Det skulle aldrig bli vård efter plånbok. Sedan ändrades lagen så att akutsjukhusen nu kan säljas och patienter med privata försäkringar kan gå före i vårdkön. Sent omsider lyftes vikten av klimatåtgärder i valrörelsen. Sedan drogs stöden till energieffektivisering och energirådgivning ner och hushållens konverteringsstöd till miljövänlig uppvärmning slopades.

Listan kan göras lång. Det handlar om ett tydligt mönster. En strategi signerad moderaterna och som lydigt följs av de övriga regeringspartierna. En större klyfta mellan vad en regering säger och vad den faktiskt genomför har vi aldrig sett i Sverige – om detta är jag övertygad.”

Visst, hon har rätt i det mesta, om det nu är hon som skrivit artikeln. Men det betyder inte att allt skulle vara annorlunda med en socialdemokratisk regering. Socialdemokraterna har som parti vandrat så lång högerut så att de

lämnade lucka åt (m) att skjuta in sig mot mitten-
väljarna, visserligen under falska förespeglingar men ändock. Av Monas pamflett skulle man kunna tro att allt skulle förändras om (s) fick flytta in i Rosenbad imorgon. Men så är det inte, även om Monas PR-folk vill att det ska se ut som om vägvisaren pekar åt vänster.

Det socialdemokratiska arbetarpartiet är fortfarande lika toppstyrt som när Göran Persson var ordförande. Det som skiljer dessa i dagsläget är retoriken. Låt vara att högerregeringen givit dem orsak till detta, men det är ändå inget annat än just – retorik. Ska något av dessa retoriska knep genomföras av en ändrad inställning i valmanskåren så är det vänsterpartiet som måste gå framåt rejält. Monas debattartikel skulle kunna vara skriven av vem som helst till vänster om Mona Sahlin, men själv är hon inte trovärdig.

Källor: Mona på DN Debatt Svensson DN Dagen

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Trovärdigheten, Retorik, Betongsossar, Gråsossar, Politik[/tags]


28 svar till “Monas angrepp på Reinfeldt”

  1. ”Monas debattartikel skulle kunna vara skriven av vem som helst till vänster om Mona Sahlin, men själv är hon inte trovärdig”…
    Nej det är ju just det som är en viktig faktor och problemet för henne och för landet (och tidigare för Persson)
    Sahlin var en av de första inom socialdemokratin (för ca 15 år sedan) som uttryckte att välfärdssystemen måste så sakta demonteras och folk börja ”ta ansvar för sig själva”
    (som om det inte skulle kunna kombineras ineras med en bra välfärdspolitik) och att detta var det nya och moderna, precis som alliansen påstår och precis som Carl Bildt upprepade som en drucken papegoja senast som det olyckades och borgarna styrde landet, han kallade det ”den enda vägens politik”

  2. Jag är inte särskilt imponerad av Mona Sahlins artikel som kanske förstås.

    Det blir mest plumpt och korkat att bara skriva om allt man tycker är dåligt utan att komma upp med något alternativ. Det gamla ville inte övervägande delen av sevnska väljare ha.

  3. Det kan bli ganska svårt att återställa vad Alliansen genomför? Det perversa jobbavdraget är ju ett exempel på detta. Hur skall man kunna höja skatten om det är nödvändigt?

    Jobbavdraget är ju ett rättshaveri utan dess like. Sjuka och pensionärer skall betala högre skatt än den som är frisk och kan arbeta? Det skall om möjligt tas bort. Men lätt blir det inte…

  4. Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt är samma andas barn, nästan i varje fall…
    Jag förstår inte varför vänsterpartiet inte deltar mer i samhällsdebatten, låter man dem inte komma till tals eller håller de helt enkelt i tysthet på att vässa klorna inför nästa val?
    Vi är i större behov av motbilder än någonsin förr.
    En tydlig och skarp opposition efterlyses.
    Varje morgon efter tidningsläsandet och TV-nyheterna överfalls jag av en missmodighet och hopplöshet jag aldrig förut erfarit.
    Det ser korpsvart ut ute i världen och här hos oss käkar gamarna gupskt upp resterna av folkhemmet med ett belåtet flin, välgödda av skattebetalarnas pengar.

  5. Nuvarande regeringen inför i princip bara förändingar som S egentligen velat införa länge men inte har vågat.

    Tror ni verkligen att a-kassan kommer till att förändras nämnvärt om S sitter i regeringen nästa gång?
    Och bensinskatten kommer säkerligen bli svår att ändra tillbaks för Mp kommer till att sätta käppar i hjulet för S på den punkten – de har väl inget emot att bensinskatten är hög?
    Och vad kommer de att göra med sjukvården? Regeringen under Persson stängde ner vårdcentraler ju. Sjukvården i Sverige har väl aldrig varit så dålig som sista mandatperioden av förra regeringen.
    Skolorna ska vi inte ens prata om…

  6. #4:

    Sverige, och även världen, har ALDRIG haft det bättre än nu.
    I Sverige jobbar fler, och färre är arbetslösa, än någonsin. Vad är problemet?
    Jo, ett. Samhället konfiskerar för mycket i skatt, det mesta av den förslösas till meningslösheter. Tyvärr är höger-vänster samma andas barn vad gäller det.
    Men varför det skall ge upphov till missmod och hopplöshet kan inte jag förstå, det är knappast nytt, bara att gilla läget. Dom som vill bidra genom att arbeta har åtminstone fått lite sänkt skatt.

  7. Mona har rätt i sin kritik mod Alliansen och bäras högerpolitik. Men om hon ska vinna valet så måste hon hålla mera åt Vänster. Hon är alldeles för borgerlig. Och om SD kommer över 4% spärren så lär nog Moderaterna ta med dom i Alliansen. Allt för att få behålla makten.

  8. Det intressanta just nu med A-kassan är ju att avgifterna för den sjunker. Den avgiften är ett av argumenten till att många hoppar av från facket.

  9. Jag tror vi behöver få in Sverigedemokraterna i riksdagen så att övriga partier skärper till sig och fattar att politik inte är nån form av lekstuga? Det är för mycket samkväm till höger och vänster inom ramen för det politiskt korrekta.

    Vill man ha dramatiska förändringar bort från nyliberalismen behövs ett riktigt missnöjesparti. Den rollen skulle SD spela på ett bra sätt. Om det finns något annat parti som värnar om folkhemmet så går det också bra. Bara det händer nåt…

  10. Mona Sahlin är bara en bitter socialdemokrat som genom sitt gnällande på precis allt regeringen gör, egentligen bara försöker dölja hennes egna parti totala fjasko i att få människor i arbete. Till och med Lasse Ohlys ofinansierade 150.000 jobb i offentlige sektor är – dock naivt – men bättre än Toblerone-Mona som inte har något att komma med mer än att dölja arbetslöshet.

    Christer: dunsta till Nordkorea om de inte passar

  11. Oavsett vem som skrev artikeln så var den bra tycker jag. Dax att börja diskutera politik och inte affärer.

    Få se om Fredde kommer ut ur garderoben och ger svar på tal

  12. Socialdemokratin och högerblocket har allt sedan 80-talet växelverkat kring obekväma beslut precis som Marcus R påpekar, förändringar som införs under en borgerlig regeringsperiod tenderar vid ett maktskifte att förbli permanenta. Den största skillnaden mellan sossar och moderater idag handlar om retorik, realpolitiskt ligger de båda partierna förvillande nära varandra, oppositionens passivitet kan inte tolkas som något annat än ett tyst samtycke till den förda politiken.

    Kanske skulle en sammansmältning av de båda partierna (socialmoderaterna) vara den uppenbara vägen att gå för att få en stabil politisk majoritet på runt 60% ? Kanske är det dags att rentav se över den politiska höger-vänsterskalan och ersätta den med något fyrfältsdiagram för att bättre kunna identifiera var olika partier placerar sig ?

    Sahlin är i första hand den negativa inkarnationen av (s) kvoteringshysteri (exemplen är oändligt många fler, minns Winbergskan och Leni Björklund t.ex.), tanken att få en jämnare könsfördelning inom partiet har förall del varit lovvärd men visar på att den disponibla rekryteringsbasen lämnar en del i övrigt att önska såväl inom partiet och ungdomsförbundet.

    Jag har hursomhelst mycket svårt att föreställa mig denna måttligt begåvade dam axla rollen som statschef, detta oavsett kjollängder och eventuell kompletterande mediaträning.

    Maktskiftet senast handlade till stor del om att till varje pris få bort ordförande P från spakarna, det var helt enkelt dags att ge en maktfullkomlig socialdemokrati en knäpp på näsan. Att (sd) kommer in i riksdagen i nästa val är inte direkt någon högoddsare, man må tycka och tänka vad man vill om den saken, frågan är nog mest hurpass stor väljarandel man kan tänkas attrahera ?

    I alla fulla fall kommer det att bli en nyttig signal till den politiska nomenklaturan om att avståndet till väljarnas verklighet och en låg moral är något man inte kan ignorera i all evighet.

  13. 1) Jag kan inte se att retoriken är ny från s. Men just nu har de ju inte en chans att visa på skillnaden mellan sin retorik och sin praktiska politik. Annars har jag ett bestämt minne av en Mona Sahlin som glunkade om subventioner till pigor och en Göran Persson som före valet mumlade något om slopande av förmögenhetsskatten ex.

    2) Betongsosse trodde jag var de somhöll fast vid traditionell socialdemokratisk fördelnings och välfärdspolitik. Det kan man inte med bästa vilja i världen hävda att Mona Sahlin har gjort, tvärtom, hon har rapat precis vilka galenskaper som helst, som andra sagt åt henne att rapa, nyliberala sådana alltså.

    Det är nog bara att inse att vi numer sitter i samma båt som amerikanerna, inte har några alternativ att välja mellan längre, som redan andra påpekat ovan.

  14. angående det du skriver om skatte avdraget hur kan man vara negativ till att den som arbetar ska få lite mer pengar och att det ska löna sig mer att tex jobba övertid och att det blir mer lönsamt att bli befodrad därmed är det en bra reform för att fattiga sta ta sig upp till medelklassen och varför sänker man a.kassan jo för att de ska söka jobb som finns det är faktiskt så att företag har problem att få tag i personal trotts att det finns arbetslösa .det är att stimulera folk att ta sig i kragen man hjälper inte någon genom att skämma bort dom tvärs om det är ett sätt att hålla borta dom från karriär möjligheter

  15. Christer:
    Offentlig sjukvård, runt 50% skatt, skolpeng, kursplaner, bostadsbidrag, reglerad bostadsmarknad, fastighetsskatt, barnbidrag, moms, biståndspengar och offentliga bibliotek med mera.

    Kallar du verkligen dagens Sverige för nyliberalt?

  16. Det är ingen större skillnad på Moderaterna och Socialdemokraterna. Det har jag sagt länge.

    De finjusteringer av ersättningsvnivåerna som har gjorts av Alliansen skulle lika gärna kunna gjorts av socialdemokraterna. När tex. sjukförsäkringsystemet beslutade 1946 så var det Moderaterna som argumenterade för inkomstbortfallsprincipen, dvs att även höginkomsttagare skulle få ersättning, medan socialdemokraterna argumenterade för att alla skulle få ett visst antal kronor oberoende inkomst. När reformen genomfördes 1955 så hade dock socialdemokraterna anslutit sig till moderaternas linje. Nu är det socialdemokraterna som driver att även höginkomsttagare ska få hög ersättning medan moderaterna är mer för linjen att det ska fungera som ett grundstöd…

    Det är ungefär som Orwells 1984 där folket hela tiden hålls upptagna med hata det andra blocket så att de inte ska märka det verkliga förtrycket.

    10-15 procentenheters skillnad i a-kasseersättning efter ett års arbetslöshet är en bullshitfråga, men ändå är det som folk upprörs över. Självklart är det så för politiker har valt att lägga konflikten där, men det visar ändå hur otroligt lättpåverkade folk är. De tänker inte själva.

  17. För att få stöd för en generell välfärdsstat räcker det inte med en låg grundnivå. Då tvingas folk till privata lösningar.

    Det har (s) förstått sedan länge

    Högern i sverige strävar bort från en generell välfärd. Man önskar antagligen göda försäkringbolagen.

    För övrigt är inte 10-15 procentenheters skillnad i a-kasseersättning bullshit för den som redan lever på marginalen

  18. #21 Enslingen på skäret – Det är dumt att inte rösta. Blanka röster räknas inte och röstar du inte alls har du egentligen gett upp din rätt att klaga sedan.

  19. Märklig kommentar från nummer #19 om att 10-15% skillnad i A-kassan inte skulle vara något att bry sig om. Jag tror de märks mycket för de som drabbas av det.

    Själv skulle jag klart märka om man sänkte min lön med 10-15% på kul. Och då har jag ändå hyfsade marginaler.

  20. Att driva välfärdssystemen inom skola, sjukvård och äldreomsorg i offentlig regi,lika för alla efter behov, som vi gråsossar (kallar mig gärna betongsosse) och vänsterpartister vill – eller att driva välfärdssystemen i kommersiellt privat, lönsamhetskalkylerande vinssyfte som den reinsvältska högerarrogansen vill är skillnaden mellan välfärdsstat och soppköksstat!

  21. Bengt Nilsson, håller med. Hur sjukvård, skola och äldromsorg drivs är stora frågor.

    Sverige framtid handlar inte om några procentenheters skillnad i a-kassa efter ett år, speciellt inte när det finns tilläggsförsäkringar som man kan teckna. Det är nån procent av befolkningen som berörs. De flesta får faktiskt jobb inom ett år.

  22. Mona Sahlin skriver att Fredrik Reinfeldt behöver ”ta sig tid för den verkliga svekdebatt som väntar honom och moderaterna. Där kommer vi att finnas!”

    Det är ju bra att hon talar om var de kommer att finnas och det är nästan man känner ett hånfullt leende bakom orden. Men inte mycket till sakdebatt.
    Var fanns ni annandagen 2004?

  23. Det där var en korkad kommentar Stenberg!

    Sossarnas statssekreterare satt väl och söp på en krog precis som moderaternas krisberedskap…