Mikael Wiehe och Sara Beischer får årets förnäma priser


Jan Myrdalssällskapet meddelade pressen 12/1 att Jan Myrdals stora pris – Leninpriset för 2015 går till musikern, textförfattaren och kompositören Mikael Wiehe medan Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset går till författaren Sara Beischer.

myrdalpris-2015

Mikael Wiehe får Lenin-priset med motiveringen ”I mer än 40 år har Mikael Wiehe från scen och barrikad förenat musik och politik.
Hans konsekventa arbete mot imperialism, rasism och fascism, och rakryggade hållning mot maktens män och kvinnor, är ett föredöme för oss alla. Hans sånger om kämpande folk, orättvisor och om livet självt, som både en, två och tre generationer bär med sig, har förenat poesin med den stora uppgiften att förändra världen. Det har gett honom en framträdande plats i den moderna svenska musikhistorien och i allas våra hjärtan.”

a href=”http://jinge.se/allmant/lever-lenin.htm/attachment/lenin-rothstein-870347805″ rel=”attachment wp-att-95339″>Lenin Rothstein 870347805

Sara Beischer får Robespierre-priset med motiveringen:

”För ett ungt författarskap som går emot den individualistiska strömmen och med stolthet, kärlek och respekt ger röst åt arbetarklassen och vardagens osynliga hjältar. Med säker blick skildrar hon en ung människas väg från att se arbetet som ett nödvändigt ont till yrkesstolthet, empati och engagemang.
Hennes skildring av skolan, som skall vara för alla, men där klass och ursprung spelar så stor roll, ger oss hopp, då hon visar att ingenting – trots allt – är helt förutbestämt. Sara Beischers romankonst är ett vitalt bidrag till en arbetarlitteratur för vår tid.”

Robespierre images

Priserna delas ut av 87-årige Jan Myrdal personligen lördagen den 18:e april på Varbergs teater och består förutom av ära och diplom också av en summa pengar. Prissumman för Jan Myrdals stora pris – Leninpriset är 100 000 kronor och för Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset 10 000 kronor. Det stora priset tilldelas en författare/konstnär som uthålligt arbetar i Jan Myrdals mot överheten upproriska anda och det lilla priset till en yngre författare/konstnär, som arbetar i samma anda.

Tidigare pristagare till det stora priset är Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann, Sven Lindqvist, Maj Sjöwall och Jan Guillou.

Det lilla priset har tidigare tilldelats Kajsa Ekis Ekman, Martin Schibbye, Jenny Wrangborg, Gabriela Pichler och Eija Hetekivi Olsson.

Mikael Wiehe reagerade på nyheten om priset med ett snabbt pressmeddelande:

Jan Myrdal är en av de författare som betytt mest för mig i mitt liv. Det är också Sven Lindqvist. Mattias Gardell var en av de första i Sverige att varna för det utbredda bruket av tortyr i ”kriget mot terrorismen”. Maj Wechselmann är svensk dokumentärfilms Grand Dame och Roy Andersson en av Sveriges internationellt mest kända regissörer. Maj Sjöwall och Jan Guillou tillhör våra mest lästa författare. Alla har de tilldelats Jan Mydalsällskapets Stora pris. Tillsamman med Eija Hetekivi Olsson, Martin Schibbye, Jenny Wrangborg, Gabriela Pichler, och Kajsa Ekis Ekman bildar de en sorts kulturens kommandotrupper, ständigt inblandade i skärmytslingar med överhet och etablissemang. Att Lars Diding, som står för fiolerna har gett det stora priset namn efter Lenin och det mindre namn efter Robespierre är naturligtvis en provokation! Och just provokationen är ju, som vi lärt oss av den senaste tidens fruktansvärda händelser i Frankrike, en omistlig del av demokratin och det öppna samhället. Att ha tilldelats detta pris och att få tillhöra denna illustra skara är en evinnerlig ära!

I SvT säger Mikael Wiehe bland annat följande ”Jag hamnar i en samling människor som jag beundrar och känner mig hemma bland”, säger han och hänvisar till tidigare pristagare och Jan Myrdal, säger Mikael Wiehe. Priset har delats ut sedan 2009, och bland de tidigare pristagarna finns religonsvetaren Mattias Gardell, regissören Roy Andersson och författaren Maj Sjöwall. Mikael Wiehe säger ”Jag har länge velat ha detta pris, och jag tackar, bugar och tar emot priset utan att tveka.”


i Andra om: , , ,Ryssland, , , , , , , , , ,, , , , ,

Jan Myrdalssällskapets pressmeddelande SVT om Wiehes pris Expressen om Leninpriset Knut Lidelöfs blogg 15/1

  2 comments for “Mikael Wiehe och Sara Beischer får årets förnäma priser

 1. 15 januari, 2015 at 17:59

  Ber att få gratulera Mikael Wiehe till priset, det är han väl värd. Hoppas han kan ta ett dopp i Leninbadet när han fått priset i Varberg.

 2. 21 januari, 2015 at 08:39

  Redaktionen för Komak skriver på nätet i en kommentar till ett kritiskt uttalande av den moderate EU-representanten och förre partisekreteraren Gunnar Hökmark ”Den gamle TIMBRO-chefen och moderaten Gunnar Hökspark rasar mot att Mikael Wiehe har fått Leninpriset och jämställer Lenin med ISIS. För underbygga detta så har han plockat fram några riktigt bloddrypande citat av Lenin. Dessa citat är “beviset” för att Lenin och ISIS är politiskt likvärdiga. På sin plats vore dock att han berättade för läsarna att hans eget parti har varit drivande i att stödja ISIS-rebellernas terror med pengar och logistik.

  Dessutom, Gunnar, skall vi vara helt ärliga så tycker du ju inte att all terror är samma. Den pro-imperialistiska terror som de senaste åren har skördat några miljoner liv i Irak, Syrien och Libyen är väl ganska ok trots allt? Och Gunnar, om du citerar Lenin så kan det väl vara schysst mot läsarna att informera lite om sammanhanget där citaten kommer ifrån?

  Kommunisterna och deras parti i Ryssland var de enda som kämpade för omedelbar fred 1917 och man lyckades få Ryssland ut ur första världskrigets masslaktande. Kommunisterna tog makten 1917 i flera stora städer men inbördeskriget rasade vidare och 19 länder, inklusive USA, Japan, Storbritannien och Frankrike, sände trupper till Ryssland för att stödja den gamla överklassens armé i ett försök att störta den kommunistiska regeringen. Den gamla överklassen for oerhört brutalt fram och massakrerade befolkningen var de kom åt. Det var bl.a. för att sätta stopp för sådant och få fred som kommunisterna ibland vidtog sådana desperata åtgärder som kommer till uttryck i citaten av Lenin (vi utgår från att de är autentiska).

  Så, nej Gunnar, alla terrorns vänner är inte lika skamliga. De allra värsta är hycklare som håller tyst om nutidens enorma slaktande och sedan stödjer den allra mörkaste reaktionära terror och försöker låtsas som ingenting. ”

  (http://kommak.org/?p=2904)

Comments are closed.