Miljömupparnas julafton


Jag trodde aldrig att uttrycket ”Miljömupp” skulle komma ur min mun, eller hamna på bloggen, men nu är det faktiskt dags.


Jakop Dalunde, Maria Ferm
och Magnus Johansson har skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter idag och det är självklart att DN tog in den. Den är ju kritisk mot vänsterpartiet. Det ska bli skojigt att se om Lars Ohlys svar kommer att tas in. En liten replik får han bara, kanske 200 ord. Men det är så det är med en högerdominerad medieindustri.

Det problematiska är att det hävdas att de tre skribenterna tillhör Miljöpartiets ungdoms-
förbund. Sättet att tolka vad Ohly sade är nämligen så galet att man hade kunnat förvänta sig att möjligen Miljöpartiets Dagisklubb stod för tänkandet och skrivandet. Så här skriver de:

DN: ”Inför vänsterpartiets kongress har Lars Ohly och hans partistyrelse gjort ett förslag på kongressuttalande. Nyligen när Lars Ohly gästade Ekots lördagsintervju fick han förklara varför vänsterpartiet behöver göra ett uttalande om att det är ett parti som förespråkar demokrati. I sitt slingrande svar landar han till slut i att det är moderaterna som är ett odemokratiskt parti. Grunden för Ohlys slutsats att moderaterna är odemokratiska är att regeringen säljer statliga företag, senast sprittillverkaren Vin & Sprit.”

Alla som hörde intervjun vet att Ohly inte sa så. Han hävdade att frånhändandet av statliga

företag innebar en försämring av demokratin. Möjligen sade han också att moderaterna medverkade till att försämra demokratin, i så fall ett helt korrekt uttalande. Men som sagt, det har aldrig varit lätt att vara miljömupp. Hoppas att de är duktigare på att spela på läppen som de brukar. Men de är ju rätt söta i alla fall… DN

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]miljömupp, miljöpartiet, Jakop Dalunde, Maria Ferm, Magnus Johansson, Lars Ohly, Miljöpartiets ungdomsförbund, politik, ekots lördagsintervju, miljömupparna[/tags]


15 svar till “Miljömupparnas julafton”

 1. Det var värst. Tål samarbetet inom opposiionen att man ger varandra öknamn?

 2. @Micke:

  JAG är inte politiker. Dessutom har vissa ledande mpare ändrat sig i frågan om EU. Men det är klart, MP är ett borgerligt parti. Glöm aldrig det.

 3. MP:s politiker är ju vana vid att dra valser och hitta på saker. Det gör Wetterstrand ganska ofta.
  Vem vet.. vi kanske ska göra det också?
  T.ex. om en MP:are säger att folk över 35 år ålder tär mer på miljön, så säger vi att det MP sa var att alla över 35 ska avlivas. :)

 4. ”MP är ett borgerligt parti. Glöm aldrig det.”

  Tror du de mer allmänt erkända boregerliga partierna vill gå med på det påståendet? ;)

  Medborgarlön, ograderade betyg, miljöskatter, storsatsningar på kollektivtrafiik… de platsar inte i klubben. Säg hellre att de inte är ett vänsterparti.

 5. Jag lyssnade på Ekot-intervjun med Lars Ohly, och tyvärr så sa han faktiskt att nuvarande regeringen är odemokratisk (minns ej om han sa moderaterna eller alliansen). Det störde mig något enormt. Liksom jag så reagerade reportern starkt och upprepade frågan flera gånger. Ohly sa varenda gång att de var odemokratiska men förtydligade med att säga att det beror på att de genomför reformer som leder till ett mer odemokratiskt samhälle där pengarna blir den huvudsakliga maktfaktorn och övriga människor förlorar sin makt då valbara personer får mindre inflytande.

  Senare så sa Ohly däremot att Hugo Chavez är demokratisk därför att han har blivit demokratiskt vald i ett flertal val. Reportern reagerade och framförde att Ohly säger att svenska regeringen är odemokratisk medan Chavez är demokratisk. Ohly rättade sig då en aning.

  Jag förstår huvudbudskapet som Ohly vill få fram, men han har en urusel retorik för att övertyga människor om sina idéer. Han skrämmer snarare bort dem. I detta fall drog han ut åsikterna så extremt att de motverkade sitt syfte. Jag reagerade kraftigt när han hävdade att regeringen är odemokratisk. Hur kan han säga så? Ohly borde ha sagt att naturligtvis är regeringen demokratisk. De verkar inom de demokratiska ramarna och är valda av folket. Däremot kan deras politik leda till ett mer odemokratiskt samhälle. Så borde Ohly ha sagt istället för att flera gånger hävda att regeringen är odemokratisk. Annars missar han att få fram budskapet till några andra än de redan djupt frälsta. De flesta andra uppfattar annars honom som betydligt mer extrem än han troligen är. Det känns ibland som att Ohly är lite blind för hur de flesta människor upplever det han säger.

 6. mupparna äger ju: grodan kermit och miss piggy och hans som spelar trummor så det bråkar

  och gästartisten: embryo som brakar bullrar

 7. @Sven:

  Det var bara Margot Silberstein (eller vad hon heter) som spelade över något kollosalt!

  Reagerade du inte på det?? :-)

 8. Jinge, du har säkert en poäng i det. Trots det tycker jag att Ohly borde vara lite försiktigare med hur han beskriver saker för att inte missförstås av alltför många. Sedan kommer det alltid att finnas de som misstror vänstern oberoende av vad de säger eller tycker.

 9. ”miljöskatter, storsatsningar på kollektivtrafiik…”

  Vad är det för oborgerligt i det?

  Kristdemokrat

 10. tjenare krisdemokrat

  jaha och där står ni med tummen mitt i och undrar vad som händer: va – vill moderaterna inte åka kollektivt va

  någonstans djupt i den kristna själen bror en äkta socialist

  eller en fri ande

 11. Om nu Ohly verkligen sade att moderaterna var odemokratiska så var det kanske inte helt på pricken, antidemokratiska är en bättre term. Detta då moderaterna faktiskt rör sig inom det demokratiskt fastställda systemet samtidigt som de underminerar folkstyrets framtida möjligheter.

 12. För det första var det det här med faktakoll: Magnus Johansson har inte haft någonting med Grön Ungdom att göra på över tio år och det står ingenstans i artikeln. Han är sammankallande i miljöpartiets partistyrelse och dess arbetsutskott. Det är ju bra att om det man skriver stämmer när man kritiserar andra för att lattja med sanningen.

  För det andra: Kanske är DN-artikeln en övertolkning av det Lars Ohly sa, men om han nu är så klumpig så att han uttrycker sig så (jag lyssnade själv på Ekot-intervjun) är det illavarslande nog. För övrigt undrar jag vad varför det skulle vara ett uttryck för högerdominerad media om Ohly får en replik på 200 ord, samma gäller ju för alla. Möjligen har folk till vänster svårare att få in saker på DN-debatt överhuvudtaget, men det har ingenting med repliken eller dess omfattning att göra, som jag ser det.

  Med Vänliga Hälsningar
  Christian Valtersson

 13. Jag vill bara påpeka att den här ensidiga pajkastningen från MP som dom gör hela tiden på v är egentligen ganska patetisk. Det är lätt att göra så när man inte har nåt konkret att framföra. Som tur är så får dom inga svar för pajkastning och debatttroll ska man inte bemöta utan bara ignorera för dom är rätt fåniga.