Mona Sahlin otydlig, som vanligt

Idag skriver Lars Ohly en debattartikel i DN där han tar upp det faktum att ett kommande röd-grönt samarbete är beroende också på socialdemokraterna.

Lars Ohly: ”Vi är övertygade om att de sakliga skillnaderna inom dagspolitiken inom EU inte är större än att de kan hanteras av en vänsterregering. Vi vill att Sverige ska vara pådrivare för ett mer modernt EU med en radikal miljöpolitik och en mer progressiv global roll. Precis som vi kan samarbeta i liknande frågor nationellt kan vi göra det på EU-nivå.

Men om socialdemokraterna inte är beredda att ta strid när grundläggande värden som kollektivavtalen står på spel blir det svårt. Det är ett betydligt större hot mot ett vänstersamarbete än våra olika värderingar av själva EU-medlemskapet.”

Miljöpartiets ledning försöker förmå partiet att plötsligen acceptera en EU-anslutning, enligt mitt sätt att se saken så gör de därmed ett misstag. Partiets medlemmar är EU-motståndare och i stället för att göra det till en fråga för kongressen så väljer man en omväg för att slippa att plädera för EU inför

sittande kongress. Det bekymret har inte Lars Ohly, dessutom markerar han partiets inställning.

Det är bra, låt oss folkomrösta om Lissabonfördraget!

DN AB

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]EU, Fråga Folket, Lissabonfördraget, Lars Ohly, Vänsterpartiet, Mona Sahlin, Regeringssamarbete, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Politik[/tags]

  14 comments for “Mona Sahlin otydlig, som vanligt

 1. 6 maj, 2008 at 09:19

  Att inget land låter sitt folk rösta om Lissabonfördraget är… jag finner inte ens ord för hur falskt och ruttet det är, speciellt eftersom det är i princip exakt samma som blev nedröstat tidigare. Men som FP säger, det påverkar inte oss…

  aaa… ett ont skämt alltihop det är vad det är…

 2. 6 maj, 2008 at 09:20

  ”Att inget land förutom Irland” ska det stå ovan :p

 3. Nisse
  6 maj, 2008 at 13:16

  Henrik, samtliga länder i EU är demokratier där folk har möjlighet att välja vilka som ska representera dem i politiska frågor – inklusive Lissabonfördraget. Att vi inte har en folkomröstning är varken falskt eller ruttet, särskilt som
  1) Sverige har en tradition av att inte ha folkomröstningar
  2) vi visste att frågan var på gång innan vi röstade 2006
  3) partierna har tagit tydlig ställning, det fanns tydliga alternativ

  Jag tycker att det bara vore opportunt och falskt att kräva folkomröstning i frågor där regeringen tycker annorlunda än en själv men inte argumentera för en konsekvent, allmän omdaning av det svenska demokratisystemet i direktdemokratisk riktning…

 4. 6 maj, 2008 at 14:41
 5. Pelle
  6 maj, 2008 at 14:45

  Nisse,

  1. Helt sant, och det tycker jag är bra. Men det är skillnad att ha folkomröstning om skattesänkningar och lite vad som helst, och att ha en folkomröstning angående en ny grundlag.

  2. Hade vi? 2006 hade det inte gått lång tid sedan den snarlika konstitutionen hade slängts i papperskorgen. Vad jag kan minnas var det först 2007 som EU officiellt började arbeta med att ta fram Lissabonfördraget. Oavsett så var frågan inte uppe i debatterna under valrörelsen, så detta argument håller inte.

  3. Ja, partierna har tagit ställning. Men frågan har fortfarande inte debatterats på allvar. Och valet 2006 handlade inte på något sätt om att anta en ny grundlag.

  Alltså, ett sådant här beslut bör föregås med en ordentlig debatt bland svenska folket. Problemet är ju dock att vare sig regering eller socialdemokraterna vill detta, då de är fullt medvetna om att de inte har svenska folket med sig i denna fråga.

  Falskt att kräva en folkomröstning? Jag tycker det är falskt att driva igenom ett sådant här förslag utan debatt samtidigt som den svenska opinionen är väldigt EU-kritisk.
  Och det handlar inte om att regeringen tycker annorlunda än mig, för det gör de i princip i alla politiska frågor (och jag kräver inte folkomröstningar trots det).

 6. Daniel A
  6 maj, 2008 at 14:54

  Problemet med Nisses argumentation är att man ställer nästan helt olika saker mot varandra som inte har med varandra att göra.

  Om jag t.ex. skulle vara för slopandet av förmögenhetsskatten, men samtidigt emot lissabonfördraget så finns det inget alternativ för mig. För riksdagen består mest egentligen av en grupp okritiska ja-sägare utan ett eget tänkande.
  Så frågan är om det är demokratiskt när man inte har ett val? Är jag emot lissabonfördraget så var det ju bara v att välja på och då gället det att tro på Ohly som statsminister.

 7. 6 maj, 2008 at 15:03

  En annan fråga är varför det inte ens förs en debatt om fördraget i medierna? Gå ut och fråga ”svensson”, är det ens någon som vet vad som håller på att ske?

  Självklart ska vi ha en folkomröstning, men politikerna vill inte ha någon av uppenbara skäl. Högern och förmodligen SAP, vet att en folkomröstning skulle rösta NEJ till fördraget. Av samma missnöje som fällde Perssons EMU. Problemet är ju att folk är missnöjda med EU, och de får ingen vettig information om EU. Inte ens läroböcker jag ju förklara på ett vettigt sätt hur EU fungerar, hur ska ”vanligt folk” då kunna sätta sig in i detta byråkratprojekt? EU urholkar demokratin och förlamar folk från att engagera sig i politiken.

 8. jimm
  6 maj, 2008 at 15:15

  ”Jag tycker att det bara vore opportunt och falskt att kräva folkomröstning”

  Javisst, varför besvära folket med demokratiska spörsmål som regeringen bättre förstår själv och €U är ju mer öppet och mer demokratiskt än Sverige så varför tramsa med folkomröstningar, medborgarna har väl annat för sig? Kör på!

  Var det inte ja och nja-sidan som sade att det ”var roligare att rösta, Ja!”

  Ja till massarbetslöshet Ja till €USSR, Ja till Stasi -förlåt, Schengen, Ja till fler ockupationer och folkmord utanför murarna,Ja till bankirvälde, Ja!

  Serbien är i dagsläget det enda land i Europa där fria val hålls, nu senast 11:e Maj, ja ni läste rätt. Där har man nämligen ett till skillnad från i €U-Borg-kollektivet, val mellan två olika parter, en som vill slutföra Anschluss-politiken och assimilera landet in i det nyliberala Borgkollektivet €U till vilket pris som helst, även en amputering av landet till €Us klienter och utförsäljning av alla gemensamma egendomar till privata profitörer.

  En ganska normal politik oavsett partifärg i vilket €U-land som helst.

  Det andra är de som vill behålla landet intakt, sin självständighet och möjligheten att ingå politiska och handelsförbindelser med den stora världen av icke-medlemmar utanför €U-kollektivets murar. Trots daglig inblandning av hot löften och lögner från fd. NATO-generalen Solana & Co i valförberedelserna och landets inre angelägenheter, ser det senare alternativet ut att vinna en jordskredsseger.

  Snacka om demokratiska val! Varhelst i €U Borkollektivets ledargarnityr tillåter någon kosmetisk folkomröstning om redan fastslagna och ålagda ”fördrag” röstas dessa ned omedelbart och de lyckliga får rösta om tills ”rätt” resultat uppnås!

  Om Ohly gav en tydlig röst åt alla de strax under 50% som röstade för ett fritt och självständigt Sverige (nu över och i majoritet) skulle han få siffror ingen €U-politiker vågar drömma om, det är dags att träda ur denna förbannade union, nu!

 9. Max
  6 maj, 2008 at 15:31

  Håller med Nisse.

  Sveriges grundlag modifieras dessutom regelbundet utan folkomröstningar.

  Om man ogillar partiernas åsikter har man rätten att starta ett nytt politiskt parti. Det är grunden till demokrati. Det är inte demokratins problem om folk inte tycker om riksdagspartierna.

 10. Jakob
  6 maj, 2008 at 21:57

  Bra sagt Nisse. Alla visste i valet 2006 var de olika partierna stod i frågor gällande EU-konstitutionen, om man velat ha ett parti som definitivt gjort motstånd mot ett ratificering så hade man röstat på SD eller V i betydligt större utsträckning än man gjorde. Valet gick korrekt till och ingen är idag överraskad att alliansen beslutat att ratificera förslaget. Så allting är precis som det ska.
  Daniel A #4, det problemet du tar upp finns i alla frågor. Vilket parti röstar man på om man är palestinavän och liberal? Eller om man är för utökad offentlig sektor och EU-vän? Det är väldigt få som hittar ett parti som exakt motsvarar ens egna åsikter…

 11. Emil
  7 maj, 2008 at 02:15

  ”Representativ demokrati fungerar för hur makten ska utövas, men en konstitution reglerar hur mycket makt politiker har, enbart folket kan ge
  denna makt i form av en folkomröstning.”

  Carl Schlyter (MP)

 12. Kjell G. Holmsten
  7 maj, 2008 at 21:44

  För att få sitta i riksdagen förväntas du att inte säja någonting som går emot partistyrelsen, annars kommer du inte ”in” i gemenskapen. Spelar ingen roll hur populär du är, du kommer inte in om du har fel åsikter. Och det brukar röra sådan åsikter som folk tycker är bra. Som exempelvis att få folkomrösta om viktiga frågor.
  I Sverige ligger vi i demokrati-barrometern ca, låt mig gissa 40 % demokratiska och 60 % odemokratiskt. Har vi ett demokratiskt land då? Nej menar jag. I Sverige har vi FÅ-välde som styr den demokratiska processen. Folkmajoriteten har ingenting att säja till om, inte ens i valproceduren. I valdebatten säjer politikerna ett och genomför ett annat beslut när det har regeringsmakten. Folkreprecentation existerar inte i något land på detta jordklot. Det är få-talet som regerar och beslutar om omfördelning av naturresurser och bidrag till de redan besuttna.

 13. 7 maj, 2008 at 21:54

  Då startar vi ett parti som har blandade åsikter om det mesta. Eu-utträde-omröstning, Palestinafrågan, skattefrågan-löneslaveriet, Bidragsfrågan/ Socialbidrag-Direktör/bolagsbidrag osv.
  Ingen partiledare, ingen styrelse. Alla beslut tas av rådgivande råd som partiledning måste lyda, annars slängs de ut. Ingen regeringsmakt, bara riksdagsdelegater osv.
  Vad säjer ni? Vilka är med och startar.

 14. 8 maj, 2008 at 09:26

  Visste mycket väl vad alla hade för ställning mot en eventuell EU-konstitution men det var inte mycket snack om att vi inte skulle får rösta. Dessutom så var det snack om att förändrat fördrag och inte att det i stort sett skulle vara detsamma som det som blev nedröstad.

  Jag förstår mycket väl att man inte kan ha en folkomröstning om allt som sker men detta är något stort och kommer förändra till EU till något helt annat än vad det någonsin varit och som sagts att det skulle vara och är absolut INTE vad folk röstade JA till. (Tyvärr var man för ung när den omröstningen var men man fick iaf rösta nej till EMU)

Comments are closed.